OPTOKAPLER tester

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24761
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

OPTOKAPLER tester

Post napisao Stolle » 17 Avg 2009, 17:12

Verovatno bi bilo bolje da umesto jednosmernog napona bude neki oscilator, ali zasad to je, jer s obzirom na njihovu cenu, možda je bolje menjati ih.
Prilog
IMG_8182.jpg
IMG_8183.jpg
1.jpg
1.jpg (18.91 KiB) Pregledano 4664 puta.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3618
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao alexa_pg » 17 Avg 2009, 19:43

Je li ovo neko (Kinezi) napravio pa prodaje? I koliko mu je cijena?
Ja godinama ispitujem optokaplere sa dva analogna ometra i nije bilo nikad greske.
Alexa

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24761
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao Stolle » 17 Avg 2009, 19:44

Ma ne, :mrgreen: ja sam sklepao pre nekoliko godina.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao rubin_miki » 17 Avg 2009, 21:48

alexa_pg je napisao:Je li ovo neko (Kinezi) napravio pa prodaje? I koliko mu je cijena?
Ja godinama ispitujem optokaplere sa dva analogna ometra i nije bilo nikad greske.
ja imam saku opto koji pokazuju ok sa dva instrumenta ali u aparatu ne rade mnogo puta sigurno provereno..
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3618
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao alexa_pg » 18 Avg 2009, 09:18

Kada sam vidio ovaj ispitivac optokaplera na slici pomislio sam da hoce Kinezi ponovo da nam uzmu pare za neke jednostavne stvari. To sto ovaj ispitivac radi, rade dva instrumenta.
Inace, odlicno mi je poznato da ne samo kad su optokapleri u pitanju, vec svi PP, serviser mora racunati na to da prilikom ispitivanja komponente na stolu, istrumenti mogu pokazivati da je PP ispravan a da kad se stavi u uredjaj isti ne radi.
Alexa

Avatar
filka
gx
gx
Postovi: 2375
Pridružen: 13 Avg 2006, 10:38
Location: Kavadarci Makedonija
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
Specialty: tv

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao filka » 18 Avg 2009, 10:35

Znaci od momenta kada mi je neki Opto sumljiv :shock: ja ga ednostavno ZAMENIM i on vise nije SUMLJIV nego je promenjen :lala:
-će izginemo ki Mančester

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6561
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao buzdumra » 18 Avg 2009, 11:59

alexa_pg je napisao:Je li ovo neko (Kinezi) napravio pa prodaje? I koliko mu je cijena?
e ja sam isto pomislijo ., pa reko zar je moguce vidi lolzi kad ono stole zahebo i kineze ., prodaj im patent :pivopije: :pivopije:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24761
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao Stolle » 18 Avg 2009, 13:34

:mrgreen:
Merio sam i ja pomoću dva instrumenta i dojadilo mi i ovo mi je palo na pamet. Ovde se pomoću potenciometra može videti da li može da vrši regulaciju. Nije mi se do sad desilo da me prevari, ali...uvek ima ali. :fanzo:
Već sam rekao, kao i Filka, ako sumnjaš bolje menjaj.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5358
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao chellawy » 18 Avg 2009, 22:18

ma da
menjanje
sad je uglavnom PC817 i mozda jos po koji

ranije ih je bilo malo more raznih pa ajd ih pohvataj
mada je princip isti ...... ostale samo nijanse
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
krllebg
____
____
Postovi: 2535
Pridružen: 27 Avg 2006, 19:45
Location: Beograd
Warranty service: DeGermany
Specialty: tv
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao krllebg » 20 Avg 2009, 20:24

hahhh ... jos jedan instrument na radnom stolu ! moze ... samo,kao sto neko rece,cena novog opto je toliko smesna da se pravljenje instrumenta neisplati.Ako neko bas hoce i ima vremena,moze da pravi.Ideja je ok,pozdravljam.
... Here lies a man whom is little known !!!

Avatar
BD-electronic
gx
gx
Postovi: 1999
Pridružen: 10 Avg 2006, 10:54
Location: N.Travnik BiH-SFRJ
Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
Contact person: Dejan
Phone number: 0038730793402
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao BD-electronic » 20 Sep 2009, 10:54

filka je napisao:Znaci od momenta kada mi je neki Opto sumljiv :shock: ja ga ednostavno ZAMENIM i on vise nije SUMLJIV nego je promenjen :lala:
Baš tako He he he

Avatar
toce
gx
gx
Postovi: 2854
Pridružen: 25 Apr 2007, 22:41
Location: Makedonija

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao toce » 20 Sep 2009, 15:33

Ja ih menjam svaki put kad opravljam mreznog stepena a kad je grmnjavina prvo menjam oktokopler pa onda ic il tranzistore obavezno a diode da ne pricam i mreza krene iz prve i to u 95% slucajeva a oni 5% su otpornici u prekidu kad izracunas koliko si materijala stavio u mrezi a koliko naplatio puna kapa lolzi i zato ja ne proveravam oktokoplere ali desilo mi se kupio 20 komada PC817 i pola i vise nisu valjali stavio na tv cini mi se da je bio neo i tv nece da startuje samo led blinka a sa njegovog oktokoplera raditv na tom tv isprobao sam sve oktokopleri sto sam imao :lala:
TOCE

darko080372
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 733
Pridružen: 28 Nov 2007, 22:03
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: whitegoods

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao darko080372 » 31 Jan 2010, 23:41

Stole interesuje me ovaj tvoj tester ali nemogu naci optokapler CNX62A,dali ima neka zamena za njega i koja je vrednost jednosmernog napajanja uredjaja.Hvala.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24761
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao Stolle » 01 Feb 2010, 00:17

Može od 6V÷12V, nije kritično, potenciometrom podešavaš.
U principu može CNX82A, CNY17, CNY75G...
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

darko080372
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 733
Pridružen: 28 Nov 2007, 22:03
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: whitegoods

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao darko080372 » 01 Feb 2010, 00:24

CNY17 mogu naci bez problema i sklopiti tester.Hvala Stole.

Magnus Pyke
_
_
Postovi: 34
Pridružen: 28 svi 2009, 19:32
Location: Ravangrad

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao Magnus Pyke » 01 Feb 2010, 00:34

Najbolje bi bilo menjati optokapler originalnim. Ukoliko to nije moguce treba porediti strujno pojacanje i potrebnu struju za diodu, kao i granicnu radnu frekvenciju. CNY17 ima u nekoliko varijanti pojacanja u zavisnosti od sufiksa koji se nalazi iza njega i ne mogu jedan drugog menjati u svim slucajevima. Generalizovanje optokaplera kao jednakih bez poredjenja parametara je gruba greska i ne treba se cuditi ako mreza nece da proradi ili se ponovo sprzi.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24761
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao Stolle » 01 Feb 2010, 00:40

Da, tako je, ali ovi su uglavnom probani na dosta TV-a, nije bilo nikakvih problema. Naravno, ne znači da ih ne može biti.
Kod Philipsa uvek original!
P.S.
@darko080372
Ma ja sam sad shvatio, :mrgreen: ne treba ti za tester nijedan optokapler, to sam samo stavio da bi se videlo gde se koji ubada na podnožju.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
toce
gx
gx
Postovi: 2854
Pridružen: 25 Apr 2007, 22:41
Location: Makedonija

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao toce » 01 Feb 2010, 00:53

lolzi Stole izmeni gore u tvom prvom postu da ne treba nikakav oktokopler nego si to stavio da se vidi gde treba da se ubaci oktokopler :mrgreen: nemoj da zbunjujes publiku lolzi
TOCE

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24761
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao Stolle » 01 Feb 2010, 01:28

Ma ne treba, vidi se da unutra ima samo par otpornika, ono spolja se ne važi. :mrgreen:
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

zoranz
_
_
Postovi: 8
Pridružen: 23 Feb 2010, 21:35
Location: vrnjacka banja
Specialty: tv

Re: OPTOKAPLER tester

Post napisao zoranz » 23 Feb 2010, 22:03

ma nema tu ptrebe za instrumentom sto kaze kolega moze sa dva analogna instrumenta a moze i s jednim ako nisi siguran zamenis ga bar on nije skup.ja nikad nisam imao problem sa optokaplerom.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”