Racunar nece da podigne windows 

Kućni računari i sve moguće komponente koje se vezuju na njih. Gedžeti i sve slično.
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 554
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Racunar nece da podigne windows  *REŠENO*

Post napisao Ribery » 11 Nov 2019, 09:55

DESKTOP RAČUNAR


MATIČNA PLOČA FIRMA: Gigabyte
MATIČNA PLOČA MODEL I VERZIJA: GAM56S3
OS PLATFORMA: Windows 7 ultimate 64
PROCESOR: AMD Athlon X4 635

*********************************************

SIMPTOMI:
Ponekad zaglavi prilikom podizanja sistema

DETALJAN OPIS KVARA:
Racunar koji popravljam se ponekad zakuca i u onom pocetnom logo-u i nece da udje u BIOS ali to nema pravila kada ce da se desi. Kada se to desi onda nece uopste vise da radi i da podigne windows dok se ne izvadi baterija i menjaju moduli RAM memorije. Ovo je bio moj racunar i radio je savrseno dok nisam plocu prebacio u drugo kuciste i od tada nastaju problemi. Kupio sam i drugu identicnu plocu ali je racunar radio malo i opet poceo da brljavi.

Konfiguracija je sledeca:

Maticna: Gigabyte GAM56S3
Procesor: AMD Athlon X4 635
Graficka: NVidia GTX560Ti
RAM: Kingstone tri modula po 2 GB DDR2
Napajanje: LC Power LC-12 600W
Hard disk: Western Digital Blue 500GB

Napajanje je staro godinu dana a plocu sam uzeo sa oglasa i super je radila u pocetku. Racunar je cist i svugde ima sveza termalna pasta. Temperature su OK. Hard disk pokazuje sve 100%. Ne mogu da resim problem sta se desava. Ponekad satima radi bez greske. Nekada se desi da ujutru hocu da ukljucim racunar, krene da izbaci onaj logo i zakuca se. Onda vadim bateriju, premestam ram module i posle toga proradi. posle nekog vremena ili dan-dva opet ista prica. Nemam druge RAM module da probam. Sumnjam na RAM ili maticnu plocu. Podizao sam vise puta razne verzije Windowsa ali ista prica. Ima li neko ideju sta bi moglo da bude?
Zadnja izmena: Ribery, dana 13 Jan 2020, 09:07, ukupno menjano 1 put.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
miodrag popovic
gx
gx
Postovi: 3095
Pridružen: 08 Nov 2006, 21:08
Location: Srbija
Phone number: 00381638773821
Specialty: tv
Lokacija: Pančevo Braće Jovanović 56

Re: Racunar nece da podigne windows

Post napisao miodrag popovic » 11 Nov 2019, 11:07

- napajanje
- loše mase
- memorije
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3879
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Racunar nece da podigne windows

Post napisao alexa_pg » 11 Nov 2019, 12:19

Odgovor si vec dobio od kolege Miodraga

Ako je kao sto kazes
Ribery je napisao:
11 Nov 2019, 09:55
...zakuca i u onom pocetnom logo-u i nece da udje u BIOS...
Zasto onda gubis vrijeme sa operativnim sistemom i maltretiras se sa instalacijama
Ribery je napisao:
11 Nov 2019, 09:55
...Podizao sam vise puta razne verzije Windowsa ali ista prica...
Jedina vakcina
samodisciplina.
Ostani doma

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 554
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Racunar nece da podigne windows

Post napisao Ribery » 11 Nov 2019, 15:45

Mislio sam da nije neka softverska greska ili da nesto BIOS brljavi. Napajanje je bilo eksplodiralo pre jedno osam meseci. Ja sam ga popravio, izmenjao sve elektrolite i poluprovodnike. Choper trafo je bio ostecen pa sam ga namestio i zakrpio i to je radilo sa sijalicom kao opterecenjem. Napajanje ima sve potrebne napone. Testirano je pod opterecenjem na sijalicu i radi OK. Ima li sanse da namestim to napajanje i da ga nekako proverim ili da stavim drugo odmah? Nemam napajanje u rezervi nego bih morao da kupim. Pitam za testiranje napajanja posto racunar nije moj i ako napajanje nije definitivno problem a ja kupim drugo bacio sam 30 eura pa zbog toga pitam. Koliko je memtest siguran program za testiranje memorije?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
KASA1
gxu
gxu
Postovi: 1404
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: Racunar nece da podigne windows

Post napisao KASA1 » 11 Nov 2019, 20:00

Očisti alkoholom kontaktna mjesta na RAM-ovima,.... jednako tako i kontakt spray-em slotove za RAM na ploči,... btw, za iole ozbiljniji rad na servisiranju stolnih računala morao bi na lageru imati barem osnovne stvari (a napajanje i RAM-ovi to sigurno jesu).
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 554
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Racunar nece da podigne windows

Post napisao Ribery » 11 Nov 2019, 20:12

@ KASA1

Za ovo poslednje ste potpuno u pravu ali slabije radim racunare. Najvise radim televizore i igracke konzole a i kad imam neko dobro napajanje ili memoriju, naleti neko sa racunarom i onda to prodam. Probacu moje napajanje da odnesem pa da testiram racunar ali to tek za jedno mesec dana.


Ubaceno je drugo potpuno ispravno i testirano napajanje Raidmax 500W i sada racunar radi bolje medjutim kad se pojavi Logo maticne ploce i dalje zna da stoji po minut ili dva dok se ne pokrene Windows. Nekad pri podizanju sistema dodje do onog Logo- a Windowsa i tu se zamrzne. Posle restarta na dugme radi normalno. Znaci sada ne pravi problem kao ranije ali zna i dalje da pravi probleme i ponekad da zaglavi racunar. Da li je memtest 86 pouzdan program?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 554
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Racunar nece da podigne windows

Post napisao Ribery » 10 Dec 2019, 18:04

Posto imam 3 identicne memorije ubacio sam jednu i testirao kako radi racunar. Ubacio sam u crveni slot u sredini posto u user manual-u za tu plocu nema pravilo gde ubaciti ako je samo jedna memorija. Sa jednom memorijom pravi problem. Sa drugom isto ne radi bas kako treba. Nekad radi ceo dan bez greske. Nema pravila. Maticna ploca je narucena identicna preko interneta, covek je dao garanciju na ispravnost. Pre nje sam imao maticnu plocu identicnu koju kada sam prebacio u drugo midi tower kuciste je pocela da pravi problem i zbog toga sam narucio drugi plocu.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
MbyLegend
_
_
Postovi: 163
Pridružen: 13 Okt 2012, 22:26
Location: Bijeljina
Contact person: Milan
Specialty: computers
Lokacija: Bijeljina

Re: Racunar nece da podigne windows

Post napisao MbyLegend » 11 Dec 2019, 11:21

Čest problem na Gigabyte pločama. Sve sam pokušavao da skontam u čemu je problem. Tek nakon reball čipseta mi je proradila kako treba. Ali to su suivše jeftine ploče da se zezaš oko njih toliko.
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 554
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Racunar nece da podigne windows

Post napisao Ribery » 11 Dec 2019, 14:13

Probacu ponovo sve dobro da ocistim.

Ploca je definitivno imala neku nepravilnost ali kada sam promenio pastu na cipsetu, uradio update BIOS-a, ocistio slotove za RAM memoriju kao i same pinove na RAM memoriji, ocistio slot za graficku karticu kao i samu graficku karticu i pinove na njoj kompjuter je proradio normalno. Ploca nije imala neispravne elektrolitske kondenzatore. Tri dana sam ga testirao, resetovao sam ga mnogo puta na razlicite nacine i nije za sada ni jednom zaglavio. Hvala puno na pomoci svima a posebno clanu srleboj :pivopije:
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Desktop Računari”