Stranica: 1/2.

Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 23 Feb 2019, 20:50
napisao Stolle
Mislio sam da već postoji tema o kuvanju, ne nalazim je.
Croque Monsieur
Mnogo dobar sendvič, sinoć sam pravio. Malo drugačije nego ovde, ali u suštini osnovno je isto.
Pravio sam razne zapečene kriške sa svim i svačim, ovo je izgleda najbolje. 01dmangespaghettis3zo3 01skara
Ako nekoga interesuje, mogu da napišem.
A Croque Madame je isto to samo se doda jaje na oko na vrhu.


Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 27 Feb 2019, 12:36
napisao saletv
Interesantno.
Stole može recept.

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 27 Feb 2019, 12:58
napisao Stolle
U principu je ovo na videu, evo kako sam to ja radio.
- 10 kriški hleba, malo sam ih zapekao u rerni
- 5-10 "kriški" šunke u crevu, tanko isečeno
- 10 "kriški" kačkavalja tanko isečeno
- sir oko 150-200 grama
- 2 jajeta
- maslac 50-70 grama
- muskatni oraščić mleveni, pola kašičice ili manje
- mleko oko 0,5 litra, toplo
- brašno 1,5-2 kašike
- biber
- vegeta
--------------------------------
Znači, prvo zapeći kriške hleba u rerni, 5-10 minuta. Možda može i u tosteru.
Na maslacu propržiti brašno i dodati mleko, umutiti da se zgusne. Dodati muskatni oraščić, biber, maalo vegete. Izdrobiti sir i umutiti jaja i to pomešati pa dodati u bešamel sos (mleko)
Na krišku sipati kašiku sosa, staviti kačkavalj, šunku, opet kačkavalj, pa poklopiti drugom kriškom hleba na koju je prethodno takođe sipana kašika sosa. Ta strana ide dole.
I tako sa svim kriškama. One se stavljaju u pleh obložen papirom za pečenje. Preliti odozgo sosom, ubaciti u zagrejanu rernu na 200°C i peći oko 20 minuta da dobije onu finu boju.

To za mesje, :lala: a za madame, samo staviti još jaje na oko na vrhu. U tom slučaju možda ne treba stavljati jaja u bešamel sos. A neće ni smetati.
Znači, ovo sam ja "sastavio" od raznih recepata. verzija ima baš mnogo, osnova je ista. Vrlo se lako pravi, muški recept. :lala:
I stvarno su mnogo dobri. Treba izabrati neku, što bolju šunku zbog arome, kao i kačkavalj.
I bilo je oodlično. :yeah: :lala:
Pripremiti i pivo!
01ziveli

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 27 Feb 2019, 13:38
napisao generacija 49
Recept
Punjeni VN trafoi...
Izvadis utrobu , pa.punis proprzenim bc...ejcima

Zacinlti sa pastom za lemljenje ,i dodati pastu za hladlenje.Sluziti sa senfom o 8)
Kad nas nece posao ide.....svasta...nesto

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 10 Mar 2019, 04:23
napisao fanzo
A sve posle zaliješ... sa nitrom lolzi :mrgreen:

Stole, evo ja našao temu koju spominješ.. i to samo zato što se spominju gomboce.. :lala: da ih nije, ne bih je našao..
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.ph ... ce#p161919

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 10 Mar 2019, 10:02
napisao Stolle
Nisam ih zaboravio :-) :lala: , ali nešto mi nije išlo.

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 10 Mar 2019, 18:24
napisao generacija 49
Krajnc Krlo je bio cudo, sa njegovim gurmanskim ... :-) https://www.youtube.com/watch?v=lPVytYQwPgk

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 15 Apr 2019, 21:49
napisao Stolle
I ovo je nešto novo. Možda neko već ima iskustva.
Sous vide način kuvanja.
Ima jako skupih uređaja, ima i onako, umerenih sa cenom, a može se i napraviti. Štap grejač iz Kine, termoregulator, neka pumpa za vodu i vakuum kese.
A evo i na prvu ruku jednog gotovog.
https://www.gorenje.rs/proizvodi/mali-k ... i6b/443114
Hrana kuvana u sous-vide aparatu savršeno je sigurna za korišćenje čak i do tri nedelje nakon pripreme. Možete odjednom pripremiti veću količinu hrane, zamrznuti je i po potrebi dovršiti svoje jelo nakon nekoliko dana.
Princip je kuvanje na veoma niskoj temperaturi dugo vremena. Negde pominju i oko 60-70 stepeni. Kažu, na molekularnom nivou. Oni koji su to probali, govore da je ukus sasviM nov i neponovljiv.
E, ali mene brine ta niska temperatura. Kao trebalo bi da se belančevine živih organizama "kidaju" na 72 stepena i oni umiru.
Ali, to ne važi baš za sve. Neki paraziti ili njihova jajašca mogu da izdrže mnogo više temperature.
Pa sad, da li je ovo samo pomodarstvo ili stvarno zdravo, pitanje je.
Mnoge stvari budu dobre dok ne kažu da nisu.
Recimo, kokosov šećer. Te dobar, te najbolji, sad i nije baš tako. Nije mnogo bolji od običnog, a kroz duže vreme uništava kolagen, (zglobovi, ligamenti) koji ionako propada sa godinama.
Pa je sad kao najbolji brezin šećer. Do novih saznanja. :lala:
I još mnogo, mnogo drugih sličnih stvari, ovako ili onako, kokosovo ulje, med, svinjska mast...

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 24 Sep 2019, 11:29
napisao Daykeper
Divna je stvar

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 24 Sep 2019, 17:32
napisao fanzo
gomboce.jpg
SA ŠLJIVAMA ! :lala:

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 24 Sep 2019, 18:52
napisao nec
Gomboce, ostavi "neku" evo nas kod tebe :yeah: :lala:

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 06 Okt 2019, 13:49
napisao chellawy
kuvanje ...... ma hajde ... samo budale od toga prave mudro slovo i ko bojagi nauku ......

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 25 Jan 2020, 23:11
napisao Stolle
Juneći repovi. 01skara


Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 25 Jan 2020, 23:13
napisao Stolle
Ovako se to radi. A i jede. :-)


Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 25 Jan 2020, 23:17
napisao Stolle
Jedna porcija, jedno pile. To za klince. :-)


Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 25 Jan 2020, 23:19
napisao Stolle
I dosta je za večeras. :-)
Jagnjetina.


Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 27 Jan 2020, 14:26
napisao Stolle
Kajgana. :shock:
Koliko jedu ovi ljudi? Čak i ova deca.

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 27 Jan 2020, 14:27
napisao Stolle

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 14 Apr 2020, 13:58
napisao Stolle
Brancin na hilandarski način i skordelija
https://www.gastronomad.rs/recept383.html
Nemam brancin, imam 2 orade. Pa pokušavam da ovo skuvam. Vićemo kako će da bude.

Kako se zove riba koja potpuno isto izgleda kao i orada, ali je zlatna i jako lepo izgleda?

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Napisan post: 14 Apr 2020, 15:52
napisao jaro
Čekamo: Nike:___...