Umrezavanje kompjutera

Teme vezane za internet. Uređaji koji se kače na net. Kabel, ADSL, WiFi itd ..
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2924
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 02 Mar 2009, 22:42

Znam da su bile slicne teme no mene jedno interesuje,ICS (Internet Connection Sharing) tj umrezio sam dva kompa ,na jednom je XP(pentijum IV)a na drugom je WIN98 na pentijumII koji mi je potreban za programiranje i sad umrezio sam ih preko LAN kartice i kros over kablom,nekako sam to sve podesio bar donekle jer preko XP imam pristup drugom kompu gde je win98 i hard disku posto je sherovan,medjusobno kad posaljem ping se vide,no sa pentijumII nemogu pristupiti podacima na XP a isto tako ni internetu,...sad koliko sam skontao treba da u WIN98 odem u ADD/reemove i u win.setup cekiram internet tools i unutar njega ICS (Internet Connection Sharing) no ta opcija uopste nepostoji :-( e sad pretpostavljam da treba instalisati WIN98SE(ja sam mislio da je taj i instalisan kad ono bas i nije :mrgreen: ) ili Milenijum da bi postojala ta opcija.
ono sto me takodje interesuje je dali cu moci normalno pristupiti internetu sa Pentijuma II i recimo instalisanim milenijumom a wireles kartica je na XP-u
Nadam se da sam dobro postavio pitanje posto mi je ovo prvo iskustvo sa umrezavanjem :lala:
uvek ima nesto interesantno

ado_89
_
_
Postovi: 67
Pridružen: 11 Okt 2007, 23:59
Location: Bosna
Contact person: Adnan
Specialty: computers
Lokacija: Lukavac, BiH

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao ado_89 » 02 Mar 2009, 23:25

ICS radis na onom komp na kojem ti je internet, odnosno koji je konektovan na net. Ako je P4 konektovan na net, udjes u postavke konekcije i naci ces ovo


ja sam ovo napravio na Dial Up konekciji, jer je i kod mene ovo komp na routeru. A ti ako imas ADSL naci ces ovo na adsl konekciji, wireless i sl. tako isto


slika

Avatar
simoni
_
_
Postovi: 36
Pridružen: 20 Dec 2007, 14:23
Location: Srbija
Specialty: computers
Lokacija: Novi Bečej

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao simoni » 02 Mar 2009, 23:46

@kisko

Ovo tvoje je jedna od najgorih kombinacija. Win98 pa čak ni SE varijanta, teško da će moći da pristupi podacima na XP mašini. Za internet nisam probao, to priznajem, ali možda varijanta iz prethodnog posta prođe. Da je konekcija na Win98 bilo bi bolje i to isključivo SE varijanta jer može da se petlja sa IP adresama. No da ti ne razbijem nadu, konsultovaću sutra kolegu u firmi pa dobijaš sve moguće odgovore. Nadam se korisne.
Čika Pišta, pokušava al` ne popravi ništa

ado_89
_
_
Postovi: 67
Pridružen: 11 Okt 2007, 23:59
Location: Bosna
Contact person: Adnan
Specialty: computers
Lokacija: Lukavac, BiH

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao ado_89 » 02 Mar 2009, 23:49

moze, ja sam to radio iako nije SE verzija. samo ne zaboravi Gateway adresu na glavnom komp da napravis. Ona ti je sve (mada kazes da si ih uspio umreziti) :uca:

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2924
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 02 Mar 2009, 23:57

Ok,to pretpostavljam da mora da se uradi ICS sa pentijuma IV prema pentijumII da mu se da @dozvola za konekciju ali mi nije jasno sa cime se konektujem na net sa pentijuma II ili netreba uopste da se konektujem na drugi komp vec samo npr otvorim internet explorer i direkt na net jer su oni umrezeni :roll: ...no kod mene je problem jer ja sa pentijuma II nevidim nijedan fajl ili hard na pentijumu IV mada ping prolazi i kad sam sa pentijumII sherovao hard(stao na C pa desni klik i izabrao sharing) nakon toga vidim C particiju sa pentijuma II na pentijumu IV ali kad stanem na networg naigbord ili kako se vec zove trebao bi se konektovati sa pentijumIV ili negde ja to gresim....takodje i iz total.cmd nevidim nista dok obrnuto sa pentijuma IV iy total.cmd vidim svaki fajl na hardu drugog kompa ,cak mogu i da upravljam njime jer sam ostavio doyvolu za to(allow).....
iz svega toga sam ja zakljucio da i sa pentijuma II treba odraditi ICS
uvek ima nesto interesantno

ado_89
_
_
Postovi: 67
Pridružen: 11 Okt 2007, 23:59
Location: Bosna
Contact person: Adnan
Specialty: computers
Lokacija: Lukavac, BiH

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao ado_89 » 03 Mar 2009, 00:00

ti vezu izmedju kompova imas. eh sad na p4 moras sherovati konekciju na internet. a na p2 ti ne treba nikakva konekcija, dovoljno je samo ubosti mrezno kablo i ono ide. znaci ako p4 ide na net, onda na njemu sherujes konekciju prema p2 (odnosno sherujes prema mreznoj kartici na kojoj ti se spaja p2)

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2924
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 03 Mar 2009, 00:14

aha,ok,probacu,mada sad radim reinstalaciju pentijumaII,u sustini sam znaci sve odradio sem sto nisam sharovao konekciju sa pentijumaIV prema pentijumII :mrgreen:
uvek ima nesto interesantno

ado_89
_
_
Postovi: 67
Pridružen: 11 Okt 2007, 23:59
Location: Bosna
Contact person: Adnan
Specialty: computers
Lokacija: Lukavac, BiH

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao ado_89 » 03 Mar 2009, 00:19

da da, znaci samo sheruj konekciju prema mreznoj kartici na koju ti se veze pentium 2... uzivaj :lala:

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3284
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao alexa_pg » 03 Mar 2009, 00:24

U vezi ICS sve su ti kolege rekle.Dodao bih samo da sa Win98 ne mozes videti fajlove na WIN XP ako je taj disk formatiran kao NTFS. Znaci FAT ne moze da pristupi NTFS a obrnuto moze.
Alexa

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2924
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 03 Mar 2009, 00:30

alexa_pg je napisao:U vezi ICS sve su ti kolege rekle.Dodao bih samo da sa Win98 ne mozes videti fajlove na WIN XP ako je taj disk formatiran kao NTFS. Znaci FAT ne moze da pristupi NTFS a obrnuto moze.
:shock: :shock: :oklagija :oklagija :pivopije: :pivopije:
uvek ima nesto interesantno

basti
_
_
Postovi: 94
Pridružen: 24 svi 2007, 14:09
Lokacija: NS PC service & repair

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao basti » 03 Mar 2009, 01:20

alexa_pg je napisao:U vezi ICS sve su ti kolege rekle.Dodao bih samo da sa Win98 ne mozes videti fajlove na WIN XP ako je taj disk formatiran kao NTFS. Znaci FAT ne moze da pristupi NTFS a obrnuto moze.

ko kaze da ne moze, moze i to vrlo lako.................
http://www.softlookup.com/display.asp?ID=25391 evo samo jedan mali deo :)
PC EXPERT

basti
_
_
Postovi: 94
Pridružen: 24 svi 2007, 14:09
Lokacija: NS PC service & repair

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao basti » 03 Mar 2009, 01:22

cacko85 je napisao:Ako vise si resio ili moras da koristis 98-ci ondak bolje je da imas bar "Windows 98 SE"
Ili ako ti dozvloava kofiguracija na pentiumu 2 da insalises Windows 2000 ima ga u 4 servisa paka.
A sta se tice do Windows 98 i NTFS File System
Mozda ovo ce ti pomoze:
:pivopije:

pomocice samo da iz 98-osmice moze da procita fajlove bez zapisaivanja i istih....kao i sto pise reead only
PC EXPERT

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2924
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 03 Mar 2009, 03:52

Evo ovo pisem sa pentijumII tako da radi i net bez problema :pivopije: ,sto se tice fajlova sa drugog kompa mogu da ih kopiram,otvaram,gledam slike,pdf itd bilo da otvorim iz total.cmd ili MyNetworkPlace...znaci ono glavno mi radi e sad videcu dali jos nesto od potrebnog slucajno neradi.
Inace instalisao sam Windows milenijum...hvala na savetima :pivopije:
uvek ima nesto interesantno

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3284
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao alexa_pg » 03 Mar 2009, 08:30

ko kaze da ne moze, moze i to vrlo lako...
Nisam ni mislio da je apsolutno nemoguce. Odnosilo se da cista instalacija win98 ne moze da vidi NTFS. Normalno, uz dodatni softver sve je moguce. Ovime sam stio reci da ne gubi vrijeme zasto 98 ne vidi xp
Alexa

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5324
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao chellawy » 03 Mar 2009, 09:28

pisao sam o tome pre godinu dana kada sam sebi pravio takvu mrezu

AMD sempron 3000+ sa Xp sp2 radi kao server sa wirelles karticom putem programa ccproxy share-ujem net na P3 IBM 450Mhz sa WIN98FE
i sve radi, i sve se vidi FAT sa IBM-a (WIN98FE) itekako vidi NTFS na Sempronu sa XP sp2
stavise brze mi radi net browsing na IBM nego na XP :lala:

god bless IBM ;)
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19939
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao fanzo » 03 Mar 2009, 12:31

alexa_pg je napisao:U vezi ICS sve su ti kolege rekle.Dodao bih samo da sa Win98 ne mozes videti fajlove na WIN XP ako je taj disk formatiran kao NTFS. Znaci FAT ne moze da pristupi NTFS a obrnuto moze.
Može, može . Definitivno može i radi bez ikakvih problema, sve particije se vide u oba smera , naravno ako su šerovani.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2924
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao kisko » 14 Apr 2009, 15:15

E nemoz covek bez problema,naime pre dve tri nedelje sam reinstalisao komp radi nekog virusa kojeg sam pokupio sa windows 7,naime bio je virus Vitut.0 u programskim dodacima morao sam sve brisati jer taj virus napada sve izvrsne datoteke :m: .No nebitno sad je sve OK ali nakon reinstalacije nemogu nikako vise podesiti ICS da mi radi :oklagija
Probao sam sve zive kombinacije kad god imam zivaca za to :mrgreen: ,naime kompovi se medjusobno vide,pinguju no sa drugog kompa (client) nemogu na net nikako ...evo i par slicica

Sherujem LAN (napominjem da sam probao i sa sherovanjem wireles kako bi i trebalo po meni elem neide)
4-14-2009 3-06-43 PM.png
4-14-2009 2-47-42 PM.png
IP dodeljeno na oba kompa(dodavao sam i gatawey no isti djavo)
4-14-2009 2-49-13 PM.png
na Wiew Workgroup vide se oba kompa
4-14-2009 2-52-24 PM.png
Ali sa drugog kompa se nemogu konektovati nikako...
Mozda da dodam ako napravim bridge connections onda mogu na net bez problema ali vise se kompjuteri nevide tj nevidim sherovane fajlove :oklagija
Sta raditi :?: :?: :?: gde gresim :!: :!: :!:
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
uvek ima nesto interesantno

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1724
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao cacko85 » 14 Apr 2009, 16:36

Mozda ovo ni si probao?!
:pivopije:
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19939
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao fanzo » 14 Apr 2009, 16:48

Negde je neko dugme čekirano ili nije :mrgreen:
Postavi sve IP na automatsko (DHCP).... napravi pet kao što cacko85 predlaže..

savet za kompjutere u mreži: Napravi prečicu kompjutera jer se često dešava da se računari ne prikazuju u Workgroup. Ako ne možeš da nađeš komp na mreži ...kucaj u pretragu (search/.../find computers) ..kucaj sledeće: \\xxx.xxx.xxx.xxx
gde su "xxx..." IP adresa računara koji tražiš. Mora ga pronaći za 2-3 sekunde ..u suprotnom neće ga naći.
Klikom na prečicu uvek ćeš se konektovati na komp u mreži iako ga win ne prikazuje u Workgroup i iako nemaju isti workgroup name. ...i iako ( :mrgreen: ) nisu u istom opsegu, bitno je samo da je mreža pravilno rutirana (ako postoje rute).
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
srleboj
gx
gx
Postovi: 1170
Pridružen: 28 Sep 2006, 12:35
Location: ZARKOVO-Beograd
Contact person: spasoje
Phone number: 003810112515373
Specialty: tv
Lokacija: ZARKOVO

Re: Umrezavanje kompjutera

Post napisao srleboj » 14 Apr 2009, 17:21

kod mene je umrezeno 4 racunara preko rutera i sve radi ok
srdjan

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Internet i Računarske mreže”