2majstor5 UKLJUČI SE - PRIKLJUČI SE ! 1klima3 1tv2

Kolege serviseri prijave u Expet grupu OVDE

Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3262
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao alexa_pg » 08 Jan 2014, 01:02

Prije par godina objavio sam aplikaciju za vodjenje servisne dokumentacije koja je pratila uredjaj od prijema na popravku pa do izdavanja i naplate. Aplikacija je radjena u MS Access 2003. U staroj temi viewtopic.php?p=100546#p100546 je pisano nesto o tome. Tada sam u pomenutoj temi postavio link prema serveru RS odakle je aplikacija mogla da se preuzme za probu.

Proslo je dosta vremena, napredovali su operativni sistemi a sa njima i aplikacije. Ukazala se potreba da se napise novi program koji ce da radi i na Windows 7 a da bude podrzan i od strane MS Access 2007 kao i Access 2010. Kako je na server RS komplikovano, tj. nemoguce mijenjati verzije programa, u dogovoru sa vlasnikom ovog foruma, odlucio sam da nove aplikacije postavim na ovaj server.

Ukratko o aplikaciji.

Aplikacija je, kao sto je vec receno, radjena u MS Access. U zavisnosti koju verziju Access-a imate treba upotrijebiti i tu verziju apliikacije Servis. Aplikacija pisana za Access 2007 i 2010 nece da rade na 2003 dok aplikacija pisana za 2003 nestabilno radi na ovim novijim verzijama.

Program je pisan za rezoluciju 1024x768 odnosno za odnos sirina/visina ekrana 4:3. Na monitorima desktop racunara i na laptopovima koji imaju odnos S/V 4:3 slika je odlicna. Ako koristite monitor kod koga je S/V 16:9 ili neki drugi, postoji mogucnost da se najdonji red (tasteri) vide polovicno. Par kolega me je pitalo moze li ovo da se prepravi ali za sada nijesam prepravljao jer veoma mali broj ljudi koristi laptop u servisu za vodjenje servisne dokumentacije. Mozda negde kasnije uradim i za 16:9 monitore. Do tada korisnik ce morati na svom monitoru da promijeni odnos S/V u 4:3

U arhivi koji mozete preuzeti sa linka ispod, nalaze se osim izvrsnog programa i dva Wordova dokumenta u kojima je Uputstvo za koriscenje i Uputstvo za podesavanje Access-a 2003.
Nakon sto ste raspakovali arhivu, potrebno je da novodobijene fajlove Servis.mde, Uputstvo i Podesavanja 2K3 kopirate u direktorijum Servis koji se nalazi na C: disku.
Da bi aplikacija lijepo radila, bez kojekakvih zapitkivanja, potrebno je da izvrsite podesavanja u Access-u koja su navedena u uputstvu koje je sastavni dio arhive.

Sto se tice same aplikacije, ovo "demo_verzija" znaci sledece.
Aplikacije se ne razlikuje puno od Full verzije jedino sto kod stampanih dokumenata nece pisati ime vase firme vec ce pisati Alexa electronics. Takodje, u demo verziji ubaceno je 20-tak stavki djelova u magacin radi probe kao i par dobavljaca rezervnih djelova.

Prilog:
Aplikacija Servis pisana za MS Access 2003
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
Alexa

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3262
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Aplikacija Servis 2007/2010

Post napisao alexa_pg » 08 Jan 2014, 14:07

Kao sto je receno, za MS Access 2007 postoji druga aplikacija. Mozda je bolje reci ista aplikacija ali podrzana od Accessa 2007/2010
U arhivi za preuzimanje nalazi se izvrsni program sa uputstvima za podesavanje Accessa 2007. Sve receno za 2003 vazi i za 2007. Svi fajlovi iz arhive trebaju se kopirati u folder Servis na C: disku i moraju se izvrsiti podesavanja Accessa koja se razlikuju od 2003.

Prilog:
Aplikacija Servis pisana za MS Access 2007/2010
Servis2K7.rar
Napomena:
Fajl za preuzimanje zamijenjen jer je greskom postavljena verzija za Office 2013 koji je trenutno u izradi.
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
Zadnja izmena: alexa_pg, dana 08 Jan 2014, 22:13, ukupno menjano 1 put.
Alexa

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3262
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Podesavanja Access 2010

Post napisao alexa_pg » 08 Jan 2014, 14:49

Aplikacija Servis pisana za Access-u 2007 radi odlicno i na Access-u 2010. Razlika je samo u podesavanjma.
U prilogu je uputstvo za podesavanje Access 2010
Podesavanja 2010.rar
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
Alexa

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3262
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Update MS Office

Post napisao alexa_pg » 08 Jan 2014, 15:57

Moze se desiti da vam aplikacija ne proradi iz prve. Da bi to prebrodili, obavezno izvrsite update MS Office.
Na nasim prostorima postoji veliki broj raznih verzija MS Office paketa, od osnovnih verzija do raznih SP1, SP2, SP3... Takodje postoje verzije od engleskog jezika pa do srpskog, hrvatskig, bosanskog... Nema sta nema.
Vazi za sve verzije, obavezno izvrsite update MS Office.

Za one koji ne znaju koju verziju Office imaju ispod je uputstvo kako to da provjere.
Verzije Office.rar
Dosta kolega se boji iz nekog razloga :) da izvrsi update pa cu u par recenica objasniti kako ovo da uradite.
Da bi izvrsili update MS Office ne morate to da radite online. Jednostavno skinite update fajlove na svoj racunar i instalaciju uradite offline bez bojazni od bilo cega.

MS Office 2003
Da bi nadogradili ovaj paket podjite na stranicu

Kod: Označi sve

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8
i kliknite Download. Bice vam ponudjeno po difoltu Go to Microsoft Update (recommended), medjutim vi izaberite ovo drugo tj. Proceed with this download i slijedi Next. U sledecem prozoru ne strikirajte (ne cekirajte) nista vec samo kliknite na No thanks and continue. Nakon sto ste skinuli update (117MB), slobodno ga pokrenite. Moze se desiti da vam u toku update, MS Office zatrazi instalacioni CD pa neka vam bude pri ruci.

Sve opisano za update 2003 vazi i za 2007 i 2010. Ispod su linkovi za download pa kome sta treba i ako treba.

MS Office 2007
SP1 218MB

Kod: Označi sve

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=3770
SP2 290MB

Kod: Označi sve

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5
SP3 352MB

Kod: Označi sve

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=27838
MS Office 2010
SP1 362 MB

Kod: Označi sve

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=26622
SP2 638 MB

Kod: Označi sve

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=39667
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
Alexa

vladimirbp
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 190
Pridružen: 14 Avg 2006, 21:36
Location: Srbija
Contact person: Vladimir
Specialty: whitegoods
Lokacija: Backa Palanka

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao vladimirbp » 13 Jan 2014, 21:04

Do sad sam koristio neku uproscenu verziju koju sam sam uradio u Excelu ali nisam bio zadovoljan,Kad sam na forumu nasao predhodnu verziju programa,ucinila mi se interesantnom kontaktirao sam kolegu Alexu i preuzeo ovu novu verziju.Mogu reci da sam zadovoljan sa programom.Sve sto je potrebno za vodjenje servisa je tu.Alexa je prilagodio progmam mojim potrebama i sad super radi.Ja sam jedan od onih koji na laptopu rade,tako da sam imao problem sa tim sto se nije video donji deo programa zbog toolbars-a.Resio sam ga tako sto sam sa desnim klikom na donji tolbars usao u proporties i otkacio "auto-hide the taskbar".Tada ce se skloniti donji toolbars i moce se bez problema raditi.

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 527
Pridružen: 31 Avg 2010, 12:07
Location: Čapljina - Ljubuški
Contact person: ZDRAVKO

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao ZDRAVKO T » 05 Feb 2014, 12:50

I nja sam imao takih problema ali su oni nastali jer sam ja postavijo na postavkama na veće slova i to a kada sam vratijo na osnovne postavke problem je nestao iako su mi manje ikone ali u sonovi sve se svodilo na dioptriju ko kažem nevidim pa onda u opcije za slabovidne i tako to.
Sada o programu.
Moram izraziti zadovoljstvo sa programom koji Koristim od Alexe PG.Do sada sa se snalazijo sa nekim programima za restorane i auto mehaničare itd. ali svako je bijo problem kada oću promjenu nešto nemože jer davatelj programa ga je skinuo sa interneta i tako prodaje jedino što može je da stavi moje zaglavlje i pruredi par stavki.Preko fanza sam došao do Alexe i čovek mi je uradijo sve što sam trebao tako da imam potpuno funkcijonalan program sa svim mojim potrebama koji je u funkciji i dosta mi olakšava rad i administraciju u servisu.Posebno bi naglasijo da je čovek bijo izuzetno susretljiv i voljan da svaku moju ideju ugradi u program a brzina kojom je rješavao pojedine zahtjeve je za pohvaliti a ujedno je i dokaz da čovek zna sve o njemu i da ga je on stvarao.O cjeni neću ništa govoriti samo ću vam reći da to svaki od nas može zaraditi za jedan radni dan a neki i za manje..
Za ilustraciju ovog gore napisanoga koristim verziju 12 što znači da od osnove do završetka smo 10 puta mjenjali i prilagođavali.
Alexa PG.hvala ti na svemu učinjenome znaj da imaš u hercegovini prijatelja i dužnika..
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE

Avatar
Damiru
___
___
Postovi: 1272
Pridružen: 19 Avg 2006, 15:26
Location: Srbija
Contact person: Damir
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj, 127.0.0.1
Kontakt:

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao Damiru » 05 Feb 2014, 13:45

Ja bih probao, ali nikako da ga nateram da radi u x64 Access-u...
Veliki ljudi se bave idejama. Srednji, događajima. A mali - ljudima.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3262
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao alexa_pg » 06 Feb 2014, 14:22

Ovo sto si napisao mi je malo nejasno. Ne navodis kakva se greska javlja, odnosno koju poruku dobijas.

Danas sam pozajmio jednu ljutu masinu koja na sebi ima Windows 7 x64 da bih isprobao svoj program na ovoj konfiguraciji.
slika 1.PNG
Nakon pokretanja aplikacije, Access je izbacio poruku:
"This database is in an unrecognized format ......"
Slika 2.PNG
Provjerio sam sta ima od Office instalirano i vidio da je instaliran osnovni paket bez ikakvih nadogradnji.
Slika 3.PNG
Nakon pokretanja Update MS Office sa linka koji je dat u predhodnom postu, Access je proradio onako kako i treba.
Slika 4.PNG
Na slici se vidi start aplikacije nakon nadogradnje MS Office.
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
Alexa

Avatar
Damiru
___
___
Postovi: 1272
Pridružen: 19 Avg 2006, 15:26
Location: Srbija
Contact person: Damir
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj, 127.0.0.1
Kontakt:

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao Damiru » 06 Feb 2014, 16:28

U pravu si, zaboravio sam da obrazložim. I pre i posle nadogradnje Office-a 2010, pojavljuje se isti problem.
x86-x64.png
Nije problem u tvom programu, nego u Office-u (x64 Office 2010)... :oklagija
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
Veliki ljudi se bave idejama. Srednji, događajima. A mali - ljudima.

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1722
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao cacko85 » 06 Feb 2014, 17:05

Probaj instaliraj office 2010 x86

Avatar
Damiru
___
___
Postovi: 1272
Pridružen: 19 Avg 2006, 15:26
Location: Srbija
Contact person: Damir
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj, 127.0.0.1
Kontakt:

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao Damiru » 06 Feb 2014, 17:12

:lala: Onda će raditi, ali neću da imam i jedan i drugi.
Veliki ljudi se bave idejama. Srednji, događajima. A mali - ljudima.

radja
_
_
Postovi: 2
Pridružen: 29 Dec 2014, 10:24
Location: YU

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao radja » 29 Dec 2014, 10:29

Pozdrav

Može li ponovo link za ovu staru verziju programa za 2003?

Onaj gore link je neispravan.

Hvala unaprijed.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3262
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao alexa_pg » 29 Dec 2014, 11:24

Link isproban i radi.
Za svaki slucaj evo jos jednom isti link. download/file.php?id=46926
Alexa

Oblazek
_
_
Postovi: 65
Pridružen: 03 Jun 2009, 17:35
Location: pivnice
Contact person: ondrej

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao Oblazek » 29 Dec 2014, 17:17

Imam MS access 2007 ali kad sam skinuo na ikoni servis je katanac?U cemu je problem,koji link da otvaram kad ispod onog linka za access 2007 pise da je zamenjen.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3262
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao alexa_pg » 29 Dec 2014, 17:52

Program koji si skinuo je pravi program. To sto se pojavljuje katancic na ikonici znaci sasvim nesto drugo.
Kada se uradi baza podataka ista je u formatu (ima extenziju) *.mdb (2003) ili *.accdb (2007) i ikonica je standardna od Access-a.
Kada se program javno objavljuje a ne zelite da niko mijenja strukturu programa onda se isti prevodi u "zakljucanu" verziju da ne mogu da se vrse izmjene u dizajn modu i samim tim ikonica dobija katancic na njoj. Medjutim, program radi sasvim normalno jedino ne moze da se edituje.

Napomenuo bih jos jednom sto je cesta greska kod korisnika. Program je radjen u Office Service Pack 3 (SP3) i ako korisnik nema ovaj SP, ne moze da pokrene program. Iz tog razloga sam dao i linkove za update MS Office.
Alexa

Oblazek
_
_
Postovi: 65
Pridružen: 03 Jun 2009, 17:35
Location: pivnice
Contact person: ondrej

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao Oblazek » 29 Dec 2014, 21:23

OK, Aleksa!
program proradio ali nisam skontao da nemoze da radi u osnovnom paketu offica,proradio je na sp3. :pivopije:

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3262
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao alexa_pg » 29 Dec 2014, 23:41

:tooo:
Mora da bude SP3.
Alexa

mrga
_
_
Postovi: 1
Pridružen: 30 Mar 2015, 11:22
Location: Srbija / Subotica

Re: Aplikacija za vodjenje servisne dokumentacije

Post napisao mrga » 30 Mar 2015, 11:30

Evo da se javim i ja ,
poceo sam s Demo verzijom programa , da bi posle kratkog vremena kontaktirao Alex-a i dogovorio "doterivanje" programa .

Program je jednostavan , kvalitetan , jeftin .
S obzirom na Srbiju - trazio sam da se implementira detalj PIB i da se racun radnog naloga stampa u 2 primerka .

Program cini sve ono sto bi nama serviserima trebalo - da izdamo radni nalog , da napravimo racun u servisu da bi oni koje prave krajnje racune mogli da obracunaju sve sto smo radili . I pored toga , vodi se perfektna evidencija svega ...

Programa ima raznik , verujem i boljih - ali za 20e , dobijate program koji sam ja do sada koristio a platio 250e gde mi se niko od podrske ne javlja :)

Cista 10tka za Alexu i zelim mu puno dobrog poslovanja .

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati za majstore - software”