Kako se grejete, iskustva, problemi...

Forum za neobavezne teme.
buzdumra
gx
gx

Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...

Post napisao buzdumra » 06 Apr 2015, 12:35

To mnogo zavisi od broja ukucana , sta vredi stiropor kad svaki 5 min neko otvara vrata .....zima oblaci; vunene carape , duge gace , prsluk,kapu,.,a voda na cesmi se nije 3x zamrzla da valja, nije ni bilo zime ,al bilo je drva lolzi lolzi lolzi
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Post napisao Majstor Duja » 06 Apr 2015, 12:51

"To mnogo zavisi od broja ukucana"
Ne Ranko, to mnogo zavisi od discipline ukucana.

@Stole:
Ušteda struje, ali ušteda, od 4000 din. mesečno samo na bojleru, :roll: ma ajde. To jedino da je slavina za vrelu vodu non stop otvorena do kraja.
Nije isto kada ti je ulazna temperatura vode u bojleru 5C a izlaz 65C ili kad ti je ulazna temperatura 15C a izlaz 50C...takodje nije isto ako imas krsh bojler sa 1cm izolacije otpadnim stiroporom i moderan sa 5cm purpenom.
Meni je zimi bila temperatura vode iz bunara 5-7C a bojler zagreva do 50C. Bojler je izolovan sa 5cm sa strane i 10cm od gore i stoji u hladnom delu.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 06 Apr 2015, 13:04

Pa i to , naravno..
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 06 Apr 2015, 13:08

Sad je u svetu moderno kupanje jednom u nedelju dana, bolje za zdravlje, :mrgreen: tu se može puno uštedeti. :lala: I neke svetske poznate ličnosti i zvezde tako rade.
U taboru promotera ovog trenda su i mnogobrojne poznate ličnosti, poput princa Harija, Džesike Simpson i sestara Olsen, koje kosu radije peru suvim šamponom nego vodom.

A glumica Amanda Sejfrid je nedavno svima koji žele da imaju lepu, zdravu kosu poručila sledeće: “Nemojte je prati!”
Znam neke ovde koji "pucaju" od zdravlja. lolzi Doduše, malo je teško prići im bliže kad je vrućina.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

kameni
_
_
Specialty: audio

Post napisao kameni » 06 Apr 2015, 13:25

Vidim da ovde ima skeptika koji neveruju
ali ako neveruju ili veruju ja nemam nista od toga.
Siropol je 5 cm spolja ,pvc stolarija sva.
U kuci nas je cetvoro sa dvoje dece sto podrazumeva svakodnevno kupanje.
Napisao sam da se topla voda koristi i za sudje,i nije se desilo da nema tople vode jer i kad se kupamo izmenjivac greje sto nije slucaj sa el. grejacem.
Temperatura u kotlu u polaznom vodu je uvek oko 60c au dolaznom oko 55c sto je idealno.

i jos nesto nije u pitanju 5 meseci grejanja nego 6meseci.
Nemam nameru vise da se raspravljam mogu svima lepo odgovoriti ali ubedjivati nekoga da nije tako ili ovako nemam koristi i potrebe.

Sto se tice potrosnje struje ja valjda najbolje znam po racunima od prosle zime i ove.

Mogu za nevernike poslati i kopiju racuna pre izmenjivaca i posle.

pozdrav
Zadnja izmena: kameni, dana 06 Apr 2015, 16:03, ukupno menjano 1 put.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 06 Apr 2015, 13:34

Kažeš greješ se od Novembra, pa računaj. Ili računaš i ceo April koji je tek na početku.
Ne sumnjam ja u izolaciju, nego si ti napravio neku računicu od 4000din za celu sezonu, koja nema veze sa istinom.

BD-electronic
gx
gx
Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
Contact person: Dejan
Phone number: 0038730793402
Kontakt:

Post napisao BD-electronic » 06 Apr 2015, 14:31

Tako je Stolle .
Znači pročitaj šta si napisao a to sam ja i citirao.

kameni
_
_

Post napisao kameni » 06 Apr 2015, 15:01

Racunicu sam napravijo jer mi nijedan mesec nepredje 300 kw struje jer redovno pratim bas zbog toga
da vidim prvu sezonu kolika je usteda,tako da ja sam sebi i unapred izracunam kolika je potrosnja i pre racuna-postoji kalkulator na sajtu.
Nijedan racun mi nije presao 2000 dinara ,tako da nemoze ni aprilski kadf nije januarski nlogicno.
Bas zbog toga sam i ugradio izmenjivac jer trosimo velike kolicine tople vode sto se vidi i na racunima,i ja najbiolje sada znam koliko placam struju jer vidim po mom dzepu a ne vi.U pocetku sam bijo skeptik da ce moci to sve da se postigne.Mislio sam neka skinem i 1000 din struje isplatice se ali ovo sto
samdobijo je neverovatno.

LJudi sve je u izolaciji kuce ,ja necu da se pravim pametan pa zaboga sve peci central 23 su iste ,samo je pitanje kako je majstor uradijo grejanje i izolacija.
Dali sam u pravu,mislim da jesam.
U povratnom vodu imam samo 5 stepeni gubljenja toplote sto kaze da je grejanje dobro uradjeno i nema velikih gubitaka energije.

Inace grejanje selozi kad krenem na posao oko 5 casova pa odmah od jutra bojler pun tople vode.
Uvece kad se zavrsi grejanje zatvara se ventil od bojlera da pumpa nebi izmesala hladnu vodu tako da se nebi ohladio skroz do jutra,jer ce se onda brze zagrejati.

Jel sad postoji neko ko neveruje ,da cujem sledece pitanje zanimljivo mi je
jer postoje i dalje ljudi koji misle da su sa 1000e resili sve probleme sa grejanjem.

pozdrav

filka
gx
gx
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
Specialty: tv

Post napisao filka » 06 Apr 2015, 15:38

Probaj da sledecu sezonu napravis ono sto ja radim vec nekoliko godina :lala: Nemoj se truditi da nesto ustedis nego se potrudi da zaradis sto vise para :idea: I onda neces se zamaravati oko ustede,kolko kw si potrosio,koliki ce da bude racun,i dal ce da drva budu ove godine 2800 ili 3000 dinara.Inace kako Stolle kaze svi imamo boljer i svi se kupamo :? Ja sam 10 godina terao grijanje na emocentral23 i dobro znam kakvo je to grijanje---nahuktas vatru i u kuci 26c i onda se vatra zagasi pa u kuci 20c,pa onda ide ubedjivanje ko ce da ide u podrum da napuni sporet :m: Sada sve to ganja elektronika :tooo: moje je da jednom nedeljno dopunim bunker a svo drugo vreme trudim se da zaradim pare i da se druzim sa ukucanima i ne zamaram se koliki su racuni
-će izginemo ki Mančester

kameni
_
_

Post napisao kameni » 06 Apr 2015, 15:53

Sve je to u redu i ja zaradjujem pare ali ovde je forum o grejanju i si pricaju o potrosnji
pa reko i ja da podelim neki utisak ili moguci savet.
Nisam opterecen troskovima ,ali zasto onda svi pisu koliko je ko potrosio ako vole da bace pare.

Jel bolje uzivati sa svojom porodicom na moru na moru 10 dana kao nagradu od lozenja
ili baciti pare na tehniku za grejanje i biti srecan ako nepredje 900e.po sezoni.

Para nema niko pa ni ja ni ti da bi rekli meni netreba,.

Dali sam u pravu.

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic

Post napisao Majstor Duja » 06 Apr 2015, 16:14

@kameni - dobronameran savet:
ne objasnjavaj se sa Filkom oko toga sta je logicno u ovom slucaju jer on ne zivi na ovoj planeti. Covek poseduje rudnike dijamanata i valja iste preko svoje veze na istoku - a na forumu je samo da bi nas zajebavao...

:pivopije:

@Filka: pecinskim ljudima je isto bio problem sto zaloze vatru uvece i pregreju se a onda se sat vremena kasnije, kad vatra prestane smrznu. Na svu srecu, u medjuvremenu su za nas smrtnike izmislili izolaciju i moderne materijale kao i nacine gradnje pa nemamo problem sa hladnocom.
A i ne drzimo pecke u podrumima...
A i ne svadjamo se ko ce da nalozi...
A i ne uvaljujemo muda za bubrege po forumima...

:mrgreen:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

filka
gx
gx
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
Specialty: tv

Post napisao filka » 06 Apr 2015, 16:56

Duicu sada vec uveliko sumnjam da ti ustvari navijas za Lava :shock: Imam puno toga da polemisem sa vama al kako dolazi vreme da sidjem u rudnik :roll: to cu ostaviti za drugi put....
-će izginemo ki Mančester

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 06 Apr 2015, 19:08

Teško je promijeniti čovjeku mentalni sklop. Još je teže nekoga uvjeriti da treba poći od izolacije/potrošnje prema proizvodnji energije a ne obrnuto! Pogotovo ako brojevi idu od viših prema nižim tj. kad ljudi trebaju isprva uložiti puno da bi na kraju plaćali malo.

U svakom slučaju, ja sam u životu sreo vrlo mali broj ljudi koji vjeruju računicama. Još manje je onih koji ulažu sad da bi kasnije manje plaćali.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

spagagz
gx
gx
Contact person: Nedeljko

Post napisao spagagz » 06 Apr 2015, 20:27

grubiz1@gmail.com
_
_
Contact person: Zeljko

Post napisao grubiz1@gmail.com » 07 Apr 2015, 00:20

Kameni budeš li još malo više ložio počećeš i pare zarađivati na tom. :yeah: :yeah: :yeah:

Šalim se naravno.Ova zima nije bila nešto jaka,a prvi put se grejem na toplotnu pumpu koju sam jedared spomenuo.Obzirom da grejem bliže 200m3,mada malo neravnomerno jer u sobama nemam podno grejanje,razlika od oko prosečno 5000 dinara za struju u odnosu na letnju potrošnju mi deluje sasvim prihvatljivo.Samo da potraje.I da zime ne budu jače :tooo:

I za kraj rasprave,što bi reko moj dobri prijatelj,ajde napijemo pa svađamo

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 07 Apr 2015, 11:20

Zimi je potrošnja struje malo veća iako se ne grejete na struju.
Pitajte komšije ili prijatelje.

Voda koja ulazi u bojler je puno hladnija nego leti.
Zagrejana voda u bojleru se ranije ohladi zimi nego leti.
Veš mašina zimi vuče hladniju vodu nego leti. A radi svaki dan i potroši oko 70 litara vode (čini mi se) po jednom pranju.
Kada perete ruke puštate zimi više tople vode nego leti, tuširanje takođe.
Bojler u kuhinji ..takođe
Svetla se ranije pale zimi nego leti.
Zimi ste više u kući i više kućnih uređaja radi zimi, nego leti.
Kod nekih se računica za struju zimi poveća za 10-20%, a kod nekih i duplo iako se ne greju na nju.

Sve ovo utiče na veću potrošnju struje zimi.

A to što neko greje samo pola dana ili noću ne greje .. .. teško ćemo se ovde dogovoriti :lala: lolzi :mrgreen:

Ova zima je bila puno hladnija nego prethodne dve (računajući 3 zadnje zime ukupno) ovo je apsolutno tačno jer pratim.

Nije merodavno kada neko celo pre podne nije kući, na poslu je i pritom ne greje kuću, a neko greje ceo dan jer je primoran tako.
Pa se onda šamarate sa ciframa i dolazi do zabune lolzi :mrgreen:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 07 Apr 2015, 12:20

Da, baš to. Svi pišemo bez potpunih podataka.
Ja sam potrošio oko 14m³ bukovog drveta do sada. Počeli smo sa grejanjem krajem oktombra meseca. Nemam izolaciju, na žalost, imam samo na tavanima mineralnu vunu 10cm. Greje se po ceo dan, od 6-7h do 23h÷01h, najčešće do 24.00h. Temperatura je uglavnom 23°C, ređe 22 ili 24°C. Oko 90m², kuća je takva da dve sobe imaju po 3 spoljna zida.
Zima nije bila ekstremno hladna, ali duga i ipak hladnija nego par zadnjih. Ovih dana ložim skoro kao ozbiljno. :dmzs:
I isto central 23 je u pitanju. Bojler sam zatvorio, greje se na struju, uključujem uveče kad je jeftina struja. Mali bojler je stalno uključen. Račun bude oko 2500 do 2800 din.

generacija 49
Preminuo

Post napisao generacija 49 » 07 Apr 2015, 12:34

Da ima sigurno tri vrste potrosaca grejanja.
Oni koji su stalno kuci, oni koji su povremeno u kuci i oni koji su 8 sati u kuci.Cena varira.
Ko ima kucu a u podnozju ima radnju, greje stalno.
Ko je na drzavne jasle greje manje,ceo dan radi.Dodje u toplo na posao , ode iz toplog, sutra nanovo .Zadjabe se greje.I deca u vrticu.
A izmedju se dogreva... :roll:
Only thinking... :roll: Paz' te priču...poezija. :deda:

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 07 Apr 2015, 15:35

generacija 49 je napisao:Ko ima kucu a u podnozju ima radnju, greje stalno.
Kolega mene si ovdje prozvo :mrgreen: svi moji se razisli rano jutros,a ja hajcam skoro ko u po zime snijeg jutros osvano po krovovima kuca a i danas prestane, pada, prestane, pada.
temperatura se mora odrzavati
Prilog
001.jpg
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

generacija 49
Preminuo

Post napisao generacija 49 » 07 Apr 2015, 16:38

:lol: @ Dzale
Kaze cera caletu.
"ja sam mala pa sam pala, pa sam casu polupala".
A otac, matorac kaze, ,tvoj ce tata raditi i casu ce platiti .
Radi, matorci su krivi za sve, a narocito ako je deci hladno.Mozes ti to druze. :lala: :pivopije:
Only thinking... :roll: Paz' te priču...poezija. :deda:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”