Kućna mreža

Teme vezane za internet. Uređaji koji se kače na net. Kabel, ADSL, WiFi itd ..
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Kućna mreža

Post napisao JaroslavBires » 04 Nov 2008, 07:14

Osposobio sam kućnu mrežu i imam šerovane foldere, kako mogu da imam uvide u sve foldere na oba računara?
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5327
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: Kućna mreža

Post napisao chellawy » 04 Nov 2008, 10:02

pa imam i ja to isto i koliko znam moras da sve particije share-ujes , da bi ih mogao videti obostrano
ali opet ono ALI koliko je dobro zbog NETa jer ako si ih share-ovao ......onda mogu i drugi da ih vide...

e sad tu opet ima ali..... ajde neki haker neka malo pojasni :lala: :lala:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19976
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Kućna mreža

Post napisao fanzo » 04 Nov 2008, 16:15

ako imaš SP2 onda možeš dodeliti IP adresu koja može da pristupi računaru, ostale IP će biti blokirane. Nema šanse da preskoče ovo.
Usput još firewall na SP2 odobrava posebno svaku aplikaciju pojedinačno za izvršavanje i ti ih ručno odobravaš kada se pojavi potreba (iskoči ti prozor sa pitanjem).
Sva uputstva imaš u kompu.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

basti
_
_
Postovi: 94
Pridružen: 24 svi 2007, 14:09
Lokacija: NS PC service & repair

Re: Kućna mreža

Post napisao basti » 05 Nov 2008, 00:07

pa odradis permision,za usera napravis isti taki nalog (usera i na drugom kopmpu obostrano) i to je to...mada moze ovako isto ,jednostavno
kad odradis sharing c diska imas sve uvide sto bi kazao stim sto moras da podesis da svaki user moze da i cita i da menja (znaci sharing pa samo just sharing,pa cekiras share this folder on to network,pa cekiras i ispod stavku allow network users to change.........A prilikom podizanja windowsa stavi pasword za logovanje i podesi istu work grupu i ne moze tako jednostavno niko da tu upada
PC EXPERT

basti
_
_
Postovi: 94
Pridružen: 24 svi 2007, 14:09
Lokacija: NS PC service & repair

Re: Kućna mreža

Post napisao basti » 05 Nov 2008, 00:14

fanzo je napisao:ako imaš SP2 onda možeš dodeliti IP adresu koja može da pristupi računaru, ostale IP će biti blokirane. Nema šanse da preskoče ovo.
Usput još firewall na SP2 odobrava posebno svaku aplikaciju pojedinačno za izvršavanje i ti ih ručno odobravaš kada se pojavi potreba (iskoči ti prozor sa pitanjem).
Sva uputstva imaš u kompu.

znas kako Fanzo .....coek nije bas tako dobar u jednostavnim stvarima ovo je sto mu ti nudis je vec adminov posao...rutiranje i ip adrese ,a obicni fajrval tako moze da zakomplikuje zivot ljudima koji ne znaju sta su pustili ili blokirali (alov permit i ostalo ) pa im pola programa ili net konekcija ne radi jer ih fajrval blokira....pa izgrizu sve nokte dok nadju sta je :pivopije: mada treba sve probati pa se i nauci
PC EXPERT

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: Kućna mreža

Post napisao JaroslavBires » 06 Nov 2008, 07:41

:tooo: Igram se i učim :!: Sve ima svoje dobre i loše strane :!:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5693
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: Kućna mreža

Post napisao milan » 06 Nov 2008, 08:44

JaroslavBires je napisao::tooo: Igram se i učim :!: Sve ima svoje dobre i loše strane :!:
Trebao si odmah na pocetku to napisati, odnosno na koji nacin si umrezio ta dva racunara, od toga ti zavisi i mreza kako je
postavljena.Kao i koju vrstu konekciju imas prema spoljnom internetu.Ostalo se zna sto su ti i kolege rekle, seruje se sve ili
deo koji hoces da vidis na kom racunaru.

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: Kućna mreža

Post napisao JaroslavBires » 07 Nov 2008, 22:19

:tooo: Samo da malko izdetaljišem: u kući mi je P IV, koji sam priklučio na ADSL preko USB-a da bi mi LAN priključak na njemu ostao za kućnu mrežu sa drugim P III u radionici, preko ukrštenog kabla.
Sada imam internet na P III preko računara P IV, konekcija je 100Mbps između računara a prema internetu (ka P IV je konekcija 10Mbps!?). Na svakom računaru imam pojedinačno šerovan folder a kada su uključena oba, na svakom računaru vidim oba šerovana foldera. I izgleda da je najbolje da tako i ostane, iz bezbednosnih razloga prema internetu, mada je malko dupliranja nekih stvari u vezi prenošenja podataka sa jednog računara na drugi. Možda opcija da se na oba računara vidi sve a da je isključena konekcija-modem ka internetu? :fanzo:
Kakva je mogućnost da postojeći (Telekomov) ADSL modem zamenim za ruter?
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3303
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Kućna mreža

Post napisao alexa_pg » 08 Nov 2008, 00:28

Kupovina rutera ti je najbolja varijanta. Za 50-tak evra mozes da kupi D-Link i da zavrsis posao, da ne razmisljas niocemu.
Alexa

Avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 564
Pridružen: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: Kućna mreža

Post napisao Kobac » 08 Nov 2008, 08:32

JaroslavBires je napisao: Kakva je mogućnost da postojeći (Telekomov) ADSL modem zamenim za ruter?
Mozes da probas, kazes im da ti treba za dva racunara a usb definitivno nije predvidjen za tako nesto.
Ja sam se zezao sa raznim varijntama (i to rutera koje sam dobijao od provajdera) ali mi je svanulo tek kada sam uzeo linksys wag200g.
Cetvoroportni ruter sa adsl modemom i wireless-om... Sve u jednom.
Pre toga sam morao da drzim modem+switch+AP i to nije radilo bas kako treba.
U svetlu novih dogadjaja ne bih ti bas njega preporucio posto taj model ima problema na teritoriji vojvodine (citaj ne radi uopste) zbog promene nekih parametara koje su ko zna zasto uradili ovi iz telekoma ali recimo jedan tp-link ce ti sasvim lepo zavrsiti posao a cene su vrlo prihvatljive.

Pogledaj u www.netiks.co.yu recimo "Efficient networks 5861". Izuzetan uredjaj za sitne novce pod uslovom da ne koristis previse kucnu mrezu posto je 10M a imas i modela drugih firmi u zavisnosti od potreba.
Cene su ti te koje vidis + PDV.

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5693
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: Kućna mreža

Post napisao milan » 08 Nov 2008, 09:13

@JaroslavBires
Ajd sad i ja malo da objasnim, modem je jedno a ruter je sasvim nesto drugo.
Modem ti je za konekciju prema internetu, a ruter ti sluzi da povezes vise racunara na modem.
Znaci konekcija ide od provajdera na modem, sa modema na ruter, sa rutera na racunare.Ruter povezujes na Lan karticu
(mrezna kartica ili D-link, ili kako ih jos zovu).
Preko rutera pravis (programima) konekciju prema spoljnom internetu, znaci modemu, i mrezu izmedju racunara.U mrezi
izmedju racunara odredis sta hoces da vidis sa jednog na drugi racunar i obrnuto, a mozes i sve.
I jos jedna opaska oko USB prikljucka.Windovs ne podrzava USB prikljucak pa se desava da parametri koji se ukucavaju
radi konekcije prema internetu izgube ili cesto se gube pa ih treba obnavljati.Iz tog razloga treba uzimati modeme i rutere
koji imaju prikljucak za Lan karticu (mreznu karticu) i tu kada se podese jednom ostaju stalno.

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19976
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Kućna mreža

Post napisao fanzo » 08 Nov 2008, 15:26

Da..sve to stoji
Preko rutera pravis (programima) konekciju
Milan se pogrešno izrazio...da ne shvatiš da ti treba još neki softver posebno..netreba...ali ti je dobro objasnio , kao i ostali.
Ja bih ti ipak preporučio da sa ADSL modema koristiš LAN i njega ubodeš u SVIČ. Iz sviča ideš u računare ravnim UTP kablovima (može i kros kod sviča novijih generacija..nebitno). Svič je jedna glupa kutija u koju uštekaš računare i sve svugde radi. Daleko je jeftiniji od rutera, samo nikada nemoj kupovati najjeftiniji svič.
Ovakvom varijantom imaćeš komunikaciju između računara i oba će moći samostalno da idu na net, bez obzira da je drugi PC isključen. Moći ćeš i nekada neke druge stvari da regulišeš u samim računarima,kada budeš imao takvih prohteva.
Ruter služi za rutiranje saobraćaja između računara, postavljanje pravila i dozvola, zaštitnog zida i dr...da ti ne objašnjavam sada...nije kratko. Može samo da ti napravi glavobolju. Kupićeš neki jeftini ruter i imaćeš samo problema kasnije...sve je to mnogo jednostavnije sa svičerom za ono što tebi treba.
Preporučio sam ti svič, jer vidim iz priloženog da ti već ionako dva računara rade na jednom adsl korisničkom nalogu. U uputstvu od modema možeš videti koliko računara modem podržava da se na njega spoji. To uglavnom bude nekoliko desetina.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5693
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: Kućna mreža

Post napisao milan » 08 Nov 2008, 16:36

Oko svicera malo objasnjenje.
Kod ADSLA moze da se koristi umesto Rutera, i da se postavi unutrasnja i spoljna mreza.
Kod kablovskog interneta to nemoze da se odradi sa svicerom.
U sustini, da sada ne ulazimo u detalje, to zavisi od IP adrese koje dodeljuje provajder, da li je jedna ili vise IP adresa po
konekciji.Kada provajder odluci da jedna konekcija ima jednu IP adresu onda mora ruter, ili se pravi server na jednom
racunaru pa svicerom na ostale racunare.Iz tog razloga bolje je koristiti ruter, koji je skuplji za oko 20 eura od svicera.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3303
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Kućna mreža

Post napisao alexa_pg » 08 Nov 2008, 21:03

...Kada provajder odluci da jedna konekcija ima jednu IP adresu onda mora ruter...
Upravo je ovako u CG kod T-Com-a
Alexa

basti
_
_
Postovi: 94
Pridružen: 24 svi 2007, 14:09
Lokacija: NS PC service & repair

Re: Kućna mreža

Post napisao basti » 17 Nov 2008, 01:16

JoJ jOJ sada ste sve zakoplikovali ,paz kad vas ja sada nista ne razumem....
Fanzo je donekle upravu...:)

nebitno adsl ili kablovski net...znaci moze i na kablovskom swich ..ko sto rece milan.....ako sam dobro shvatio....svako ima jednu ip adresu (naravno ako netreazis vise al to se dodatno placa) dal to bio adsl i kablovski internet (modemi pored usb imaju i utp konektor)
.. pa stoga sledi iz adsl modema ili cablovskog modema utp ili mrezni kabl ide u 5 portni ili 8 portni ili 16 portni SWICH
a iz SWICA u drugih 5 8 ili 16 kom racunara i svi idu na internet... brzina konekcije se deli i nije potreban rooter sa kucnu mrezu pa cak i za manju mrezu u firmi....Odredjivanje protoka na odredjenim masinama moze da se odradi malim programcicem...
swich kosta 1000 dinara...
PC EXPERT

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19976
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Kućna mreža

Post napisao fanzo » 17 Nov 2008, 09:55

To dokle sam ja u pravu zavisi u kom pogledu sagledavaš. Računarske mreže nisu baš tako jednostavne. Trudio sam se da objasnim što jednostavnije a da ne zalazim isuviše u materiju. Gledao sam da se iz mog pisanja shvati da ti nije potreban autobus ako se najčešće voziš sam u vozilu.
A koliko sam shvatio tvoje pitanje (ako uopšte i postoji) ...IP adrese se prvo dele na javne i privatne.
Javne IP adrese su one koje su vidljive na internetu i uvek su jedinstvene.
Privatne IP adrese nikada nisu vidljive na internetu , niti mogu da budu vidljive. Opseg prepoznatljiv za privatne IP adrese je naščešće 192.168.x(xx).x(xx) i 10.0.x.x (xx).
Privatne IP adrese su u privatnim mrežama , a privatnih mreža može biti (skoro) neograničen broj (ograničenje je za sada samo naspram javnih IP adresa). Privatne mreže nemaju veze jedna sa drugom i samim tim i IP adrese u njima se mogu ponavljati. Što bih ja rekao..šta mene briga kakve ti imaš IP adrese u svojoj mreži od 50-tak ili više računara...ja sebi pravim svoju privatnu mrežu kako ja hoću, ali u granicama pravila rutiranja.
Šta ovo sve znači? ..Znači to da privatne adrese, odnosno privatne mreže, kako u širinu (naspram javnih IP) mogu ići i u dubinu. Što bi značilo da mojih 200 računara u mojoj privatnoj mreži mogu komunicirati sa tvojim računarima u tvojoj privatnom mreži, a dovoljno je da i ti i ja imamo samo po jednu javnu IP adresu.
Javnih IP adresa ima određeni broj i nije se moguće "razbacivati" sa njima.
E sad...bolje i da ništa dalje više ne pišem , jer će tek onda postati komplikovano. Moraš prvo ipak znati neke osnove da bi mogao dalje ...a za takvo nešto moraš nabaviti adekvatnu literaturu.
Što se tiče ove teme, mislim da je ovo sasvim dovoljno.
Inače, s obzirom da se internet strahovito brzo razvija i širi (a limiti postoje)....već odavno je u fazi izrada novih protokola za rutiranje internet saobraćaja i uskoro ćemo svi imati na raspolaganju javnih IP adresa onoliko koliko budemo želeli i to sve besplatno. Naravno i internet je besplatan, nije ni u čijem vlasništvu, ali infrastruktura i održavanje mreža nije besplatna i neće nikada ni biti....no ko zna...možda jednog dana :lala:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19976
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Kućna mreža

Post napisao fanzo » 17 Nov 2008, 10:22

A druga stvar...vezana za ovu temu...a već sam objasnio negde gore..a neko se i nije potrudio da pažljivo pročita ili je imao druga predubeđenja pa mu to nije dozvoljavalo da shvati. Postoje kabel..adsl..ili kako god već...MODEMI ..koji dobiju jednu IP od provajdera....kačenjem takvog modema na SWITCH (na.pr. 4 portni "glupi" svič) ..radiće vam svih 4 računara i vaš internet provajder za to i ne mora da zna ( i ne treba) ...on vam daje samo jednu privatnu IP , dok vaš modem pravi VAŠU podmrežu (još jedna privatna mreža) sa kao što sam gore već pisao nekoliko podržanih računara odnosno privatnih IP adresa.
No , ako vaših 4 računara koriste neodgovorni zaposleni i u radno vreme skidaju muziku i filmove i time zagušuju propusni opseg vašeg linka prema provajderu, odnosno prema internetu....e tada vam je ruter neophodan ..kako biste mogli da zadate ograničenja, odnosno dozvole u mreži za svaki računar ponaosob.

E sada mogući problem koji može da se desi ako spojite svič na modem: Samo jedan računar može na net...e u tom slučaju promenite provajdera (ako je to moguće) ...provajder je zadao limite na modem ( i vi tu ništa ne možete promeniti, jer modemom upravlja provajder a ne vi !!!) i ne dozvoljava korišćenje više vaših računara na jedan korisnički internet nalog.

Ako ne možete promeniti provajdera ili to ne želite..tek u tom slučaju kupite RUTER ..konfigurišete svoju privatnu mrežu i kačite onoliko računara na nju koliko vi želite i plaćate samo jedan internet nalog. Samo znajte da nekada konfiguracija (podešavanje) rutera zadaje i dosta glavobolja i ako ne znate najosnovnije osnove pozovite nekog kompetentnog da vam taj posao završi.

Inače ko nije znao do sada ..na jednu javnu IP adresu se bez problema kači 100 privatnih IP adresa, odnosno stotinu i više računara iz privatne mreže i to je sasvim normalna pojava i kada je u pitanju ovoliki broj računara...ruter je krajnje neophodan.
Ako želite da pravite svoju web stranicu (server) tada vam je javna IP adresa neophodna i tada računar ne vadite više iz struje :lala: ..ali se u tom slučaju ADSL ne koristi ..naročito ne 9:1 down/up ...uff..ako želite da pravite svoju web prezentaciju ili bilo šta kome pristupaju drugi internet korisnici, bolje je da zakupite server (hosting), jeftinije je....jer to bez 100Mbit ne ide.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

basti
_
_
Postovi: 94
Pridružen: 24 svi 2007, 14:09
Lokacija: NS PC service & repair

Re: Kućna mreža

Post napisao basti » 17 Nov 2008, 17:56

fanzo je napisao:To dokle sam ja u pravu zavisi u kom pogledu sagledavaš. Računarske mreže nisu baš tako jednostavne. Trudio sam se da objasnim što jednostavnije a da ne zalazim isuviše u materiju. Gledao sam da se iz mog pisanja shvati da ti nije potreban autobus ako se najčešće voziš sam u vozilu.
[b]A koliko sam shvatio tvoje pitanje (ako uopšte i postoji) ...IP adrese se prvo dele na javne i privatne[/b].
Javne IP adrese su one koje su vidljive na internetu i uvek su jedinstvene.
Privatne IP adrese nikada nisu vidljive na internetu , niti mogu da budu vidljive. Opseg prepoznatljiv za privatne IP adrese je naščešće 192.168.x(xx).x(xx) i 10.0.x.x (xx).
Privatne IP adrese su u privatnim mrežama , a privatnih mreža može biti (skoro) neograničen broj (ograničenje je za sada samo naspram javnih IP adresa). Privatne mreže nemaju veze jedna sa drugom i samim tim i IP adrese u njima se mogu ponavljati. Što bih ja rekao..šta mene briga kakve ti imaš IP adrese u svojoj mreži od 50-tak ili više računara...ja sebi pravim svoju privatnu mrežu kako ja hoću, ali u granicama pravila rutiranja.
Šta ovo sve znači? ..Znači to da privatne adrese, odnosno privatne mreže, kako u širinu (naspram javnih IP) mogu ići i u dubinu. Što bi značilo da mojih 200 računara u mojoj privatnoj mreži mogu komunicirati sa tvojim računarima u tvojoj privatnom mreži, a dovoljno je da i ti i ja imamo samo po jednu javnu IP adresu.
Javnih IP adresa ima određeni broj i nije se moguće "razbacivati" sa njima.
E sad...bolje i da ništa dalje više ne pišem , jer će tek onda postati komplikovano. Moraš prvo ipak znati neke osnove da bi mogao dalje ...a za takvo nešto moraš nabaviti adekvatnu literaturu.
Što se tiče ove teme, mislim da je ovo sasvim dovoljno.
Inače, s obzirom da se internet strahovito brzo razvija i širi (a limiti postoje)....već odavno je u fazi izrada novih protokola za rutiranje internet saobraćaja i uskoro ćemo svi imati na raspolaganju javnih IP adresa onoliko koliko budemo želeli i to sve besplatno. Naravno i internet je besplatan, nije ni u čijem vlasništvu, ali infrastruktura i održavanje mreža nije besplatna i neće nikada ni biti....no ko zna...možda jednog dana :lala:

eJ fANZO jel se ovo odnosilo na mene il....
PC EXPERT

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: Kućna mreža

Post napisao JaroslavBires » 17 Nov 2008, 21:14

:lala: 100 ljudi-200 ruku
dobro nam dođe razmena iskustava, jer svako po nešto novo sazna a mi što se slabije bavimo problematikom ovladamo upotrebu novih tehnologija! :pivopije:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5693
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: Kućna mreža

Post napisao milan » 18 Nov 2008, 09:52

JaroslavBires je napisao:Osposobio sam kućnu mrežu i imam šerovane foldere, kako mogu da imam uvide u sve foldere na oba računara?
Dobio si odgovor na ovo tvoje pitanje, a ono sto smo objasnjavali samo te je smorilo, jel mreza moze da bude svakakvih,
objasnio je to Zoran, i od cega zavisi ,kako ce se postaviti.
Ako kod tebe nesto nefunkcionise kako treba, bolje pitaj pa da dobijes konkretni odgovor.
Zoran je objasnjavao jednu mrezu, ja drugu, ostali su pomagali i sugerisali i sada vidi sta ces.
Jos samo jedno pojasnjnje,oko mreza, ruter, modem i svic, koristi se za mreze neovisno da li je kablovski, ADSL,
ili obican net telefonski,ili bilo koji drugi.Medjusobno se poveziju preko USB i UTP (8 pina)prikljucaka, u zavisnosti
ko sta dobije od provajdera ili dodatno kupuje za mrezu.UPT konektor na kompu ako nepostoji mora se dodati kartica
koja se zove mrezna, lan,d link itd, sve je to razliciti nazivi za istu stvar.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Internet i Računarske mreže”