Kako se grejete, iskustva, problemi...
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
- Specialty: whitegoods
Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...
Da dodam i ja nesto, pre izolacije sam grejao celu kucu na ugalj, sa 12t za sezonu sto kosta oko 800e.
Ulozio u izolaciju 4000e.
Sada grejem isto to sa 7t i kosta oko 450e.
Znaci za 10 god ce se otplatiti...
Ulozio u izolaciju 4000e.
Sada grejem isto to sa 7t i kosta oko 450e.
Znaci za 10 god ce se otplatiti...
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
- Stolle
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
A za 10 godina treba menjati izolaciju.
Šalim se.
Ako se stavi izolacija i ako se štedi na grejanje plinom, onda se uštedi i na grejanje drvetom, biće još jeftinije. Ne govorim za komfor koji ne treba zanemariti ako se ima mogućnosti za to.

Ako se stavi izolacija i ako se štedi na grejanje plinom, onda se uštedi i na grejanje drvetom, biće još jeftinije. Ne govorim za komfor koji ne treba zanemariti ako se ima mogućnosti za to.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
Da hteo sam da kazem da se "isplati"....ali ne preterano, ipak jos nismo u Evropi...
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
Ozbiljno razmišljam da sa kuće "ogulim" izolaciju i idem na pecanje !chellawy je napisao: Pa zašto onda da ulažem pare u izolaciju ?????
Čisto bacanje para![]()

- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
chellawy je napisao:
Pa zašto onda da ulažem pare u izolaciju ?????
Čisto bacanje para![]()
Ti si dobrano markirao matematiku kad si bio u školi!

To ti je jedino sigurno ulaganje koje se vraća! Sve ostalo je čisti trošak, manji ili veći!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
u potpunosti se slazem sa Sinisom ako mu treba 10 godina da bi otplatio izolaciu , to onda nije rentabilno resenje za vreme Tranzicije ! jos ako je ovako kako Stole kaze onda je to: na mostu dobijes, na cupriji izgubisStolle je napisao:A za 10 godina treba menjati izolaciju. .

proradijo mi net zahvaljujuci fanzi
- srleboj
- gx
- Contact person: spasoje
- Phone number: 003810112515373
- Specialty: tv
pozchellawy je napisao:srleboj je napisao:Mnoge kolege su smanjili potrosnju oblazuci kucu stiroporom (greju se na gas)
na gas za sada je naj ekonomicnije .zadnjih 5-6 godina
Da da, i meni 35k dinara mesečno a čim se kotao ugasi i radijatori ladni za 15 minuta ....![]()
![]()
![]()
Fakdegas drvo je zakon![]()
![]()
![]()
Gas je jedino dobar ako živiš sam ko pas u sobi do 15m2. A i tad je puno jer bi TA peć manje potrpšila a bolje ugrejala .....
trenutno grejem oko 120 m2 to su dva stana / roditelji jedan/ + drugi na spratu /tu spada i radionica koja je 10 m2/ gde zivim sa porodicom imamo dve kuhinje dva kupatila u oba toplu vodu na gas + grejanje prosle godine mi racun nije presao 12000 dinara a temperatura je u proseku 22 -- 23 stepena grejem od 6 h ujutru do 24 h i ciste ruke nema lozenja alii izolacija je uradjena dosta dobro i ja smatram da je to ekonomicno 6000 din po stanu sa toplom vodom ..
Спасоје
- chellawy
- gx
- Contact person: SIX
u datom momentu sada, kada je odnos cena x , y i z 1:2:3
Prolaskom vremena kada goloruki narod X nema primanja a monoplista Y i tajkun Z dignu cenu svojih uslaga (cena )
I ako vi kao goluguzan X pokušavate da ulažete i igrate po pravilima koji su u datumu 0 važili a u mežuvremenu u datumu 10 su izmenjeni 500% onda vaša početna računica od 10 naraste na 50 jedinica a da toga niste ni svesni. Ili jeste ali samo sami sebe tešite i sami sebe lažete.
O čumu govorim je recimo samo 1 primer:
Gorivo je 2007me koštalo 76dinara = 90centi , dana košta 151dinar što je 1.4€
Vaša plata je bila 2007me 16000 dinara ili ti 190€ a danas vam je plata 21000 dinara što je takođe 190€
Koliko ste mogli goriva sipati 2007me a koliko danas ??????
Ista priča je i sa svim ostalim stvarima
Plin je 2006te koštao 23dinara a danas je 50 dinara. I za tih 7 godina ako ste plairali tada uštedu za 10 godina u odnosu na onu cenu i vaša ulaganja da će da bude 10 godina onda vam matematika nikako ne valja !!!!!!!!!
Jedno je matematika i proporcionalnost u datom momentu a nešto sasvim deseto život u sVrbiji i uopše u svetu pohlepe , zapostavljanju ljudskih prava i globalnom bogaćenju kriminalaca.
Juče je data statistika
U Novom sadu ima 100.500 zaposlenih u javnom sektoru, 28.600 u privatnom i 63.000 penzionera.
To nisam ja izmislio već je to objavljeno na vestima. Ta računica govori 28600 / 163500 = ??????
E ti koji rade u privatnom sektoru moraju da zarade i za ove neradnike u javnom+ penzosi.
I ta matematika se menjala odavno iz dana u dan i to u negativnom smeru. A to znači da je sve više neradnika na budžetu a sve manje radnika koji taj budžez pune ...
Ta matematika nema veze sa sa onom matematikom koju vam banke reklamiraju na raznim TV. I banke čiji je broj pre 6-7 godina u sVrbiji sa 5-6 skočio na 32 , se bave matematikom , koja njima donosi zaradu a vama pusta obećanja tipa UĐEŠ, IZAĐEŠ I GOTOVO ....
bla bla bla .....
živeli i sretno

Prolaskom vremena kada goloruki narod X nema primanja a monoplista Y i tajkun Z dignu cenu svojih uslaga (cena )
I ako vi kao goluguzan X pokušavate da ulažete i igrate po pravilima koji su u datumu 0 važili a u mežuvremenu u datumu 10 su izmenjeni 500% onda vaša početna računica od 10 naraste na 50 jedinica a da toga niste ni svesni. Ili jeste ali samo sami sebe tešite i sami sebe lažete.
O čumu govorim je recimo samo 1 primer:
Gorivo je 2007me koštalo 76dinara = 90centi , dana košta 151dinar što je 1.4€
Vaša plata je bila 2007me 16000 dinara ili ti 190€ a danas vam je plata 21000 dinara što je takođe 190€
Koliko ste mogli goriva sipati 2007me a koliko danas ??????
Ista priča je i sa svim ostalim stvarima
Plin je 2006te koštao 23dinara a danas je 50 dinara. I za tih 7 godina ako ste plairali tada uštedu za 10 godina u odnosu na onu cenu i vaša ulaganja da će da bude 10 godina onda vam matematika nikako ne valja !!!!!!!!!
Jedno je matematika i proporcionalnost u datom momentu a nešto sasvim deseto život u sVrbiji i uopše u svetu pohlepe , zapostavljanju ljudskih prava i globalnom bogaćenju kriminalaca.
Juče je data statistika
U Novom sadu ima 100.500 zaposlenih u javnom sektoru, 28.600 u privatnom i 63.000 penzionera.
To nisam ja izmislio već je to objavljeno na vestima. Ta računica govori 28600 / 163500 = ??????
E ti koji rade u privatnom sektoru moraju da zarade i za ove neradnike u javnom+ penzosi.
I ta matematika se menjala odavno iz dana u dan i to u negativnom smeru. A to znači da je sve više neradnika na budžetu a sve manje radnika koji taj budžez pune ...
Ta matematika nema veze sa sa onom matematikom koju vam banke reklamiraju na raznim TV. I banke čiji je broj pre 6-7 godina u sVrbiji sa 5-6 skočio na 32 , se bave matematikom , koja njima donosi zaradu a vama pusta obećanja tipa UĐEŠ, IZAĐEŠ I GOTOVO ....
bla bla bla .....
živeli i sretno

Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
Ako je vek trajanja jedne peći za centralno grejanje na čvrsto gorivo naprimer 100T nekog energenta, pa ako ga ti potrošiš za jednu godinu, računica nije ista ako ga potrošiš za 2 godine.
Jedna jeftinija peć za centralno košta oko 1000€, ako ti sada štediš cirka 50% to znači da si na samoj pećki uštedeo 500€ za njen vek trajanja.
Treba ti manja ostava za energente, jer sada manje trošiš.
Tog dana kada si utovarao drva i ugalj u šupu više vremena ti je ostalo za neke druge poslove jer si imao manje posla .... i tako svake godine.
Umesto 12 kubika sada treba da istesterišeš samo 7. Zar to nije dobro? Ako plaćaš treće lice da to obavi opet je manje novaca nego za 12 metara... pa tako svake godine..
Svaki dan imaš manje šuta i pepela, samim tim i više vremena za druge stvari.... ili ... ne prazniš pepeo svaki dan već svaki drugi dan... pa tako svake godine ..
Ujutro kada se peć već uveliko ugasila ti nije toliko hladno u kući.
Šta si učinio za druge?
Manje si zagadio okolinu dimom ili Co2 ili već štagod ..
Više sačuvanih stabala.
Manje globalno otopljenje jer si manje ispustio na ulicu
...
ovoga sam se setio u trenutku kada sam pročitao tvoj post ...
4000€ si mogao da potrošiš i na neki polovan auto koji bi vredeo upola manje za samo godinu-dve ... a ne za 10
Jedna jeftinija peć za centralno košta oko 1000€, ako ti sada štediš cirka 50% to znači da si na samoj pećki uštedeo 500€ za njen vek trajanja.
Treba ti manja ostava za energente, jer sada manje trošiš.
Tog dana kada si utovarao drva i ugalj u šupu više vremena ti je ostalo za neke druge poslove jer si imao manje posla .... i tako svake godine.
Umesto 12 kubika sada treba da istesterišeš samo 7. Zar to nije dobro? Ako plaćaš treće lice da to obavi opet je manje novaca nego za 12 metara... pa tako svake godine..
Svaki dan imaš manje šuta i pepela, samim tim i više vremena za druge stvari.... ili ... ne prazniš pepeo svaki dan već svaki drugi dan... pa tako svake godine ..
Ujutro kada se peć već uveliko ugasila ti nije toliko hladno u kući.
Šta si učinio za druge?
Manje si zagadio okolinu dimom ili Co2 ili već štagod ..
Više sačuvanih stabala.
Manje globalno otopljenje jer si manje ispustio na ulicu

...
ovoga sam se setio u trenutku kada sam pročitao tvoj post ...
4000€ si mogao da potrošiš i na neki polovan auto koji bi vredeo upola manje za samo godinu-dve ... a ne za 10

Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
-
- gx
Potpisujem gore navedeno,ipak izolacija vredi kao i stolarija,sa 5 tona drvenog uglja(kolubara za 7000 po toni) i nekoliko prikolica šapurika izguram sezonu .Grejem oko 220 m2 a temperatura nije ispod 22 stepena .U mom kraju je dosta ljudi prešlo na grejanje sojinom slamom što je možda i isplativije ali je potrebno veće skladište za istu i naravno veći teret treba prebaciti preko ruka svakodnevno(10-15 bala slame dnevno po nekih 20-30 kg).
- srleboj
- gx
ja jos jednom da dodam da su mi zidovi na kuci ,u prizemlju debeli 80 sm plus izolacija i plasticna stolarija.
dole je zidano kamenom gore ciglom iznutra gips ploce spolja stiropor izolacij dobra i usteda je vidna scim god bih grejao kucu .
samo je pitanje koliko bi vremena trosio za lozenje dal drva dal ugalj ovako je najlakse na plin ili struju pozz srdjan
izolacija je majka mara svaki dinar se isplati
dole je zidano kamenom gore ciglom iznutra gips ploce spolja stiropor izolacij dobra i usteda je vidna scim god bih grejao kucu .
samo je pitanje koliko bi vremena trosio za lozenje dal drva dal ugalj ovako je najlakse na plin ili struju pozz srdjan
izolacija je majka mara svaki dinar se isplati
Спасоје
- chellawy
- gx
Ako ćemo da tražimo koje je najjeftinije grejanje onda je to kao i sa kolima. Najbolji auto je službeni auto.
Isto tako je i najjeftinije grejanje tj ZA DŽABE ako radiš i živiš kao domar u školi
Tako da ko želi da uštedi na grejanju trk i konkurišite za domare

Isto tako je i najjeftinije grejanje tj ZA DŽABE ako radiš i živiš kao domar u školi

Tako da ko želi da uštedi na grejanju trk i konkurišite za domare

Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
- Majstor Duja
- Neaktivan
- Warranty service: http://www.elektrocentar.com
- Contact person: Goran Duic
Covece, koju si ti ocenu imao iz matematike u osnovnoj skoli?chellawy je napisao:Plin je 2006te koštao 23dinara a danas je 50 dinara. I za tih 7 godina ako ste plairali tada uštedu za 10 godina u odnosu na onu cenu i vaša ulaganja da će da bude 10 godina onda vam matematika nikako ne valja !!!!!!!!!

Da ti pomognem:
sa rastom cene energenta, vreme otplate ulozenog u izolaciju, i manju protrosnju istog, se skracuje tj. brze ti se isplati.
Six, zar nije jednostavnije da kazes: "da, nisam u pravu ali ja tako zivim." umesto sto pises bez veze?
Svaki dinar pametno ulozen u izolaciju ce se vratiti za par godina...samo to kod nas neki ljudi kasno shvate a neki i nikad.
Ima se - moze se.
I onda se cude sto ih oteraju u qrac kad se zale kako se tesko zivi ovde...cccc...

Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."
- Damiru
- ___
- Contact person: Damir
- Kontakt:
E jbg sad... Blago onima koji ovde dobro žive... Znaš li takve da žive pošteno od SOPSTVENOG rada?
Commitment is pushing yourself when no one else is around.
- chellawy
- gx
Duka , bio sam najbolji matematičar u osnovnoj školi u tada 6-7 generacija koje su prošle kroz tu školu.
Što se tiče izolacije (al sad ozbiljno govorim) Naravno da se isplati. Ali vaši proračuni koji vam recimo u startu matematike kažu da će vam se isplatiti za 10 godina nisu tačni. I pre će biti 15 ili čak i 20 godina.
Naravno da je pametno ulagati u izolaciju, ALI imam mnogooooooo drugih bitnijih NErešenih stvari u životu koje moram da rešim pre nego što bi uložio u izolaciju.
Grejanje imam trenutno sasvim dobro i sasvim sam zadovoljan sa njim i troškovima. Neke druge stvari nemam nikakve i naravno da ću prvo njih da rešavam. A kad bi onda jednog dana sve prioritete rešio onda bi razmišljao (možda) o ulaganju u izolaciju. Naravno pod uslovom da imam te pare (trenutno mi treba između 8 i 10K€)
Što se tiče otplativosti i vremena za to , da se vratim na priču. Moj otac (a i mnogi drugi građani ove nedođije) su se grejali na drva, pa kad je struja bila jeftina ,onda susvi pokupovali kotlove na struju. Pa zatim nafta (lož ulje) bilo džabe, pa kupuj cisterne, gorionike , instalacija. Pa onda došo plin pa juriš otplaćuj na 10+ godina i gradi mrežu koja je sad oteta i drže je monopolisti i cepaju cene. I sad opet na drvo ...... ???? Pa zar to nije bilo i na početku priče ????
Znači imao ne imao izolaciju, tu nije kraj ulaganja. A od viška filozofije samo sebi ljudi naprave trošak. A gde su pare ?????
S obzirom da je velika većina ljudi u ovoj zemlji, beda da ne može biti veća , njima nije ni do čega. A tek im neće ni biti.
Idealna priča o demokratskom društvu koje je prošlo iz režima komunizma u današnji grabistički privatni kapitalizam je stvorio sirotinju i bogataše a između njih određen broj ljudi koji su pokrali toliko para da današnja matematika i nema taj broj.
Meni je kao i većini sirotinje prioritet iz dana u dan, kako da preživim od sutra do sutra. A ne da maštam o tome koiko ću para da uštedim. Da bi mogao da računam o tome , morao bih prvo da imama pare. A ja ih nemam i nemam ni problema.
Radim i radio sam u životu svašta i nije mi teško. Zaradim koliko mi je dovoljno, još uvek, i imam svojju životnu matematiku.
Neko drugi ima opet svoju neku drugu matematiku koja sa mojom nema veze s vezom ... itd u beskonačnost.....
P.S. Koliko ljudi toliko i matematika

Što se tiče izolacije (al sad ozbiljno govorim) Naravno da se isplati. Ali vaši proračuni koji vam recimo u startu matematike kažu da će vam se isplatiti za 10 godina nisu tačni. I pre će biti 15 ili čak i 20 godina.
Naravno da je pametno ulagati u izolaciju, ALI imam mnogooooooo drugih bitnijih NErešenih stvari u životu koje moram da rešim pre nego što bi uložio u izolaciju.
Grejanje imam trenutno sasvim dobro i sasvim sam zadovoljan sa njim i troškovima. Neke druge stvari nemam nikakve i naravno da ću prvo njih da rešavam. A kad bi onda jednog dana sve prioritete rešio onda bi razmišljao (možda) o ulaganju u izolaciju. Naravno pod uslovom da imam te pare (trenutno mi treba između 8 i 10K€)
Što se tiče otplativosti i vremena za to , da se vratim na priču. Moj otac (a i mnogi drugi građani ove nedođije) su se grejali na drva, pa kad je struja bila jeftina ,onda susvi pokupovali kotlove na struju. Pa zatim nafta (lož ulje) bilo džabe, pa kupuj cisterne, gorionike , instalacija. Pa onda došo plin pa juriš otplaćuj na 10+ godina i gradi mrežu koja je sad oteta i drže je monopolisti i cepaju cene. I sad opet na drvo ...... ???? Pa zar to nije bilo i na početku priče ????
Znači imao ne imao izolaciju, tu nije kraj ulaganja. A od viška filozofije samo sebi ljudi naprave trošak. A gde su pare ?????

S obzirom da je velika većina ljudi u ovoj zemlji, beda da ne može biti veća , njima nije ni do čega. A tek im neće ni biti.
Idealna priča o demokratskom društvu koje je prošlo iz režima komunizma u današnji grabistički privatni kapitalizam je stvorio sirotinju i bogataše a između njih određen broj ljudi koji su pokrali toliko para da današnja matematika i nema taj broj.
Meni je kao i većini sirotinje prioritet iz dana u dan, kako da preživim od sutra do sutra. A ne da maštam o tome koiko ću para da uštedim. Da bi mogao da računam o tome , morao bih prvo da imama pare. A ja ih nemam i nemam ni problema.

Radim i radio sam u životu svašta i nije mi teško. Zaradim koliko mi je dovoljno, još uvek, i imam svojju životnu matematiku.
Neko drugi ima opet svoju neku drugu matematiku koja sa mojom nema veze s vezom ... itd u beskonačnost.....
P.S. Koliko ljudi toliko i matematika

- Stolle
- Preminuo
Naravno da vredi, samo nemam para da je stavim. Stavio sam mineralnu vunu na tavanu, 10cm, mislio sam da bude 20, ali nije moglo. Mislim da je tu najmanje ulaganje, skoro nikakve pare, a dobitak veliki, možda i najveći. Temperatura je veća, da ne kažem više, ali sigurno za 3°C.
Meni jedino smeta kod izolacije kad budu prelazni periodi, proleće jesen, kad sunce inače dovoljno zagreje, a sa izolacijom je hladno unutra, pa treba malo zagrejati.
Meni jedino smeta kod izolacije kad budu prelazni periodi, proleće jesen, kad sunce inače dovoljno zagreje, a sa izolacijom je hladno unutra, pa treba malo zagrejati.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- filka
- gx
- Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
I opet ona moja: Trudim se da pare zaradim a ne da zastedim.Kupio Peleti za grijanje oko 1300 eura i mislim da ce mi je dosta za celo zimo.Ako imam dobru izolaciju mogao bih da ustedim oko 200 eura godisno,sto mi je premalo za da bi sada stavljao izolaciju od 4000 eura.....
-će izginemo ki Mančester
- chellawy
- gx
Apsolutno se slažem i sa tim stavomTrudim se da pare zaradim a ne da zastedim

- srleboj
- gx
izolacija je zakon.
a to je glupo racunati dal se isplati ili ne za ovoliko ili onoliko godina .
sa izolacijom se kvalitetnije zivi kako leto tako i zima uradis je i ne razbijas glavu sa ciframa .
bar ja tako rezonujem mnogo mi je lakse sada da prebrodim zimu nego pre par godina .
a to je glupo racunati dal se isplati ili ne za ovoliko ili onoliko godina .
sa izolacijom se kvalitetnije zivi kako leto tako i zima uradis je i ne razbijas glavu sa ciframa .
bar ja tako rezonujem mnogo mi je lakse sada da prebrodim zimu nego pre par godina .
Спасоје
- Majstor Duja
- Neaktivan
- Warranty service: http://www.elektrocentar.com
- Contact person: Goran Duic
filka je napisao:...Ako imam dobru izolaciju mogao bih da ustedim oko 200 eura godisno,sto mi je premalo za da bi sada stavljao izolaciju od 4000 eura.....
Energetski svesnom i razumnom danasnjem coveku ovo bi zvucalo kao notorna glupost, nebriga oko energetske efikasnosti i cisto rasipnistvo.chellawy je napisao:Apsolutno se slažem i sa tim stavomTrudim se da pare zaradim a ne da zastedim
Ponekad me je sramota sto procitam ovako nesto na strucnom forumu kao sto je ovaj.
Pametni ljudi su davno rekli da je svaki dinar ustedjen, dinar ponovo zaradjen. Izgleda da ovde nekima novac pada sa grane ili nemaju blage veze sa matematikom bez obzira koje su ocene imali u osnovnoj skoli.
Mozda bi trebalo otvoriti novi podforum sa naslovom: "proseravanje" pa da tamo dodjete do izrazaja? Sta kazete,a?
http://www.youtube.com/watch?v=vGGLbaQPpcM

Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Spondiloza, problemi, ručni masažeri...
napisao Stolle » 23 Jul 2020, 17:19 » u POMOĆ KRAJNJIM KORISNICIMA APARATA - 60 Odgovori
- 50364 Pregledano
-
Zadnji post napisao Stolle
29 Sep 2020, 12:52
-