Kuvanje, recepti, hrana...

Forum za neobavezne teme.
Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24286
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Kuvanje, recepti, hrana...

Post napisao Stolle » 23 Feb 2019, 20:50

Mislio sam da već postoji tema o kuvanju, ne nalazim je.
Croque Monsieur
Mnogo dobar sendvič, sinoć sam pravio. Malo drugačije nego ovde, ali u suštini osnovno je isto.
Pravio sam razne zapečene kriške sa svim i svačim, ovo je izgleda najbolje. 01dmangespaghettis3zo3 01skara
Ako nekoga interesuje, mogu da napišem.
A Croque Madame je isto to samo se doda jaje na oko na vrhu.

"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
saletv
gx
gx
Postovi: 173
Pridružen: 16 Okt 2008, 21:05
Location: smederevo
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: smederevo
Kontakt:

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Post napisao saletv » 27 Feb 2019, 12:36

Interesantno.
Stole može recept.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24286
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Post napisao Stolle » 27 Feb 2019, 12:58

U principu je ovo na videu, evo kako sam to ja radio.
- 10 kriški hleba, malo sam ih zapekao u rerni
- 5-10 "kriški" šunke u crevu, tanko isečeno
- 10 "kriški" kačkavalja tanko isečeno
- sir oko 150-200 grama
- 2 jajeta
- maslac 50-70 grama
- muskatni oraščić mleveni, pola kašičice ili manje
- mleko oko 0,5 litra, toplo
- brašno 1,5-2 kašike
- biber
- vegeta
--------------------------------
Znači, prvo zapeći kriške hleba u rerni, 5-10 minuta. Možda može i u tosteru.
Na maslacu propržiti brašno i dodati mleko, umutiti da se zgusne. Dodati muskatni oraščić, biber, maalo vegete. Izdrobiti sir i umutiti jaja i to pomešati pa dodati u bešamel sos (mleko)
Na krišku sipati kašiku sosa, staviti kačkavalj, šunku, opet kačkavalj, pa poklopiti drugom kriškom hleba na koju je prethodno takođe sipana kašika sosa. Ta strana ide dole.
I tako sa svim kriškama. One se stavljaju u pleh obložen papirom za pečenje. Preliti odozgo sosom, ubaciti u zagrejanu rernu na 200°C i peći oko 20 minuta da dobije onu finu boju.

To za mesje, :lala: a za madame, samo staviti još jaje na oko na vrhu. U tom slučaju možda ne treba stavljati jaja u bešamel sos. A neće ni smetati.
Znači, ovo sam ja "sastavio" od raznih recepata. verzija ima baš mnogo, osnova je ista. Vrlo se lako pravi, muški recept. :lala:
I stvarno su mnogo dobri. Treba izabrati neku, što bolju šunku zbog arome, kao i kačkavalj.
I bilo je oodlično. :yeah: :lala:
Pripremiti i pivo!
01ziveli
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
generacija 49
penzioner
penzioner
Postovi: 5425
Pridružen: 04 Nov 2006, 09:40
Location: Beograd,Srbija
Specialty: tv
Lokacija: Srbija

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Post napisao generacija 49 » 27 Feb 2019, 13:38

Recept
Punjeni VN trafoi...
Izvadis utrobu , pa.punis proprzenim bc...ejcima

Zacinlti sa pastom za lemljenje ,i dodati pastu za hladlenje.Sluziti sa senfom o 8)
Kad nas nece posao ide.....svasta...nesto
Only thinking... :roll: Paz' te priču...poezija. :deda:

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20501
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Post napisao fanzo » 10 Mar 2019, 04:23

A sve posle zaliješ... sa nitrom lolzi :mrgreen:

Stole, evo ja našao temu koju spominješ.. i to samo zato što se spominju gomboce.. :lala: da ih nije, ne bih je našao..
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.ph ... ce#p161919
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24286
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Post napisao Stolle » 10 Mar 2019, 10:02

Nisam ih zaboravio :-) :lala: , ali nešto mi nije išlo.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
generacija 49
penzioner
penzioner
Postovi: 5425
Pridružen: 04 Nov 2006, 09:40
Location: Beograd,Srbija
Specialty: tv
Lokacija: Srbija

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Post napisao generacija 49 » 10 Mar 2019, 18:24

Krajnc Krlo je bio cudo, sa njegovim gurmanskim ... :-) https://www.youtube.com/watch?v=lPVytYQwPgk
Only thinking... :roll: Paz' te priču...poezija. :deda:

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24286
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Kuvanje, recepti, hrana...

Post napisao Stolle » 15 Apr 2019, 21:49

I ovo je nešto novo. Možda neko već ima iskustva.
Sous vide način kuvanja.
Ima jako skupih uređaja, ima i onako, umerenih sa cenom, a može se i napraviti. Štap grejač iz Kine, termoregulator, neka pumpa za vodu i vakuum kese.
A evo i na prvu ruku jednog gotovog.
https://www.gorenje.rs/proizvodi/mali-k ... i6b/443114
Hrana kuvana u sous-vide aparatu savršeno je sigurna za korišćenje čak i do tri nedelje nakon pripreme. Možete odjednom pripremiti veću količinu hrane, zamrznuti je i po potrebi dovršiti svoje jelo nakon nekoliko dana.
Princip je kuvanje na veoma niskoj temperaturi dugo vremena. Negde pominju i oko 60-70 stepeni. Kažu, na molekularnom nivou. Oni koji su to probali, govore da je ukus sasvi nov i neponovljiv.
E, ali mene brine ta niska temperatura. Kao trebalo bi da se belančevine živih organizama "kidaju" na 72 stepena i oni umiru.
Ali, to ne važi baš za sve. Neki paraziti ili njihova jajašca mogu da izdrže mnogo više temperature.
Pa sad, da li je ovo samo pomodarstvo ili stvarno zdravo, pitanje je.
Mnoge stvari budu dobre dok ne kažu da nisu.
Recimo, kokosov šećer. Te dobar, te najbolji, sad i nije baš tako. Nije mnogo bolji od običnog, a kroz duže vreme uništava kolagen, (zglobovi, ligamenti) koji ionako propada sa godinama.
Pa je sad kao najbolji brezin šećer. Do novih saznanja. :lala:
I još mnogo, mnogo drugih sličnih stvari, ovako ili onako, kokosovo ulje, med, svinjska mast...
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”