Kako se grejete, iskustva, problemi...
- generacija 49
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...
@ stolle
Ja sam pravio pretvarac za pumpu da gura vodu , a grejanje nije na struju.Radilo to nije bilo vremenskog limita.Bio akomulator nov 45Ah, radio celu zimu po malo kada nije bilo struje, nisu ga ni punili i izgurao zimu.Moj primer.
Mislim da je pumpa bila 60W ali nisam siguran.Secam se kroz maglu da je moj deo, elektronika bio skroman doprinos , hladnjak par komponenata u izlazu bilo 4x darlington komplementarni , kao puspul paralel, radili i hladnjak bio mlak.To bili neki mislim BDX 53-54 ili sl. Ali imao sam komentar, stranaka.Kazu gura na DC slabije nego na AC.Kazem jel gura ?.Kazu gura, jel vam hladno , kazu nije , pa vozi misko.Tada je industrijski DC/AC bio skuplji od grejana, imao priblizno sinusoidu, a trapez ko vrata na osciloskopu, zvao se onda valda i sada UPS.Tu mi je trafo pamet pomerao, moraju namotaji "levi" i "desni" da budu tacni u navojak.Ali opet tu frekvenca sara mara ne stabilna , stepen iskoriscenja daj Boze 51% ali radilo i bila cena 10% od cene UPS-a.
Ja sam pravio pretvarac za pumpu da gura vodu , a grejanje nije na struju.Radilo to nije bilo vremenskog limita.Bio akomulator nov 45Ah, radio celu zimu po malo kada nije bilo struje, nisu ga ni punili i izgurao zimu.Moj primer.
Mislim da je pumpa bila 60W ali nisam siguran.Secam se kroz maglu da je moj deo, elektronika bio skroman doprinos , hladnjak par komponenata u izlazu bilo 4x darlington komplementarni , kao puspul paralel, radili i hladnjak bio mlak.To bili neki mislim BDX 53-54 ili sl. Ali imao sam komentar, stranaka.Kazu gura na DC slabije nego na AC.Kazem jel gura ?.Kazu gura, jel vam hladno , kazu nije , pa vozi misko.Tada je industrijski DC/AC bio skuplji od grejana, imao priblizno sinusoidu, a trapez ko vrata na osciloskopu, zvao se onda valda i sada UPS.Tu mi je trafo pamet pomerao, moraju namotaji "levi" i "desni" da budu tacni u navojak.Ali opet tu frekvenca sara mara ne stabilna , stepen iskoriscenja daj Boze 51% ali radilo i bila cena 10% od cene UPS-a.
Only thinking...
Paz' te priču...poezija. 
- BD-electronic
- gx

- Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
- Contact person: Dejan
- Phone number: 0038730793402
- Kontakt:
Pumpa je mislim od 70W a ventilator od 40W . Ja nemam akumulator jer mi netreba u zadnjih 7-8 godina nije nestajalo struje ako možda i jeste to je bilo na par minuta.
- Vojvoda
- ___

- Contact person: Mirko
Pošto je pelet kod vas u BiH?
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share
- Majstor Duja
- Neaktivan
- Warranty service: http://www.elektrocentar.com
- Contact person: Goran Duic
Znaci:BD-electronic je napisao:Ja se grijem na pelet kako je Stole sponenuo, evo već druga zima koja je na kraju i bilo je sad hladno u drugom mjesecu oko -16do -25 nekih 20-25 dana i grijanje radi ko ludo nebih ga mjenjao nizašta.jaro je napisao:Nemoj pelet molim te, odlazim u kucu gde se lozi, smlatili su love i love, pa plus dogrejavaju sa plinskim kotlom, plus TA pec...bratski-zaboravi.
Grijem stan od 96 m/2 sa kaminom od 24 KW imaju i slike u ovoj temi, i toplu vodu imam priključenu na grijanje i potrošim peleta po sezoni malo više od 2000 kg što je u novcu 300 €, i sve radi super sama se pali sama gasi sama održava temperaturu ja samo dosipam pelet (mujo nahrani svinje i ništa nediraj )![]()
2000kg/300e=0,15e/Kg , pa onda:
0,15ex15kg= 2,25e/vrecaBD-electronic je napisao:1050 KG u vrećama po 15 KG što dođe 70 vreća na euro paleti to su standarsne dimenzije koje neznam tačno ali oko 120 CM sa 100 CM složeno u visunu oko 180CMVojvoda je napisao:
@BD-electronic
Drugar, koliko prostora zauzme lepo složeno 3t peleti u džakovima?
ili:
150e paleta od 1050kg
ili:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."
- dzafer
- gx

Jeli ko poceo sa grijanjem prije sezone ovdje je jos vrijeme podnosljivo mogu bez carapa jos da se krecem 
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.
- Stolle
- Preminuo
Zamalo.
Pre nekoliko dana je ujutru bilo -1°C. Ali se poravilo, sad najavljuju bolje vreme sledećih dana. Ali grejalica povremeno radi. 
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- Damiru
- ___

- Contact person: Damir
- Kontakt:
Ja, pomalo. Žena mi je zimogrožljiva, mora se. :)dzafer je napisao:Jeli ko poceo sa grijanjem prije sezone ovdje je jos vrijeme podnosljivo mogu bez carapa jos da se krecem
Commitment is pushing yourself when no one else is around.
- Vojvoda
- ___

Izolacija radi svoj posao, u kući je još uvek 21-22 stepena bez dogrevanja. 
- Damiru
- ___

- Contact person: Damir
- Kontakt:
Kriva je izolacija i pasulj. 
Commitment is pushing yourself when no one else is around.
jel neko spominjao roletne? koliko one imaju uticaj u ustedi energije...? po m2 vindjovsa... 
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi
- Vojvoda
- ___

Pazi, svaka stvar koja prozor dodatno štiti od spoljnjih vremenskih uticaja svakako utiče na uštedu energije jer smanjuje koliko-toliko emisiju toplote van.
- fanzo
- Site Admin

- Phone number: 0038121781575
Ne mogu da se upoređuju kuća i stan u zgradi u količini energije potrebne za grejanje. Uslovi nisu isti.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- Majstor Duja
- Neaktivan
Da, za stan treba u proseku 3X manje energije zbog izolovanosti drugim stanovima, nepostojanja direktnog pristupa spolja itd...jednom sam to racunao i zapanjio se jer je cena daljinskog grejanja (radijatori+toplana) mnogostruko skuplje od individualnog ako se uzme u obzir kolicina utrosene energije.
Cena grejanja u Novom Sadu je 1e/m2 sto ce reci da za stan od 60m2 grejne povrsine (2soban/2,5soban) vam treba 60e x 12meseci = 720e godisnje...
Cena grejanja u Novom Sadu je 1e/m2 sto ce reci da za stan od 60m2 grejne povrsine (2soban/2,5soban) vam treba 60e x 12meseci = 720e godisnje...
- chellawy
- gx

- Contact person: SIX
- Specialty: tv
pa 720€ uopšte nije tako puno. A pogotov što je cela obaveza da izbrojiš pare.
Kad bi se ja grejao na taj način da samo izbrojim pare morao bi da se grejem na plin a to je otprilike 2 meseca po 25000 + 2 puta po 35000 + 2 puta po 15000 dinsa. što je u zbiru oko 150.000 dinsa ili ti 1400€. I uz to se smrznem jer u kući nikad nema više od 21-22 stepena i to ka se ugreje sistem. A kad se ohladi jedva da bude 17-18.
Ok znam da kuća nema izolaciju i PVC itd ... bla bla ... ali sam našao se bi bolje rešenje sa drvima gde imam u startu 3-4 dana posla oko sečenja i cepanja i slaganja. Pa zatim svakodnevna obaveza oko loženja. Ali računica je da mi dole u prizemlju teperatura ne pada ispod 25 već je blizu 30 a gore na spratu oko 22 do 23. I gotovo nikad ne pada ispod 20. A potrošnja u zadnje 3 godine mi je oko 15 meteri što je 15x40 = 600€ maximalno.
I to je za mene extra prihvatljivo. razlika PLin 1500€ i smrznute guzice u odnosu 600€ drva i kratke majice je više nego super , samo treba malo zavrnuti rukave.
Naravno oni u velikim gradovima u stanovima nemaju izbora. Osim da odu da žive na selo. Odu u grad gde je sve na izovlite i onda kukaju .... ???'
Inače ponavljam već više puta , drugar mi šivi u zgradi u centru koja ima centralno već 30 godina. Onih godina (a bio je to niz od barem 10) kad je bila inflacija i pre i posle toga, plaćao je grejanje mesečno 10 maraka !!!! Znači možda 100 maraka za celu godinu !!!!!
kad smo dolazili zimi kod njega da se kartamo, prvo bi se 10 minuta skidali , bunde džempere , majice ... jer je on sedeo u gaćama i atlet majici jer je ustanu bilo 30 stepeni . I još je morao da drži otvoren prozor.
U istih tih 10 godina, moj otac je davao po 2000 maraka za jednu zimu da bi se ugrejali. 1000 litara nafte, ugradio cisternu u dvorištu i to papreno, pa gorionik za naftu , ...došla hiper-inflacija nakon 4-5 godina i ćao fiju ulaganje ... onda plaćaj priključak za plin 10ak hiljada maraka ...... pa je sad opet plin koji je narod izgradio paprika..... opet nazad na drva. A da ne spominjem ugalj i loženje kukuruza 1993će itd ......
Poenta navikao sam kroz život da nema ništa za DŽ . I trudim se da napravim što manje troškova i da mi bude lakše.
A sistem kad neko kao taj moj drugar koji se 10 godina grejao za 1000 maraka i kuka kako mu je sad skupo , a tih 1000 maraka meni nije nekada bilo ni za 3 meseca zime ....... pa šta ja onda treba da kažem ?
Tako je kako je. Radi svako kako misli da je pametno. I ko sam radi taj će sigurno sebi da napravi u svom datom slučaju da mu bude dobro. Možda nekome drugome takvo nešto nije dobro rešenje ali to je relativna stvar.
A onaj koji čeka recimo u stanu sa centralnim grejanjem da mu neko drugi napravi da mu bude bolje ...... taj živi u velikoj zabludi ....
Iz dana u dan sve je skuplje i sve se naplaćuje. Uskoro će i droga da se legalizuje. Na zapadu je to već počelo. Komunizam je prošao nema više ništa DŽABE
Kad bi se ja grejao na taj način da samo izbrojim pare morao bi da se grejem na plin a to je otprilike 2 meseca po 25000 + 2 puta po 35000 + 2 puta po 15000 dinsa. što je u zbiru oko 150.000 dinsa ili ti 1400€. I uz to se smrznem jer u kući nikad nema više od 21-22 stepena i to ka se ugreje sistem. A kad se ohladi jedva da bude 17-18.
Ok znam da kuća nema izolaciju i PVC itd ... bla bla ... ali sam našao se bi bolje rešenje sa drvima gde imam u startu 3-4 dana posla oko sečenja i cepanja i slaganja. Pa zatim svakodnevna obaveza oko loženja. Ali računica je da mi dole u prizemlju teperatura ne pada ispod 25 već je blizu 30 a gore na spratu oko 22 do 23. I gotovo nikad ne pada ispod 20. A potrošnja u zadnje 3 godine mi je oko 15 meteri što je 15x40 = 600€ maximalno.
I to je za mene extra prihvatljivo. razlika PLin 1500€ i smrznute guzice u odnosu 600€ drva i kratke majice je više nego super , samo treba malo zavrnuti rukave.
Naravno oni u velikim gradovima u stanovima nemaju izbora. Osim da odu da žive na selo. Odu u grad gde je sve na izovlite i onda kukaju .... ???'
Inače ponavljam već više puta , drugar mi šivi u zgradi u centru koja ima centralno već 30 godina. Onih godina (a bio je to niz od barem 10) kad je bila inflacija i pre i posle toga, plaćao je grejanje mesečno 10 maraka !!!! Znači možda 100 maraka za celu godinu !!!!!
kad smo dolazili zimi kod njega da se kartamo, prvo bi se 10 minuta skidali , bunde džempere , majice ... jer je on sedeo u gaćama i atlet majici jer je ustanu bilo 30 stepeni . I još je morao da drži otvoren prozor.
U istih tih 10 godina, moj otac je davao po 2000 maraka za jednu zimu da bi se ugrejali. 1000 litara nafte, ugradio cisternu u dvorištu i to papreno, pa gorionik za naftu , ...došla hiper-inflacija nakon 4-5 godina i ćao fiju ulaganje ... onda plaćaj priključak za plin 10ak hiljada maraka ...... pa je sad opet plin koji je narod izgradio paprika..... opet nazad na drva. A da ne spominjem ugalj i loženje kukuruza 1993će itd ......
Poenta navikao sam kroz život da nema ništa za DŽ . I trudim se da napravim što manje troškova i da mi bude lakše.
A sistem kad neko kao taj moj drugar koji se 10 godina grejao za 1000 maraka i kuka kako mu je sad skupo , a tih 1000 maraka meni nije nekada bilo ni za 3 meseca zime ....... pa šta ja onda treba da kažem ?
Tako je kako je. Radi svako kako misli da je pametno. I ko sam radi taj će sigurno sebi da napravi u svom datom slučaju da mu bude dobro. Možda nekome drugome takvo nešto nije dobro rešenje ali to je relativna stvar.
A onaj koji čeka recimo u stanu sa centralnim grejanjem da mu neko drugi napravi da mu bude bolje ...... taj živi u velikoj zabludi ....
Iz dana u dan sve je skuplje i sve se naplaćuje. Uskoro će i droga da se legalizuje. Na zapadu je to već počelo. Komunizam je prošao nema više ništa DŽABE
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta
- fanzo
- Site Admin

- Phone number: 0038121781575
Da Six, ali ti imaš 300 kvadrata a ne 60
.. tebi je samo kuhinja sa trpezarijom 60+ 
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- chellawy
- gx

ma nemam 300. a i ne grejem hodnike koji imaju 50 kvadrata ne grejem vešeraj i špajz.fanzo je napisao:Da Six, ali ti imaš 300 kvadrata a ne 60.. tebi je samo kuhinja sa trpezarijom 60+
Grejem oko 130-135 kvadratića .... no ne bitno ...... danas greje sunce jer su meteorolozi ponovo promašili prognozu .....
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
- Majstor Duja
- Neaktivan
Da ste spucali tih 10-20 hiljada maraka u izolaciju kuce, umesto u energente i kojekakve nacine grejanja, sad ne bi kukao nego bi grejao tih 150m2 za 500-700e celu zimu...
Dobro ti je napisao Zoki, pomesao si ti u toj racunici babe i zabe....
Dobro ti je napisao Zoki, pomesao si ti u toj racunici babe i zabe....
- chellawy
- gx

NE duki , znao sam da ćeš me pogrešno shvatiti.
Pod 1 kuću nisam pravio ja već moj otac. U to vreme kad ju je pravio bilo je para ali nije bilo svega ovoga što ima danas i nije bilo ni puno znanja oko toga.
U međuvremenu nakon 29 godina od tada se mnogo toga promenilo. Otac već odavno nema kako ni ostali penzosi , para ni za sebe i sve što je ostalo ( 1000 rupa) sad ja krpim sa svojom bednom zaradom u današnje vreme.
A priznaćeš da se poštenim radom u ovim danima jedva preživljava a kamoli nešto gradi , investira itd....
Naravno ima ljudi koji i danas imaju para. Ja nažalost nisam 1 od njih.
Živim od danas do sutra. Borim se koliko mogu, pošteno !!!
I ne kukam već realno sagledavam sliku tj pripovedam svoju realnost. A to što ona izgleda sivo / crno , i meni je žao ali tako je
Rezime : bio bih i ja pametan da imam para ali nemam. Tačnije, nije ni meni drago što moram da živim sa roditeljima, pa makar i na spratu skoro odvojen. Više bi voleo da napravim sebi kuću gde i kako ja znam i hoću, ali to košta mnogo i mogu samo da sanjam o tome .......( a tad bi se grejao za siću lovu)
Od roditelja mogu samo da očekujem troškove ( srećom nisu još uvek veliki) a veruj mi da bi voleo i da sam ja 1 od malobrojnih sretnika kojem su roditelji ostavili , dali, poklonili parica ...... veruj mi ni dinara od kad znam za sebe ......
Pod 1 kuću nisam pravio ja već moj otac. U to vreme kad ju je pravio bilo je para ali nije bilo svega ovoga što ima danas i nije bilo ni puno znanja oko toga.
U međuvremenu nakon 29 godina od tada se mnogo toga promenilo. Otac već odavno nema kako ni ostali penzosi , para ni za sebe i sve što je ostalo ( 1000 rupa) sad ja krpim sa svojom bednom zaradom u današnje vreme.
A priznaćeš da se poštenim radom u ovim danima jedva preživljava a kamoli nešto gradi , investira itd....
Naravno ima ljudi koji i danas imaju para. Ja nažalost nisam 1 od njih.
Živim od danas do sutra. Borim se koliko mogu, pošteno !!!
I ne kukam već realno sagledavam sliku tj pripovedam svoju realnost. A to što ona izgleda sivo / crno , i meni je žao ali tako je
Rezime : bio bih i ja pametan da imam para ali nemam. Tačnije, nije ni meni drago što moram da živim sa roditeljima, pa makar i na spratu skoro odvojen. Više bi voleo da napravim sebi kuću gde i kako ja znam i hoću, ali to košta mnogo i mogu samo da sanjam o tome .......( a tad bi se grejao za siću lovu)
Od roditelja mogu samo da očekujem troškove ( srećom nisu još uvek veliki) a veruj mi da bi voleo i da sam ja 1 od malobrojnih sretnika kojem su roditelji ostavili , dali, poklonili parica ...... veruj mi ni dinara od kad znam za sebe ......
- Vojvoda
- ___

U kući sam sam, roditelji su mi 40km udaljeni. Kuća je (biće uskoro) moja, inače rupa u koju treba utovariti gomile novca. Imam platu, žena ne radi, zvanično, i ima poprilično nestalne prihode od posla kojim se bavi. Dakle preživljavamo kako-tako.
Što Six reče, (ne)poštenim radom sam za godinu dana ugradio etažno grejanje, izolovao kuću i postavio nove oluke a u planu za narednu godinu je komplet nova stolarija. Jebiga, vozim kantu od 27 godina, ne idem u kafane i, na žalost, nemam dovoljno "vremena" (onog što šuška) da dođem bar na neko druženje pa da se zezam sa vama. No biće i toga. Kad ponestane posla oko investicionog održavanja ovih grobova od kuća (sređujemo i ženinu kuću u selu, koliko se može) eto i mene u pohode.A priznaćeš da se poštenim radom u ovim danima jedva preživljava a kamoli nešto gradi , investira itd....
- Majstor Duja
- Neaktivan
E Mirko nek' si mu rek'o.Vojvoda je napisao: (ne)poštenim radom sam za godinu dana ugradio etažno grejanje, izolovao kuću i postavio nove oluke a u planu za narednu godinu je komplet nova stolarija. Jebiga, vozim kantu od 27 godina, ne idem u kafane i, na žalost, nemam dovoljno "vremena" (onog što šuška) da dođem bar na neko druženje pa da se zezam sa vama...
Six ne izlazi iz kafane, vozi skupa kola sa velikim motorom, juri cice po celoj Vojvodini a i shire i onda kuka da nema para?! Pa kako da ih ima?
:sex:
Ako, ako, samo neka mu je dusha namirena...(ps. procitaj mu potpis u profilu)
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Spondiloza, problemi, ručni masažeri...
napisao Stolle » 23 Jul 2020, 17:19 » u POMOĆ KRAJNJIM KORISNICIMA APARATA - 60 Odgovori
- 51137 Pregledano
-
Zadnji post napisao Stolle
29 Sep 2020, 12:52
-