Umrezavanje kompjutera

Teme vezane za internet. Uređaji koji se kače na net. Kabel, ADSL, WiFi itd ..
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 14 Apr 2009, 18:20

Nisu preko rutera nego preko LAN sa crossower kablom i to je radilo kad sam prvi put sherovao...
Elem idem redom ,dodelim staticku za LAN konekciju na Host kompjuteru je 192.168.0.1 sub.mask 255.255.255.0 default getavey 192.168.0.1
na client kompu gde je windows milenijum i realtekova LAN kartica dodelim IP 192.168.0.2 sub.mask 255.255.255.0 default getavey 192.168.0.1
zatim kliknem na Wireless network connections(probao i LAN da sherujem isti djavo :m: ) pa na properties pa na advanced i na Internet connection Sharing chekiram oba polja
4-14-2009 5-44-49 PM.png
4-14-2009 5-44-49 PM.png (27 KiB) Pregledano 2026 puta.
firewal iskljucim,zatim odem i napravim small office,cekiram prvo da je konekcija na internet preko ovog kompa a da ostali idu preko njega
4-14-2009 5-55-19 PM.png
4-14-2009 5-55-19 PM.png (15.12 KiB) Pregledano 2022 puta.
4-14-2009 5-55-39 PM.png
4-14-2009 5-55-39 PM.png (13.21 KiB) Pregledano 2024 puta.
4-14-2009 5-52-58 PM.png
4-14-2009 5-52-58 PM.png (10.73 KiB) Pregledano 2017 puta.
Restartujem oba racunara uputim ping jedan prema drugom i vide se medjusobno,otvorim My Network Places takodje vidim oba kompa,Na wiew workgroup computers takodje vidim oba
4-14-2009 6-08-38 PM.png
4-14-2009 6-08-38 PM.png (15.31 KiB) Pregledano 2027 puta.
odem na drugi komp pingujem,OK,otvorim network places vidim oba kompa,probam na internet eeeeeeeeeee tu nece :m:
Da dodam ako u LAN stavim automatic umesto da ukucam IP onda se preko LAN nevide tj nemogu konektovati ta dva,na wireless jeste pod automatic.
Napominjem jos jednom da je sve radilo do reinstalacije ovog kompa koji ima izlaz na net na onom drugom nisam nista menjao u pocetku jer sam workgroup nazvao isto kao sto je bilo i prvi put no posto nije moglo na net onda sam par puta probavao sa raznim kombinacijama i ovde da promenim ime workgroupa i tamo(naravno da je isti naziv) rezultat je uvek isti u workgroup se vide,sherovani fajlovi takodje ali na internet nemogu nikako,sa bridge konekcijom izlazim na net ko od shale ali onda nema vise sherovanoh fajlova tj nevide se a nebi da se setkam tamo-vamo kad god mi treba internet da pravim bridge a posle opet da sherujem :oklagija
uvek ima nesto interesantno

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6561
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao buzdumra » 14 Apr 2009, 18:43

crni kisko gde da ispises sve parametre na net ..brisi to sad kad te zapinguju lolzi
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 14 Apr 2009, 19:13

Ma sta im vredi kad ni ja nemogu pristupit :m: ,salim se no lako se to menja,nije problem :lala:
uvek ima nesto interesantno

Avatar
skyline-GTR
gx
gx
Postovi: 1650
Pridružen: 26 Avg 2006, 22:26
Location: Bosna i Hercegovina
Contact person: Ibrahim
Lokacija: Bosanska Krupa

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao skyline-GTR » 14 Apr 2009, 19:18

buzdumra je napisao:crni kisko gde da ispises sve parametre na net ..brisi to sad kad te zapinguju lolzi
kisko je napisao:Ma sta im vredi kad ni ja nemogu pristupit :m:
ahahhahahhahahahhahaha pa kad nepadoh sa stolice ahahahahahhahahahahhaha lolzi lolzi lolzi lolzi svaka cast do suza
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20544
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao fanzo » 14 Apr 2009, 19:31

Nisi napisao da li oba kompa nemaju net?
Na prvom računaru ti ne valja podešavanje. Internet gateway ne valja, ne može da bude isto kao i IP računara . Internet gateway je IP adresa sa kog računara ili rutera dolazi internet. Ako ti je to PCI kartica u računaru onda upisuješ njenu adresu ili ako je to modem onda njegovu IP ..itd.
Na drugom računaru (internet klijent) adresa gateway-a je dobra, jer on dobija net od prvog.
Inače to što si podešavao u wireless konekcijama u XP to nema nikakve veze sa mrežom. Wireless se apsolutno isto ponaša i da je samo wire-net i to u tvom slučaju apsolutno nije bitno.
S obzirom da ne znam tvoju celu konfiguraciju, ne mogu ti napisati šta gde da promeniš, osim za ono što sam gore napisao.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1791
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao cacko85 » 14 Apr 2009, 20:59

Kod mene neko vreme sam koristio sharing na internetu ama oba racunari su imale XP.
Zaso koristis to s...e Milenium lolzi
Uzmi 2000 SP4 ako ne ti podrzuje XP.
Sta konfig. imas na client, mozda ke radi XP bez SP recisi je isti kao 2000 ako iskljucis visual efekti i temi.
Kod Meni na HOST sam cekirao "This comp... coneect directly to internet....."
a na client isto idem "Small Office ...." i cekiram ono obelezano na sliku dole
Prilog
4-14-2009 5-55-19 PM.png
4-14-2009 5-55-19 PM.png (17.2 KiB) Pregledano 1961 put.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3618
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao alexa_pg » 14 Apr 2009, 22:38

Fanzo ti je najbolje objasnijo. Greska je na prvom PC (host). Makni mu gateway. On treba klijentu.
Alexa

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 14 Apr 2009, 22:45

:oklagija :oklagija :oklagija Ma gateway nije ni ukljucen,probao sam i tako pa eto omasih u bunilu :mrgreen:
ajd da potrazim slikovito pa odoh ovde

Kod: Označi sve

http://www.mycity.rs/Umrezavanje/Kako-sherovati-Internet-konekciju-ICS.html
i odradih sve tako,LAN se prepozna ali na internet nemogu iako sherujem wireles konekciju sa kojom i izlazim na internet,znaci sa ovog kompa gde sam sherovao konekciju imam net a sa drugog ne

da dodam u medjuvremenu dok sam promenio IP na drugom kompu i posto je naravno trazio restart,nakon restarta vise nece ni da upali lolzi lolzi lolzi :m: :m: :m: :cut: :cut: :cut: ma mislim stvarno me oce danas :oklagija ,sva sreca od ovog sranj* nisam imao vremena da radim nesto drugo jer kako me krenulo danas samo bi nesto razlupao maljem :lala:
Na tom kompu crklo napajanje odjednom,nijedan naduvan elektrolit :roll: ,jos jedno njesra danas...ostavljam sve i odo :fanzo:
uvek ima nesto interesantno

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 15 Apr 2009, 19:38

Odustao do daljneg jer je neko napajanje "budi bog snama" neodgovara nijedno od postojecih a raspored pinova neznam da bi nabudzio drugo,ovde je neko 20-pinsko ali sa sasvim drugacijim rasporedom po bojama,zelena je 18-ta,ima tri ljubicaste :?: ,plava,bela,zuta na sasvim drugim mestima(pinovima) plus ima P8 ali bas sa 8-pinova (na ploci pise POWER 2) tako da nisam siguran ni dal moze drugacije napajanje da se budzi ...inace je napajanje neko Minebea Electronics SPW1439 ,po pretragama ispadne da je neko ATX 145W ali ja medju ATX nemogu naci neko napajanje sa takvim rasporedom,gledao sam ovde i nevidim sa takvim rasporedom http://pinouts.ru/pin_Power.shtm
Tako da prebacujem ovaj komp u radionicu dok nenadjem napajanje pa krenem dalje sa umrezavanjem :oklagija
uvek ima nesto interesantno

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6561
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao buzdumra » 15 Apr 2009, 19:43

kad dodjemo na druzenje sinisa ti ponesi mrezu za ribe i ima da umrezimo neces moci razvezat... daj slikaj bre to napajanje kakav je to 4816 lolzi daj da vidimo ispod supe :shock:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 15 Apr 2009, 20:02

Nije greda Ranko imam kolegu u NS koji ima izmedju 500 i 1000 napajanja pa zato necu ni puno da se trudim,njegov savet je "breci ga o zemlju i dodji po drugo,ima se moze se" :lala:
E sad ako bas nema ni kod njega javicu se :pivopije:
uvek ima nesto interesantno

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5358
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao chellawy » 16 Apr 2009, 08:28

sto se tice internet shareinga a tebi to ne radi, rekoh , ja koristim CCproxy lako se podesava i radi :tooo:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
srleboj
gx
gx
Postovi: 1245
Pridružen: 28 Sep 2006, 12:35
Location: ZARKOVO-Beograd
Contact person: spasoje
Phone number: 003810112515373
Specialty: tv
Lokacija: ZARKOVO

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao srleboj » 19 Apr 2009, 08:57

zasto komplikovati zivot ruter je pametna sprava sve sama odradi
srdjan

Avatar
Dusan
_
_
Postovi: 15
Pridružen: 12 Okt 2007, 12:39
Location: Srbija
Specialty: computers
Lokacija: Novi Sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao Dusan » 19 Apr 2009, 12:42

Nisam nikad koristio Millenium ali sve je to Mirkosoft...Kod XP-a kad uradis update sa SP2 na SP3 neku skrnavu verziju SP3 onda nece mreza da radi,ako si patachovao mozda Millenium sa nekim drugim SP-om ili ko zna cime probaj prvo to da uklonis...
Svet bez muzike je besmislen

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 21 Apr 2009, 22:35

Ok,resice se to,no sad nemam ni wireles vise pukle neke kartice i tako vec 5 dana :m: ,niko da zameni to na linkovima a sto je najgore dobili su 50 kom jos u cetvrtak,bice da cu menjat provajdera jer sam sad na dial-up :shock: lolzi lolzi lolzi ...tako da je sve ODLOZENO do daljnjeg.
uvek ima nesto interesantno

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 29 svi 2009, 01:59

Ma ja neznam dal ovo mene soprostenjem *ebe kako ono oce :oklagija ,sa win98 radilo dok nisam HOST komp reinstalisao(na njemu je bio XP),postavio iste parametre,napravio small office....ma odradio sve kako treba i nece,reinstalisem client i postavim winME(milenijum i opet nece niujednoj kombinaciji podesavanja),reinstalisem ponovo i ovaj put stavim win2000 i onda mi trazi user i pass na host kompu a na klijentu to nije postavljeno(mada se pri dizanju prikaze user i pass ali samo kliknem na OK i win se podigne redovno,probam na onom HOST gde je XP da klinem OK nece,kaze pogresan user i pass :m: ,lupam sve zive passworde koje postavljam pri instalaciji i nece ni sa jednim,cakstavise pre sam mogao pristupiti sherovanim podacima ali nisam mogao na NET a sa win2000 nwmogu nigde i sto je jos gore dok sam babrao na HOST kompu sa pass,nesto mi sjebe na ovom drugom kao da su ipak bili u vezi jer nakon toga vise nemogu da podignem win2000 sa OK kad trazi user i pass :ooo: ,popizdim i lupim mu XP,pri instalaciji me pitao za podesavanja LAN(default i custom) lipim mu sve po difoltu,nakon instalacije restartujem,odradim Network Setup Wizard,odradim small office,pogledam a ono dobio i neku Wireles network connection on KOVILJ to mu je ime kompa (nema wireles kartica :shock: ),pogledam LAN properties a ono odma podesavanja tj IP postavljene 192.168.0.106 ,pingujem prema HOST kompu i prodje ping 1ms,pingujem sa HOST prema CLIENT i prolazi,iskljucim LAN na CLIENT-u ,probam da vidim u workgroup i vide se kompjuteri,sherovani fajlovi takodje i ono stto je najbitnije MOGU NA INTERNET :yeah: :yeah: :yeah: :pivopije: ....e sad mi nije jasno kako kad je LAN disable tj iskljucen :roll: ....verovatno je sam XP video pri instalaciji i preko LAN kartice(ukrsteni kabel je bio ukljucen u oba kompa) i zato me i pitao za LAN podesavanja pri instalaciji(toga nema pri normalnoj instalaciji windowsa) ....uglavnom proradilo iz prve i bez podesavanja da ga je*em kako al radi,na HOST kompu nisam morao nista dirati jer je vec bilo odranije podeseno sto samo znaci da je zezalo podesavanje na drugom kompu(CLIENT)sa win98,winME, i win2000 sad sa XP radi i to bez podesavanja i sa tom nekom wireles KOViLJ lolzi ,moram okacit i sliku te konekcije jer ja dosad nisam video takvu :lala:
uvek ima nesto interesantno

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20544
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao fanzo » 29 svi 2009, 06:42

Napravi prečice na oba računara ...pa onda sa prečice prilaziš....jel neće xp dugo biti dobar lolzi :mrgreen:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 29 svi 2009, 12:15

HMmmm,da to bi bilo dobro jer me pitao pri instalaciji dal hocu da snimim postavke na flopy,CD ,elem nisam snimio jer nisam znao da ce to da radi odma iz prve a sad neznam kako :?: Dal ponovo da idem sa wizard pa kad dodje do opcije za snimanje podesavanja to odradim ili postoji drugi nacin :roll:
uvek ima nesto interesantno

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20544
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao fanzo » 02 Jun 2009, 21:52

to ti nije potrebno ..pitao te je da li hoćeš da ove postavke preneseš na drugi računar (flopy,cd...) ..to je potrebno samo ako je operativni sistem stariji od xp ..naprimer kod win98 je to poželjno da se uradi ..samo ubaciš flopy i sve se samo podesi.
Ja sam mislio na prečicu šerovane fascikle ..sa svakog na svaki napravi prečicu te fascikle i kasnije samo klik na prečicu... videćeš da će ti trebati.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 30 Avg 2009, 01:48

Xexexexe,opet došlo na red da umrežim kompove al ovaj put su oba pod XP SP3,odradio sve kako i treba,kompovi se medjusobno pinguju,iz wiew workgroup vidim oba i mogu da pristupim podacima i sa jednog i sa drugog,kao što sam uvek i mogao ali ostaje problem što sa client kompa iz radionice nemogu na internet,sa ovog naravno mogu.Ono što mi je čudno je da sa tog kompa sa kojeg nemogu na net kad odradim TRACERT i zadam IP adresu provajdera dobijem kompletnu trasu do njega :shock: znači TRACERT sa oba kompa prolazi do provajdera a ja nemogu na net :oklagija sa tog drugog iz radionice
Odradim BRIDGE konekciju i no problem kao i pre,sa oba kompa mogu na net ali onda nema pristup šerovanim podacima mada se medjusobno vide u My Network Places e tu probam jednu caku i u
Administrative Tools pa u Local Security Policy pa u Local Policies pa u User Right Assignment pa u Deny access to this computer from the network
iz prilozenog se vidi gde sam pristupio.JPG
,dupli klik na zadnje(Deny access) i u novom prozoru dodam ime drugog racunara i to sad radi a dokle će nezna se :lala:
Sutra uzimam RUTER pa neću ni razmišljati no eto probao sam i to sa BRIDGE konekcijom i može i tako,jedino neće onako kako bi trebalo sa klasičnim šerovanjem veza,najčudnije mi je to što tracert prolazi skroz do provajdera a nemogu na net sa njega :roll:
uvek ima nesto interesantno

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Internet i Računarske mreže”