Bezicni ADSL

Teme vezane za internet. Uređaji koji se kače na net. Kabel, ADSL, WiFi itd ..
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
mladen mladenov
gx
gx
Postovi: 1363
Pridružen: 13 Avg 2006, 10:37
Location: Srbija
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Stara Pazova

Bezicni ADSL

Post napisao mladen mladenov » 03 Dec 2009, 00:00

Posto imam ADSL kuci a radnja mi je daleko 150m od kuce,i vec mi je dosadilo da trckaram,(mada to i nije lose za liniju ) :mrgreen: kad mi zatreba neka sema sa neta ili neki datasheet,pa jedno pitanje za one koji se razumeju malo u ovu problematiku,ja sam to teorijski zamislio ali da li je to izvodljivo u praksi?.Znaci imam ADSL modem koji ima usb i ethernet port,pa bi preko usb-a isao na ovaj kucni racunar a na ethernet port bi povezao access point a na access point umesto pendrek antenice zakacio spoljnu antenu i usmerio je u pravcu radnje a tamo zakacio drugu antenu i kablom u wireless karticu.Da li je ovo izvodljivo ili postoji drugi nacin i dali bi brzina bila automatcki podeljena ili bi to morao podesiti?
Mora da se zna ko namesta antenu,a ko vice ne valja :)

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20544
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Bezicni ADSL

Post napisao fanzo » 03 Dec 2009, 07:20

Ne može modem da koristi oba porta istovremeno.
Moraćeš kupiti bar svič .. iz modema u svič .. pa onda na računar i na wireless AP.
Ne trebaš ništa podešavati , što se tiče deljenja neta... osim wireless uređaja.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Vojvoda
____
____
Postovi: 3369
Pridružen: 17 Dec 2006, 22:14
Location: Srbija
Contact person: Mirko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd, Karaburma

Re: Bezicni ADSL

Post napisao Vojvoda » 03 Dec 2009, 16:26

Na modem zakači najobičniji ruter, a sa njega jednu liniju na kućni računar a drugu na akses point kako si već zamislio. :tooo:
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20544
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Bezicni ADSL

Post napisao fanzo » 03 Dec 2009, 19:41

hmm .. nadam se da je svima jasna razlika između sviča (switch) i rutera.
U ovom slučaju nije potrebno bacati novce na ruter .. svaki modem ima opciju da podrži bar 16 računara u kućnoj mreži, a preko (naravno) sviča .. i samim tim nema potrebe razbijati glavu oko podešavanja rutera.
Pogledaj uputstvo modema , to je sve što ti je potrebno Sam modem će organizovati pravilnu raspodelu protoka.

Osim ako imaš statičnu javnu IP adresu.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
mladen mladenov
gx
gx
Postovi: 1363
Pridružen: 13 Avg 2006, 10:37
Location: Srbija
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Stara Pazova

Re: Bezicni ADSL

Post napisao mladen mladenov » 03 Dec 2009, 20:20

Ne Zoki imam Dinamicku IP,jasno mi je za switch da mora ici,sutra bi trebalo da zavrsim antene i onda cu imati sve spremno pa se bacam na posao,nadam se da nece sneg :? ,da tema je mozda mogla i u javni deo..
Mora da se zna ko namesta antenu,a ko vice ne valja :)

Avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 619
Pridružen: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: Bezicni ADSL

Post napisao Kobac » 04 Dec 2009, 10:55

fanzo je napisao:hmm .. nadam se da je svima jasna razlika između sviča (switch) i rutera.
U ovom slučaju nije potrebno bacati novce na ruter .. svaki modem ima opciju da podrži bar 16 računara u kućnoj mreži, a preko (naravno) sviča .. i samim tim nema potrebe razbijati glavu oko podešavanja rutera.
Pogledaj uputstvo modema , to je sve što ti je potrebno Sam modem će organizovati pravilnu raspodelu protoka.
Ja sam imao dva modema i mogao je u jednom trenutku da radi samo jedan racunar sto naravno nije ni cudno posto konekciju vrsi racunar (tamo se ukucava username i pass) a ruter je taj u koji mozes da uneses te podatke pa da se on sam konektuje na provajdera i da je dalje deli na ostale racunare.

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20544
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Bezicni ADSL

Post napisao fanzo » 04 Dec 2009, 19:07

da Kobac u pravu si .. i važi za slučaj kada se svaki put moraš prijavljivati na mrežu , na ovo sam već zaboravio i u ovom slučaju ne može svič .. provajderi u poslednje vreme izbacuju opciju prijavljivanja i pojednostavljuju proceduru... i ako na provajdera nemaš prijavljivanje onda može svič.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5358
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: Bezicni ADSL

Post napisao chellawy » 04 Dec 2009, 22:46

a koji ADSL imas ?
tj ciji ?

telekom u zadnjih godinu dana isporucuje Ruter u svom paketu koji ima i wirelles opciju za share...
Moj je HUAWEI HG520S i na njemu samom podesis sve sto ti treba on ima i wirelles opciju i sve sto bi trebao da uradis je da u ruter ukucas mac broj tvoje karte u tom kompu servisu i vozi misko .... naravno antena i instal....
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
mladen mladenov
gx
gx
Postovi: 1363
Pridružen: 13 Avg 2006, 10:37
Location: Srbija
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Stara Pazova

Re: Bezicni ADSL

Post napisao mladen mladenov » 04 Dec 2009, 23:00

Imam Six telekomov adsl,ali sam ga uzeo pre dve godine kad su u paketu isli modemi jbg-a,uzeo sam vec switch,ali antene mi jos nisu gotove,i patim se i sa w.karticom nesto mi blokira komp cim ubacim drivere,i nasao sam na netu da te tp-link TL-WN651G sto ja imam prave probleme na nekim plocama,probao sam i sa irq adresama i jos stosta ali nevredi,moram uzeti neku drugu karticu ili komp :mrgreen: ,posto ovaj jadan je stvarno zreo za penziju,koliko godina vec radi od jutra do mraka.
Mora da se zna ko namesta antenu,a ko vice ne valja :)

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: Bezicni ADSL

Post napisao kisko » 05 Dec 2009, 01:34

Prijavi da je pokvaren,tj. da ti prekida vezu nakon par sati rada ili nešto slično i traži drugi modem :mrgreen: ....dobićeš sa 4 izlaza i dva wireles...troje kolega je tako odradilo,donesu taj novi a ostave i stari pa kažu probaj dal je bolje :lala: ,nakon 2 nedelje dodju po stari i to je to.
I probaj sa malom antenicom jer je jedan od kolega i sa tom malom uspostavio vezu na razdaljinu 100 metara bez problema,bar tako kaže.
uvek ima nesto interesantno

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20544
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Bezicni ADSL

Post napisao fanzo » 05 Dec 2009, 03:57

tp-link TL-WN651G je odlična kartica .. a to što si pročitao nema veze s tvojim problemom .. radi se o nečemu drugom.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 619
Pridružen: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: Bezicni ADSL

Post napisao Kobac » 05 Dec 2009, 10:56

kisko je napisao:Prijavi da je pokvaren,tj. da ti prekida vezu nakon par sati rada ili nešto slično i traži drugi modem :mrgreen: ....dobićeš sa 4 izlaza i dva wireles...troje kolega je tako odradilo,donesu taj novi a ostave i stari pa kažu probaj dal je bolje :lala:
Ovo je najbolja varijanta pa ako mozes obavezno je iskoristi. Ruter nije bas neki ali je dzabe. :lala:

Avatar
deratizator
_
_
Postovi: 5
Pridružen: 11 Sep 2009, 09:53
Location: Srbija
Specialty: computers

Re: Bezicni ADSL

Post napisao deratizator » 16 Dec 2009, 10:42

Najbolje i najjednostavnije rešenje je da od svog provajdera iznajmiš wi fi ruter . Svi wi fi ruteri koje dele provejderi imaju i lan portove, tako da možeš direktno da povežeš svoj računar u stanu i da pokrije tih 150 metara koliko imaš do lokala. Naravno ne zaboravi da zaštitiš wi fi konekciju da ti se ne desi da neki komšija odluči da "pozajmi" malo neta od tebe :mrgreen:
Ukoliko kupiš sopstveni wi fi ruter i ako ti treba pomoć oko konfiguracije javi se (koji god da je model).
U zdravlje!

Avatar
mladen mladenov
gx
gx
Postovi: 1363
Pridružen: 13 Avg 2006, 10:37
Location: Srbija
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Stara Pazova

Re: Bezicni ADSL

Post napisao mladen mladenov » 23 Dec 2009, 20:26

E posto je malo otoplilo resih i da pokacim antene sto sam zavrsio i da pospajam sve kako sam zamislio i naravno radi :fanzo: ali sa malo izmena,izbacio sam switch jer nisam znao kako da mu pristupim i dodelim IP adresu,pa sam njega izbacio i ubacio u komp mreznu kartu i napravio sharing na istu i sa nje na AP kome sam u gateway upisao IP sa kartice koja ide na sam AP,i proradilo je sve i radi savrseno :tooo: sad jos samo da mi neko objasni kako da se zastitim,da nemoze neko da se kaci jer kad se to ucilo nisam bio u skoli :mrgreen: ,kad sam pristupio AP u njegovim podesavanjima sa nasao nesto kao web key ali nisam hteo da cackam nista,da li tu treba nesto odraditi da nebi mogao neko drugi da se kaci osim mene :?: i naravno hvala svima koji su ucestvovali :pivopije:
Mora da se zna ko namesta antenu,a ko vice ne valja :)

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3622
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Bezicni ADSL

Post napisao alexa_pg » 24 Dec 2009, 02:50

Obavezno podesiti zastitu. Treba da znas da ni jedna zastita nije sto posto sigurna. U slucaju da posumljas da se neko "kaci" na tvoju mrezu jednostavno promijenis sifru - key
Posto si "ulazio" u svoj AP znas otprilike kako sve to izgleda a po malo se razlikuje od uredjaja do uredjaja.
Osnovna podesavanja za wireles su sledeca
- Pozeljno je da promjenis ime wireles mreze (SSID). Upisi neko ime da znas da je to tvoja mreza.
- Ako ima puno AP u tvojoj okolini izaberi neki slobodan kanal
- Ukljuci WEP, izaberi nivo enkripcije i definisi sifru (Key)
ako si izabrao 64 bitnu sifru onda za Key unosis deset hexadecimalnih znakova (0-9 i A-F). Misljenja sam da nema potreba za prevelikim siframa.

Nakon sto si upisao podatke potrebno je da AP to upamti. Klik na Apply. Kod nekih uredjaja je potrebno kliknuti i na Save and reboot.
Ovo je bilo podesavanje AP-a.

Kada se udaljeni racunar proba konektovati na ovu mrezu, morace da unese istu onu sifru koju si definisao. Upisivanjem sifre omogucava se konekcija.
Alexa

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Bezicni ADSL

Post napisao stojkePN » 24 Dec 2009, 03:05

Sifre mogu da se provale. Jedino sto mi se svidja je kad se unese jedinstveni broj kartice koji pristupa na AP i samo se njemu dozvoli pristup. To je vec teze zaobici ukoliko ne pristupis kao ADMIN u podesavanja AP pa se sam dodas.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1792
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: Bezicni ADSL

Post napisao cacko85 » 24 Dec 2009, 03:20

Ako te ne mrzi evo citaj ima gi dosta:
http://www.google.com/intl/en/#hl=en&so ... 9b2c01d205
:pivopije:

Avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 619
Pridružen: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: Bezicni ADSL

Post napisao Kobac » 24 Dec 2009, 08:32

stojkePN je napisao:Sifre mogu da se provale. Jedino sto mi se svidja je kad se unese jedinstveni broj kartice koji pristupa na AP i samo se njemu dozvoli pristup. To je vec teze zaobici ukoliko ne pristupis kao ADMIN u podesavanja AP pa se sam dodas.
I to se lako zaobilazi.
Malo se prati saobracaj i sazna se koja je MAC adresa kartice i onda promenis mac kod sebe & voila... Eto te na mrezi.
Treba kombinovati vise nivoa zastite ako ste bas paranoicni. :fanzo:
mladen mladenov je napisao:ali sa malo izmena,izbacio sam switch jer nisam znao kako da mu pristupim i dodelim IP adresu,pa sam njega izbacio
Obican switch nema IP adresu vec samo prosledjuje saobracaj tako da mu se ne pristupa i nema sta da se menja.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Bezicni ADSL

Post napisao stojkePN » 24 Dec 2009, 13:49

I to se lako zaobilazi.
Malo se prati saobracaj i sazna se koja je MAC adresa kartice i onda promenis mac kod sebe & voila... Eto te na mrezi.
Za ovo nisam znao :roll: Mislio sam da je MAC adresa jedinstveni broj (adresa kartice) i da to nemoze da se menja :shock:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3622
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Bezicni ADSL

Post napisao alexa_pg » 24 Dec 2009, 14:15

BTW
Da ne idemo mnogo od teme. MAC adresu mozes da upises koju god pozelis.
Alexa

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Internet i Računarske mreže”