mreza dva racunara i net [reseno]

Teme vezane za internet. Uređaji koji se kače na net. Kabel, ADSL, WiFi itd ..
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Korisnikov avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4172
Pridružio se: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Kontakt osoba: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

mreza dva racunara i net [reseno]

Postod Majstor Duja » 09 Okt 2007, 18:24

Kako sa mreznim kablom da umrezim dva racunara a pri tom jedan je na cable net-u a da to mogu da koristim i na drugom?
Znam da je glupo pitanje ali meni mozak ne radi...
Poslednja izmena od Majstor Duja u 10 Okt 2007, 11:59, izmenjeno 1 put ukupno.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19436
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Postod fanzo » 09 Okt 2007, 18:37

lepo...bocneš jedan kraj kabla u jedan ,a drugi u drugi pc..i gotovo :lala:

Postoji više načina. Da li tvoj provajder dozvoljava priključivanje više od jednog računara na njihovu mrežu ?
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

zlix
_
_
Postovi: 182
Pridružio se: 08 Sep 2007, 20:51
Lokacija: Vrbas
Kontakt:

Postod zlix » 09 Okt 2007, 19:31

Cek malo, pa nije bas tako imenjace, lolzi ,kaze covek da ima cable net na jednom ,znaci na tome mu treba dve lan kartice ,i treba mu ukrsteni kabal a ne strait za neki switch ,a posle ide pipanje moze ili nemoze da se deli na dva kompa! :fanzo:

Evo link pa poglednite malo,
http://www.zytrax.com/tech/layer_1/cables/tech_lan.htm
Poslednja izmena od zlix u 09 Okt 2007, 22:28, izmenjeno 1 put ukupno.

Korisnikov avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4172
Pridružio se: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Kontakt osoba: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Postod Majstor Duja » 09 Okt 2007, 19:42

Zlix, bravo, to mi treba! Znaci ukrsteni...

Da li onda modem vidi sam jednu IP? A ovaj drugi komp je samo mreza?
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19436
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Postod fanzo » 09 Okt 2007, 19:49

pošto nisi definisao šta konkretno hoćeš ja odustajem...
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

zlix
_
_
Postovi: 182
Pridružio se: 08 Sep 2007, 20:51
Lokacija: Vrbas
Kontakt:

Postod zlix » 09 Okt 2007, 20:19

Mreza prema cable lanu moze da ima dinamicku adresu ,a ti postavi sebi local host -lokalne adrese za dva kompa ovako ,tamo gde je mreza sa cable-om adresa nek bude 192.168.0.1 mask 255.255.255.0 a drugi komp kojim hostujes na lokalu nek bude na primer na adresi 192.168.0.(5)-ovo u zagradi (moze bilo koji od 0 do 255), ukljuci "sharing" za cable lan , a prilikom kreiranja mreze na drugom kompu moras da mu objasnis da se kacis na net preko cable lan-a i da izaberes tu konekciju za izlazak na net, preko tzv servera koji ce izigravati komp sa net konekcijom(cable lan-om), znaci server mora biti uvek ukljucen kad hoces na net sa drugog kompa . :lala:
Da, vazna napomena : DOK KREIRAS MREZE FIREWALL OBAVEZNO UGASEN !


ako gde zapne ,zapomazi ! :pivopije:

Korisnikov avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5274
Pridružio se: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Kontakt osoba: SIX
Specialty: tv

Postod chellawy » 09 Okt 2007, 20:21

evo stize odgovor s obzirom da sam to radio pre desetak dana i apsolvirao temu:

takav kabal , ukrsteni moze da radi sigurno do 50 metara a preko toga mozes da probas, kolega tvrdi da je isao i preko 70m.

dujo dujo nisi slusao kad sam ti pricao.....da sam se napatio...c c c c

samo raspakuj sve ovaj zip i onda pokreni networkcomputers i tu ti sve pise na enleskom , sto ti nije problem :D a imas tu i ccproxy , program za net share-ing.

ajd pa ako to ne resis do ujutru onda cu ti pokazati kad dodjem ....ohladi pivkana :D :8
Prikačeni fajlovi
dujo dujo cccc.zip
(2.52 MiB) Preuzet 147 puta
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Korisnikov avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5592
Pridružio se: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: mreza dva racunara i net

Postod milan » 09 Okt 2007, 21:23

Majstor Duja napisao:Kako sa mreznim kablom da umrezim dva racunara a pri tom jedan je na cable net-u a da to mogu da koristim i na drugom?
Znam da je glupo pitanje ali meni mozak ne radi...

Ako to je taj cable net SBB onda moras da stavis Ruter, ili da ti jedan racunar radi kao server pa preko lan kartice ides na drugi.
VAZI SAMO ZA SBB JOS JEDNOM.Zato te je Zoran i pitao ko ti je provajder jer od njega zavisi.
Kako smo u istoj ulici mozes doci da vidis kako to izgleda.

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19436
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Postod fanzo » 09 Okt 2007, 22:57

daleko je komotnije rešenje kada ne moraju raditi oba računara ,što u ovoj varijanti neće biti slučaj.
Pitao sam te za provajdera jer znam da neki od njih dozvoljavaju više dinamičkih IP adresa prema jednom klijentu. U slučaju da ovo nije omogućeno potrebno je kupiti naki najjeftiniji ruter i napraviti svoju lokalnu mrežu i NATovati je prema mreži provajdera ,odnosno prema kabel-modemu. U ovom slučaju su svi računari HOSTovi i rade neovisno jedan o drugom ,a mogu imati i međusobnu komunikaciju i razmenjivati podatke ili printere ili imati onemogućenu komunikaciju između sebe.
Za ravnomerno raspoređivanje paketa u mreži brine se ruter , što kod jeftinije varijante koju ti sada hoćeš da uradiš ponekad se stvara problem da jedan od računara ostane sa malo wan resursa (kada su istovremeno na netu). Ili se prilikom razmene fajlova između dva povezana računara dešava da protok prema internetu veoma uspori.
Slučaj sa raznim bubicama koje možeš pokupiti na netu , često prouzrokuje neispravnosti u lan mreži dok sve ostalo normalno funkcioniše na računaru to je ustvari otvaranje "backdoor" portova na prvom računaru , što ponekad prouzrokuje da nema interneta na drugom računaru ,a uvek prouzrokuje da ne možeš više kontrolisati (pristupati opcijama) prvi računar (server)što se tiče osnovnih mrežnih i osnovnih firewall podešavanja. Dok kada su računari povezani preko rutera , svaki će i dalje funkcionisati i možeš popravljati problem kada imaš vremena.
Prednost rutera (gledajući NAT) je i ta da ne može niko da ti pristupi računaru iz lokalne mreže tvog provajdera , sve dok mu ti to ne "dozvoliš" ,ako je slučajno tvoj provajder tu opciju ostavio "otvorenu". Prednosti su i da u LAN možeš dozvoliti samo određenu komunikaciju , što umnogome smanjuje rizik od inficiranja ostalih računara u LANu , ako je kojim slučajem jedan od njih inficiran.
Sve u svemu kada imaš ruter ti si gospodar svoje mreže.

LAN = local area network
WAN = wide area network
NAT = network adress translation
Sve 3 skraćenice kada ukucaš u gugl dobijaš Viki i detaljnija objašnjenja.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Korisnikov avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4172
Pridružio se: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Kontakt osoba: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Postod Majstor Duja » 10 Okt 2007, 11:59

Hvala svima na podacima.
Sad cu se vec snaci...

milan napisao: ili da ti jedan racunar radi kao server pa preko lan kartice ides na drugi.


Ovo je ono na sta i ciljam...

Hvala jos jednom, mislim da ce i drugima trebati ovo... :pivopije: :tooo:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Korisnikov avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5592
Pridružio se: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Postod milan » 10 Okt 2007, 12:16

Majstor Duja napisao:Hvala svima na podacima.
Sad cu se vec snaci...

milan napisao: ili da ti jedan racunar radi kao server pa preko lan kartice ides na drugi.


Ovo je ono na sta i ciljam...

Hvala jos jednom, mislim da ce i drugima trebati ovo... :pivopije: :tooo:

Racunar koji odaberes za server na njega ide dve Lan (mrezne) kartice,
a na ovaj drugi samo jedna,
To ti je najeftinija varijanta.

Korisnikov avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4172
Pridružio se: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Kontakt osoba: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Postod Majstor Duja » 10 Okt 2007, 13:37

milan napisao:Racunar koji odaberes za server na njega ide dve Lan (mrezne) kartice,
a na ovaj drugi samo jedna,
To ti je najeftinija varijanta.


Hmm...
A zasto ako je cable modem preko USB-a?
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Korisnikov avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5592
Pridružio se: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Postod milan » 10 Okt 2007, 14:17

Moze i tako preko USB i 1 lan kartice.
Ta varijanta preko USB se izbegava jer Windovs gubi drajvere za konekciju pa se moraju stalno dodavati.Na Lan kartici jednom podesis
i ostaje ti zauvek.Zato je bolja ova kombinacija sa 2 LAN kartice.

Korisnikov avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4172
Pridružio se: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Kontakt osoba: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Postod Majstor Duja » 10 Okt 2007, 14:57

OK, meni treba ad radi nekih 10-tak dana ...
Hvala za tip!
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Korisnikov avatar
Sucro
_
_
Postovi: 97
Pridružio se: 15 Feb 2007, 21:25
Lokacija: Ja nisam odavlee :)

Postod Sucro » 28 Okt 2007, 18:44

fanzo napisao:daleko je komotnije rešenje kada ne moraju raditi oba računara ,što u ovoj varijanti neće biti slučaj.
Pitao sam te za provajdera jer znam da neki od njih dozvoljavaju više dinamičkih IP adresa prema jednom klijentu. U slučaju da ovo nije omogućeno potrebno je kupiti naki najjeftiniji ruter i napraviti svoju lokalnu mrežu i NATovati je prema mreži provajdera ,odnosno prema kabel-modemu. U ovom slučaju su svi računari HOSTovi i rade neovisno jedan o drugom ,a mogu imati i međusobnu komunikaciju i razmenjivati podatke ili printere ili imati onemogućenu komunikaciju između sebe.
Za ravnomerno raspoređivanje paketa u mreži brine se ruter , što kod jeftinije varijante koju ti sada hoćeš da uradiš ponekad se stvara problem da jedan od računara ostane sa malo wan resursa (kada su istovremeno na netu). Ili se prilikom razmene fajlova između dva povezana računara dešava da protok prema internetu veoma uspori.
Slučaj sa raznim bubicama koje možeš pokupiti na netu , često prouzrokuje neispravnosti u lan mreži dok sve ostalo normalno funkcioniše na računaru to je ustvari otvaranje "backdoor" portova na prvom računaru , što ponekad prouzrokuje da nema interneta na drugom računaru ,a uvek prouzrokuje da ne možeš više kontrolisati (pristupati opcijama) prvi računar (server)što se tiče osnovnih mrežnih i osnovnih firewall podešavanja. Dok kada su računari povezani preko rutera , svaki će i dalje funkcionisati i možeš popravljati problem kada imaš vremena.
Prednost rutera (gledajući NAT) je i ta da ne može niko da ti pristupi računaru iz lokalne mreže tvog provajdera , sve dok mu ti to ne "dozvoliš" ,ako je slučajno tvoj provajder tu opciju ostavio "otvorenu". Prednosti su i da u LAN možeš dozvoliti samo određenu komunikaciju , što umnogome smanjuje rizik od inficiranja ostalih računara u LANu , ako je kojim slučajem jedan od njih inficiran.
Sve u svemu kada imaš ruter ti si gospodar svoje mreže.

LAN = local area network
WAN = wide area network
NAT = network adress translation
Sve 3 skraćenice kada ukucaš u gugl dobijaš Viki i detaljnija objašnjenja.


Ovo rjesenje je najbolje, jer ovi papci Cable operateri, seru sa mac adresama, i ako se konektuje 1 computer uzimaju njegovu mac adresu u sistemu, i ako bi htio drugi spojiti da je u isto vrijeme konektovan, nezavisno ov prve masine, zahtijevaju da se prijavi mac adresa i masine 2, da bi bili nezavisno 1 od drugog konektovani! A opet ako ides na router, prijavis 1 mac adresu routera, a na njemu spojis 2 masine i mirna glava, router svoje radi, automatski dodjeljuje adrese na lanu, dhcp radi, a provider te ne pegla!

A ova opcija ICS, da drugome serujes svoju konekciju je sranje, jer se ne isplati da je vazda 1 comp upaljen i da preko njega ide konekcija, i da uvijek kada zelis konektovat se, mora ovaj prvi biti upaljen!

Bolje i vise platiti 1 , ako se planira duze korisiti, nego baviti se ICS - internet connection sharingom!

Pozdrav
Ja nisam kao ti!


Povratak na “Internet i Računarske mreže”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost