baterije za srafilice

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

alexb
_
_

baterije za srafilice

Post napisao alexb » 13 Sep 2011, 22:43

Moze li neko da mi kaze kakav termoelement ili termistor treba da se stavi kod sklapanja novih ni-cd baterija u postojece kuciste,pa se onda on veze sa onim trecim kontaktom preko koga punjaci dobijaju signal za punjenje a isto i prekidaju punjenje kada se baterija napuni.Citao sam da reaguju na principu kliksona samo neznam na kojoj temperaturi se iskljucuju da se baterija ne bi prepunila.Ako neko zna i tacnu semu povezivanja sa blokom baterija ali to bi i mogao da vidim na staroj bateriji.Pozdrav i hvala unapred.

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: baterije za srafilice

Post napisao fanzo » 14 Sep 2011, 15:25

To što ti hoćeš, to već postoji ugrađeno u sam paket baterija ili je ugrađeno u sam punjač.
Za šrafilice se ugrađuje u punjač .... za mobilne, laptop itd u baterije.

Za jeftinije (hobi) šrafilice nije ugrađeno ni u punjač ni u baterije, ali i pored toga ako su baterije kvalitetne one dugo rade i nema problema u punjenju. Ako si kupio jeftinu šrafilicu, dobio si i jeftinu bateriju i tu mu ni najbolji punjač neće pomoći. Za ovu varijantu punjač je konstruisan upravo za napon baterije i nije nikakav problem da baterije puniš i mnogo duže vremena nego što mu treba da se napune. Iz razloga što će se struja sama smanjivati u odnosu na razliku napona baterija-punjač. Jedino što nemaš indikaciju napunjenosti baterije i samim tim ne znaš koje je minimalno vreme potrebno da se napuni, osim ako pročitaš uputstvo.
Ako kupuješ baterije nikako nemoj uzimati NiCd ove baterije su već sada prošlost i one što se mogu naći u prodaji su veoma lošeg kvaliteta. Kupuj NiMh i LiIon.

Ono što ti tražiš bolje je da kupiš već gotovo, a ne da ga praviš, jer ga nije jednostavno napraviti. I ne radi se samo o jednoj komponenti nego o celom elektronskom sklopu.
Kupi samo kvalitetne baterije i videćeš da će da traju i tako kako se sada pune. Vreme punjenja preračunaj peške u odnosu na stare baterije (koje im je vreme bilo potrebno).
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

alexb
_
_

Post napisao alexb » 14 Sep 2011, 23:07

Ja vec imam neke ni-cd baterije za nekoliko srafilica jer da ih kupim su veoma skupe.Za informaciju kupio sam na pijaci plavu bosch srafilicuna 12V( za 500 din.) gde su baterije lose pa zato hocu od ovih da napravim novu.Takodje sam kupio boschov punjac 7,2-14,4 V ali baterija koju sam ja sklopio bez ovog dela koji je u spoju izmedju kucista (mase) zadnje baterije i onog treceg pola na kucistu baterje i registruje temperaturu zagrevanja tela baterije,punjac nece ni da pocne da puni sto se vidi po led diodi koja trepce a treba da pocne da gori konstantno.Proverio sam sa drugom baterijom koja je kompletna i punjac radi normalno.ZA ove delove sam nasao na internetu da se zovu "thermostat/thermal cut out " tj. kao termalni prekidaci i ima ih u prodavnici elektronskih delova samo neznam za koju temperaturu treba da odaberem jer ne mogu da nadjem podatak na kojoj temperaturi oni deluju kao prekidac i tada punjac dobije signal da je baterija puna.Takodje sam nasao na netu nekog proizvodjaca ovih delova sa oznakom FC-P2D,radi do 12amp na 24V sto mislim da bi odgovarao ali ih proizvode za temperaturne od 5-130 C i primena im je izmedju ostalog za ove "pakete baterija" tako da mi je samo podatak o pravoj temperaturi problem.Sto se tice onog punjenja sa obicnim postoljima za baterije i adaptera na potreban napon mogu reci da sam par baterija pokvario jer sam ih verovatno prepunio jer sa tim metodom nema kontrole punjenja.

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 14 Sep 2011, 23:51

Baterije si mogao pokvariti samo sa neadekvatnim punjačima.
Ne vidim problem ako stare (neispravne) baterije želiš zameniti za nove. Rasklopiš kućište za baterije i promeniš samo njih, a termo elemenat montiraš gde je i ranije bio. Sve vratiš na svoje mesto i gotovo.
Ako pak želiš da prepravljaš onda ti ne mogu pomoći jer taj problem nije generalno rešiv, a pride ti još imaš i malo predznanja, a to onda tako ne ide.
Znaj samo da to što si kupio i što nameravaš kupiti je na pijaci samo iz razloga što je rashodovan, a samo zato što je neispravno.

alexb
_
_

Post napisao alexb » 23 Sep 2011, 22:29

Problem je u tome sto tamo gde je bilo tog termoelementa ja sa to i vratio na mesto sa novim baterijama ali za neke koje treba da sklopim imam samo kucista tako da neznam tacan podatak za odgovarajuci termistor da bih ga kupio u prodavnici.Sto se tice mog znanja ja nisam elektronicar po struci ali i zato ovde postavljam pitanja i trazim pomoc smatrajuci da ovaj forum ima tu svrhu da oni koji znaju pokazu onima koji ne znaju a ne da im ocenjuju znanje.Da znam tacno sta mi treba ne bih se ni obracao ovde.Ipak hvala i na ovome.

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 27 Sep 2011, 20:41

Na ovom forumu nigde ne piše da je obavezan pružati pomoć svima koji je traže.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”