Odzračivanje radijatora
Odzračivanje radijatora
Treba mi savet od nekog ko se razume u centralno grejanje. Imam problem što mi se nakupio vazduh u instalaciji centralnog grejanja, pa mi ne rade tri radijatora u stanu, a jedan radi, ali se u njemu čuje pretakanje. Iz toplane su odbili i da prime prijavu, kažu čekaj do 15. oktobra da to prijaviš, ovo je probno grejanje. A uzimaju mi svaki mesec 100 eura zbog tog grejanja, bilo leto ili zima. Pa zato moram sam da odzračim instalaciju, jer mi je pola stana bez grejanja, a nisam to pre radio. Mislim da je za moj problem kriv sused iz prizemlja koji je letos skidao radijatore, jer je renovirao stan, tad je ušao vazduh u instalaciju i popeo se kod mene na II sprat.
Radijatori su aluminijumski Lipovica Ekonomik 690, ugradili smo ih 80-ih za etažno grejanje, pa posle kad se zaratilo nismo imali para za struju i opet smo ložili kaljeve peći, i posle promena 2000. godine, EU je finansirala nov toplovod i konačno smo se priključili na centralno grejanje. Posle toga nije odzračivano više od 20 godina, jer nije bilo potrebno. Na radijatorima su kvalitetni slovenački ventili Armal, ali su stari više od 40 godina i strah me da možda neće moći da se zatvore kad ih budem otvorio. Imam na vrhu instalacije i dva odzračna lončeta. Pa me strah da ne napravim neki pičvajz koji bi mogao da me skupo košta. Evo kako planiram da uradim:
U 22h isključuju grejanje, čekam još 1 sat da se ohladi voda u instalacijama, u 23h uzimam krpu, klješta i veliku konzervu. Najpre se penjem na merdevine, pa otvaram jedan po jedan odzračni lončić tek toliko da počne da šišti vazduh i zatvaram čim poteče voda. Zatim radim jedan po jedan radijator, na isti način - zatvorim dovodni ventil na radijatoru, otvorim odzračni ventil tek da zašišti vazduh i zatvorim čim poteče voda. Krećem od radijatora u kupatilu, jer ako otkaže ventil na njemu i neće da zatvori, lako mogu pomoću gumenog creva da skrenem vodu da otiče u WC šolju. Naravno, onda bih odustao od daljeg odzračivanja.
Da li je moj plan dobar? Da li treba na nešto da obratim pažnju? I da li treba da odzračim i radijatore koji greju? Svaki savet dobro dođe, hvala vam puno.
Radijatori su aluminijumski Lipovica Ekonomik 690, ugradili smo ih 80-ih za etažno grejanje, pa posle kad se zaratilo nismo imali para za struju i opet smo ložili kaljeve peći, i posle promena 2000. godine, EU je finansirala nov toplovod i konačno smo se priključili na centralno grejanje. Posle toga nije odzračivano više od 20 godina, jer nije bilo potrebno. Na radijatorima su kvalitetni slovenački ventili Armal, ali su stari više od 40 godina i strah me da možda neće moći da se zatvore kad ih budem otvorio. Imam na vrhu instalacije i dva odzračna lončeta. Pa me strah da ne napravim neki pičvajz koji bi mogao da me skupo košta. Evo kako planiram da uradim:
U 22h isključuju grejanje, čekam još 1 sat da se ohladi voda u instalacijama, u 23h uzimam krpu, klješta i veliku konzervu. Najpre se penjem na merdevine, pa otvaram jedan po jedan odzračni lončić tek toliko da počne da šišti vazduh i zatvaram čim poteče voda. Zatim radim jedan po jedan radijator, na isti način - zatvorim dovodni ventil na radijatoru, otvorim odzračni ventil tek da zašišti vazduh i zatvorim čim poteče voda. Krećem od radijatora u kupatilu, jer ako otkaže ventil na njemu i neće da zatvori, lako mogu pomoću gumenog creva da skrenem vodu da otiče u WC šolju. Naravno, onda bih odustao od daljeg odzračivanja.
Da li je moj plan dobar? Da li treba na nešto da obratim pažnju? I da li treba da odzračim i radijatore koji greju? Svaki savet dobro dođe, hvala vam puno.
- bracans
- bela tehnika
- Specialty: whitegoods
Re: Odzračivanje radijatora
Koliko sam ja radio, ne zatvaram dovodni ventil na radijatoru, nego samo ispuštam vazduh na odzračnom ventilu. Naravno, sve to radim kada se pusti grejanje, odmah se primeti kako radijator krene da greje. Retko kada se desi da talog zatvori dole protok, tada se skida radijator i pere od taloga.
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.
- KASA1
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Ne treba zatvarati ventil radijatora. Ono što bi ti ja preporučio jest da se ne igraš sa odzračnim ventilima u špajzi jer bi ti voda mogla špricnut na strujnu razvodnu ploču koja je odmah pored.
Probaj prvo odzračivati radijatore koji ne griju jedan po jedan, i više puta ako treba dok ne dobiješ zadovoljavajući rezultat.
Probaj prvo odzračivati radijatore koji ne griju jedan po jedan, i više puta ako treba dok ne dobiješ zadovoljavajući rezultat.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"
- alexa_pg
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Ovo gore na vrhu cevi su automatsi odzracni loncici ako se ne varam. Obicno posle duze vremena zapeku i vise ne rade.
Moj recimo je imao samo na vrhu kapicu koja nije imala nikakav uticaj na sam mehanizam pa sam neko vreme odzracivao sistem tako sto celo lonce malo odvijem, vazduh sisti dok ne krene samo voda i zavrnem. Drugacije nije moglo.
Naravno prvom prilikom sam ga zemenio novim.
Moj recimo je imao samo na vrhu kapicu koja nije imala nikakav uticaj na sam mehanizam pa sam neko vreme odzracivao sistem tako sto celo lonce malo odvijem, vazduh sisti dok ne krene samo voda i zavrnem. Drugacije nije moglo.
Naravno prvom prilikom sam ga zemenio novim.
Znači odzracne lončiće da ne diram? Ta ploča sa osiguračima služi za kotao etažnog grejanja, koji se nalazi ispod, ali se ne koristi, jer je sistem sada povezan i na centralno grejanje. A da li da odzracim sve radijatore ili samo one koji ne greju? Ovaj u kupatilu greje, ali se čuje žubor vode u njemu.
- bracans
- bela tehnika
- Specialty: whitegoods
Samo one koji ne greju. Zato najbolje sacekaj grejnu sezonu kao što ti rekli iz toplane. Žuborenje može izazvati poluotvoren ventil ili smanjeni presek cevovoda, pa brzina vode koja cirkuliše pravi šum.
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.
-
- _
- Specialty: tv
Rucni odzracni ventili su mnogo bolji nego automatski kao kod tebe. Verovatno su zapekli i ne vrse funkciju. Majstori grese kada ih postavljaju jer ispod njih treba prvo staviti nepovratni ventil pa na njega odzracno lonce. Tada ga je lako zameniti, nema sta da kaplje. Pogledaj da nema slucajno tih nepovratnih ventila ispod lonceta kod tebe. Ako ima mozes slobodno da ih odvrnes i zamenis novim.
Noćas sam radio. Dobra stvar je što se moj strah nije ostvario. Ventili su bili zapekli, ali su zatvorili i ne kaplju, ipak je to Armal. A loša stvar je što nije bilo vazduha, odmah je potekla voda. Moraću da čekam 15. oktobar da zovem toplanu, jer ovo bez montera centralnog grejanja neće moći da se reši. A dotle ću biti bez grejanja u pola stana. Ko zna kakav je to kvar. A možda je i ovaj što je renovirao stan u prizemlju povećao broj rebara na radijatorima kod sebe da mu bude toplije, pa sad pumpa u podstanici nema snage da dotera toplu vodu do krajnjih radijatora u mom stanu na II spratu? Mogu samo da nagađam.
I još jednom da se svima zahvalim na savetima, jer moglo je da bude i opasno. Dajemo svaki mesec tolike pare za komunalne usluge, a kad nam nešto treba od njih, onda nas zavlače i teraju da sami radimo njihov posao i ono za šta često nismo ni stručni.
I još jednom da se svima zahvalim na savetima, jer moglo je da bude i opasno. Dajemo svaki mesec tolike pare za komunalne usluge, a kad nam nešto treba od njih, onda nas zavlače i teraju da sami radimo njihov posao i ono za šta često nismo ni stručni.