RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Teme vezane za internet. Uređaji koji se kače na net. Kabel, ADSL, WiFi itd ..
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
pecy
_
_
Postovi: 68
Pridružio se: 24 Jul 2010, 12:24
Location: Niš,Srbija
Kontakt osoba: Perica Stankovic
Specialty: tv-multimedia

RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod pecy » 26 Dec 2011, 20:18

Ko sto napisah u naslovu potrebno mi je podesavanje za ovaj ruter. probao sam na sve nacine kod musterije da ga resim, pa ga doneo i kod mene u radnju al nista. Provao na WIN visti XP-u, preko jotel kablovske, kod mene preko telekoma, i nista. skinuo sam neko uputstvo sa http://www.tp-link.com, ali nista nije pomoglo. ne radi ni preko kabla a ni wireless, a treba da ga nateram da prorade oba! :( . Probao sam factory reset, upgradovao firmware, i nista. Trenutno je TL-WR841ND_V7_100929 firmware. Ako neko zna neku caku nek pise. Poz i hvala.

Korisnikov avatar
SaleSk
___
___
Postovi: 929
Pridružio se: 04 Nov 2006, 21:08
Location: Skopje
Kontakt:

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod SaleSk » 27 Dec 2011, 15:33

A sta nemozes da podesis??? Koji ti je konkretni problem? Nemas internet preko rutera ili sta vec??? Kakav internet se koristi?
90% kablovskih operatera kod nas koj isporucuju net, vezuju isporuku interneta sa mak adresu koju ima PC. Tako da to bi bio jedan problem koj verovatno nisi znao da resis...Jednostavno se prukaci ruter na PC, uradis kloniranje mak adrese i onda picis...Toliko...Nista strasno, nista komplikovano, nista jednostavnije...
Pozdrav
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

Korisnikov avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5596
Pridružio se: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod milan » 27 Dec 2011, 16:46

vezuju isporuku interneta sa mak adresu koju ima PC

Gde to ima? kako provajder moze da zna moju MAC adresu PC ( mislis MAC od LAN (mrezne) kartice.
@pecy
Trebao si napisati kako je cela konfiguracija postavljena?
Da li ti internet radi bez Rutera na jednom racunaru sa tako postavljenom konfiguracijom.
Znaci kabel iz modema neukljucis u WAN port od rutera vec direktno u racunar.

Korisnikov avatar
Dusan
_
_
Postovi: 15
Pridružio se: 12 Okt 2007, 12:39
Location: Srbija
Specialty: computers
Lokacija: Novi Sad

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod Dusan » 27 Dec 2011, 16:56

Kod kablovskih provajdera situacija je sledeca: na WAN portu rutera podesavanja moraju biti DHCP, kako se to zove kod TP Link rutera. Prikljucis ruter na modem, straight kabelom na WAN port (imas jedan takav na ruteru), na LAN 1 prikljucis 1 komp crossover kabelom. U browseru kompjutera ukucas IP adresu rutera 192.168.1.1 i ides ili na quick setup ili na WAN. Ako ides direktno na WAN odaberes mu iz padajuceg menija DHCP, DNS servere ostavis da pokupi rucno, ili kako sam ja uradio na mom ruteru, ukucas rucno google dns servere. Snimis takva podesavanja, redosled akcija nadalje je bitan, iskljucis modem iz struje, iskljucis ruter iz struje, vratis modem u struju, sacekas da se konektuje sa CMTS-om kablovskog operatera (obicno je to lampica cable na modemu) onda vratis ruter u struju, sacekas 15 sekundi i probas net.

Kod ADSL provajdera situacija je manje vise ista, povezivanje kablovima je isto, IP ista, ides na quick setup, izaberes PPPoE i ispratis pitanja. Trazice ti username i password, ukucas user i pass od provajdera.

Onaj deo, treba mi da radi na oba, nije mi jasan. To je ruter koji ima samo jedan wan port, i nema load balance i ne moze da radi istovremeno na dva tipa konekcije, znaci morao bi svaki put kad ga povezujes na drugi modem da ga ponovo konfigurises.
Svet bez muzike je besmislen

Korisnikov avatar
SaleSk
___
___
Postovi: 929
Pridružio se: 04 Nov 2006, 21:08
Location: Skopje
Kontakt:

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod SaleSk » 27 Dec 2011, 20:49

milan napisao:
vezuju isporuku interneta sa mak adresu koju ima PC

Gde to ima? kako provajder moze da zna moju MAC adresu PC ( mislis MAC od LAN (mrezne) kartice.
@pecy
Trebao si napisati kako je cela konfiguracija postavljena?
Da li ti internet radi bez Rutera na jednom racunaru sa tako postavljenom konfiguracijom.
Znaci kabel iz modema neukljucis u WAN port od rutera vec direktno u racunar.


Sa velikim postovanjem Milane:

Kod nas (Makedonija) da bi imao net od kablovskog operatera ukoliko ti modem (ako imas Motorolu) nije ukljucen da dobijas net preko USB konekcije, onda ide net preko LAN kabla...Odnosno kada dodju momci da ti instaliraju opremu, prikljuce ti modem, jave preko telefona mak adresu koju imas na svom racunaru [MAC od LAN (mrezne) kartice], ubace u sistem i onda dobijes net...Ukoliko na taj lan kabel ukljucis drugi PC, neta nece biti... Da bi mogao da imas net i na drugim kompovima naj jednostavnije resenje je bilo da stavis ruter koj ce biti podesen tako da on glumi da je tvoj PC, stim sto moras da kloniras mak adresu sa mrezne karte...+ Moras da podesis i Gateway, a moras da ubacis i DNS servere bez koje nece ponovo biti neta...+ moras da znas dali je IP koja je dodeljena promenjljiva ili je fiksna...Sve to ima veze i sve se to podesava...

Druga stvar je sto pri ovakvim konfiguracijama moras da ukljucis lan kabel iz modema u WAN port rutera koj mora da se podesi!!! Bez ovog podesavanja nikad neces dobiti net na ostalim 4 lan portovima, odnosno na svich, niti pa na Wi-Fi.


Dusan napisao: na LAN 1 prikljucis 1 komp crossover kabelom

Ne.
Crossover kabel se koristi ako i samo ako se povezuju dva kompa...Preko svicha ili rutera ne koristi se cross kabel...Tu ide samo straight...Ako prikljucis cross, moze da se desi nikad na ne udjes na 192.168.1.1...
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

Korisnikov avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5596
Pridružio se: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod milan » 27 Dec 2011, 23:54

@SaleSk
Zasto da bude prosto, kada moze i komplikovano.Pa i ruter ima svoj MAC.
Cekamo da se @pecy javi da vidimo koji on problem ima, i da odgovori.
:pivopije:

Korisnikov avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1665
Pridružio se: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Macedonia
Kontakt:

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod cacko85 » 28 Dec 2011, 00:41

@Sale nije preko MAC na PC, nego sami ruter ima svoju mac adresu, da recimo Motorola ima svoju adresaa koja je imenovana HFC MAC Adressa imash nehto tu otome http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?p=93059#p93059 zato je i zaklucan firamware na ruter i po to te "raspoznaju" cabelski provajderi.

@pecy taj ruter ni je komplikovan uopshte za podeshavanje mozda ni je isparavan pa tako se ponasha.
SF

Korisnikov avatar
SaleSk
___
___
Postovi: 929
Pridružio se: 04 Nov 2006, 21:08
Location: Skopje
Kontakt:

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod SaleSk » 28 Dec 2011, 08:51

cacko85 napisao:@Sale nije preko MAC na PC, nego sami ruter ima svoju mac adresu, da recimo Motorola ima svoju adresaa koja je imenovana HFC MAC Adressa imash nehto tu otome http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?p=93059#p93059 zato je i zaklucan firamware na ruter i po to te "raspoznaju" cabelski provajderi.

@pecy taj ruter ni je komplikovan uopshte za podeshavanje mozda ni je isparavan pa tako se ponasha.



Cacko :lala:
Znam sta sve ima modem...Ali ako ogranice net na modem, onda nisu ubacili "zastitu" da se ne sheruje internet...Znaci pored mak adrese na samu motorolu, koja im je potrebna da bi se modem prijavio na mrezu, oni te jos i ogranice da koristis net sa mak adresu sa PC-ja t.e. sa LAN kartice...Nije to bilo slucaj kod svih provajdera, ali kod mene u moje naselje to je bila praksa koja se primenjivala. Internet kafea su bila aktuelna jos u to vreme, danas su samo istorija...Ruteri su kostali po nekoliko desetak eura, pa svaki dom nije mogao da sebi priusti ruter od stotinak evra, a jedva su skupili pare da kupe detetu komp da bi visio na net.

Kabelski modem koristim jos od 2002 godine, kada se prvi put pojavio u Makedoniju, a pre toga sam koristio dial up vezu...Tako da veoma dobro znam kako se koristi, kako se vrse konfiguracije na njemu, a + sam jedno vreme radio i servis PCM-a, ADSL modema, telefonske centrale, SHDSL modema itd u ovlascenom servisu telekoma, kada sam i doneo konacni zakljucak da nas posao polako ali sigurno ide dalje :) pa sam se onda prebacio na servis medicinskih aparata gde mogu da kazem da i te kako ima posla i da ce ga biti jos vishe...
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

Korisnikov avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružio se: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod rubin_miki » 28 Dec 2011, 13:31

SaleSk
TAKO JE, kod nas vezuju MAC adresu posle modema, ako korisnik koristi ruter, uzima se njegova MAC adresa, ako ide direkt u PC, onda MAC od mrezne kartice, uglavnom bez MAC adrese aparata (ma sta bilo u pitanju, PC ili ruter) posle modema, nema NET.
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Korisnikov avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5596
Pridružio se: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod milan » 28 Dec 2011, 16:15

Malo objasnjenje, zasto MAC od postavljene opreme.
Provajder omogucava sebi da kontrolise modem i prvi uredjaj iza modema.U konkretnom slucaju preko MAC adrese. Time dobija, da bez obzira koliko korisnika neta ima na tom modemu, svi koriste istu IP adresu prema spoljnom internetu.
Ruter konkretno preuzima IP adresu od provajdera i dodeljuje lokalne IP adrese u okviru mreze.
Sa ruterom za "kucnu" upotrebu u kombinaciji sa switcherima moze se dodeliti do 253 IP adrese u okviru mreze. Tako da teza o zastiti od sirenju mreze je jako uslovna kategorija.
Slicno, a na drugi nacin ako nepostoji ruter, moze se instalirati jos jedna
LAN (mrezna) kartica u racunar i preko switchera sa te LAN kartice, siriti mreza. U tom slucaju je
taj racunar i server za dodeljivanje IP adresa drugim racunarima.
Znaci jedan modem jedna IP adresa prema spoljnom internetu je pravilo.

Korisnikov avatar
SaleSk
___
___
Postovi: 929
Pridružio se: 04 Nov 2006, 21:08
Location: Skopje
Kontakt:

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod SaleSk » 28 Dec 2011, 18:21

milan napisao:Slicno, a na drugi nacin ako nepostoji ruter, moze se instalirati jos jedna
LAN (mrezna) kartica u racunar i preko switchera sa te LAN kartice, siriti mreza. U tom slucaju je
taj racunar i server za dodeljivanje IP adresa drugim racunarima.
Znaci jedan modem jedna IP adresa prema spoljnom internetu je pravilo.


Tako sam i ja do prosle godine delio net na tri kompa kuci...Jedan u sobi, drugi u radionicu i treci sam koistio po potrebi (laptop)..
Posle toga sam uzeo ruter, 20 evra, i sklonio drugu LAN karticu i sada imam i Wi-Fi i lan i sve...Lepo sam klonirao Mac adresu i nemam nikakvog problema. Isti je ovaj ruter u pitanju... :pivopije:
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

pecy
_
_
Postovi: 68
Pridružio se: 24 Jul 2010, 12:24
Location: Niš,Srbija
Kontakt osoba: Perica Stankovic
Specialty: tv-multimedia

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod pecy » 29 Dec 2011, 13:41

Ok, sve je to poznato i sve toznam, probao vec dva dana da uradim nesto. Kod musterije bio kablovski operater JOTEL, kod mene u radnji probao na telekom cak sam promenio i IP adresu jer se gadja sa adresom telekom rutera. Prekjuce zvao distributera probao sa njihovom podrskom da uradim nesto al je i to bilo bezuspesno tako da zakljucak je vracam ga dobavljacu jer je u garanciji, najverovatnije je crko wan port. Kad ga vrate ma kad to bilo javicu sta je tacno bilo i jesmo li u pravu. Poz svima.

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19443
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod fanzo » 30 Dec 2011, 05:53

TP-Link novi firmware nekad i ne radi kako treba. Stari (fabrički) se može lako (slobodno) vratiti i opet radi kao i ranije.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

pecy
_
_
Postovi: 68
Pridružio se: 24 Jul 2010, 12:24
Location: Niš,Srbija
Kontakt osoba: Perica Stankovic
Specialty: tv-multimedia

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod pecy » 30 Dec 2011, 17:03

Nista jos nisam saznao, al sam vec onomad probao update firmware.... i nista nisam postigao. ako to bude problem kod dobavljaca gde da nadjem fabricki?

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19443
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod fanzo » 31 Dec 2011, 21:07

Pa fabrički ti je već u uređaju (onaj koji si ti zamenio sa novijim, ako i jesi uopšte). Na sajtu proizvođača imaš isti taj. Valda si gledao koja ti je verzija fw unutra bila ? Nisi valda napamet sve radio, ako jesi onda imaš sreće što ga nisi poslao u večna lovišta.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

pecy
_
_
Postovi: 68
Pridružio se: 24 Jul 2010, 12:24
Location: Niš,Srbija
Kontakt osoba: Perica Stankovic
Specialty: tv-multimedia

Re: RUTER TL-WR841ND PODESAVANJE

Postod pecy » 09 Feb 2012, 11:31

E pa stigo ruter, zamenili su ga novim jer je na onom crko wan port. Sta da se radi, uglavnom resio sam problem.


Povratak na “Internet i Računarske mreže”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost