Obaveštenje za Experte u vezi velikih fajlova na forumu
viewtopic.php?p=339038#p339038
.

Ispitivanje LED pozadinskog osvjetljenja - alati

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3544
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Ispitivanje LED pozadinskog osvjetljenja - alati

Post napisao alexa_pg » 16 Jan 2021, 16:04

U jednoj od tema za popravku pozadinskog osvjetljenja dat je, po mojim kriterijumima, veoma loš savjet kako da se ispitaju LED diode.
To me je navelo da napišem ovaj post o alatima za ispitivanje LED traka.

U zadnjih nekoliko godina u savremenim LCD - LED aparatima, kao pozadinsko osvjetljenje koriste se LED diode. Diode su montirane na trakama i leže najčešće na metalno "korito" koje je ujedno i hladnjak za diode.
U zavisnosti od veličine panela, tih traka može biti od jedne do desetak traka. Opet, na svakoj traci može biti različit broj LED dioda i kreće se najčešće od par komada do desetak i više.
Takođe, sve diode nisu istih karakteristika. Sve zavisi od proizvođača. Neki proizvođači koriste diode radnog napona 3V a opet neki radnog napona 6V. Takođe i po struji koja teče kroz diode razlikujemo diode za struje od 150mA i 300mA. Ove od 300mA se najčešće koriste tj. najviše se srijeću po aparatima. U zadnje vrijeme se srijeću i diode čija je radna struja i do 600mA.
O alatima za ispitivanje traka kako fabričkim tako napravljenim i u domaćoj radinosti biće kasnije u izlaganju.
Par riječi kako ispitati traku - diodu.
Najčešće su sve LED diode vezane serijski. Mali broj proizvođača koristi paralelno ili mješovito povezivanje.
Prije nego se krene u ispitivanje, aparat mora biti isključen sa gradske mreže i trake moraju biti odspojene sa LED drajvera.
Ako instrumenat ima mogućnost podešavanja napona i struje, potrebno je podesiti napon na 100V (za manje panele) ili 200V za veće panele. Koliko otprilike iznosi potreban napon zna se po broju led dioda. Ako u panelu ima 20 dioda radnog napona 3V proizilazi da je potrebno da napon bude veći od 60V. Ista računica važi ako su u aparatu diode 6V i ima ih recimo 30kom, napon na ispravljaču treba da je minimum 180V.
Kada je struja kroz diode u pitanju, najbolje je da se diode ispituju pri struji od 1mA. Ona dioda koja pri toj struji ne sija, ta je neispravna. Nakon testa pri struji 1mA potrebno je testirati diode i pri maximalnoj struji tj pri struji 300mA.
Znači, na svaku traku pojedinačno priključiti instrumenat i provjeriti da li sve LED sijaju. Vodite računa o pravilnom priključivanju kablova (+ / -). Napon koji pokazuje instrumenat mora biti na svim trakama isti. Ako vam recimo na dvije trake voltmetar pokazuje napon 30V a na trećoj pokazuje npr. 40V, ta traka na kojoj je napon 40V je neispravna i ako može da se desi da sve led sijaju.
Na ovaj način smo od više traka ustanovili koja je traka neispravna. Na isti način, pojedinačnim ispitivanjem dioda, možemo utvrditi i koja je dioda neispravna.
Nakon izvršene defektacije kvara, da li ćete mijenjati samo neispravnu LED diodu ili neispravnu traku, to prepuštam vama. Ja savjetujem da zamijenite komplet traka. To je najsigurnije da aparat nećete ponovo brzo otvarati.

Nastavlja se...
Instrumenti za ispitivanje dioda, fabrički.
Jedina vakcina
samodisciplina.
Ostani doma

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3544
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Ispitivanje LED pozadinskog osvjetljenja - alati

Post napisao alexa_pg » 16 Jan 2021, 17:31

Jedan od instrumenata koji po mojim kriterijumima zaslužuje da bude na prvom mjestu je tester firme TKDMR.
U pitanju je model TD3H.

slika 1a.jpg
slika 1a.jpg (21.46 KiB) Pregledano 682 puta.
Ispitivač radi na mrežnom naponu od 85V do 265V
Izlazni napon je maksimalno 330V a maksimalna struja je 150mA. Max snaga je 50VA
Ovaj napon i struju možete preko odgovarajućih potenciometara podešavati po želji.
Kada spojite kablove na traku, ispitivač lagano podiže struju i kreće od 0mA do podešene potenciometrom (max 150mA). Otprilike, to lagano podizanje struje traje jedno 10-tak sekundi. Na instrumentu se vidi kako se lagano povećava struja a takođe se i na LED lagano pojačava svjetlo sve do zadatag maksimuma.
Bez obzira kolika je podešena max struja, prilikom priključenja ona uvijek kreće od nule i lagano se povećava do maksimalne zadate.
Ispravljač na sebi ima preklopnik kojim birate izlaznu struju. U jednom položaju imate mogućnost izbora jačine stuje, dok u drugom položaju imate ograničenu struju na 1mA. Ovo je po mom mišljenju mnogo dobra stvar jer, kao što sam rekao, dioda koja ne zasvijetli pri struji od 1mA, ta je neistpravna.

Slika 1.jpg
Slika 1.jpg (19.69 KiB) Pregledano 682 puta.
Pored LED dioda, ovaj ispravljač se može koristiti i za ispitivanje zener dioda. Ograniči se struja na 1mA, podesi napon na recimo 20-tak volti i priključite diodu. Na voltmetru će biti prikazan napon na zenerici i tako ćete znati da li je ispravna ili ne.

Ko se bavi profesionalno popravkama LED uređaja, ovo je moja preporuka.
Trenutna cijena je 32 eura + poštarina. Inače, poštarina se kreće od 50 centi (Hrvatska) do 100 eura (MNE).

---

Na drugom mjestu bi se našao takođe kineski ispravljač Xiaoyun model XY284-GHB
I ovaj ispravljač radi na naponima od 85V do 265V.
Izlazni napon je maksimalno 330V a maksimalna struja je 30mA.
Ispravljač na sebi ima preklopnik za izbor struje. U lijevom položaju struja je podešena na 5mA a u desnom je maksimalno moguća.
Mana ovome instrumentu je što nema mogućnost ručnog podešavanja napona i struje.
Cijena se kreće oko 18 eura + poštarina.

Slika 2.JPG
---

Na trećem mjestu bih stavio instrumenat (tester) domaće proizvodnje našeg kolege Proke. ( http://www.proko.rs/tv/checkeri.php#15 )
Instrumenat radi na 220V.
Izlazni napon se bira preklopnikom i može biti 100V odnosno 200V
Struju takođe možete da birate i to 25/100mA
Ako bi mu se tražila mana, to je što nema manju struju od 25mA i nema instrumente (pokazivače) trenutnog napona i struje.
Inače instrumenat (tester) odlično završava posao za koji je namijenjen.
Cijena je 30 eura u dinarskoj protivvrijednosti.

Tester Proko.JPG
Tester Proko.JPG (16.26 KiB) Pregledano 682 puta.

Nastavlja se...
Instrumenti za ispitivanje LED dioda, ručne izrade.
Jedina vakcina
samodisciplina.
Ostani doma

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3544
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Ispitivanje LED pozadinskog osvjetljenja - alati

Post napisao alexa_pg » 16 Jan 2021, 20:53

Za ljubitelje ručnog rada evo par prijedloga kako napraviti ispitivač pozadinskog osvjetljenja.

Ispitivač (tester) pozadinskih LED traka sastoji se od dva "glavna" dijela. Jedan dio - sklop čini ispravljač a drugi sklop je strujni ograničavač. Uz to ide još i voltmetar / ampermetar ali nije obavezan.
Blok šema izgleda kao na slici ispod.

Tester.jpg
Kao prvo, potreban vam je ispravljač koji će na svom izlazu imati barem 100V a preporuka je da bude 200V. Najbolje oba napona.
Taj ispravljač mora biti galvanski odvojen od mrežnog napona. Znači, obavezno u sebi mora imati mr. trafo.

Kao jedno od rešenja predložio bih da se iskoristi mrežni modul B10 od nekog rashodovanog aparata. Ovaj modul je dobar jer na svom izlazu ima oba napona. Ako je od aparata B10, imaćete napone 150V i 200V a ako je od aparata B20 imaćete 110V i 200V. U oba slučaja odličan izbor. Podrazumijeva se da se mora ugraditi grec i mrežni elko.

B10.JPG

Kako ni jedan stepen za napajanje nije dobro da radi na prazno, napon od 17V može da se iskoristi za pogon nekog ventilatora od računara koji će čitav uređaj da hladi kod vešečasovnog testiranja traka. Ako nećete ventilator da vam radi, stavite neki otpornik na +17V 10W neka troši struju samo da bi modul bio opterećen.

Ako niste sačuvali ni jedan stari modul od niških aparata, možete upotrijebiti i neki stepen za napajanje od starih kineskih aparata. Ja sam sebi napravio od šasije PH02C. Jednostavno sam šegom odsjekao taj dio gdje je ispravljač i dobio ono što mi treba. On na svom izlazu takođe daje napone 110V, 200V i 17V

Sema ispravljača.jpg
ploča.JPG
ploča.JPG (23.57 KiB) Pregledano 659 puta.
U slučaju da nemate ni ovaj stepen za napajanje, kao treću mogućnost, možete upotrijebiti dva mrežna transformatora što veće snage.
Trafoe vežite kao na slici ispod. Na taj način dobićete napon 220V a galvanski odvojen od mrežnog napona. U zavisnosti koje su snage trafoi, imaćete struju od 50 do 100mA. Na izlazu iz trafoa obavezan je grec i elektrolit 100uF 350V

2x12.JPG
2x12.JPG (9.86 KiB) Pregledano 659 puta.
Sada kada smo dobili napone 110V i 200V njih preko preklopnika vodimo u strujni ograničavač. Preklopnik je sa dva položaja kao što se vidi na blok šemi. Kod mog testra, ovaj preklopnik je sa tri polozaja OFF/110/200 ali ovo nije obavezno. Ja sam stavio da mogu na taj preklopnik da isključim napon na izlazu.

Izgled (šema) strujnog ograničavača data je na slici ispod.

1.jpg
1.jpg (13.83 KiB) Pregledano 659 puta.
Ovdje nema šta da se puno objašnjava. FET mora biti na hladnjaku jer je na njemu najveća disipacija kada se izlazni kablovi nakratko spoje. Pri struji 300mA a naponu 200V eto "dobre lemilice" od 60W. Šalu na stranu. Nadam se da niko neće namjerno spajati popalice nakratko i to ostaviti tako. I da se spoje, ništa strano se neće desiti. Ništa neće pregoreti. Uglavnom, FET na hladnjak. Ono što sam pominjao ventilator, neka ga hladi. Kod normalne upotrebe, kada se prikače trake od 70V a preklopnik je na 100V, disipacija na FET-u je samo 30V puta struja 0.3A što nema ni 10W.

Otoprnici u strujnom ograničavaču se računaju po formuli Rx=0.7/Imax
Za struju od 300mA otpornik je 2.2 oma, za struju od 100mA otpornik je 6.8 oma i treći položaj za najmanju struju, otpornik treba biti veći od 1K da se dobije što manja struja. Sebi sam stavio 0.5mA

2.jpg
2.jpg (20.83 KiB) Pregledano 659 puta.

Po želji, može se dodati još i voltmetar odnosno ampermetar.
DC-Volt.jpg
DC-Volt.jpg (5.8 KiB) Pregledano 659 puta.
Kada se sve to skocka, može da ispadne nešto ovako.

Prednja.jpg
Prednja.jpg (24.77 KiB) Pregledano 659 puta.
Na kraju, srećna gradnja ili kupovina ali nikako ne eksperimentišite sa živom strujom što neki predlažu.
Jedina vakcina
samodisciplina.
Ostani doma

Avatar
sim
gxu
gxu
Postovi: 821
Pridružen: 09 Jul 2009, 21:43
Location: Krusevac
Warranty service: Bela tehnika
Contact person: Ivan
Phone number: 0038162303936
Specialty: whitegoods

Re: Ispitivanje LED pozadinskog osvjetljenja - alati

Post napisao sim » 17 Jan 2021, 12:29

Ne popravljam tv aparate, ali procitah napisano i mogu reci svaka cast alexa. Skidam kapu.
Ovako kvalitetno detaljno i slikovito napisano... pa to nema ni na ijednom mestu.
Svaka cast jos jednom.
SIMkom

Avatar
miodrag popovic
gx
gx
Postovi: 2734
Pridružen: 08 Nov 2006, 21:08
Location: Srbija
Phone number: 00381638773821
Specialty: tv
Lokacija: Pančevo Braće Jovanović 56

Re: Ispitivanje LED pozadinskog osvjetljenja - alati

Post napisao miodrag popovic » 17 Jan 2021, 12:37

Potvrđujem sve napisano.Šta je najbitnije iz teksta?Detektovati kvar da li su LED diode neispravne ili ne.Naime ako ih napadnemo odmah sa 200V i 300mA često prorade,varnica preskoči i prespoji mesto prekida i diode prorade.I zato je ono sa 1mA početno testiranje bitno,pa ako radi na 1mA onda test sa maksimalnom strujom ma koliika da je.
Bravo Aleksa,u ovo što si napisao su uloženi sati
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

ROAMER
_
_
Postovi: 267
Pridružen: 29 Jun 2016, 15:07
Location: Umag
Contact person: Dragan
Specialty: consumer

Re: Ispitivanje LED pozadinskog osvjetljenja - alati

Post napisao ROAMER » 17 Jan 2021, 14:09

Aleksu za predsjednika svemira!!! ;)
Imam ovaj drugi sa liste, i jako zadovoljan. Polako diže struju i može se pratiti ako se neka od ledica kasnije upali od ostalih ili prvo treperi ili tome slično. Moj ide do 34mA i to je koliko se meni čini sasvim dovoljno. Jedino su kablovi malo kratki koji su došli sa njim, ali za te pare.....sasvim solidan stroj!!!!
Iskustvo je direktno proporcionalno kolicini unistene opreme............

Avatar
KASA1
gxu
gxu
Postovi: 1580
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: Ispitivanje LED pozadinskog osvjetljenja - alati

Post napisao KASA1 » 17 Jan 2021, 19:20

Tekst-tutorijal kolege @alexa_pg je čin odgovorne osobe kojoj je stalo da ovaj forum ostane mjesto znanja, okupljanja, mjesto na kojem se može dobiti koristan savjet i nešto naučiti, uz naglasak kako posao odraditi na adekvatan i što je najvažnije, siguran način.

A ovakve se stvari http://fanzo.org/forum/viewtopic.php?f= ... 23#p344539 na forumu ne bi smjele događati,... najradije bi obrisali taj post ali ćemo ga ostaviti kako bi svi mogli vidjeti kako ne treba raditi.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"

Avatar
branimir
_
_
Postovi: 166
Pridružen: 28 Mar 2017, 11:32
Location: Srbija, Bačka Palanka
Specialty: computers

Re: Ispitivanje LED pozadinskog osvjetljenja - alati

Post napisao branimir » 17 Jan 2021, 21:04

Naprotiv, neadekvatni post treba brisati jer ovom tipu foruma on i ne priliči.Poneki ljudi vole da idu linijom manjeg otpora (kad imaju zmiju u džepu i ne žele da ulažu u alat) pa mogu da pribegavaju takvim rizičnim rešenjima, jer je to neko napisao na ovom forumu kao mogućnost.Pa meni je pokojni Stole brisao par postova na jednoj temi (doduše na moj zahtev) jer nije priličio temi, a iritirao je jednog člana foruma.Moderatori su tu da procene neadekvatni post i da ga kao takvog brišu, na forumima demokratija ne postoji, pravila su unapred definisana.
Znam da ne znam, a sve što znam naučio sam od nekog.

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 15625
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Ispitivanje LED pozadinskog osvjetljenja - alati

Post napisao fanzo » 18 Jan 2021, 01:22

Samo obratiti pažnju da neki kineski LED testeri nisu galvans i odvojeni od mreže, imaju jednostavan pretvarač!
Kao kod tv-a primar: grec, podigne na 350V i onda struja regulacija na zadate vrednosti.

Prokin tester je galvanski odvojen i radi savršeno. Njegove mane su samo tehnološki dodaci, a koji poskupljuju uređaj.
Ovi kineski LED testeri koji pokazuju struju i napon to baš i ne pokazuju tačno, tako da izmerene vrednosti treba uzeti sa rezervom odnosno uopšte ne uzimati u obzir dok ne proverite/uporedite sa normalnim instrumetnom.
To je to.. odlična tema.. i fino opisana.. biće nagrađen kolega Alexa..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”