BGA IR Rework Station
Urednik: alexa_pg
-
- _
- Contact person: Frenki
- Specialty: computers
Re: BGA IR Rework Station
Taj deo već zavisi od simptoma koji su trenutno prisutni na uredjaju. Ako je čip potpuno prestao da radi, onda ne možeš da znaš da li je prestao zbog prisutnih hladnih lemova ili zato što je u večnim lovištima. Tako i pripremiš vlasnika na prijemu uredjaja. Ako ima znakove života, odradiš kuglanje i ako na testovima pod punim opterećenjem ne izbacuje greške, a sistem za hladjenje uspeva da mu zadrži temperaturu, onda ima velike šanse za solidan život. Pojedini koje sam odradio, kod savesnih korisnika rade već preko dve-ipo godine. Treba da budeš svestan činjenice da ovaj tip kvara nastaje usled grešaka proizvodjača i krajnjih korisnika. Prvima možemo da se zahvalimo, a drugima moraš da promeniš navike, da ne bi dolazio u situaciju da ponovo kuglaš isti čip. Korisnike treba naviknuti na redovni šestomesečni servis čišćenja sistema hladjenja, ili simptom trajno povišenog broja obrtaja ventilatora.
Potpuno se slazem u jednu ruku ali ljudi koji dodju zele da im komjuter radi i traze neku garanciju ,a ako ja nastupim ,ne znam koliko ce dugo raditi ili tipa ,mozda je crkao chip ,to ljudi ne vole ,smatraju da niste sposobni za taj posao..Tu onda dolazi do sukoba iz razloga sto je taj posao neprevidiv i samim tim ne daje puno prostora za opravdanje ..Kako vi sad nekom mozete objasniti uzrok i kvar usred grejanja chipa,oni ce da kazu,ma daj reci mi na srpkom ,jer za mnoge je to spansko selo ,a tebi to donosi profit i ugled..Sad sam vec skrenuo sa teme i nije u redu s moje strane..U svakom slucaju puno vam se zahvaljujem sto ste dali sve od sebe ..E ,da je takvih vise..
-
- _
Imaš sve podatke u mom malopredjašnjem komentaru, izvuci samo zaključke. Budem li te podučavao kako i sa mušterijama stvarno ćemo da odšetamo od teme ovog foruma. Jači grafički procesori proizvedeni do 2009-e uglavnom su na ivici svojih mogućnosti, narodski rečeno fabrički overklokovani. Jedina sigurna popravka je njihova zamena sa istim prozvedenim kasnije. Ne predvidjamo mi budućnost da bi znali koliko će šta da izdrži. Garanciju na svoj rizik moraš da daš bar šest meseci, razmisli koliko treba da naplatiš ako radiš sa izmučenim čipom.
Zadnja izmena: fproduction, dana 21 Jan 2013, 07:59, ukupno menjano 1 put.
- milans01
- ___
- Phone number: 063/7269-860
- Specialty: tv-multimedia
Pozdrav svima.
Sad malo ja da gnjavim sa pitanjima..Poceo sam sa tecnim kalajem i to ne da sad radim,nego razbijam kako radim
i reko ajd da probam sa kuglicama i nasta problem.Uzeo sam iz Daxcela 0.50 kuglice,posto su jedne od naj cescih koje sam do sada sreo i onaj narandzasti Nemacki flux koji je odlican i krenem sa kuglanjem,cvrc
Posle tecnog kalaja ovo mi nikako ne ide i ne mogu dokuciti u cemu je problem.Sve lepo ocistim,stavim flux,stencil,kuglice i grejanje,e tu mi je problem,nece da se zaleme sve kuglice da si pita.Probam sa dodavanjem fluxa u toku grejanja,nevalja,dize mi kuglice,sa manje fluxa nece da se zaleme,mogu sprziti cip,neke i dalje ostaju kao da ih i ne grejem,kao da lebde rasopljene iznad stopice na cipu i neide nikako.ZASTO
Slika je od danas,tecni kalaj,kao fabricko,izgleda da cu se vratiti tecnom kalaju,a mozda ipak kad resim problem,kuglice budu zakon,lako ih je dodati ako fali jedna,sa kalajem,dosta teze..
A drzac mi je zesci,za prvu ruku i ostade takav,to mi je za tecni kalaj i kad ga tako fiksiram i stegnem cip,nema kuda da mrda lim i kuglice ispadnu svaki put savrsene,bez onih spojeva koje su problem kod tecnog kalaja,ipod sonda..
Isekao sam i staklo od peci sa ravnom plocom,staklo se sece kao obicno staklo,sad masinica izgleda ko prava,a naj bitnije je da radi ko prava

Sad malo ja da gnjavim sa pitanjima..Poceo sam sa tecnim kalajem i to ne da sad radim,nego razbijam kako radim

Posle tecnog kalaja ovo mi nikako ne ide i ne mogu dokuciti u cemu je problem.Sve lepo ocistim,stavim flux,stencil,kuglice i grejanje,e tu mi je problem,nece da se zaleme sve kuglice da si pita.Probam sa dodavanjem fluxa u toku grejanja,nevalja,dize mi kuglice,sa manje fluxa nece da se zaleme,mogu sprziti cip,neke i dalje ostaju kao da ih i ne grejem,kao da lebde rasopljene iznad stopice na cipu i neide nikako.ZASTO

Slika je od danas,tecni kalaj,kao fabricko,izgleda da cu se vratiti tecnom kalaju,a mozda ipak kad resim problem,kuglice budu zakon,lako ih je dodati ako fali jedna,sa kalajem,dosta teze..
A drzac mi je zesci,za prvu ruku i ostade takav,to mi je za tecni kalaj i kad ga tako fiksiram i stegnem cip,nema kuda da mrda lim i kuglice ispadnu svaki put savrsene,bez onih spojeva koje su problem kod tecnog kalaja,ipod sonda..
Isekao sam i staklo od peci sa ravnom plocom,staklo se sece kao obicno staklo,sad masinica izgleda ko prava,a naj bitnije je da radi ko prava

-
- _
Pozdrav Milane, nisi naveo sve ali mislim da mogu da pretpostavim kako radiš sa priložene fotografije. Problem je što ostavljaš šablon na čipu prilikom topljenja kuglica. U narednoj poruci ću malo detaljnije da ti obrazložim.
- milans01
- ___
Jes,ostavim sablon i on mi pravi problem,a da li moze sa ovim sablonima uopste da se radi sa kuglicama ili moraju ici oni 90x90 pa besni drzaci ili moze uz malo muke i sa ovim za direct heat stencil,da posluze svrsi.
Slika je onako postavljen cip,cisto da vidite ideju drzaca,odlicno funkcionise za tecni kalaj..
Moze detaljnije objasnjenje pa da probam po nekoj proverenoj semi..

Slika je onako postavljen cip,cisto da vidite ideju drzaca,odlicno funkcionise za tecni kalaj..
Moze detaljnije objasnjenje pa da probam po nekoj proverenoj semi..

Ja koristim takodje te sablone samo sto imam neku malu stegu koju sam uzeo iz Kine (ne ona plava)i bez problema kad stavim kuglice ,preduvam ,nakon nekoliko min ,skinem sablom i sve ok.Nisam probao sa skidanjem sablona iz razloga ,sto postoji sansa da sve poremetis ..Mada koliko sam primetio dobro ti ide sa tecnim ,zasto uopste ides na kuglice.
Da samo napomenem uspeo sam da odradim chip na nekoj staroj grafici (koja je radila ).Znaci skinuo sam chip ,pregulao,zatim ponovo zalemio i sve radi..Cak sam odradio i test opterecenja (temperatura ne prelazi vise 26C).Izgledfa da su ove prethodne kartice bile izlozene termickom soku ,jer sam ih dobio od nekog lika (verujem da je mozda nesto radjeno vrucim vazduhom)pa verovatno bile mrtve..Zato sam se i odlucio za ispravnu ali eto ispostavilo se da je sve ok..Nadam se da ce biti uspeha i sledeci put..
-
- _
Ivan vam je već jednom prilikom pomenuo kako da pozicionirate šablon, sličnu metodu sam i ja koristio sa tom vrstom šablona, drago mi je da je još neko došao do iste ideje. Dakle po jedna, ili više kuglica na ćoškovima, pretopi ih na čipu i kada se ohlade lepo očisti da bi šablon mogao lakše da nalegne. Pre postavljanja šablona nanesi izuzetno tanak sloj fluxsa, tek da je namazano, nabaci šablon i rasporedi kuglice. Za naredni korak je sada bitno ono što je jednom već pomenuto, horizontalna površina. Zagrej malo šablon i ukloni ga. Zagrevanje šablona je potrebno da bi kuglice koje su se uz pomoć fluxa za njega zalepile ostale na svojim pozicijama. Ostalo je još samo da ih pretopimo, u ovom koraku se vidi da li smo lepo naneli flux, ako ga ima previše kuglice će početi da plivaju i medjusobno sjedinjavaju, ako ga ima premalo trebaće nam nesto malo veća temperatura. Grejemo dok ne konstatujemo da su se sve kuglice uhvatile za odgovarajuće kontakte, u toj fazi kuglice imaju nepravilne hrapave oblike, kada si siguran da su se sve zakačile počni polako da dodaješ flux. Lep metalni sjaj i pravilne loptice su dokazi da su sve u tečnom stanju, a da bi zadržale idealan izgled, postepeno udaljavaj grejač dok ne predju u čvrsto stanje. Kada se uhodaš, unapredi metodu predgrevanjem. U početku će biti tu problema sa spojenim kuglicama, sa plivajućim nakon nanošenja fluxa, ali je sam postupak izuzetno jednostavan i lako se uvežba. Za par dana bićeš car i u ovoj metodi
Za rad sa kuglicama važi pravilo, one koje jednom izvadiš iz kutije, više ih ne vraćaj nazad.

Za rad sa kuglicama važi pravilo, one koje jednom izvadiš iz kutije, više ih ne vraćaj nazad.
Zadnja izmena: fproduction, dana 21 Jan 2013, 07:46, ukupno menjano 1 put.
-
- _
Šablon je nebitan, postupak je ono što nas čini umetnicima 

A koji je metod predgrevanjem?
-
- _
Suština je samo u pravilnom zagrevanju čipa, lakše će podneti ako je kompletno zagrejan sa obe strane, nego samo sa jedne. Možeš da koristiš predgrejač, ali ne u direktnom kontaktu, napravi neki nosač koji će moći da ti održi horizontalu na prigodnoj visini iznad grejača.
-
- _
Samo hrabro i vežbajbokin021 je napisao:Da samo napomenem uspeo sam da odradim chip na nekoj staroj grafici (koja je radila ).Znaci skinuo sam chip ,pregulao,zatim ponovo zalemio i sve radi..Cak sam odradio i test opterecenja (temperatura ne prelazi vise 26C).Izgledfa da su ove prethodne kartice bile izlozene termickom soku ,jer sam ih dobio od nekog lika (verujem da je mozda nesto radjeno vrucim vazduhom)pa verovatno bile mrtve..Zato sam se i odlucio za ispravnu ali eto ispostavilo se da je sve ok..Nadam se da ce biti uspeha i sledeci put..

Hval ..Vezbacu i nadam se da je princip isti i sa plocama lao topa i dr.
-
- _
Princip je isti, samo što moraš da uvežbaš postupak i budeš sigurniji u sebe, jer radiš sa skupljim uredjajem
Bice sve to dobro nadam se ..recite mi samo kako se stitite od isparvanja ,jer olovo nije ni malo bezbedno..
-
- _
Olovo je manji problem u odnosu sa fluxevima koji baš vidno isparavaju. Najbolje je napraviti u startu odsisavanje, to je najjeftiniji, a za nas najbitniji deo radne stanice.
- milans01
- ___
Ok,hvala.Probacu na taj nacin ako ide,ide ako ne,vracam se tecnom kalaju,sa njim sa na Ti
Sala mala,nije lose savladati obe tehnike,valja,valja..

Sala mala,nije lose savladati obe tehnike,valja,valja..

-
- _
Lično bih ti savetovao da predješ na metodu sa kuglicama. Jednom prilikom sam i pomenuo da je rad sa tečnim kalajem veliko gubljenje vremena, a i dosta neprecizna metoda. Dosta vremena se izgubi u pripremi i čišćenju alata. Ako si imao priliku da pogledaš pod mikroskopom, tečni kalaj je napravljen od izuzetno sitnih pravilnih kuglica pomešanih sa fluxom. Teoretski je nemoguće, a praktično neizvodljivo smestiti isti broj kuglica u svaki otvor šablona, što sa sobom povlači različite prečnike. U ovoj situaciji možeš da pomisliš da previše zalazim u detalje, ali na fotki imaš čip starije generacije, sa velikim medju-rastojanjima i malim brojem kuglica. Kod novijih čipova, rastojanja su izuzetno mala, a broj kontakata veći, u takvim situacijama svaka sitnica je bitna s obzirom da radimo sa mikro tehnologijom. Središnja grupa kontakata, kod većine čipava služi za termičko rasterećenje preko PCB-a, kad već imamo izbor, zašto im ne bi obezbedili iste uslove izuzetno preciznim prečnicima. Na fotki ću da ti ostavim primer sa grafičkim procesorom sa oko 1400 kuglica, njega je veoma teško odradti sa tečnim kalajem. Pre ili kasnije ćeš morati da predješ na metodu sa kuglicama, bez obzira što si sa tečnim kalajem ortak i stara prijateljstva po nekad pucaju.
- milans01
- ___
U potpunosti se slazem,a i ipak sam u toj oblasti samo pocetnik i ne treba se praviti pametan,nego uciti na tudjim greskama,to jest,raditi sa kuglicama..
Cip je sa nekog lcd tv-a,ima linije pa reko ajd da ga probam prekuglati i to su 0,76,naspram cipa od nekog HP-a sto sam radio je veliko ko kuca
Mislim da bi bio u velikom problemu kada bi mi naleteo cip sa 0,35 kuglicama,tu bi se sa tecnim napatio ko isus.Video sam pod mikroskopom i sigurno da iskuglane kuglice nisu istog precnika,samo je to nemoguce uociti golim okom,ali skup tih sitnica cini razliku izmedju radi-ne radi uredjaj,uverio sam se u to..
Bicu uporan sa kuglicama i polako cu preci potpuno na njih..
Hvala na savetima..Pozz

Cip je sa nekog lcd tv-a,ima linije pa reko ajd da ga probam prekuglati i to su 0,76,naspram cipa od nekog HP-a sto sam radio je veliko ko kuca

Bicu uporan sa kuglicama i polako cu preci potpuno na njih..
Hvala na savetima..Pozz

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post