Kako se grejete, iskustva, problemi...

Forum za neobavezne teme.
Stolle
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...

Post napisao Stolle » 23 Nov 2009, 16:50

Zakočio se FF ovih desetak minuta... :-(
Nekoliko ljudi koji rade centralno, kažu da su neki, koji su postavili zaštitni termoventil, kasnije to skinuli. :shock: Problem je kažu, da on uvek reaguje nešto niže od 90°C i kad je mnogo hladno, onda počne da hladi...???
Osim u kupatilu, ni jedan radijator mi nije potopljen takva je zgrada i "raspored", greje i kad pumpa ne radi, istina nešto slabije.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 23 Nov 2009, 16:54

Zoki, jesi li ti stavljao izolaciju i iznutra i spolja? Stiropor? Ja sam, kao, oduvek znao da je stirodur bolji, ali izgleda da nije baš tako?

Palme
___
___
Contact person: Damir
Phone number: 0046 31 811238

Post napisao Palme » 23 Nov 2009, 18:39

Centralno grijanje iz toplane,,savrseno radi i sve je ok.

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 23 Nov 2009, 21:16

Stolle je napisao:Ok! Videću za termo ventil, do sad temperatura nije prelazila 50°C, mada je i vreme bilo toplo. A i podešavanje klapne za vazduh, termo regulacija ili kako se već zove, je negde na sredini, što bi trebalo da bude tu negde oko 50°C (kad su drva u pitanju). Pošto peć greje i prostoriju gde je postavljena, odnosno gde i ja radim, za sad ne planiram ugalj, tako da 90°C će teško izgurati bez uglja, ...
Stole .. kada stane pumpa ... 90°će da nagura za par minuta .. probaj i sam .. isključi pumpu i gledaj u termometar.. samo ti stavi termoregulaciju.
Temperatura plamena je 600°
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 23 Nov 2009, 23:54

Ne znam govorimo li za istu stvar. Šporet ima regulaciju temperature što se tiče dotoka vazduha, to je ona klapna što sam pisao i ona radi prilično dobro. Kad se zagreje na određenu temperaturu, zatvori vazduh i temperatura padne.
Ono drugo je zaštitni termoventil, za koji je chell pisao i on pušta hladnu vodu u kotao kroz spiralu da bi ga ohladio ako se pregreje. E sad ako ga dograđujem, onda bih trebao da opet dovedem vodu, ponovno bušenje... :-( što mi se ne radi, ali ako mora...mora se.
Tu postoji i sigurnosni ventil koji ispusti neku količinu vode da bi smanjo pritisak, ako ode preko 3 bara.
Mene iznenađuje da ovo par ljudi, ozbiljnih, koji imaju i lokale, greju oko 300m², takođe nemaju zaštitni termoventil . Jedan se greje već 40 godina, takođe oko 300m². Taj majstor, čini mi se da i nije loš, takođe nema. Stavio je i skinuo posle mesec dana.
Svuda piše da ne priznaju garanciju na kotao ili šporet ako ga nema. Mada, izgleda da ne priznaju ni kad ga ima. :mrgreen:
Probao sam da isključim pumpu, kod mene temperatura dođe negde do 65-70°C i ne ide više. Verujem, da je ugalj, onda bi bila viša.
Ništa, prihvatam sugestije, isprobavaću ovih dana...
Nisam napisao za kuću, ona je stara ( ne baš i previše) od drvenih greda i blata. Malterisana iznutra i spolja, trska je podloga. Neki kažu da je to i bolje od blokova. Gledao sam nešto na TV-u, skavdinavci takođe počinju da koriste blato za pravljenje blokova, zdravije življenje i td... Da li je baš tako, ne znam, ali meni leti nije vruće u sobama.
Ako nekad budem imao para staviću i tu fasadu, sigurno će biti bolje.
Au, koliki post. Počeo sam da pišem kao... :mrgreen: :pivopije:

Evo i kako "igračka" izgleda:
Prilog
1.jpg

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Post napisao chellawy » 24 Nov 2009, 09:01

opet ponavljam
zavisi kakav je sistem grejanja. Otvoren ili zatvoren.
Za otvoren ti nije potreban termoventil a evo zasto

Imao sam centralovu pec od 24kW i bila je stara preko 25godina, i zavrsila je na otpadu. A na nju sam lozio sve. I naftu i plin (sa doradejnim gorionicima) i ugalj, drva, ma sve....
NA njoj sam imao otvoren sistem grejanja. To podrazumeva expanzioni sud na tavanu tj vrhu sistema. Majstor mi je tada kada je radio , isti napravio od starog bojlera od 80L. od dole bi bio prikljucak sistema a sa strane negde na 3/4 visine jenavario cev horizontalno i pustio je kroz crep da curi u oluk.

Veruj mi stolle da je bilo nemalo puta i pored pupme koja je uvek radila, da se cuje kako voda lije iz oluka a vedar dan.
Znaci prokuvao mi je dosta puta kotao. A ugavnom kada sam lozio kukuruz i kameni ugalj. Temperatura je jednostavno bila ogromna :shock: :shock:

U sustini taj improvizovani expanzioni sud je bio i termoventil i sigurnosni ventil. Dok u zatvorenom sistemu expanzioni sud ne moze to sve da odradi tj radi samo ono sto mu je posao a to je da kompenzuje pritisak izmedju toplog i hladnog stanja vode.

Sto se dovoda vode do peci tice ja sam doveo plasitcnim cevima (pestanovim) po zidu iz kuhinje u kojoj mi se i nalazi sama pec.
Nema lupanja i malterisanja. Brzo jednostavno i efikasno :tooo:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 24 Nov 2009, 10:54

Ok. Izabrao sam zatvoren sistem, nije mi se dopao taj bojler na tavanu. :mrgreen: Sa plastičnim cevima bi bilo mnogo jednostavnije. I lepše.

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 24 Nov 2009, 11:12

Ja sam morao sa otvorenog da predjem na zatvoren kada sam ugradjivao pec za gas. Trazili ovi zbog gasne peci (ne razumem uopste zasto).
A inace mislim da je ovoren mnogo bolji i sigurniji nego zatvoren.

JaroslavBires
___
___
Specialty: whitegoods

Post napisao JaroslavBires » 24 Nov 2009, 12:16

Zato. što novije plinske peći imaju elektroniku i ograničenje da ne rade ispod nekog pritiska vode, recimo oko 1.5 bara što je oko 15 metara vodenog stuba, što čak i kuća na dva sprata nema :tooo:
Inače grejali smo se na plin pojedinačnim pećima i odraše nas, te je ove godine ubačena kreke na brikete i po računici bi trebalo biti upola cene :mrgreen:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

chellawy
gx
gx

Post napisao chellawy » 24 Nov 2009, 14:16

tako je zbog pritiska
moja gasna pec ima uslov da pritisak mora da bude minimum 1.0 bar u sistemu.
ako je ispod toga kotao se gasi.
EEE sad kod mene inace retko pritisak u vodovodnoj mrezi prelazi 1.2bar a . leti nema sanse ni 1 bar da bude.
ali tesko mogu da nabijem pritisak u sistemu da zadovolji uslov da procesor pokrene gorionik.

i nakon godinu i po dana koristenja tog novog kotla, jedan dan samo nece i nece da upali.... pa koji je racku , tamo vamo a to bas se potrefilo onih dana prosle zime kada je bilo onih -18 stepeni. i vidim ja ima tamo neki deo :roll: u susutini elektronsko-mehanicki , ime mu neznam meri pritisak i salje info procesoru.
princip je da voda gura membranu a onda na njega dolazi +5V i naravno masa, a treca zica je promenjivi napon koji ustvari naponskom sintezom procesoru govori koliki je pritsak (ala sam laicki uprostio ) :roll: :roll: :lala:

i ja lepo otkacim taj konektor presecem zice i ubacim bateriju od 1.5V i vozi misko... :mrgreen: :mrgreen:

pise lepo na displeju 1.8bar i radi kotao evo godinu dana. doduse promenio sam 2 baterije :roll:

a majstora sam zvao pre toga. pa nemogu da dodjem , guzva , ne znam kad cu, videcu .....
marsssss...... odjebem ga...
a verujem kako bi i da je dosao bilo mucenja da skonta zasto ne radi i da bi me zavlacio dok ne nabavi deo ...ko zna koliko...
a da bi se setio ovoga sa baterijom ... mislim da nije toliko pamet..... jer ipak je on fizikalac :lala: :lala:
i ne razume se u elektroniku :dmzs: :dmzs:

da da i da domdam:
kad je ugradio kotao vidi da je pritisak na granici 1.1 - 1.2 bara i kaze moraces da ugradi hidropack ..
to je jos 200-250 evrica ....

mamu ti ja 100 puta .....
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 24 Nov 2009, 14:38

Chell jel to po receptu "kako napraviti eksplozivnu napravu u kućnoj verziji" :shock: ,bojim se da je to što si uradio mnogo loše tj šta će se desiti i ako kotao ostane bez vode a i dalje piše 1,8 bara :oklagija ....mislim da je taj limit koji je postavio proizvodjač upravo zbog toga da se nebi desilo nešto nedaj bože.To što reče da se majstor nerazume u elektroniku pa se nije setio toga sa baterijom je OK ali on se razume u peći i zato je i predložio hidropak kao rešenje(usput hidropak u Pančevu je 6000din) ,šta misliš da bi se desilo majstoru da se nešto nedaj bože desi a on odradio sa baterijom pa slagao procesor(zaštitu) ,ode majstor u zatvor na duže vreme.
Možda grešim al mi deluje da je to upravo preventiva,taj minimum od 1bar :roll:
Ono jeste da ako nestane vode ni hidropak ti neće podići taj pritisak al će bar peć isključiti radi zaštite
uvek ima nesto interesantno

chellawy
gx
gx

Post napisao chellawy » 24 Nov 2009, 15:28

da kisko u pravu si.
ali ja to nisam uradio nikome drugome , vec sebi
zato sto pazim da uvek ima vode u sistemu.
ako me nisi dobro razumeo , taj deo merac pritiska je neispravan.
a kako ga ima kupiti na svakoj trafici , onda sam narucio specijalnu bateriju iz amerike :lala:

opet ponavljam to sam uradio sebi
jer od kad sam imao i onaj stari otovreni sistem, u njega se voda dosipala u onaj gore "bojler" koji je bio na tavanu.
Smo odes i naspes 5-6 litara , koliko vec fali ... dok ne pocne da curi po crepu.
i to sam kontrolisao manje vise svaki dan , jer su mi na tavanu kobasice , sunka, slanina, kuleni , suvi rolovani vrat, suva rebarca .... i naravno zica za susenje vesa. na koju mama gotovo svaki dan siri ves.

u prevodu , ako covek nesto pazi onda mu ni ne treba masina koja ce to da uradi za njega.
po sistemu idot-proof kao za amere, jer su ne sposobni da ukljuce mozak na 5 minuta dnevno.
Inace pre nego sto bi nestalo vode u sistemu u tolikoj kolicini da bi explodirao kotao i sl. mora prvo da se oseti hladan radijator. ili nekoliko "rebara" jer je to indikacija PRVA , da u sistemu fali vode.
Zato i kazem da mogu da stavim bateriju jer imam u kuci uvek nekoga ko je "dezuran" i pazi na vatru (ispod kobasica) struju , ves masinu, zamrzivac....
A sve poucen iskustvima..... zapalio mi se zamrzivac , ves masina 2 puta za mesec dana, neki klinac ukrao brusilicu iz garaze .....da sad se setih to je jos jedan razlog pazenja, lopovi !!!!

zato kod mene u kuci od 365 dana u godini samo mozda 5-10 sati godisnje nema nikoga.....
a verujte mi pazi se i na prdez muve :mrgreen:
:uca: :uca: :uca: :pivopije: :pivopije: :pivopije:

spagagz
gx
gx
Contact person: Nedeljko

Post napisao spagagz » 29 Nov 2009, 21:04

U servisu gdje sam radio grijali smo se sa tom alfom23,70 stepeni se moze preci jedino ka nalozis brikete.Servis 40m2,dobro se grijalo dok se nismo prosirili x2,e onda si stalno morao da igras oko nje :bulja: .Skroz slabo na drva,ugalj malo bolje.Inace kuci prosle zime kupim neki Bugarski kamin,Prity,po prospektu grije 120m2.Vrlo zadovoljan,drva se ne cijepaju :tooo: ,samo popola,stane sve i jedna kvrga.

chellawy
gx
gx

Post napisao chellawy » 29 Nov 2009, 22:50

tek 4 dana lozim
nije lose ali pravim statistiku
vidim vec u startu dosta propusta na pecki, ali otom potom , bice budzenja opet ovih dana...

daleko od dobrog, bolje od plina, ali daleko od savrsenstva kao sto je seoska zidana pec ili kamin , zidana kaljeva pec sa ugradjenim kotlom itd.... ali otom ...potom.......

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 29 Nov 2009, 22:58

tek 4 dana lozim
Auu, nije ti hladno?
Ložio sam onako, lagano, za sad greje, :mrgreen: videćemo kad zahladi. Ako treba malo više pojačati, onda treba imati suva drva.
Ugradio sam kontaktni termostat za pumpu, kad ohladi, da isključi pumpu, da se ne bi ohladila voda u bojleru. Ali...ne valja. Zamenim ga, ovaj kao radi, međutim...ako ostavim, recimo, na 40°C, isključi se pumpa, ali kad se sledeći put naloži, ne uključi. :shock: Čak kad ja podesim na 80 ili više stepeni, tek onda se uključi, zatim vratim nazad. Ogroman raspon ima, izgleda ne valja cela serija. Moraću opet da ga menjam. K`o bajagi italijanski, kvalitetan... :m:
slika

chellawy
gx
gx

Post napisao chellawy » 29 Nov 2009, 23:49

..ocu reci tek 4 dana lozim vatru tj drva...
do sad sam korstio plinski kotao...

a sad ujutru upalim plinski kotao koji za 15-20 minuta ugreje ceo sistem i onda ugasim kotao i u medjvremenu nalozim vatru i samo nastavi da drzi toplu vodu :lala:
jer na drva mnogo sporije ugreje ceo sistem na radnu temperaturu , bogami i ceo sat i jace....
a uz put na ovaj nacin ne dolazi ni do znojenja kotla u peci i samim tim duze ce da traje.
Naravno drva treba da su suva da bi lepo gorila.
Medjutim meni su malo mokrija i doguraju do 55 stepeni kotao, ali srecom imam barem kubik materijala od drvenih kutija TVa :mrgreen: :mrgreen:
i barem jos toliko suvaraka koje sam nakupio cisteci dvoriste , shupe i tavane ..tako da lozim 1:1 suvarke i mokrice :lala:
No problem je sto je loziste peci malo losije konstruisano, pa malo vise toplote odlazi na odzak.
srecom stavio sam stedisu koji greje bolje od radijatora, a kako mi je pec u kuhinji koja se takodje u sastavu velikog dnevnog boravka i trpezarije , tako mi je stedisa tu pun pogodak. a takodje i odzak koji prolazi kroz centar kuce i greje i sobe i hodnike. U svakom slucaju mnogo bolje od plina.
Pumpu drzim stalno ukljucenu , ne gasim je i ne ide ni kakvi termostat, i voda ne pada ispod 45 stepeni ni kada malo zapustim vatru

dole u dnevnom boravku je 25+ stepeni a gore na spratu 23+ zavisno koliko luftiram... a mora se jer je vruce... (kazem vruce jer vec vise od 10 godina nisam imao temperaturu na ovim mestima vecu od 18) u samoj kuhinji gde je pec je oko 28 stepeni, pa jos kad mama kuva ...ihaaaaa

milina bozija. :yeah: .... dosta sam se smrzavao na plin ....... :oklagija

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 29 Nov 2009, 23:54

No problem je sto je loziste peci malo losije konstruisano, pa malo vise toplote odlazi na odzak.
To je rekao i ovaj drugar. U međuvremenu sam video uživo tvoju peć i lepša je. Kod tebe je i vode više, oko 35l ako se ne varam, a kod ove moje je 16l. Onda kod tebe duže i zadrži temperaturu.
Ovih dana, pošto je stvarno bilo toplo, barem danju, temperatura na povratnom vodu mi je oko 40 stepeni, a po sobama od 20 do 22°C.

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 29 Nov 2009, 23:55

chellawy je napisao: daleko od dobrog, bolje od plina, ali daleko od savrsenstva kao sto je seoska zidana pec ili kamin , zidana kaljeva pec sa ugradjenim kotlom itd.... ali otom ...potom.......
Zato ja i mislim jedino na ugradnju kaljeve peci,kotao sam napravim od cevi koje idu u spiralu u vidu kupe a cena gledam ta central23 500 i kusur eura a isto toliko je i nova kaljeva pec koja mi lepse izgleda od central23 :mrgreen:
uvek ima nesto interesantno

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 30 Nov 2009, 00:03

Prilog
langa_1_(Custom).jpg
langa_1_(Custom).jpg (18.95 KiB) Pregledano 10560 puta.

chellawy
gx
gx

Post napisao chellawy » 30 Nov 2009, 00:08

imam neke ideje da malo doradim loziste , koje je zaista veliko i ima prostora, i da ubacim neku pregradu koja ce da razbije plamen na stranice , a ne da bezi odmah gore. Tako sam isto i radio sa onim starim plamen peckama i na njima sam dobio pravo dobar efekat ;)

kisko , i ja bi zidao pec da imam gde medjutim nema, ko zna za 10-15 godina mozda i bude od toga nesto a sad mi je dosta ulaganja u grejanje.
Bice ovo dobro samo da ga ja jos malo nabudzim :lala: :lala: :pivopije:
A kotao za nju ti je mozda bolje da platis nekog dobrog majstora da ti napravi a zidanje... pa to nije problem ;)

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”