Kuvanje, recepti, hrana...
- Stolle
- Preminuo
- Postovi: 19100
- Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
- Location: Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Dimitrovgrad
Kuvanje, recepti, hrana...
Mislio sam da već postoji tema o kuvanju, ne nalazim je.
Croque Monsieur
Mnogo dobar sendvič, sinoć sam pravio. Malo drugačije nego ovde, ali u suštini osnovno je isto.
Pravio sam razne zapečene kriške sa svim i svačim, ovo je izgleda najbolje.
Ako nekoga interesuje, mogu da napišem.
A Croque Madame je isto to samo se doda jaje na oko na vrhu.
Croque Monsieur
Mnogo dobar sendvič, sinoć sam pravio. Malo drugačije nego ovde, ali u suštini osnovno je isto.
Pravio sam razne zapečene kriške sa svim i svačim, ovo je izgleda najbolje.
Ako nekoga interesuje, mogu da napišem.
A Croque Madame je isto to samo se doda jaje na oko na vrhu.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- saletv
- gx
- Postovi: 237
- Pridružen: 16 Okt 2008, 21:05
- Location: smederevo
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: smederevo
- Kontakt:
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
Interesantno.
Stole može recept.
Stole može recept.
- Stolle
- Preminuo
- Postovi: 19100
- Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
- Location: Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Dimitrovgrad
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
U principu je ovo na videu, evo kako sam to ja radio.
- 10 kriški hleba, malo sam ih zapekao u rerni
- 5-10 "kriški" šunke u crevu, tanko isečeno
- 10 "kriški" kačkavalja tanko isečeno
- sir oko 150-200 grama
- 2 jajeta
- maslac 50-70 grama
- muskatni oraščić mleveni, pola kašičice ili manje
- mleko oko 0,5 litra, toplo
- brašno 1,5-2 kašike
- biber
- vegeta
--------------------------------
Znači, prvo zapeći kriške hleba u rerni, 5-10 minuta. Možda može i u tosteru.
Na maslacu propržiti brašno i dodati mleko, umutiti da se zgusne. Dodati muskatni oraščić, biber, maalo vegete. Izdrobiti sir i umutiti jaja i to pomešati pa dodati u bešamel sos (mleko)
Na krišku sipati kašiku sosa, staviti kačkavalj, šunku, opet kačkavalj, pa poklopiti drugom kriškom hleba na koju je prethodno takođe sipana kašika sosa. Ta strana ide dole.
I tako sa svim kriškama. One se stavljaju u pleh obložen papirom za pečenje. Preliti odozgo sosom, ubaciti u zagrejanu rernu na 200°C i peći oko 20 minuta da dobije onu finu boju.
To za mesje, a za madame, samo staviti još jaje na oko na vrhu. U tom slučaju možda ne treba stavljati jaja u bešamel sos. A neće ni smetati.
Znači, ovo sam ja "sastavio" od raznih recepata. verzija ima baš mnogo, osnova je ista. Vrlo se lako pravi, muški recept.
I stvarno su mnogo dobri. Treba izabrati neku, što bolju šunku zbog arome, kao i kačkavalj.
I bilo je oodlično.
Pripremiti i pivo!
- 10 kriški hleba, malo sam ih zapekao u rerni
- 5-10 "kriški" šunke u crevu, tanko isečeno
- 10 "kriški" kačkavalja tanko isečeno
- sir oko 150-200 grama
- 2 jajeta
- maslac 50-70 grama
- muskatni oraščić mleveni, pola kašičice ili manje
- mleko oko 0,5 litra, toplo
- brašno 1,5-2 kašike
- biber
- vegeta
--------------------------------
Znači, prvo zapeći kriške hleba u rerni, 5-10 minuta. Možda može i u tosteru.
Na maslacu propržiti brašno i dodati mleko, umutiti da se zgusne. Dodati muskatni oraščić, biber, maalo vegete. Izdrobiti sir i umutiti jaja i to pomešati pa dodati u bešamel sos (mleko)
Na krišku sipati kašiku sosa, staviti kačkavalj, šunku, opet kačkavalj, pa poklopiti drugom kriškom hleba na koju je prethodno takođe sipana kašika sosa. Ta strana ide dole.
I tako sa svim kriškama. One se stavljaju u pleh obložen papirom za pečenje. Preliti odozgo sosom, ubaciti u zagrejanu rernu na 200°C i peći oko 20 minuta da dobije onu finu boju.
To za mesje, a za madame, samo staviti još jaje na oko na vrhu. U tom slučaju možda ne treba stavljati jaja u bešamel sos. A neće ni smetati.
Znači, ovo sam ja "sastavio" od raznih recepata. verzija ima baš mnogo, osnova je ista. Vrlo se lako pravi, muški recept.
I stvarno su mnogo dobri. Treba izabrati neku, što bolju šunku zbog arome, kao i kačkavalj.
I bilo je oodlično.
Pripremiti i pivo!
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- generacija 49
- Preminuo
- Postovi: 3838
- Pridružen: 04 Nov 2006, 09:40
- Location: Beograd,Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Srbija
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
Recept
Punjeni VN trafoi...
Izvadis utrobu , pa.punis proprzenim bc...ejcima
Zacinlti sa pastom za lemljenje ,i dodati pastu za hladlenje.Sluziti sa senfom o
Kad nas nece posao ide.....svasta...nesto
Punjeni VN trafoi...
Izvadis utrobu , pa.punis proprzenim bc...ejcima
Zacinlti sa pastom za lemljenje ,i dodati pastu za hladlenje.Sluziti sa senfom o
Kad nas nece posao ide.....svasta...nesto
Only thinking... Paz' te priču...poezija.
- fanzo
- Site Admin
- Postovi: 15865
- Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
- Location: Bački Petrovac, Srbija
- Phone number: 0038121781575
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Bački Petrovac
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
A sve posle zaliješ... sa nitrom
Stole, evo ja našao temu koju spominješ.. i to samo zato što se spominju gomboce.. da ih nije, ne bih je našao..
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.ph ... ce#p161919
Stole, evo ja našao temu koju spominješ.. i to samo zato što se spominju gomboce.. da ih nije, ne bih je našao..
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.ph ... ce#p161919
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- Stolle
- Preminuo
- Postovi: 19100
- Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
- Location: Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Dimitrovgrad
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
Nisam ih zaboravio , ali nešto mi nije išlo.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- generacija 49
- Preminuo
- Postovi: 3838
- Pridružen: 04 Nov 2006, 09:40
- Location: Beograd,Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Srbija
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
Krajnc Krlo je bio cudo, sa njegovim gurmanskim ... https://www.youtube.com/watch?v=lPVytYQwPgk
Only thinking... Paz' te priču...poezija.
- Stolle
- Preminuo
- Postovi: 19100
- Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
- Location: Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Dimitrovgrad
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
I ovo je nešto novo. Možda neko već ima iskustva.
Sous vide način kuvanja.
Ima jako skupih uređaja, ima i onako, umerenih sa cenom, a može se i napraviti. Štap grejač iz Kine, termoregulator, neka pumpa za vodu i vakuum kese.
A evo i na prvu ruku jednog gotovog.
https://www.gorenje.rs/proizvodi/mali-k ... i6b/443114
E, ali mene brine ta niska temperatura. Kao trebalo bi da se belančevine živih organizama "kidaju" na 72 stepena i oni umiru.
Ali, to ne važi baš za sve. Neki paraziti ili njihova jajašca mogu da izdrže mnogo više temperature.
Pa sad, da li je ovo samo pomodarstvo ili stvarno zdravo, pitanje je.
Mnoge stvari budu dobre dok ne kažu da nisu.
Recimo, kokosov šećer. Te dobar, te najbolji, sad i nije baš tako. Nije mnogo bolji od običnog, a kroz duže vreme uništava kolagen, (zglobovi, ligamenti) koji ionako propada sa godinama.
Pa je sad kao najbolji brezin šećer. Do novih saznanja.
I još mnogo, mnogo drugih sličnih stvari, ovako ili onako, kokosovo ulje, med, svinjska mast...
Sous vide način kuvanja.
Ima jako skupih uređaja, ima i onako, umerenih sa cenom, a može se i napraviti. Štap grejač iz Kine, termoregulator, neka pumpa za vodu i vakuum kese.
A evo i na prvu ruku jednog gotovog.
https://www.gorenje.rs/proizvodi/mali-k ... i6b/443114
Princip je kuvanje na veoma niskoj temperaturi dugo vremena. Negde pominju i oko 60-70 stepeni. Kažu, na molekularnom nivou. Oni koji su to probali, govore da je ukus sasviM nov i neponovljiv.Hrana kuvana u sous-vide aparatu savršeno je sigurna za korišćenje čak i do tri nedelje nakon pripreme. Možete odjednom pripremiti veću količinu hrane, zamrznuti je i po potrebi dovršiti svoje jelo nakon nekoliko dana.
E, ali mene brine ta niska temperatura. Kao trebalo bi da se belančevine živih organizama "kidaju" na 72 stepena i oni umiru.
Ali, to ne važi baš za sve. Neki paraziti ili njihova jajašca mogu da izdrže mnogo više temperature.
Pa sad, da li je ovo samo pomodarstvo ili stvarno zdravo, pitanje je.
Mnoge stvari budu dobre dok ne kažu da nisu.
Recimo, kokosov šećer. Te dobar, te najbolji, sad i nije baš tako. Nije mnogo bolji od običnog, a kroz duže vreme uništava kolagen, (zglobovi, ligamenti) koji ionako propada sa godinama.
Pa je sad kao najbolji brezin šećer. Do novih saznanja.
I još mnogo, mnogo drugih sličnih stvari, ovako ili onako, kokosovo ulje, med, svinjska mast...
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
Divna je stvar
- fanzo
- Site Admin
- Postovi: 15865
- Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
- Location: Bački Petrovac, Srbija
- Phone number: 0038121781575
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Bački Petrovac
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
SA ŠLJIVAMA !
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- nec
- gxu
- Postovi: 4740
- Pridružen: 17 Okt 2007, 22:15
- Location: Makedonija, Strumica
- Phone number: 0038978425778
- Specialty: tv-multimedia
- Kontakt:
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
Gomboce, ostavi "neku" evo nas kod tebe
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja
- chellawy
- gx
- Postovi: 3186
- Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
- Location: Bačka Palanka
- Contact person: SIX
- Specialty: tv
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
kuvanje ...... ma hajde ... samo budale od toga prave mudro slovo i ko bojagi nauku ......
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta
- Stolle
- Preminuo
- Postovi: 19100
- Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
- Location: Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Dimitrovgrad
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
Jedna porcija, jedno pile. To za klince.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- Stolle
- Preminuo
- Postovi: 19100
- Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
- Location: Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Dimitrovgrad
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
I dosta je za večeras.
Jagnjetina.
Jagnjetina.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- Stolle
- Preminuo
- Postovi: 19100
- Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
- Location: Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Dimitrovgrad
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
Kajgana.
Koliko jedu ovi ljudi? Čak i ova deca.
Koliko jedu ovi ljudi? Čak i ova deca.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- Stolle
- Preminuo
- Postovi: 19100
- Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
- Location: Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Dimitrovgrad
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- Stolle
- Preminuo
- Postovi: 19100
- Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
- Location: Srbija
- Specialty: tv-multimedia
- Lokacija: Dimitrovgrad
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
Brancin na hilandarski način i skordelija
https://www.gastronomad.rs/recept383.html
Nemam brancin, imam 2 orade. Pa pokušavam da ovo skuvam. Vićemo kako će da bude.
Kako se zove riba koja potpuno isto izgleda kao i orada, ali je zlatna i jako lepo izgleda?
https://www.gastronomad.rs/recept383.html
Nemam brancin, imam 2 orade. Pa pokušavam da ovo skuvam. Vićemo kako će da bude.
Kako se zove riba koja potpuno isto izgleda kao i orada, ali je zlatna i jako lepo izgleda?
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- jaro
- bela tehnika
- Postovi: 1174
- Pridružen: 21 Jun 2009, 11:53
- Location: stara pazova
- Contact person: jaro
- Specialty: whitegoods
Re: Kuvanje, recepti, hrana...
Čekamo: Nike:___...
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 5 Odgovori
- 1123 Pregledano
-
Zadnji post napisao cubica
07 Apr 2023, 15:51