Internet od komsije putem wirelesa ali...  * REŠENO *

Teme vezane za internet. Uređaji koji se kače na net. Kabel, ADSL, WiFi itd ..
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
baracuda
_
_
Postovi: 69
Pridružio se: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Internet od komsije putem wirelesa ali...

Postod baracuda » 23 Avg 2014, 19:41

1. Kao sto tema kaze zelim da se zakacim na komsijskog provajdera,kome signal varira od 20-60%.Ono sto bih hteo je i da pojacam signal i odatle ako moze opet putem wifi-ja da hvatam signal preko wifi usb stika.Znaci ruter na spratu kao ripiter+wisp a wifi adapter na komp u prizemlju.

2. Komsijski ruter je Hg532.a prvi do njega u mrezi ka meni bi bio Airlive 5460ap,kao ripiter ili eventualno i wisp-uredjaj jer ima sve mogucnosti.

3.Razmisljao sam i da izlaz sa ripitera Airlive 5460ap (ako to moze sa lan porta,kad uredjaj radi u wisp modu-postoji opcija universal ripiter +wisp),povezem na wan ulaz sledeceg uredjaja koji ce da sluzi kao podprovajder preko njegovih dhcp adresa-posto cu od komsije dobiti samo jednu adresu za internet pri povezivanju),pa bi eventualno deljenje adresa na lan portu drugog uredjaja islo na zajednicku adresu wan porta koji bi bio ip adresa logovanja na internet prvog uredjaja.Znaci koristeci lan portove drugog uredjaja bio bih u mogucnosti da se ja povezem sa vise uredjaja na internet provajder HG532.

5.Ideja je : def gateway 192.168.1.1 HG532 >airlive ruter kao ripiter,ali adresa tog rutera koju dodeljuje u wisp modu njegovim klijentima bi bila wan ulaz (preko lan porta Airlive uredjaja) za drugi uredjaj DLINK 301 kablom (recimo adresa 192.168.1.20)

6.Koriscenje drugog rutera mozda ne mora ali nisam siguran da li bi samo jedan uredjaj imao protok 100% (zbog toga sto radi i ponavljanje signala prvog uredjaj i dodeljivanje adresa drugom uredjaju,pa sam zato hteo da drugi uredjaj dodeljuje adrese mom racunaru

4.Sve ovo je u domenu teorije ostalo,dobio sam od kolega i savet da to BAS treba da se nasvira da bi moglo da radi.

Zamolio bih nekog ako moze da mi pomogne u ovim postavkama,pogotovo konkretnim opcijama rutera airlive.Ideja je takodje da se NE DIRAJU podesavanja Hg rutera vec da se pocne od opcija universal ripiter na airlive-u,pa dalje ka meni(za universal ripiter ne mora da se aktivira wds funkcija na izvornom ruteru,a mislim da je ovaj i nema)

Da li ovo moze ovako ili moze jednostavnije jer od HG rutera ne dobijam nikakvu potvrdu o konekciji iako je adresa manuelno postavljena (192.168.1.10) kao malo visa gde je niko ne uzima u obzir pri zahtevu za adresu.Prve tri cifre su uvek bile iste u postavkama sa razmakom u adresama (prva 192.168.1.10 - dhcp drugih 192.168.1.20 ...)ali nisam dobio nista.Da li sve ovo moze da se podesi bez bilo kakvog podesavanja HG532 (bridge mode,static ip,itd) ako se ip adresa rutera stavi kao malo visa u opsegu bez automatskog dodeljivanja od strane dhcp izvornog uredjaja?Od opreme imam airlive5460ap,dlink 301,fritzbox7113 i tplink 722n.Sta moze da se uradi sa ovim?Da napomenem dlink i airlive imaju najnoviji firmware....
Poslednja izmena od baracuda u 01 Sep 2014, 19:13, izmenjeno samo 2 puta ukupno.

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19443
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: Internet od komsije putem wirelesa ali...

Postod fanzo » 23 Avg 2014, 22:19

Toliko toga si napisao da nema šanse da ti iko da odgovor.
Prvo što će teško neko da shvati šta si sve napisao, a drugo što nemaš dovoljno znanja o svemu ovome. Treće, što nemaš niti jednog pasusa i razdvojenih misli u tekstu. Ceo tekst ti izgleda kao da si u direktnoj konverzaciji sa nekime, a to ovako na kucanje baš i nije razumljivo.

Ja bih ti savetovao da prvo napišeš ili nacrtaš sve kako gde šta stoji.
1. gde se nalazi uređaj koji ima internet
2. sledeća tačka gde treba da se dovuče net. Šta se zahteva na ovoj tačci.
3. sledeća tačka.
4. da li je moguće provući utp kabel između prve tačke i dokle god može.
5. pretpostavljam da na zadnjoj tačci želiš da spajaš uređaje kao što su telefon, laptop (pokretne). Stoga ti savetujem da sa prvog uređaja provučeš utp kabel koliko god je moguće, a samo za zadnjoj tačci postaviš bežični uređaj koji će da deli net.

Razlog:
Kanala je svega 10+4. Uređaja danas ima ko šodera i jedan drugoga ometaju i prave zagušenje u etru. Što na kraju prouzrokuje da svima loše radi, jer etar postane zagađen.
Da uprostim: Stariji uređaji (802.11b) su koristili 1 kanal, noviji 802.11g. 2-4 kanala, još noviji (802.11N) 4-8 kanala. Jedan kanal može u idealnim uslovima da propusti maksimalno 5Mbps.
Ako koristiš uređaj kao repetitor tada računaj na protok upola manji.

Moj savet ti je što više kabla, a tek na kraju, u svom dvorištu, gde signal nećeš prebacivati preko svoje ograde, metneš wifi ruter i koristiš sve svoje bežične uređaje.

baracuda napisao:... provajdera,kome signal varira od 20-60%......

Signal može da varira toliko iz razloga zagađenja etra. Kada više bežičnih uređaja komunicira i razmenjuje informacije u polju dometa, etar je zagađeniji i dešava se pad signala. Ovo najpre primete slabiji i jeftiniji uređaji. Skuplji wifi uređaji se malo bolje izbore sa ovim.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Korisnikov avatar
dejan-dexi
___
___
Postovi: 805
Pridružio se: 25 Apr 2012, 23:30
Location: Beograd

Re: Internet od komsije putem wirelesa ali...

Postod dejan-dexi » 23 Avg 2014, 22:24

Jedino ovde sto kapiram je da covek hoce da koristi WI-FI od komsije , a hte bi da i napravi neli LAN,
Z`brda zdola napisano :pivopije:

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3075
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Internet od komsije putem wirelesa ali...

Postod alexa_pg » 23 Avg 2014, 22:52

Bas tako,
"zelim da se zakacim na komsijskog provajdera" i dalje mi nista nije jasno,
Alexa

baracuda
_
_
Postovi: 69
Pridružio se: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Internet od komsije putem wirelesa ali...

Postod baracuda » 24 Avg 2014, 08:15

Prepravio sam prvi post i izvinjavam se ako je konfuzan.Pokusacu malo i recima da objasnim.Ruter je udaljen vazdusno 50m pa prvi uredjaj mora da bude wifi podignut na sprat zbog boljeg prijema i ujedno ripiter.Ne bih da mi komsijski ruter dodeljuje vise adresa nego samo jednu koju bih mu ja zadao,(jer bi prikljucivanjem vise mojih uredjaja na wisp usporio dosta protok - komunikacija HG-airlive-desktop i HG-airlive-laptop u isto vreme recimo),a ja bih sa drugim uredjajem preko te jedne dodeljene adrese koja bi sluzila kao gateway ka njemu dodelio sebi jos 2 adrese.Nabacicu sliku u toku dana da bude jasnije....

Izgled mreze sa objasnjenjem.rar
(23.18 KiB) Preuzet 141 puta

baracuda
_
_
Postovi: 69
Pridružio se: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Internet od komsije putem wirelesa ali...

Postod baracuda » 25 Avg 2014, 17:41

Moze li neko na osnovu prilozenih podataka da mi barem da neki nagovestaj tipa:kada se radi ponavljanje da li se radi po drugom kanalu,da li od navedenih uredjaja uz stavljanje jace antene na neki od njih bez wifi stika (znaci samo sa kablom) mogu nesto postici samo sa jednim uredjajem,sta je obavezno da se na ruteru ili AP -u obavezno upise da bi se ostvarila komunikacija sa HG532 u prvoj vezi ili ako je neko procitao kompletan opis da mi da bar neki nagovestaj oko adresa kod kojih ocigledno nesto pogresno upisujem.Hvala unapred

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19443
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: Internet od komsije putem wirelesa ali...

Postod fanzo » 25 Avg 2014, 18:43

Od komšijskog rutera provuci UTP kabel za spoljašnju montažu, samonoseći.
Dalje taj kabel ubodi u neki wifi ruter koji još može da ima i 4 LAN porta za žično povezivanje. I to je to.

Nisi napisao koji je ruter kod komšije (ili nisam video) i kako je podešen. Detaljno.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

baracuda
_
_
Postovi: 69
Pridružio se: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Internet od komsije putem wirelesa ali...

Postod baracuda » 31 Avg 2014, 21:58

Varijanta sa samonosecim kablom nazalost nije moguca,zbog "medju" komsije kome kabl smeta,a alternativa mi je mnogo skupa.
Da ne duzim vise voleo bih samo konkretnu pomoc oko postavke Airlive 54060ap u ripiter ili neki drugi mod,kad mi je vec samo ova opcija ostala-znaci kombinacija prostog pojacanja signala i njegovog emitovanja ka meni.
Ruter sa koga je signal je HG532e,a varijanta koja me kao zadnja interesuje da li mogu (a mislim da cu imati od mog racunara dobar prijem signala bilo kablom bilo wifi stikom-samo jedan racunar) da u ovoj kombinaciji iskoristim samo jedan uredjaj i to mislim na Airlive
.Ako moze pomoc za ovo,a ako ne da se ne mucimo vise pa da zatvaram ovu malo napornu temu.AKo i za ovo treba podesavanja napisacu ali recite koja,mada meni nije trazilo u opciji ripitera nikakve detalje,jer je sam hvatao signale opcijom site survey iz etra,a podesavanja su se odnosila samo na kanal i na ssid samog uredjaja.

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19443
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: Internet od komsije putem wirelesa ali...

Postod fanzo » 31 Avg 2014, 22:30

Mislim da će biti najbolje da pozoveš nekoga ko to ume da napravi.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

grubiz1@gmail.com
gx
gx
Postovi: 209
Pridružio se: 10 Dec 2012, 13:08
Location: SOMBOR
Kontakt osoba: Zeljko

Re: Internet od komsije putem wirelesa ali...

Postod grubiz1@gmail.com » 31 Avg 2014, 22:33

Radio sam to na dva mesta u prethodnih par godina,ali je to bio trenutni problem koji sam rešio ali po sećanju to bi bilo ovako.Kod komšije sa poštanskog rutera LAN kabel dovuci do rutera koji će ti biti AP a fizički ga postavi da bude vizuelno vidan od tebe.Kod sebe postavi tvoj ruter i podesi ih u bridž mod (u jedan i u drugi u odgovarajuća polja uneseš MAC adresu onog drugog) ,tako da će se njih dvojica spolja gledano ponašati kao da si žicu provukao.Što bi opet značilo,da poštanski HG532E i njegov DHCP server dodeljuje adrese i tvojim uređajima.

baracuda
_
_
Postovi: 69
Pridružio se: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Internet od komsije putem wirelesa ali...  * REŠENO *

Postod baracuda » 01 Sep 2014, 19:11

Hvala grubiz1@gmail.com,meni ideja da svoj AIrlive stavim kod njega nije pala na pamet.Ovo je vrlo izvodljivo pogotovo sa argentinskim firmware-om koji moze da pojaca i do 27dB,trenutno oko 20.S obzirom da je njegov ruter u prizemlju pa ga ja slabo hvatam,stavicu svoj preko lana kod njega na sprat i mislim da ce to da resi problem sa to malo signala sto mi fali za stalnu konekciju.Bice gubitaka ali mislim mnogo manje i barem 50 % bolje.Stavljam reseno jer ovaj savet znam da napravim.


Povratak na “Internet i Računarske mreže”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost