beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako(rešeno

Teme vezane za internet. Uređaji koji se kače na net. Kabel, ADSL, WiFi itd ..
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako(rešeno

Postod ahim » 23 Jan 2010, 12:25

Konačno sam dobio adsl,od beotelnet-a dobio tp-link8816(oni u njemu sve podesili) i to radi.Međutim imam još jedan komp.(na spratu),koji moram bežično povezati.Tp-link 8816 ima samo jedan mrežni izlaz pa oba kompjutera moraju biti povezana preko netgear-a(jedan žično,jedan wireless).Čitao sam po netu,skidao sa netgear-a, ali nisam baš siguran kako treba.Ako može neka pomoć kako to odraditi, bio bih jako zahvalan.Hvala!
Poslednja izmena od ahim u 01 Feb 2010, 20:57, izmenjeno samo 2 puta ukupno.

Korisnikov avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 554
Pridružio se: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod Kobac » 23 Jan 2010, 21:36

Imas dva rutera jedan iza drugog pa onda ide malo drugacije.
Sa tp-linkom se nisam sretao ali ne treba on da se kaci vec da se ponasa kao modem (to se steluje u onom delu gde ti je normalno username i sifra, daj nam koje ti opcije konekcije sve nudi) a na netgearu zadas da se konektuje kroz taj tp-link.

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod ahim » 23 Jan 2010, 22:53

Kad sam povezan preko tp-link-a i otkucam 192.168.1.1 i admin + admin dobijam to što se delimično vidi na slikama.Gde se su gasi ruter ne znam.Na netu sam našao kratak opis kako se instalira netgear.Možda bude nešto jasnije?

1. Connect the modem into the internet/wan port of the router. (The port that is closest to the antenna.)
2. Connect your computer into any of the lan ports on the router.
3. Plug the power cable into the router.
4. You should see 3 lights on the router (power, internet and lan connection).
5. Now, take out the power cable from the router and from the modem also. And plug the power back to the router, just to the router.
6. You should see 2 lights on the router (power and lan connection).
7. Open Internet explorer and in the address box type http://www.routerlogin.com/basicsetting.htm and hit enter.
8. user name is:admin / password is: password
Prikačeni fajlovi
tp-link1.jpg
tp-link1.jpg

Korisnikov avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 554
Pridružio se: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod Kobac » 24 Jan 2010, 09:40

Nemam sada vremena, ali probaj da vezes kabl od tp-linka u neki od ona 4 porta a ne u dsl/internet ili kako ga vec zovu.
Tada bi trebao tplink da odradi taj deo sa konekcijom, adrese racunarima a netgear raspodelu dalje.
Ako nece tako videcemo kasnije sta dalje.

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod ahim » 24 Jan 2010, 22:26

Pokušao sam da vežem tp-link u 4, a iz 1 u komp, uključio pokažu mi se 2 monitorčića,prvi put se javi i google,potom prekid interneta, i tako dalje stalno,kao da se nešto podudara.Prikačio sam netgear na komp ukucao 192.168.1.1 i isključio opciju "use router as DHCP server",probao ništa,Zatim na istom mestu probao promeniti IP adresu umesto 192.168.1.1 ukucao 192.168.0.1 pritisnuo "save" proces odradi do kraja i na kraju se zapuca.Pogasim sve ,pokrenem ponovo i ništa,pokazuje imam mrežu, ali nema neta.Očekujem nove predloge,hvala!
Prikačeni fajlovi
netgear.jpg

Korisnikov avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 554
Pridružio se: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod Kobac » 25 Jan 2010, 08:39

Ako si netgear-u promenio odresu u 192.168.0.1 moras da promenis i na svom racunaru da bude 192.168.0.x da bi mogao da mu pristupis.
A inace treba da mu iskljucis dhcp a adresu da mu dodelis iz ranga koji dodeljuje tp-link sto je verovatno 192.168.1.x, odnosno ako je tplink 192.168.1.1 onda njemu dodelis 192.168.1.2 a svom racunaru neku visu, moze i 192.168.1.3. Na tplinku ostavis dhcp i stavis da se on konektuje na provajdera.
Tako bi trebao da mozes da pristupis i jednom i drugom uredjaju sto je zgodno za dalja podesavanja.

Nego gledam nesto ovu sliku tplinka. Jeli on to radi u bridge modu, odnosno da li se konekcija radi preko racunara (username i password)?

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod ahim » 25 Jan 2010, 19:24

Pokušaću sve kako si preporučio, pa javljam šta je bilo.A što se tiče bridge moda tu sam totalno zbunjen.Kad ukucam 192.168.1.1 ja dobijem to na slici,piše bridge mode, a kada sam razgovarao sa tehničkom podrškom beotelneta,tvrdi mi da nisam u bridge modu,da mi ga može aktivirati ako hoću,dok smo pričali ja ukucam 192.168.1.1 i stvarno pokazuje PP...Kada sam preuzimao tp-link,prilikom podešavanja pitali su me za user i pas,doneo sam tp-link kući priključio (nakon par dana dok je telekom odradio,nazvao beotel,kažu puštamo internet)i imao internet bez ikakvog podešavanja,ukucavanja i sl.Pritisak na mozilu, tcp/ip sve automatika.
Prikačeni fajlovi
tcp-ip.jpg

Korisnikov avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 554
Pridružio se: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod Kobac » 25 Jan 2010, 19:59

Moram priznati da mi nista nije jasno.
Da bi radilo bez spoljnog uticaja moralo bi biti cekirano PPPoE i uneseno korisnicko ime i sifra. Ovako bi trebalo da isto ocekuju od sledeceg uredjaja.
Nisam sa ovim radio ali jesam sa par drugih i bilo je tu i kombinacija 2 rutera i uvek sam taj prvi stavljao u bridge.

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod ahim » 25 Jan 2010, 21:55

Konačno nešto proradi.Dobih internet podešavajući prema preporukama, ubadajući tp-link u 4 rutera, a iz 1 rutera na komp.Ne znam da li je to najsrećnije rešenje,čini mi se da malo sporije radi(možda trenutno), i ako može objašnjenje kako zaštititi mrežu.U podešavanjima rutera ima neko podešavanje šifre (da li je to to) i neke vrste zaštite.Kobac hvala puno na dosadašnjim savetima :tooo:
Prikačeni fajlovi
tp-link.jpg
netgear.jpg
komp.jpg

Korisnikov avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 554
Pridružio se: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod Kobac » 25 Jan 2010, 22:44

Trenutno svima sporije radi, vece je. :)
Sifra ti je za ulazak u ruter da ne bi mogao neko preko wireless-a da ti upadne (to verovatno moze i da se zabrani) a zastiti pristup wireless-u za pocetak tako sto ces da filtriras po mac adresi.
Vidi koja je mac adresa mrezne karte racunara koji ce da ti se kaci bezicno i ubaci je u netgear i zadaj da dozvoljava pristup samo adresama koje si zadao (u tvom slucaju ta jedna ali posle dodajes nove po potrebi).

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod ahim » 28 Jan 2010, 18:52

Mreža manje više sređena.Ugrađena wireless kartica (planet) u drugi komp., i to u princiou radi.Zanimaju me još dve stvari:
-signal mi varira od 2÷4 crtice u kratkom periodu,od nekoliko minuta, da li je to normalno,ako nije kako se rešava
-da li je važno koji kanal izabrati u ruteru,trenutno mi je 11,našao sam komšijinu mrežu,kod njega je 6,i signal mu je stabilan,skoro uvek na 4 crte.
Hvala!

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19649
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod fanzo » 29 Jan 2010, 02:38

Signal ti varira zato što je loš, a uzrok može biti loše usmerene antene ili loši kablovi i konektori.
preskeniraj etar i premesti svoju mrežu na neki kanal na kome imaš najslabije druge mreže ili na neki slobodni kanal.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod ahim » 30 Jan 2010, 22:57

Ovaj mi wireless baš ne ide.Načitah se na netu,kako se neko poveže na 100 m razdaljine itd.,a ja ne mogu da imam stabilan net na daljini od oko 15 m,ruter(netgear) u prizemlju,a drugi računar sa planet wireles karticom na spratu.Probao sam i sa HP laptopom od kolega da vidim kako hvata signal po kući,lošije je hvatao nego planet kartica.Sledeći korak mi je da uzmem antenu od 5dbi i stavim na wireles karticu,nadam se da će to završiti posao(nisu mnogo ni skupe ~400 din).Inače menjao sam kanale, u principu isti rezultati.

Korisnikov avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 554
Pridružio se: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod Kobac » 01 Feb 2010, 09:56

Postno da ti kazem bez kabla to nece raditi nikada a da budes zadovoljan.
Komsija se kacio na moj ruter ali to je i pored usmerene antene prema meni radilo prilicno kilavo tako da smo na kraju popizdeli i uzeli 60m kabla, razvukli sa krova na krov i sada sve radi bez i najmanjeg problema.
Takav wireless je predvidjen da radi po sobi ili eventualno par soba na istom nivou a sve preko toga je vrlo dikutabilno. Nije da ne moze da radi ali ne radi stabilno.

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako

Postod ahim » 01 Feb 2010, 20:56

Ugradio sam antenu tp-link 5dbi,signal je malo bolji,uglavnom drži 4 crtice,nekad padne na dve,ali u principu zadovoljava.Hvala svima koji su učestvovali u ovoj temi. :pivopije:

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19649
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako(rešeno

Postod fanzo » 02 Feb 2010, 02:23

Nije to baš tako jednostavno, ako se ne zadovolje minimalni uslovi za rad .. a još ako se nema nikakvog iskustva onda tek ne ide. Wireless mreže rade odlično, ali ne može sve ofrlje da se radi.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako(rešeno

Postod ahim » 02 Feb 2010, 20:50

OK Fanzo.Odmah sam naglasio da sa ovim nemam iskustva.Uz pomoć mnogih sa foruma ,kolega,teh.podrške beotelneta kod mene to sada solidno radi.Ako ima neki savet da veza postane stabilnija ja bih rado pokušao.

PS:Komšijin signal je još uvek jači od mog, i uz to nezaštićen :pivopije:

Korisnikov avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 554
Pridružio se: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako(rešeno

Postod Kobac » 03 Feb 2010, 09:59

Onda odjavis adsl i nakacis se na komsiju pa ako ti i puca veza bar je dzabe. :mrgreen:

Korisnikov avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19649
Pridružio se: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Fiksni telefon: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako(rešeno

Postod fanzo » 03 Feb 2010, 10:45

Mora postojati optička vidljivost za početak.
Sledeća stvar da nekada lowcost uređaji i ne rade kako treba.
Kablovi i konektori moraju biti pažljivo sastavljeni, jer 1mm viška puno znači.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

ahim
_
_
Postovi: 251
Pridružio se: 18 Dec 2008, 10:09
Location: Novi Sad

Re: beotelnet adsl tp-link td-8816+ netgear WGR614V6 kako(rešeno

Postod ahim » 03 Feb 2010, 12:00

Veza kod komšije(pretpostavljam komšinice) ne puca nikako(4 crte stalno) :idea: ,ćerkica je na toj mreži po defaultu,ali se spremam za vreme kad će postaviti neku zaštitu.Kada testiram mrežu sve povežem pažljivo, ali nije mi jasno kako optička vidljivost(imam 2 noseća zida,cik-cak stepenice,ploča,12-15m razdaljine,dvoja vrata..).Ne znam da li ruteru smeta blizina zvučnika,crt monitora ili nešto slično.Takođe,kada sam instalirao wireless planet karticu,samo sam instalirao drajvere sa cd-a,ostalo je od windowsa,možda bude bolje radila sa svojim softwerom :?:


Povratak na “Internet i Računarske mreže”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta