punto 1.9d 2001 trza na 60 km/h

Autoelektronika - Elektronski sistemi u vozilu

Urednik: Barbarella56

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
gardans
_
_

punto 1.9d 2001 trza na 60 km/h

Post napisao gardans » 14 Feb 2009, 18:12

Desava se povremeno na pomenutoj brzini da trza kao da nestaje goriva imali neko neku ideju sta bi moglo biti

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko
Specialty: tv-multimedia

Re: punto 1.9d 2001 trza na 60 km/h

Post napisao Vojvoda » 14 Feb 2009, 22:12

Boš pumpa ili ventil na njoj (ne znam kako se stručno zove) a hoće to kod FIAT-a i elektronika da zeza, mada ne znam da li kontroliše dotok goriva u motor. Uglavnom, poseti majstora da te ne zezne baš kad ne treba, recimo, u preticanju. Sa tim stvarima treba biti oprezan.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

gardans
_
_

Post napisao gardans » 14 Feb 2009, 22:50

Na dijagnostici ne prijavljuje nista konkretno valda bi prijavijo neki kvar ili ukljucijo lampicu niko sa sigurnoscu nezna reci staje neki kazu pumpa majstor za pumpe kaze nije pumpa nego ECU i tako se vrtim u krug pumpa kompijuter a mene auto vec dva puta ostavio na putu zatrza ugasi se i onda nece da upali

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 14 Feb 2009, 23:06

Pogledai i ovde:
Auto forum CannonBall Community http://www.cbc.rs/forum/
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Vojvoda
___
___

Post napisao Vojvoda » 14 Feb 2009, 23:09

Ima li on pumpu u rezervoaru za gorivo, možda je ona zaštopala. Lupam, ali kod benzinaca se često dešava takav kvar. Ili se pumpa zaprlja ili se pregreva pa blokira. Ne znam, ja sam u svetu benzin-plin, dizeli su mi slabiji fah. Možda ti je i sam rezervoar pun mulja i parafina pa bi ga trebalo očistiti. Proveri funkcioniše li ti oduška na rezervoaru, ako je ona zapušena zna da se napravi vakuum pa umesto da gorivo ide ka motoru, rezervoar ga "usisa" nazad ili mu jednostavno ne da da ide ka motoru. Oduška je jedno od crevca koje povezuje otvor za točenje goriva i rezervoar. Filtere si, pretpostavljam, menjao.

gardans
_
_

Post napisao gardans » 15 Feb 2009, 10:47

Pumpu u rezervoaru nema to je obican dizel probacu da odvrnem cep pa da vozim tako pretpostavljam da tako nebi smeo da pravi vakum. Filtere sam menjao nije do njih EGR ventil blindirao izvadio katalizatot menjao senzor rotora iskljucijo protokomer inace dosta cest problem kod fijata ali zanimljivo je trza samo u cetvrtoj na oko 60 km/h. Zanimljivo je da ovoko cest problem niko nezna pravi odgovor ipak kod nas fijata na hiljade. Svaki problem se malo drugacije manifestuje kroz voznju oa ovaj cetvrta 60 presaltas u trecu vozis do 70 i radi normalno .... Inace zna se desiti da zatrza i u trecoj ali to kad se desi tada se ugasi onda ga nebi upalio da si bog (meni se desilo dva puta na oko 5000 predjenih km ili za dva meseca) tada skinem filter nafte vratim ga i on proradi neznam kakve ovo ima veze ali tako je

Vojvoda
___
___

Post napisao Vojvoda » 15 Feb 2009, 12:48

Kako vidim problem je prisutan na niskim obrtajima motora, 4 brzina na 60 ili 3 na istoj brzini još uvek je mali broj obrtaja i za dizel motor. Kako kažeš, "osakatio" si motor što se tiče elektronike ali si samim tim "zbunio" računar jer ne dobija potrebne podatke za doziranje goriva u motor. Protokomer je potreban u radu svakog motora kao i lambda sonde kod benzinca, ne znam ima li to u dizel varijanti, pa čak i katalizator ima svoju svrhu. Problem kad našeg naroda je što nema dovoljno love pa se odluči da isključi neke uređaje u motoru umesto da ih popravi, po principu da probam bez ovoga pa ako ide ide. Ne kažem da je to slučaj kod tebe ali se uvek naježim kad čujem za takve varijante "popravke" auta. Da li si proverio dizne i očistio ih? Moj šurak ima sličan problem ali na benzincu da mu se trese auto na leru i hoće da se ugasi ponekad i problem je u lambda sondama koje nisu baš jeftine, ali mali je rešio da svog golfa IV dovede u top stanje i sad skuplja lovu za to i za nov katalizator. Takav pristup je jedino ispravan. Kod tebe može biti i loš kontakt na nekom od konektora u motoru ili oštećen kabl, naročito ako je auto nekad bio havarisan, što je čest slučaj kod uvezenih auta u poslednje vreme.

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 15 Feb 2009, 14:03

gardans je napisao:Pumpu u rezervoaru nema to je obican dizel
.....
trebalo bi da postoji pumpa za gorivo koja napaja pumpu visokog pritiska , mozda je to kod tebe ac.... sasvim nebitno, i treba je ispitati kad je auto vruc pri malim brojevima obrtaja motora koliki ona ostvaruje pritisak ... pod pritisak nesme da se javi onda pravi vakum u cevi , naravno nece on trzati na leru (mada i to moze da se desi sve zavisi u kakvom je stanju) jer za rad motora pod opterecenjem daleko vise goriva provlaci kroz sistem.....
a i lando sonda je bitna mada nju cemo okacit macku o rep dok neproveris ovo :pivopije:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

gardans
_
_

Post napisao gardans » 15 Feb 2009, 15:42

Sto se tice katalizatora meni su na peugeot boxeru 2004 g na ovlastenom servisu na 80 000 hiljada blindirali EGR(preporuka iz pezoa) i izvadili katalizator motor 2.2 hdi isti problem imam na novom modelu peugeot boxera 2007 godina EGR VENTIL auto preso 85000 a problemi poceli na 40000 tri programa promenjena za rad EGR ventila. Na ovom novom bila je otisla i jedna dizna ali on je ruzno radio na ler gas u voznji se nije osjecalo. Medjutim ovaj fiat savrseno radi na leru ide 160 km/h ne trosi ulje trza samo u cetvrtoj na 60 km/h a to ti je negde iznad 2000 obrtaja sto i nije tako malo.U trecoj mi ne trza kad naidje taj problem da se ugasi verovatno bi to uradio u bilo kojoj brzini. Ako je problem u obrtajima nevidim zasto nebi trzo u 3 na 40 ili u 5 na 70 ili 2 na 20 km/h. Protokomer sam raskacio da vidim dali ce i dalje da trza posto je trzao zakacio sam ga. Inace na dijagnostici prvi put kad sam otisao prijavijo je kontrola(nije greska) pumpe i kontrola senzora rotora senzor sam zamenuo otisao za pumpu majstor kaze nije do pumpe jer je on radio 10 pumpi sa tim problemom i nista nije dobio problem je ostao i kaze da ECU nije dobar ponovo otjeram na dijagnostiku da mi obrise te dve greske kad njih vise nema nego kaze kontrola protokomera a povremeno mi blicne i lampica za servo . Zna da vozom pet dana da predjem 1000 km da ne trzne ni jedan put a zna u jednom danu vise puta neki su rijesili ovaj problem vadjenjem EGR ali kod mene definitivno nije. Sto se tice pumpe za gorivo kako sam ja razumijo to kod njega radi pumpa visokog pritiska u ovom slucaju lukas pumpa. Ima jos jedan problem sto on nece da trza kad bi ja hteo pa da stavim majstora sa lap topom da se vidi sta je a nijedan majstot nece da vozi cijeli dan da ceka da on zatrza.A meni problem ako me opet ostavi na putu da nece da upali zadnji put me izdo u Arandjelovcu a ja iz Novog Sada

Vojvoda
___
___

Post napisao Vojvoda » 15 Feb 2009, 16:37

Što se tiče pežoa promeni servis, jer ako ti u "ovlaštenom" servisu kažu da ti ne treba katalizator, pitam se ko im je uopšte dao ovlaštenje da rade taj posao.
Šta znači "blindiranje EGR ventila"? Jesi li kontrolisao senzor radilice i na pežou i na fiatu? To malo sranje zna da zeza poprilično. Koliko sam ja upoznat sa novijim tehnologijama i erom elektronike u svakoj pori automobila, a pogotovo u motoru, da bi motor besprekorno radio sve što mu je tata stavio unutra mora biti ispravno. U protivnom nešto će kad-tad početi da zeza. Zato ja vozim asconu iz 1985. godine sa karburatorom i nemam nameru još da je menjam jer se koncepcija njenog funkcionisanja ne razlikuje mnogo od, recimo, fiće, a samim tim i količina zezanja i nerviranja je svedena na minimum. Nedavno sam joj sam odradio generalku motora (prethodni gazda je baš nije pazio pa je malko poranila za generalku) za smešne pare i sad ide kao vetar. Na leto je na redu limarija oko koje nema puno posla mada mu je 23 pune godine, naravno, i to ću sam da uradim. Na cajgeru je nešto preko 300.000km i u kakvom je stanju može još bar toliko da pređe. Tenk na točkovima, nema šta. Ajd neki od tih novih da dočeka te godine u ovako dobrom stanju.

gardans
_
_

Post napisao gardans » 15 Feb 2009, 17:34

U Novom Sadu je samo jedan ovlasteni serviser za PEUGEOT vozila neki ga hvale neki ga kude ja licno imam losa iskostva sa njim ovaj drugi kombi 2007 godina na 80 hiljada km prvi put mi je zamijenuo filter klime posto ranije nije zanao ni da ga ima tek kad se bio skroz zagusio ventilator nije uopste izduvavo. Sto se tice elektronike nazalost kod nas nema pravi majstora za te stvari kao i za mnoge druge (npr navedeni ovlasteni serviser) sto se tice auta od ranije nazalost nemogu ni oni vecno da idu . No udaljili smo se od teme problem sa puntom vidis i sam dosta cest problem kod punta uverio sam se tek kad sam ga kupio,( mada niko mi nije ni hvalio fiatov dizel) da se niko ne javi a da zna u cemu je fora a ovaj forum posecuje na stotine majstora i ljudi koji imaju ovakav problem. Citao sam na drugom forumu da je lik izmenjao sve od rezervoara do usisne grane i nije resio kvar i nakon 2 mjeseca auto prestao da trza od tada proslo godinu dana pa ti meni kazi sada sta da zamenim najbolje auto verovatno

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 15 Feb 2009, 17:46

Verovatno nema veze,ali ipak...
Ako je filter za vazduh jako prljav i ako je vreme vlažno,onda zna auto da trza.

Vojvoda
___
___

Post napisao Vojvoda » 15 Feb 2009, 18:16

To nas vraća na priču o lošim konektorima na elektro instalaciji. Usput, ovde se okupljaju uglavnom majstori elektroničari kojima je fah kućna tehnika, a ovaj podforum je predviđen da se ispomažemo međusobno i na ovom polju. Naravno, svi mi prčkamo oko svojih auta pa otuda i poneki koristan savet u toj oblasti. Nažalost, ne znam ima li neki forum ovoga tipa ali samo za automobile gde bi neko mogao da ti pruži kvalitetnije informacije. Pokušaj se učlaniti na neki od ruskih ili bugarskih autoklub sajtova za fiat, daj mašti na volju pa možda nagaziš negde na servisnu dokumentaciju za tvoj auto. Čitajući dokumentaciju za moj auto koju nađoh kod braće rusa i ja sam skapirao šta mi sve treba za generalku na mom autu. Ipak mislim da bi trebao imati još jednu pumpu između boš pumpe i rezervoara koja može zezati. Ponavljam se, ali i prljav rezervoar može biti uzrok problema što je bilo verovatno u pitanju kod ovog drugog auta koji se sam popravio. Prekontroliši i senzor radilice, za svaki slučaj, ako tako nešto ima kod dizela. :pivopije:

vlatkocopa
gx
gx
Contact person: Vlado
Phone number: 0038931420808
Specialty: tv

Post napisao vlatkocopa » 15 Feb 2009, 18:39

Ja sam imao skoro identican slucaj kod Citroen Ksare 1.4 doduse benzinac.Isto je tako ponekad trzala i gasila bez nikakve logike,a bogami povecala je i potrosnju,normalno prosao 2-3 mehanicara,cak smo je stavili na tester dok smo je vozili (Marfi je zakon) i normalno nije htela nisto da pokaze na testeru.Vecina su sumnjali na lando (kod nas ih zovu lamda)sonda,cak sam bio i u Skoplju u ovlasceni servis,rekli da je sve ok.Iznervirao sam se i prodao auto u obliznjem gradu.Kad smo se posle jedno mesec dana videli sa gazdom,pitam kako je auto???Kaze covek SUPER,jedino pre dve nedelje upalila mi se sijalica za elektroniku,u servisu zamenili sondu(nije znao tacno koju posto ih ima dve,ispred i posle katalizatora)i sad auto ide ko ladja,a i MNOGO malo trosi..... :shock: :shock: :shock: I aj sad kako da budes pametan... :?:
Za sjaj u očima, rumenilo u licu i lepršav hod - koristite kozmetiku -Šljivovica a moze i domaca jabukovaca ..:))

gardans
_
_

Post napisao gardans » 15 Feb 2009, 18:43

Sto se tice filtera vazduha kad sam kupio taj auto pre 3 meseca menjao sam ulje i filtere a odma posle toga je trzao ali pogledacu opet a senzor radilice sam zamenuo verovatno si to propustijo ili sam ja pogresno napisao senzor rotora neznam ali mislio sam na taj senzor radilice inace ovaj auto je pun elektronike kao japanac a nekad smo njih kudili zbog toga probacu i ove kontakte da iskontrolisem moguce da je i to ko zna videcu sutra ako nadjem vremena uopste za to pozdrav... VIDIS ja sam pricao sa najmanje 10 majstora ni jedan nije postavijo pitanje sonde mada ima logike pa cak i sama dijagnostika nije ukazala na sondu najveci problem sto je to skup deo dabi sada eksperimentisao kada bi ovaj auto upalio lampicu to bi bilo super da kaze sta je ovako je samo bacanje para taj tvoj kupac je imao srece da je crkla skroz pa nije imo problema kao ti da neznas sta je

Vojvoda
___
___

Post napisao Vojvoda » 16 Feb 2009, 14:45

U dosta slučajeva dijagnostika "ne vidi" lošu sondu, već je vidi kao prisutnu i kao aktivnu, a da li ona šalje adekvatne podatke računaru, e, to je već drugi par opanaka. Mom šuraku su za njegovog golfa IV na nekoliko mesta rekli da je dijagnostika pokazala da je sve u redu a njemu sija lampica na instrument tabli, pa su mu "iz iskustva" savetovali da promeni obe sonde i da će mu to rešiti problem. Dakle, iz iskustva a ne na osnovu dijagnostike.
Kakav apsurd, čitav život mi je vezan za elektroniku a mislim da nema nikoga da je više mrzi od mene. lolzi lolzi lolzi

gardans
_
_

Post napisao gardans » 16 Feb 2009, 18:32

TAJ PROBLEM JOŠ UVEK NISMO REŠILI, NAJVEROVATNIJE JE POTREBNO URADITI REVIZIJU PUMPE, ALI JE SKUPO REŠENJE ZA TAKO "MALI" PROBLEM PA NIKO NIJE RADIO. MI SMO KAO I VI, KOD DRUGIH POKUŠAVALI SVAŠTA ALI PROBLEM JE UVEK OSTAO, PA NE VREDI DA GA DOVOZITE DA TRAŽIMO ŠTA JE

POZDRAV Ovo je bio odgovor ovlastenog servisera Fiata u Novom Sadu covjek posten svaka mu cast .Vidis i on aludira na pumpu ali ja mislim da i onaj majstor koji mi je reko da je radio najmanje 10 pumpi da je i on u pravu problem je uvek ostajao. Mada se neslazem u jednom dijelu kad kaze mali problem , meni nije mali problem kad on mene ostavi negde na putu kao sto mi se desilo 2 puta.Znaci ostaje mi da eksperimentisem raskacicu mu sondu pa da vidim onda sta ce biti ...pozdrav

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 16 Feb 2009, 18:39

jel mozes da nabavis drugu pumpu visokog pritiska samo da probas , ali nikako mi nije jasno da pumpa visokog pritiska vuce gorivo iz rezervara sama... mada sve je moguce :roll:
nepostoji problem koji se nemoze resit , ako je to novo radidilo kako treba onda mora da moze da se popravi !
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

gardans
_
_

Post napisao gardans » 16 Feb 2009, 20:43

Neverujem da ce neko dati pumpu tek tako da se proba kod ove lukasove pumpe kompijuter daje signal kad sta radi nije onaj stari sistem gde su pumpe radile skoro mehanicki a koliko znam ovaj nema pumpu u rezervoaru imaju JTD modeli a kako vuce gorivo neko mi je reko da to pumpa radi jebemliga .Ali pogledaj reakciju ovlastenog servisera da nikad nisu pokusali remontovati pumpu pa makar bilo i o njihovom trosku cisto iz prestiza da de dozvole sebi da neznaju sta je kvar nego bi oni da se uce a ja da platim. A cuo sam za ljude koji su remontovali pumpu pa nista nisu dobili pa su morali jos da kupe kompijuter a i to nije neka garancija da motor mozda ne vuce fals vazduh na neko crevo ili dihtung ili neki kontakt nije dobar i da je to uzrok kvara.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 16 Feb 2009, 20:49

Auto je pod garancijom ili ne?

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post