Bezicno umrezavanje

Teme vezane za internet. Uređaji koji se kače na net. Kabel, ADSL, WiFi itd ..
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Bezicno umrezavanje

Postod stojkePN » 02 Feb 2008, 19:51

Moj stric kupio lap top i ima u sebi 54 Mbps - IEEE 802.11b/g WLAN .Sta bi ja trebalo da uzmem koju karticu da bi se umrezili.Neplaniramo da kopiramo fajlove koristio bi samo za ADSL.Razdaljina iz kuce u kucu 20metra ja sam u potkrovlju kuce( trospratna kuca) a on u kuci pored (jednospratna kuca) :?:

HVALA :pivopije:
Poslednja izmena od stojkePN u 03 Feb 2008, 00:00, izmenjeno 1 put ukupno.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Postod stojkePN » 02 Feb 2008, 19:52

Ako je jeftina varijanta i moguca da ih umrezim blututom :?:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5275
Pridružio se: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Kontakt osoba: SIX
Specialty: tv

Postod chellawy » 02 Feb 2008, 22:35

pitanje se postavlja za cega ti treba ta mreza izmedju vas dvojice ?

da li za medjusobno komunicranje i razmenu fajlova ili i surfanje po netu i igranje igara ?

najjednostavnije je kabal ukrsteni , a najbolje AP

e sad za cega ti treba.....
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Postod stojkePN » 02 Feb 2008, 23:59

chellawy napisao:pitanje se postavlja za cega ti treba ta mreza izmedju vas dvojice ?

da li za medjusobno komunicranje i razmenu fajlova ili i surfanje po netu i igranje igara ?

najjednostavnije je kabal ukrsteni , a najbolje AP

e sad za cega ti treba.....


Potrebno nam je samo za internet ADSL 512 i nista vise.

Razdaljinu sam objasnio.

Kabal mi je komplikovan.Mnogo posla oko toga ima tako da bih to iskljucio iz mogucnosti.Zaguljeno je za provlacenje kablova tako da se ne bih petljao.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5275
Pridružio se: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Kontakt osoba: SIX
Specialty: tv

Postod chellawy » 03 Feb 2008, 00:27

evo pa procitaj ... znaci do 100 metara..... malo vise kosta nego da razvuces kablove ali kad vec neces .......

http://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_access_point
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3075
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Postod alexa_pg » 03 Feb 2008, 01:19

Ne znam kako je tvoj PC prikacen na ADSL. Predpostavljam da imas ADSL modem. Preporucio bih ti da ga zamijenis bezicnim ruterom. Ovakvu kombinaciju sam ja sebi uradio i zadovoljan sam. Stoni PC sam kablom spojio sa ruterom a lap top (2 kom) se bezicno kace na ruter i idu na Net. Cijena rutera je bila oko 55 eur.
Alexa

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Postod stojkePN » 03 Feb 2008, 17:21

Hvala na odgovorima.

Kolega mi je rekao da ima neku bezicnu karticu pa ce da probamo.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3075
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Postod alexa_pg » 03 Feb 2008, 18:37

...Neplaniramo da kopiramo fajlove koristio bi samo za ADSL....
Nije mi cilj da uticem na tebe sta ces da kupis od opreme, samo predlazem najbolje. Kartica koju ugradis ce da radi, ali za ovo sto ti hoces ICS je najlosija varijanta. Tvoj PC treba da je stalno ukljucen da bi drugi bili na Netu, dok sa ruterom to nije slucaj.
Alexa

Korisnikov avatar
SaleSk
___
___
Postovi: 929
Pridružio se: 04 Nov 2006, 21:08
Location: Skopje
Kontakt:

Postod SaleSk » 03 Feb 2008, 21:00

Mislim da ti je Alexa_pg dao najbolji odgovor...To ti je najpametnije resenje :)
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

Korisnikov avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5275
Pridružio se: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Kontakt osoba: SIX
Specialty: tv

Postod chellawy » 03 Feb 2008, 21:20

SaleSk napisao:Mislim da ti je Alexa_pg dao najbolji odgovor...To ti je najpametnije resenje :)


pa i jeste ali i najskuplje :lala:

to mu dodje kao i svaka druga situacija:
ako ne znas sta je dobro onda znas sta je skupo :mrgreen:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Postod stojkePN » 03 Feb 2008, 23:08

Meni je komp. u principu stalno i ukljucen tako da to nece biti problem.

ako ne znas sta je dobro onda znas sta je skupo Mr. Green


Pa da... :lala:


:pivopije:

@alexa_pg hvala na odgovoru :pivopije:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
Sucro
_
_
Postovi: 97
Pridružio se: 15 Feb 2007, 21:25
Lokacija: Ja nisam odavlee :)

Postod Sucro » 04 Feb 2008, 23:33

ipak bolje bi ti bilo rjesenje, wireless router.a, nisu sad toliko ni skupi, postavis ga u BRIDGE mode.u i pucas nezavisno jedan od drugog konekciju na tim masinama, laptopu i dektopu, ovako kada radis share-ovanje konekcije, to dosta gusi i tvoju masinu, i zna cesto praviti frku oko konekcije, zagusiti je itd itd...

Tako da ti vidi sta ti je najbolje, sam skontaj, uloziti sad malo vise i ne peglati se, a i zagrijavati beze masinu stalno ukljucenu, jer sve ima svoj vijek trajanja, ili pak tako nastaviti ;)


pozz
Ja nisam kao ti!

gradix
_
_
Postovi: 7
Pridružio se: 23 Jul 2009, 23:35
Location: Srbija

Re: Bezicno umrezavanje

Postod gradix » 23 Jul 2009, 23:44

Ne znam kako je tvoj PC prikacen na ADSL. Predpostavljam da imas ADSL modem. Preporucio bih ti da ga zamijenis bezicnim ruterom. Ovakvu kombinaciju sam ja sebi uradio i zadovoljan sam. Stoni PC sam kablom spojio sa ruterom a lap top (2 kom) se bezicno kace na ruter i idu na Net. Cijena rutera je bila oko 55 eur.


Koliki je domet, tj moguće rastojanje između dva računara koji su u dve kuće?

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3075
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Bezicno umrezavanje

Postod alexa_pg » 24 Jul 2009, 00:42

Domet kao kod svih bezicnih komunikacija zavisi od dosta faktora. Prvo od tipa uredjaja, objekta gde je postavljen (armirani beton, cigla, drvo...).. Na domet uticu i objekti koji se nalaze izmedju te dvije kuce ukljucujuci i drvece.
Do 50-tak metara ces imati vezu ako je cistina izmedju vas.
Kao ilustraciju. Zivim u zgradi na 4 spratu a primam odlican signal bezicne mreze iz kafica koji se nalazi na suprotnoj strani ulice.
Alexa

Korisnikov avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5596
Pridružio se: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: Bezicno umrezavanje

Postod milan » 24 Jul 2009, 19:25

Probao sam nekoliko bezicnih rutera, da bih ostvario komunikaciju od 2 etaze (sprata) i nije islo.Jedan sprat ide a dalje sve
zavisi od konstrukcije zgrada.

gradix
_
_
Postovi: 7
Pridružio se: 23 Jul 2009, 23:35
Location: Srbija

Re: Bezicno umrezavanje

Postod gradix » 24 Jul 2009, 20:42

alexa_pg napisao:Domet kao kod svih bezicnih komunikacija zavisi od dosta faktora...


Hvala!

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19443
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: Bezicno umrezavanje

Postod fanzo » 24 Jul 2009, 21:12

antena sa wireless rutera može da se "produži" .. izbaci do prozora , isto tako i klijentske antene .. to onda doseže do vrha zgrade bez problema. Antene, kablovi i konektori su specifični, za 2.4GHz ili 5GHz u zavisnosti od uređaja, pa se tako i treba pridržavati u suprotnom, ako se budži onda neće raditi nikako. Domet tih malih uređaja ako ima optičke vidljivosti je par km, ako pak optičke vidljivosti nema domet se drastično smanjuje i na to još kako reče kolega Aleksa, utiče dosta drugih faktora. U prostoru sa mnogo raznih prepreka wireless uređaji na 2.4 i 5GHz bi trebalo bez problema raditi na nekoliko desetina metara. Još je potrebno u podešavanjima uređaje postaviti na automatsko podešavanje izlazne snage i gledati da su pokretni wireless uređaji što bliže prozoru.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Korisnikov avatar
Marko Enter
_
_
Postovi: 219
Pridružio se: 21 Feb 2008, 21:39
Location: Hagen-Nemacka
Lokacija: Srbija-Smederevo/ Nemacka-Hagen

Re: Bezicno umrezavanje

Postod Marko Enter » 23 Feb 2010, 13:00

Mislim da je bolje resenje sa kablom i jeftinije je , izvuces nadzidno u kanalicama ukrsten kabal i imaces duplo brzu mrezo nego wirelesom ja sam tako umrezio kompjuter u radionici koji je oko 50-60 m od druge kuce , kabal je mislim oko 90 metara bio zbog provlacenja mreza radi sa nekih 85-90 mb/ps i imam internet koji je serovan na serveru
sad ako hoces ti ugradi wireles ali ti je dosta skuplje i pitanje je kako ce da radi , internet ce sigurno lepo raditi ali mreza ce mozda biti spora , zavisi od signala
pozdrav
Marko
Tranzistori su najbrzi osiguraci :)

Korisnikov avatar
ajduk
_
_
Postovi: 24
Pridružio se: 01 Feb 2010, 18:46
Location: crna bara
Kontakt osoba: milinko
Lokacija: crna bara

Re: Bezicno umrezavanje

Postod ajduk » 23 Feb 2010, 15:19

ADSL, zar ti modemi nemaju i wireless, ne poznajem ih jer sam na kablu od AP.Koliko sam informisan ADSL treba da ima wireless integrisan sa modemom jer u Bogaticu masa korisnika nezna da iskljuci tu opciju pa se kaca ko kad hoce i kad hoce i nikome nista ne placa osim sto ometaju protok legalni korisnika.Proveri dali ti modem ima wireless.


Povratak na “Internet i Računarske mreže”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost