SSD diskovi. Prosečni vek trajanja?
- Majstor Duja
- Neaktivan
- Warranty service: http://www.elektrocentar.com
- Contact person: Goran Duic
- Specialty: tv-multimedia
Re: SSD diskovi. Prosečni vek trajanja?
A da li ti stvarno mislis da je drustvu potreban tv od 50" iako su do pre 5 godina gledali sve na 29"? Pa ga opet kupuju.... 

Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."
- Damiru
- ___
- Contact person: Damir
- Kontakt:
Gledam, čitam... Niko nigde nije napisao da mu treba. "Šta sam noćas propustio?"
Činjenica je da su manji - brži. Nije to nešto što se primeti u svakodnevnom radu, ali na papiru je tako. Verovatno ima smisla koristiti ih za video montažu i slične zahtevne operacije, jer su svakako brži od starih diskova. Ali za operativni sistem - za sada ne valjaju i suvišni su.
Činjenica je da su manji - brži. Nije to nešto što se primeti u svakodnevnom radu, ali na papiru je tako. Verovatno ima smisla koristiti ih za video montažu i slične zahtevne operacije, jer su svakako brži od starih diskova. Ali za operativni sistem - za sada ne valjaju i suvišni su.
Commitment is pushing yourself when no one else is around.
- Majstor Duja
- Neaktivan
Ma nema to veze sa brzinom vec sa hipsterima i japijima....
@Fanzo:
Danas je prosecan notebook debeo jedva santimetar sa sve baterijom, ekranom i elektronikom i to presavijen...gde ces tu da uguras 2.5" klasican HD?
A da ne pricamo o potrosnji struje i ultra tankim baterijama mizernog kapaciteta...nasao sam (pokazao mi geek drugar) kompjuter od 700MHz velicine 10x5cm, 10 digital i/o, VGA, USB za 25usd...
Potrosnja? Manje od 5Wh jer se napaja sa bilo kod usd porta (5V, 1A) i pichi pod linux-om.

@Fanzo:
Danas je prosecan notebook debeo jedva santimetar sa sve baterijom, ekranom i elektronikom i to presavijen...gde ces tu da uguras 2.5" klasican HD?
A da ne pricamo o potrosnji struje i ultra tankim baterijama mizernog kapaciteta...nasao sam (pokazao mi geek drugar) kompjuter od 700MHz velicine 10x5cm, 10 digital i/o, VGA, USB za 25usd...
Potrosnja? Manje od 5Wh jer se napaja sa bilo kod usd porta (5V, 1A) i pichi pod linux-om.
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
Šta da vam radim kad ništa ne verujete, živite onda u zabludi.
Dujo 2,5" ssd je iste debljine kao i 2,5"HDD, naravno sada već postoji i malo tanji SSD baš za laptopove, ali nije poenta u tome što ti pišeš.
SSD manjeg kapaciteta su sporiji od SSD većeg kapaciteta.
SSD manjeg kapaciteta ubrzava operativni sistem bar za 10x.
Dujo 2,5" ssd je iste debljine kao i 2,5"HDD, naravno sada već postoji i malo tanji SSD baš za laptopove, ali nije poenta u tome što ti pišeš.
SSD manjeg kapaciteta su sporiji od SSD većeg kapaciteta.
SSD manjeg kapaciteta ubrzava operativni sistem bar za 10x.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- Majstor Duja
- Neaktivan
...sad cu da slikam pa da ti pokazem.
Evo vam link ka tom malom cudu:
http://blogs.it.ox.ac.uk/nexus/files/20 ... rryPi1.jpg
Nema VGA klasican vec HDMI...
Evo vam link ka tom malom cudu:
Kod: Označi sve
http://www.raspberrypi.org/
Nema VGA klasican vec HDMI...
- fanzo
- Site Admin
Dujo, promašio si temu.
- Damiru
- ___
- Kontakt:
fanzo je napisao: 1. SSD manjeg kapaciteta su sporiji od SSD većeg kapaciteta.
2. SSD manjeg kapaciteta ubrzava operativni sistem bar za 10x.

- fanzo
- Site Admin
Da, upravo je tako.
- Majstor Duja
- Neaktivan
Znaci:
Prvo, za debljinu notebook-a sam vas slagao i to za 50%, debljina je 15mm. drugo: Fanzo:" velicina 2.5" HD i SSD je ista, pogotovu ovi noviji"
Otisao sam korak dalje i nasao 1.8" Toshibin 60Gb HD (debljina 6mm, bez oklopa je 5.5mm, dimenzije su iste i za 500Gb)i uporedio ga sa Samsungovim 128Gb SSD (debljina 4mm) mada moja tvrdnja se nije odnosila samo na debljinu diska vec na ukupne dimenzije: ili: A sto se tice potrosnje novih notebook-ova: naspram starijih koji su imali deklarisano preko 4A pri 19Vdc
Odbrana je zavrsila izlaganje. Slucaj zavrsen.

Prvo, za debljinu notebook-a sam vas slagao i to za 50%, debljina je 15mm. drugo: Fanzo:" velicina 2.5" HD i SSD je ista, pogotovu ovi noviji"
Otisao sam korak dalje i nasao 1.8" Toshibin 60Gb HD (debljina 6mm, bez oklopa je 5.5mm, dimenzije su iste i za 500Gb)i uporedio ga sa Samsungovim 128Gb SSD (debljina 4mm) mada moja tvrdnja se nije odnosila samo na debljinu diska vec na ukupne dimenzije: ili: A sto se tice potrosnje novih notebook-ova: naspram starijih koji su imali deklarisano preko 4A pri 19Vdc
Odbrana je zavrsila izlaganje. Slucaj zavrsen.

- fanzo
- Site Admin
Citiraj sve .. malo tanji, jeste 1,8", kada ga izvadiš iz kutije još je tanjifanzo je napisao:...
Dujo 2,5" ssd je iste debljine kao i 2,5"HDD, naravno sada već postoji i malo tanji SSD baš za laptopove,...
- Majstor Duja
- Neaktivan
Zoki, idi da spavas... 

- fanzo
- Site Admin
Znam da ima broj tanji, zato sam i tako napisao, nisam bio siguran u inče, a ja sve pišem iz rukava,a ne kao ti, ne možeš ništa bez guugla 

- nec
- Site Admin
- Phone number: 0038978425778
- Kontakt:
to potvrdjujem (probano u praksi licno)fanzo je napisao: SSD manjeg kapaciteta ubrzava operativni sistem bar za 10x.
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja
- Ribery
- gx
- Contact person: Darko
- Kontakt:
Ne vidim neku svrhu kupovine SSD diska koji je inace jako skup (pricam o novim diskovima) sve dok ne dodje standard takav i takve cene da ga svi kupuju e onda cu ga i ja kupiti a dotle ne vidim neku svrhu kupovine, bar ja ne vidim za svoje potrebe.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.
- Damiru
- ___
- Kontakt:
U poređenju sa starim diskovima jesu nešto skuplji, ali po mom skromnom mišljenju vrede svaku paru. Čak i stariji računar, koji sa SATAII standardom ne može da pogura 400-500MB/s (nego samo pola od toga) se vidno preporodi. Nema buke, nema "drljanja" mehanike. Brzina i tišina. Kod mene na SATAII brzine su oko 190-230MB/s, što je mila majka u odnosu na stare brzine od 50-70MB/s. Zamisli novije računare, sa DDR3 memorijom, SATAIII standardom, pa USB 3.0 itd..
Uključim računar i za (bez ikakvog preterivanja) oko 1 minut spreman sam za rad. I to ne svež Windows, nego pošteno natovaren (cca 50GB). Znam da je na novim pločama sa UEFI "BIOS"-om potrebno i daleko manje vremena.
Uključim računar i za (bez ikakvog preterivanja) oko 1 minut spreman sam za rad. I to ne svež Windows, nego pošteno natovaren (cca 50GB). Znam da je na novim pločama sa UEFI "BIOS"-om potrebno i daleko manje vremena.
- generacija 49
- Preminuo
Mega diskonti su slabiji od Tebe.Dodjes kopis ...recimo ...LCD.Dobijes garanciju, prikace fiskalni racun i kada posle godinu dana , ne radi, pa pojuris istituciju za zastitu potrosaca.Oni pokrenu stvar a na fiskalnom racunu duplo golo , beo.Uslozava se problem , i na sudu.Materijalni dokaz nestao.fanzo je napisao:Kupili ste najjeftinije kase pa naravno da termo papir izbledi. Moji računi nisu izbledeli ni posle par godina, malko jesu,. ali se sve još lepo vidi na njima.
Sada kada imate prazne termo papirićiće, možete ponovo da ih koristite, reciklirajte!
Ja sam svaki racun sa priheftanim fislalnim racunom skenirao ...i u bazu.Ja sam cist.Skupo mi bi bilo da svakom rezem disk i udarim na njega pecat. :lol:
Only thinking...
Paz' te priču...poezija. 

- fanzo
- Site Admin
1 minut za dizanje? i daje spreman za rad?
.. 7 sekundi.
Ne računamo rad biosa matične ploče. Kada krene win7 da se diže i pojavi onu ružu, istog momenta se ruža ugasi i za sekundu -dve pojavi se desktop i za još sekundu se prijavi na mrežu zajedno sa proverom svih apdejta na sistemu. istog momenta možeš kliknuti desni klik na my comp./properties ili na upravljač uređajima. Istog momenta sve iskače i prikazuje informacije. Pokušajte to sa hard diskom. Malo sutra.
Ne radi se o brzinama čitanja i pisanja velikih fajlova, nego o brzinama sa malim fajlovima. Ove brzine su 20-30-50 i više puta veće nego sa hdd. One upravo ubrzavaju sistem, jer kada kliknete na internet pretraživač, ne učitava se ceo film, nego par megabajta i gomila sitnih fajlova u radnu memoriju...
Tako naprimer običan hdd čita 4k fajlove nešto ispod 1MB u sekundi, a iste SSD čita oko 120-130MB u sekundi i to manji diskovi, veći i noviji čitaju duplo brže. To je ubrzanje od oko 200 puta !
Meni je i ovo sporo

Ne računamo rad biosa matične ploče. Kada krene win7 da se diže i pojavi onu ružu, istog momenta se ruža ugasi i za sekundu -dve pojavi se desktop i za još sekundu se prijavi na mrežu zajedno sa proverom svih apdejta na sistemu. istog momenta možeš kliknuti desni klik na my comp./properties ili na upravljač uređajima. Istog momenta sve iskače i prikazuje informacije. Pokušajte to sa hard diskom. Malo sutra.
Ne radi se o brzinama čitanja i pisanja velikih fajlova, nego o brzinama sa malim fajlovima. Ove brzine su 20-30-50 i više puta veće nego sa hdd. One upravo ubrzavaju sistem, jer kada kliknete na internet pretraživač, ne učitava se ceo film, nego par megabajta i gomila sitnih fajlova u radnu memoriju...
Tako naprimer običan hdd čita 4k fajlove nešto ispod 1MB u sekundi, a iste SSD čita oko 120-130MB u sekundi i to manji diskovi, veći i noviji čitaju duplo brže. To je ubrzanje od oko 200 puta !
Meni je i ovo sporo

- Damiru
- ___
- Kontakt:
Računam sve od uključenja računara, pa do stanja kad je spreman za rad. zato sam i spomenuo UEFI, gde je inicijalizacija daleko brža. + ploče sa SATAIII standardom + DDR3 memorija + dobar i7 procesor...
- Majstor Duja
- Neaktivan
Ili jednostavno jednu dobru SSD particiju od 60Gb...sta li je lakse i jeftinije? 

- Damiru
- ___
- Kontakt:
Pa imam jedan od 120. Za sada. :)