Kako se grejete, iskustva, problemi...
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
- Specialty: whitegoods
Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...
Izguglaj- ima u Kg dve firme, Katana , Oganj.... 

Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
- Stolle
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Ma to su samo žvake....Ajde da onaj tip kaže 50% ušteda uglja, što je u principu opet nemoguće, postoji i fizika, ali pet puta manja potrošnja....
Može i prosta računica, tri one kante sa ugljem puta trideset dana...puta, barem, šest meseci (zadnjih godina)...

Može i prosta računica, tri one kante sa ugljem puta trideset dana...puta, barem, šest meseci (zadnjih godina)...

"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
stole verovatno je to piroliza ., da ni ja neverujem da je tolika usteda ....svoga konja fali 

proradijo mi net zahvaljujuci fanzi
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
- Specialty: whitegoods
Slazem se sa vama, mada...- klasican grejac sa cekasom i ova elektroliza (sta li vec)....da nije mozda odnos kao
sa zarnim vlaknom i recimo neonska....?
Trebalo bi napraviti experiment: zagrejati pola litre vode u expres loncetu i u plasticnoj identicnoj posudi sa potopljenim cekas grejacem, pa sve to izmeriti kroz struju i vreme, ili kroz brojilo....

Trebalo bi napraviti experiment: zagrejati pola litre vode u expres loncetu i u plasticnoj identicnoj posudi sa potopljenim cekas grejacem, pa sve to izmeriti kroz struju i vreme, ili kroz brojilo....

Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
- Krajnc Karlo
- Preminuo
- Contact person: Karlo
poznajem tipa 20 godina i ne izmislja
Zoki mu je komsija, moze da ode i da vidi
a moze i bilo ko, ako ocete adresu, poslacu vam
pogledajte podatke sa sajta, sve je tacno
http://www.ferit-bac.com/fedra/al_index.html
(odgovorno tvrdim da ne poznajem gazdu firme niti me ko placa za reklamu)
a ovaj drugar sto je namestio "grejac sa podmornice", kaze radi
ali i trosi ko da ima obicne termoakumulacione, samo sto je manji
Zoki mu je komsija, moze da ode i da vidi
a moze i bilo ko, ako ocete adresu, poslacu vam
pogledajte podatke sa sajta, sve je tacno
http://www.ferit-bac.com/fedra/al_index.html
(odgovorno tvrdim da ne poznajem gazdu firme niti me ko placa za reklamu)
a ovaj drugar sto je namestio "grejac sa podmornice", kaze radi
ali i trosi ko da ima obicne termoakumulacione, samo sto je manji
Make it idiot proof and someone will make a better idiot
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
Sutra ću se popnem na krov pa ću da vidim koliko mu furnja 

Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
Ko se dima ne nadimi taj se vatre ne ogrije . Bilo i biće...
-
- gx
I ja tako mislim,nazalostbursac je napisao:Ko se dima ne nadimi taj se vatre ne ogrije . Bilo i biće...

Od 83ce kada je kuca napravljena (u to vreme od izolacije bila staklena vuna-tvrda 5ica,koja je postavljena po sistemu sendvic u sve spoljne zidove,kao i u donju i najgornju plocu) znaci nekih 220-230m2 -centralno grejanje, za grejanje u prvih 20 godina radila Tam -Stadlerova pec na cvrst ogrev od 27000 cal,a posle Pozeska ABC od 40 kW ...
Potrosnja po sezoni od 5-7,5 tona drvenog uglja(nesusen,uglavnom Kolubara)+ 4-5 prikolica cuka(sapurika)

Pec i ugalj se nalaze u podrumu ,lozi se ujutro i uvece,tako da se potpala vrsi tako-reci samo jednom u sezoni posto te zar doceka uvece ili ujutro,znaci 1korpa cuka u potpali pa kad izgori jos jedna i posle jos 1 na koju ide kanta od jupola uglja i to je to, do uvece.
Za grejanje na cvrsto je otvoren sistem u pitanju a bez pumpe samo neradi grejanje u jednom kupatilu i sobi u prizemlju dok sve ostalo radi(zbog te dve prostorije po potrebi palim pumpu).
Posto sam negde 2000 zbog visokih podzemnih voda instalisao i gasnu fasadnu pec -mislim neka madjarska Feg ili tako nesto,jedino te godine mi je bilo isplativo grejanje na gas zbog male cene i kvaliteta gasa( trosio 25m3 za 24 sata) dok bi to danas bilo oko 40m3 a nebih se ogrejao...
Za gas naravno mora biti zatvoren sistem i najmanje 1-1,2 bara u sistemu dok mi je u "otvorenom"pritisak oko 0,8-0,9bara.
Sve u svemu ja sam zadovoljan posto kupujem samo ugalj(prosle godine bio 4 a ove 5500 din.po toni

Al se raspricah

Stolle je napisao:Izgleda da nema normalnog vremena. Ili je vrućina, ili hladnoća. Ovih dana sam navozio "isunčana" drva.![]()
Kupio sam 24 metara kubnih proletos, prosušila se dobro i ubacujem ih u šupu.
Ja sam kupio taj central 23, alfaplam, pogledaj postove malo unazad, pa šta te interesuje u vezi sa njim pitaj.
Kolika ti je kvadratura, visina prostorija...? Kakvi su zidovi, izolacija, stolarija?
Potrošnja? E to sve zavisi od gore navedenog.
Imamo istu pec alfa central 23.... imam par pitanja za tebe:
1. koliko rebara ukupno imas instaliranih
2. koliku maksimalnu temeparturu u razvodnom vodu si uspeo da postignes ikada (naravno sa ukljucenom pumpom)
Ja lozim nju nekih mesec i op dana i imam silnih problema sa tom peci ...
Inace, otvoreni sistem, imam 70 rebara global vox q=200w sto znaci imam 14 kw instalisane snage ali ne mogu da postignem ni priblizno nominalni kapacitet od 14kw (drva su u pitanju) .
Po mojim proracunima i eksperimentisanjem max 6-8 kw sam dosada uspeo da izvucem od nje....i max 60 stepeni c u razvodnom vodu
pozz
- Stolle
- Preminuo
E ovako:
Instalirano je:
54 rebra.....global vox 350 snage 120W .......6480W
33 rebra ....global vox 600 snage 185W ........6105W
3 rebra......global vox 800 snage 231W ........693W
START OVAL 600x1800 sušač peškira .......... 1760W
Grejač za boiler ....................................2800W
Znači ukupno 17838W. Ove sezone sam zatvorio bojler, bolje da greje prostor, za bojler je lakše, znači 15038W. Otprilike oko 90m² se greje, uključujući prostoriju gde se CENTRAL 23 nalazi.
Temperatura je uglavnom 22°C ÷ 24°C, najčešće 23°C u dve dnevne sobe. Temperaturu merim na povratnom vodu i uglavnom je od 40÷50°C. Znači u potisnom vodu, jedno 10 do 15 stepeni je viša. Za višu temperaturu trebaju baš dobra, suva, drva, lepo složena u peći. Malo je nezgodno za loženje, jer drva treba podvući ispod i složiti. Da bi se dobilo tih 23,3kW potreban je mrki ugalj, za koji je peć najviše i predviđena. Na drva, snaga je 16,3kW. U oba slučaja treba oduzeti 2,3kW za prostor gde se peć nalazi.
Odžak je verovatno jedna od najbitnijih stvari. Prošle godine sam koristio 120mm ćunke, a sad sam proširio rupu na odžaku i stavio ćunke prečnika 145mm i bolje vuče. O izolaciji i stolariji je pisano u ovom delu foruma.
Znači, meni za sad zadovoljava... taman, tu negde na granici.
PS
Nisam napisao, sistem je zatvoren, koristim hrastova drva (dve vrste, cerova i blagunova ih ovde zovu, koja imaju tanju koru i bolje greju), bukova i gabrova. Gabrovina je najbolja, gori ko luda i postiže visoku temperaturu. Bukova su dobra da se brzo raspali vatra i brzo postigne temperatura.
Instalirano je:
54 rebra.....global vox 350 snage 120W .......6480W
33 rebra ....global vox 600 snage 185W ........6105W
3 rebra......global vox 800 snage 231W ........693W
START OVAL 600x1800 sušač peškira .......... 1760W
Grejač za boiler ....................................2800W
Znači ukupno 17838W. Ove sezone sam zatvorio bojler, bolje da greje prostor, za bojler je lakše, znači 15038W. Otprilike oko 90m² se greje, uključujući prostoriju gde se CENTRAL 23 nalazi.
Temperatura je uglavnom 22°C ÷ 24°C, najčešće 23°C u dve dnevne sobe. Temperaturu merim na povratnom vodu i uglavnom je od 40÷50°C. Znači u potisnom vodu, jedno 10 do 15 stepeni je viša. Za višu temperaturu trebaju baš dobra, suva, drva, lepo složena u peći. Malo je nezgodno za loženje, jer drva treba podvući ispod i složiti. Da bi se dobilo tih 23,3kW potreban je mrki ugalj, za koji je peć najviše i predviđena. Na drva, snaga je 16,3kW. U oba slučaja treba oduzeti 2,3kW za prostor gde se peć nalazi.
Odžak je verovatno jedna od najbitnijih stvari. Prošle godine sam koristio 120mm ćunke, a sad sam proširio rupu na odžaku i stavio ćunke prečnika 145mm i bolje vuče. O izolaciji i stolariji je pisano u ovom delu foruma.
Znači, meni za sad zadovoljava... taman, tu negde na granici.
PS
Nisam napisao, sistem je zatvoren, koristim hrastova drva (dve vrste, cerova i blagunova ih ovde zovu, koja imaju tanju koru i bolje greju), bukova i gabrova. Gabrovina je najbolja, gori ko luda i postiže visoku temperaturu. Bukova su dobra da se brzo raspali vatra i brzo postigne temperatura.
- dzafer
- gx
Stolle sto ne koristis ugalj jeli skupli od drva i koliko ces ti drva da potrosis
24 kubna metra ovdje kosta oko 1100€hoce li ti ostati sta za sljedecu zimu
24 kubna metra ovdje kosta oko 1100€hoce li ti ostati sta za sljedecu zimu
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.
- Stolle
- Preminuo
Skuplji je, a i smrdiii. Ovo sam platio 620€.
Stole... puno hvala na veoma detaljnom odgovoru.
Pretpostavio sam da mi suva drva fale, jer sam primetio kad ubacim camovine suve da brzo dize... Ali ,avaj... Trenutno imam samo drva u novembru nabavljena.
Isto mi se ne svidja da kad imam zara 1/3 ili 1/4 peci i ubacim preko jos drva i dalje mi slabo dize temp...cak i gusi...pomaze malo kad mu dovedem vazduha odozdo skroz kao kod ozbiljnih trajnozarecih kotlova.
Takodje kad je hladnije dosta teze postize temp..
Evo malo racuna koga zanima...
Znaci kod tebe je ovakva situacija za npr t=65c u potisnom vodu:
snaga koju odaje rebro radijatora(ovo je na osnovu atesta za global vox radijatore h= 60cm): q=200w*(dT/60) exp (1.31) = 106w po rebru
Objasnjenje:
dT= (Tsr-Tsobe) =57.5-20=37.5
Tsr=srednja temperatura radijatora=(Tpotisnog+Tpovratnog)/2=(65+50/2)=57.5
Tsobe=20 ovo je nepovoljniji slucaj kod tebe je 23...ali neka...
Znaci posto ti imas 15 kw instalisane snage imas ekvivalentnih 75 rebara nominalne snage 200w po rebru pa je ukupna snaga koju ti radijatori odaju za t=65c u potisnom vodu: 75x106w=7950w ~ 8kw
To je ujedno i snaga koju kotao predaje vodi. Na ovo mozes dodati malo snage koja se preda kroz cevi...ali to je zanemarljivo u odnosu na radijatore ..koga zanima poslacu i to...
Nisam te razumeo da li si IKAD probao suva drva(ili npr suve vreoce) i postigao s njom veci kapacitet?
Pretpostavio sam da mi suva drva fale, jer sam primetio kad ubacim camovine suve da brzo dize... Ali ,avaj... Trenutno imam samo drva u novembru nabavljena.
Isto mi se ne svidja da kad imam zara 1/3 ili 1/4 peci i ubacim preko jos drva i dalje mi slabo dize temp...cak i gusi...pomaze malo kad mu dovedem vazduha odozdo skroz kao kod ozbiljnih trajnozarecih kotlova.
Takodje kad je hladnije dosta teze postize temp..
Evo malo racuna koga zanima...
Znaci kod tebe je ovakva situacija za npr t=65c u potisnom vodu:
snaga koju odaje rebro radijatora(ovo je na osnovu atesta za global vox radijatore h= 60cm): q=200w*(dT/60) exp (1.31) = 106w po rebru
Objasnjenje:
dT= (Tsr-Tsobe) =57.5-20=37.5
Tsr=srednja temperatura radijatora=(Tpotisnog+Tpovratnog)/2=(65+50/2)=57.5
Tsobe=20 ovo je nepovoljniji slucaj kod tebe je 23...ali neka...
Znaci posto ti imas 15 kw instalisane snage imas ekvivalentnih 75 rebara nominalne snage 200w po rebru pa je ukupna snaga koju ti radijatori odaju za t=65c u potisnom vodu: 75x106w=7950w ~ 8kw
To je ujedno i snaga koju kotao predaje vodi. Na ovo mozes dodati malo snage koja se preda kroz cevi...ali to je zanemarljivo u odnosu na radijatore ..koga zanima poslacu i to...
Nisam te razumeo da li si IKAD probao suva drva(ili npr suve vreoce) i postigao s njom veci kapacitet?
- Stolle
- Preminuo
Da, ova su suva, jer sam ih uzeo još u aprilu i "pržio" na suncu celo leto. Ako stavim samo bukova ili gabrova, onda temperatura ide, da ne kažem, koliko hoćeš. Čamovina mislim da nije mnogo dobra za loženje zbog smole, pa se više gareži sakuplja. Možda samo za potpalu.
Kad se nakupi žara, onda moraš sve to malo onim šipkama da pročistiš, da bi pepeo spao ispod, da ostane samo žar i da bi omogućio da ulazi vazduh. Inače se to zatvori, pogotovo kod hrastovih drva, još kad su sirova onda još više, kao da se pepeo zacementira oko rešetaka napred i ispod.
Drva moraju da se lepo slože, ako se ukrste, onda slabije gori. I kao i svaka peć, treba redovno da se čisti.
Kad se nakupi žara, onda moraš sve to malo onim šipkama da pročistiš, da bi pepeo spao ispod, da ostane samo žar i da bi omogućio da ulazi vazduh. Inače se to zatvori, pogotovo kod hrastovih drva, još kad su sirova onda još više, kao da se pepeo zacementira oko rešetaka napred i ispod.
Drva moraju da se lepo slože, ako se ukrste, onda slabije gori. I kao i svaka peć, treba redovno da se čisti.
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
Obratite samo i pažnju na to koliko "cuga" puštate, da vam ne izađe više kroz dimnjak.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- BD-electronic
- gx
- Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
- Contact person: Dejan
- Phone number: 0038730793402
- Kontakt:
Ja sam prije 8 mjeseci renovirao stan i uveo grijanje na pelet kupio tu peć koja košta oko 2100 € i razveo grijanje po stanu od 97 m/2 a oko 60 m/2 je podno grijanje, mjenjao sam stolariju kompletnu na stanu, i sad imam super grijanje , baš grije extra, jeste da je peć poskupa ali radi sve extra, peć ima svoju elektroniku koja sve odrađuje , sama se pali sama se gasi samo naštimaš teperaturu i programiraš i piči super, može se programirati do 7 dana u naprijed kad da se pali i gasi i to 2 puta na dan.
Za sezonu mi trebaju 2,5 tona a to je u lovi oko 350€
Preporučujem svakome !
Za sezonu mi trebaju 2,5 tona a to je u lovi oko 350€
Preporučujem svakome !
- Stolle
- Preminuo
"I tata bi..."
Dobro je to, dopada mi se. A na stan se manje potroši nego na kuću, tako da bi to trebalo uvećati za neki procenat.

- BD-electronic
- gx
- Warranty service: LG,Elit,Morgans,Verso,Elta,Qteck
- Contact person: Dejan
- Phone number: 0038730793402
- Kontakt:
Da za kuću možda 20 % više na istu kvadraturu, mada ova peć je navodno za kuće ili stanove do 200 m/2 , još da dodam da je na ovaj sistem priključeno i grijanje vode u bojleru tako da zimi nikad nepalim bojler na struju, i tu se ušpara neki evrić. a za kuće postoje ove peći još 20-30 % jeftinije jer ova moja je kamin baš za kuće ili sobe.
- dzafer
- gx
Dejane jeli ova pec tebi u stanu pa si sa nje razveo podno i radijatore ili imas neki zasebni prostor za nju
džale
- tom
- gxu
- Contact person: TOME
- Specialty: tv
Peletni kamini " Da Vinci " (na bugarskom)
http://www.div-impex.com/paletni_kamini.htm
http://www.div-impex.com/paletni_kamini.htm
TOME
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Spondiloza, problemi, ručni masažeri...
napisao Stolle » 23 Jul 2020, 17:19 » u POMOĆ KRAJNJIM KORISNICIMA APARATA - 60 Odgovori
- 51035 Pregledano
-
Zadnji post napisao Stolle
29 Sep 2020, 12:52
-