WILLEM programator

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

BanePristina
_
_
Postovi: 76
Pridružen: 07 Feb 2010, 21:52
Location: Paracin

WILLEM programator

Post napisao BanePristina » 23 Feb 2010, 13:29

Dobio sam napravljen WILLEM programator, i nemam nikakva uputstva za koriscenje.
Pokusao sam da ga oprobam ali sam dobio poruku "no ACK device command".
Ima li neko iskustva u koriscenju ovog programatora. Na forumu sam nasao slicno pitanje koje je kolega KOSMAJAC ranije postavio ali mu jos niko nije nista odgovorio.
Da napomenem da sam u biosu setovao parametre prema uputstvu koje sam nasao uz semu uredjaja. Meni je konkretno potreban za ocitavanje eeproma M28c64.
Dugo godina koristim programator ORANGE kao i programator za programiranje motorolinih procesora, i iz iskustva sa programiranjem motorolinih procesora postavljam pitanje da li ovaj eeprom moram da skinem sa ploce s obzirom da se kod nekih procesora moglo izvrsiti ocitavanje i upis dampa bez skidanja procesora sa ploce (lemnjenjem nekoliko zica iz programatora direktno na pojedine nozice procesora, eventualno secenjem pojedinih vodova).
Postavljam jos jedno pitanje vezano za ovaj programator a to je zasto je na semi i slici montazne plocice napisano da se u programator prikljucuje jednosmeran napon kad se na semi lepo vidi dana samom ulazu postoji grec i iza njega stabilizator napona. Ako je potrebno poslacu semu i sliku ali mislim da ako neko ima ovaj programator vec ima i semu.
Ovu novu temu sam namerno postavio da bih privukao paznju da mi neko odgovori da li da ga koristim ili da napravim neki drugi iako je mozda trebalo da nastavim temu koju je postavio "stojkePN" za mene posto ja tada nisam imao pristup internetu, a to je ranija tema za ARK BMW NAVIGATION SYSTEM 22DC709/23E

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: WILLEM programator

Post napisao rubin_miki » 23 Feb 2010, 14:10

kao prvo, WILLEM je jedan od najNEstabilnijih programatora uopste..ok, vec si ga uzeo..drugo, koja revizija ploce imas, jer i soft se mora podudarati..za 3, ide samo 3 soft..za 3.5 samo 3.5..imas i 4, 5.0..obrati paznju kako u softu ti je setovan za tvoj hardver, treba kao na slici..(ako imas 3)..eeprom moras da izvadis, ja ne rizikujem sa neizvadjenim eepromom..tako sam naviknut..poneki zna da radi, ali vecina ne radi onboard..
p.s.
vezano za grec..veruj, ima ljudi koji oce da programiraju picove najvise a instrument nisu ni uzeli u ruke..ovako sa grecom, kakav god spojio adapter, radice.. :) i naizmenican, i jednosmeran, i plus-minus i minus-plus obrnuto na prikljucak.. :) i 7 volti adapter, i 15 volti.. :)
Prilog
will.JPG
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

BanePristina
_
_
Postovi: 76
Pridružen: 07 Feb 2010, 21:52
Location: Paracin

Re: WILLEM programator

Post napisao BanePristina » 24 Feb 2010, 00:25

Imam plocu verzije 3BW, koju verziju programa bi mi preporucili da koristim.
Meni je ipak lakse da zalemim 4-5 zice pored procesora nego da ga skidam (ako je to moguce). Da li mogu da za to koristim onaj konektor na ploci izmedje PIC-a i kondenzatora 470uF i da li mogu da ocitam ovaj tip eeproma bez skidanja.
Evo saljem sliku po kojoj je uredjaj napravljen.
Evo jos jednog pitanja vezano za predhodni odgovor, koji bi ste mi tip progamatora preporucili da koristim (koji bi smo mi obicni smrtnici mogli da napravimo), neki sa slicnim delovima kao WILLEM.
Ja se jos jednom izvinjavam sto kasnim sa odgovorom ali ponavljam imam uzasan bezicni internet (divoljno je da pada mala kisica i nemam protok)
Prilog
willem_pcb3bw.pdf
(220.81 KiB) Preuzeto 321 put.

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: WILLEM programator

Post napisao rubin_miki » 24 Feb 2010, 00:40

eto Bane, bas ono sto sam pretpostavljao, v3 ti imas i mozes da kombiniras softvere epr097g i epr097ja..ako koristis xp, onda obavezno i xp_stop_polling.reg..ima tu par prepravki na tu plocu, ali o tome mozemo samo i jedino u expert da diskutiramo, sory..vezano za lemljenje ili skidanje, tu ne mogu da ti pomognem jer ja kako sam rekao, uvek skidam..ne znam niti me interesuje drugacije..za samogradnju, moje misljenje je da je willem vrh, drugi pa jos i bolji za samogradnju ne postoji..ako pricamo o kupovini, moj glas ide na beeprog..
moram i jos da dodam..uvek postoji rizik od ostecenja dumpa prilikom citanja, ali taj rizik se visestruko povecava ako se pokusava onboard..jos i ako nece iz prve....pa raznorazni experimenti....ajd 24cxx, ali ostali..
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 26224
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: WILLEM programator

Post napisao Stolle » 24 Feb 2010, 02:04

Tema će biti prebačena u ALATE.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: WILLEM programator

Post napisao stojkePN » 24 Feb 2010, 11:37

rubin_miki je napisao:ima tu par prepravki na tu plocu
Sta se dobija prepravkom :?: Inace ja sam pravio programator i ako je ta prepravka ispod podnozija u gornjem desnom uglu od sredisnjeg podnozija onda je odradjana :roll:

:pivopije:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: WILLEM programator

Post napisao rubin_miki » 24 Feb 2010, 11:44

ima dve prepravke..to kad dodjes u expert.. :)
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: WILLEM programator

Post napisao stojkePN » 24 Feb 2010, 11:57

Cekam na odobrenje :dmzs:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

BanePristina
_
_
Postovi: 76
Pridružen: 07 Feb 2010, 21:52
Location: Paracin

Re: WILLEM programator

Post napisao BanePristina » 25 Feb 2010, 18:37

Ja i dalje imam problem, a to je poruka "no ACK device command".
Oprobao sam cak i instalaciju na platformi WIN 98 (posto mi ORANGE radi na njoj) i ista poruka. Poslusao sam sve savete ali isto. Izgleda da sam i dalje "najmladji clan iako imam 15-tak godina iskustva sa popravkama televizora i sl. do ugradnji auto alarma, kucnih alarma, video nadzora, da ne pricam o dekodiranjima ARK-ova i ucitavanjima dumpova u televizore itd i stoji i dalje pitanje kako da resim ovaj problem ili da predjem u EXPERT (kako da to uradim) ili da li da odustanem od ovog uredjaja i da napravim drugi (koji mi preporucujete), posto mi i programiranje nije strano.
Unapred hvala.

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6647
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: WILLEM programator

Post napisao buzdumra » 25 Feb 2010, 18:52

bane to najmladji clan kao sto je pantic mladji referent ... ma to nema veze sa tim sto ti pricas ima i drugih koji rade vise ili manje to je nebitno
BanePristina je napisao:"najmladji clan iako imam 15-tak godina iskustva sa popravkama televizora i sl
i molim te procitaj pravila tamo pise kao i sta
ako hoces obrati administratoru fanzi za ulazak u expert
,.a za pomenuti programator ja sam ga pravijo takoder i moj je omiljeni i radi ok (pivo)
jos nesto o ulazu u expert koliko si ti kome pomogao na forumu u postovima sa svojim 15-sto god. iskustvom
slobodno udji u diskusije o popravkama :pivopije:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
kalaba
gx
gx
Postovi: 574
Pridružen: 31 Mar 2007, 20:37
Location: Bosna i Hercegovina
Warranty service: Samsung , LG , Vivax , Neo
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Maglaj , BiH

Re: WILLEM programator

Post napisao kalaba » 25 Feb 2010, 18:58

ili da li da odustanem od ovog uredjaja i da napravim
Ma bolan toliko patnje oko njega ja bi radije sredio bar jedan pony kog mozes napravit za cirka 2 h :tooo:
Kalaba

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: WILLEM programator

Post napisao rubin_miki » 25 Feb 2010, 19:23

BanePristina je napisao:Ja i dalje imam problem, a to je poruka "no ACK device command"..
opet cu da te pitam..si izvadio eeprom ili jos pokusavas onboard ???? daj probaj neki 24cxx i 93cxx??
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

BanePristina
_
_
Postovi: 76
Pridružen: 07 Feb 2010, 21:52
Location: Paracin

Re: WILLEM programator

Post napisao BanePristina » 02 Mar 2010, 01:35

Ne radi nista ni 24 ni 93. Uvek ista poruka "no ACK device command" (cak i na win98).

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: WILLEM programator

Post napisao rubin_miki » 02 Mar 2010, 12:42

OPET cu pitati..VADIS eeprome ili UPORNO pokusavas onboard?
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: WILLEM programator

Post napisao stojkePN » 02 Mar 2010, 12:47

Vadi ih.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: WILLEM programator

Post napisao rubin_miki » 02 Mar 2010, 12:53

onda pregledaj jumpere za napajanje u kojim polozajima su ti, proveri dal ti je namesten prog kao na mojoj slici na PCB3, i probaj na drugi komp..poigraj se sa setovanjem u biosu na paralni..zna i to da zeza ponekad..postoje "nemoguce" situacije da bi covek odredio dal je prob u hardveru, dal je u kompu ili dali gadja soft..najbolje resenje ici kod nekoga koji ga vec ima i koristi za testiranje..
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: WILLEM programator

Post napisao stojkePN » 02 Mar 2010, 13:06

Programator je pravljen po ovoj semi http://www.elektronika.rs.ba/data/proje ... illemprog/
Na slici je zavrsen programator osim sto nije imao dip prekidac. Videcu da probaj ja kod mene. Sto se tice setovanja LPT porta u bios-u to je odradjeno i setovano je na EPP.
Prilog
willem1.jpg
willem2.jpg
willem 3.jpg
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: WILLEM programator

Post napisao Majstor Duja » 08 Mar 2010, 21:13

Skini s neta ICprog V1.05D , odaberi u options [enable XP driver] i to je to...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: WILLEM programator

Post napisao stojkePN » 08 Mar 2010, 21:44

Programator je trenutno kod mene na probi. Imam jos jedan willem koji je ista verzija i koji radi. Gledao sam uporedjivao i nisam nasao gresku na mom programatoru. Cak sam i sve integrale prebacio sa jednog na drugi i nista. Moguce da je ova sema po kojoj sam radio nesto losa :roll: tj. da je neka greska u ploci. http://elektronika.rs.ba/data/projekti/ ... illemprog/

Hvala Dujo za savet probacu. :pivopije:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: WILLEM programator

Post napisao rubin_miki » 08 Mar 2010, 23:02

ne tako..meri napone pri CITANJU ili UPISIVANJU..obavezno proveri i promeni zavojnicu L1 kod MC34063..ne daje ti dovoljno napon..kako vidim na slici, stavio si Bog zna kakvu zavojnicu..otvori neki punjac za mobilne na 12v autopunjac, imas tu sve unutra..i IC, i zavojnicu kakvu bas treba..
aj..
p.s.
jos samo ovo da ne bi lomili glave..prepravke su potrebne za flash i eprom-e, za eeprome treba da radi ok i ovako..
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”