wireless router umesto wireless kartice može li?(REŠENO)

Teme vezane za internet. Uređaji koji se kače na net. Kabel, ADSL, WiFi itd ..
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

wireless router umesto wireless kartice može li?(REŠENO)

Postod ahim » 05 Jan 2011, 08:02

Kao što sam naveo u naslovu zanima me da li može wireless router zamenuti wireless karticu.Treba da se nakačim na wireless signal od hg520s.Jasno da je kartica najjednostavnije rešenje, ali od onog što imam bi mi najviše odgovaralo kačenje preko wireless rutera (d-link dir-300,dugačak mrežni kabel....)Pokušavao sam da uskladim IP adrese,isključivao dhcp... bez uspeha,a možda to i ne može tako :roll:
Poslednja izmena od ahim u 13 Jan 2011, 08:27, izmenjeno 1 put ukupno.

Korisnikov avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružio se: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod rubin_miki » 05 Jan 2011, 10:44

nema potrebe dve teme otvarati, jednu sam obrisao..
u vezi tvog problema, ne moze tako..
pozz
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod ahim » 05 Jan 2011, 11:19

OK.Mislio sam kad nešto zatvorim,da je zatvoreno, a tamo je bio u pitanju AP WAP-4033,koji sam uz pomoć saveta podesio da radi (bilo je nekih saveta koji bi možda koristili i drugima),a sada me muči da li to može isto d-link dir-300 :roll:

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19443
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod fanzo » 05 Jan 2011, 20:52

Žično ili bežično do rutera isto je, ali treba zadovoljiti neke osnovne uslove. Kakve su mogućnosti pojedinih uređaja naći ćeš u korisničkom uputstvu ili na sajtu proizvođača.
Problem koji si opisao nije baš shvatljiv. Prvo trebaš opisati konfiguraciju mreže na koju hoćeš da se zakačiš, a potom možemo dati neke predloge za razrešenje.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

ado_89
_
_
Postovi: 67
Pridružio se: 11 Okt 2007, 23:59
Location: Bosna
Kontakt osoba: Adnan
Specialty: computers
Lokacija: Lukavac, BiH
Kontakt:

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod ado_89 » 05 Jan 2011, 21:18

fanzo ti je dao osnovno, a to je da nam kazes kakva je mreza na koju se spajas... da li je to hotspot, pppoe, vpn, ptp...

taj router nisam imao pri ruci, ali 99% njih bi trebalo da moze raditi kao bridge, znaci nakacis ga na mrezu koju hoces, ukljucis bridge i imas istu situaciju na komp kao i sa karticom... ali prvo nam kazi kakva je mreza gdje se spajas

Korisnikov avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružio se: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod rubin_miki » 05 Jan 2011, 22:02

kako sam ja shvatio, on oce PREKO d-link dir-300 da ide bezicno dalje, ne da uzima..ako je tako, to nece moci..znaci, komp na d-link, i preko njega vajerles na neku mrezu..el tako??
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod ahim » 06 Jan 2011, 09:22

Pokušaću malo bolje da pojasnim,mada nisam nešto stručan za ovo.Znači imam komšijski hg520s koji koristi telekomov adsl,klasično,imam jedan komp.sa kojim se kačim na to pomoću wireless kartice bez problema (ni komšinica ne pravi problem).Na karticu stavio omni antenu 5dbi i sve radi OK.Ali imam još jedan komp. koji je udaljeniji od hg520s,i imam wireless ruter dir-300.Hteo bih preko njega da se zakačim na hg520s ako je to moguće.Malom investicijom(dužim lan kabelom,jačom antenom...)bih imao dobar signal.

Korisnikov avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5596
Pridružio se: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod milan » 06 Jan 2011, 10:17

Stavis jos jednu LAN karticu i kablom dodjes do drugog racunara.Kolika je razdaljina izmedju ta dva racunara?

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod ahim » 06 Jan 2011, 11:14

Kuća je u pitanju,razdaljina je dosta velika,sprat iznad,prozori,vrata...a i kompovi ne rade stalno

Korisnikov avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5596
Pridružio se: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod milan » 06 Jan 2011, 11:57

U sustini ti pitas da li moze jedan(komsija) ruter, da se kaci na drugi(tvoj), pa onda ti delis dalje bezicno za svoje
kompove.
Moze i tako ali je komplikovano i nesigurno.
Komplikovano je jer su sva podesavanja moraju rucno uraditi na oba rutera i svim kompovima.
Nesigrno je ako neko nesto menja od provajdera do vas samih, nece nista raditi ili ce se zapucavati, a tu su i divljaci koji se
kace na rutere.
Treba da ti bude dostupan racunar i ruter komsijin za rucno podesavanje,
naravno i da se moze uci u ruter radi podesavanja.
@fanzo je najvise na to mislio kada je pisao o opremi i uputsvima proizvodjaca i provajdera.

Korisnikov avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružio se: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod rubin_miki » 06 Jan 2011, 13:22

a zasto toliko mnogo komplicirati kad ti vec imas vajerles mrezu? samo bocni u taj drugi komp vajerles karticu i zakaci se opet na komsijin ruter..
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19443
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod fanzo » 06 Jan 2011, 15:15

Ako si već povezao jedan računar sa PCI karticom, ne znam zašto nas pitaš kako da povežeš drugi? .. sve u osnovi je isto, a naročito podešavanja jer se kačiš na isti uređaj.
Moraš samo znati jednu, ali veoma bitnu stvar. Ako ti je signal slab (vrednost u dB je više od -78dB = 78...80..86...i više) dolaziće do gubljenja paketa, a kada se jedan paket izgubi ruter ga šalje ponovo i sve tako dok paket ne stigne, samim tim "vučeš" mnogo više protoka nego što ti je inače potrebno i time gušiš ostale računare koji izlaze na net. To će da prouzrokuje loš protok svima i to toliko loš da će biti trenutaka kada net nikome neće raditi, iako ostali imaju dobar signal. Pokušao sam da ti pojasnim što jednostavnije. Za ovakav slučaj do ovog problema ne bi dolazilo da je ruter koji deli internet malo bolji (skuplji) odnosno da ima mogućnost ograničavanja protoka po klijentu.

Još jedna bitna stvar je da kada gledaš nivo signala, ti ustvari vidiš nivo signala od rutera koji deli internet prema tebi, ali ne znaš koliki je nivo signala od tebe ka ruteru. Ovo bi mogao znati kada bi imao pristup tom ruteru (koji deli net).

Na ruteru koji deli internet najjednostavnije i najsigurnije je da se stavi na DHCP server, a računare koji se kače na njega na DHCP klijent. Na taj način neće moći doći do konflikta u mreži, ako neko slučajno podesi (statičku) IP adresu koja već postoji u LANu.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Korisnikov avatar
mobiland_kv
_
_
Postovi: 10
Pridružio se: 30 Dec 2010, 00:21
Location: Srbija
Lokacija: Kraljevo

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod mobiland_kv » 08 Jan 2011, 15:52

Uff al ste zakomplikovali,daj boze da ovaj sad zna i sta je hteo a kamoli sta da uradi lolzi
Da,to sto hoces je moguce,d-link dir300 ima bridge,jedino sto sve mora rucno da se namesti,i tu ne verujem da ces moci sam da se snadjes,tako da ako vec nemas nekog ko bi ti to mogao podesi,lakse ce ti biti da pazaris jos jednu karticu...

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: wireless router umesto wireless kartice može li?

Postod ahim » 08 Jan 2011, 18:35

Pa skoro da si u pravu.Nameštao sam ja nešto oko wirelesa.Nešto sam ,nešto pomoću forumaša.Tražeći po netu sam došao do zaključka da bih trebao da u dir-300 ubacim dd-wrt firmvare,i time dobijem mogućnost client-bridge mode.Da ne bi išlo sve glatko za ovaj model ubacivanje dd-wrt firmwarea nije jednostavno,imaju tutorijali pa valjda ću se snaći.Mislim da ću time dobiti to što bih hteo.Imam ja wireles karticu,ali mislim da je dir-300 mnogo jači i da ću imati manje problema sa signalom. :shock: :shock: :shock:

http://www.shadowandy.net/2007/09/mini- ... ir-300.htm

Ubačen dd-wrt firmware sa gomilom opcija (i sa onim koje su meni potrebne),podešen (youtube-pomogao) i radi, tj. sa dir-300 se kačim na komšijski net. :tooo:


Povratak na “Internet i Računarske mreže”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost