MS Platinum 400w-skoro gotov ali...- RESENO

Kućni računari i sve moguće komponente koje se vezuju na njih. Gedžeti i sve slično.
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
baracuda
_
_
Postovi: 109
Pridružen: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

MS Platinum 400w-skoro gotov ali...- RESENO

Post napisao baracuda » 31 Avg 2014, 20:55

Kao sto naslov kaze u pitanju je racunarsko napajanje koje mi je uz mnogo srece uz prasak otislo u samom racunaru.
Kazem mnogo srece jer sam zamenom rezervnog napajanja ponovo ukljucio racunar bez vece stete sem toga.
Iz radoznalosti sta je moglo toliko da pukne,otvorio sam ga i uz kondenzatore koji su (neki)vidno bili naduveni i osigurac koji je stradao,poceo malo po malo od ostalih rezervnih delova da menjam jedno po jedno.Ovo i ne bih radio da mi rezervno napajanje nema male oscilacije u napajanju,pa rekoh kad vec imam ovo (Iako kinez bolje je uradjen nego onaj ubacen,ima Emi i optokapler koji me je spasao dalje stete resih da probam da ga oporavim.
Zamenjeni su svi elektroliti do jednog polovni - mereno sa Fluke 179,osigurac 6.3,tranzistor 2sc3150,par dioda 4148,oba velika kondenzatora od 470 mikrofarada (stavljeni od 680- nisam imao iste),tranzsitor s8050, dioda RL207-(stavljena RL 257),optokapler drugi sa slicnim karakteristikama - nije cosmo 1010, i pri ukljucenju nije nista puklo,ali je ponovo stradao optokapler.
Ono sto je zanimljivo je da su stradali svi delovi na primarnoj strani,a ne mogu merenjem da utvrdim da li je i neki od trafoa stradao ili skratio za malo.
Cini mi se da nista nije stradalo na strani sekundara(ne mogu da budem siguran).U sekundaru je kolo AT2005b,ali sve oko njega se cini ispravno.
Tranzistori na hladnjacima (sem 2sc3150 par dioda 4148 pored njega i s8050,kojji su zamenjeni)su u redu.
Kada sam vec dogurao dovde treba mi savet sta uzrokuje crkavanje optokaplera.Nije napravljena greska u zameni dioda (sve su bile 4148,a ne zenerke),tako da sem trafoa mi nista drugo ne pada na pamet,a mere se dobro-nisu medjusobno prespojeni.
Osciloskop nemam,tako da bi neki iskustveni savet dobro dosao,pogotovo merenje bez ugradjenog optokaplera- sta bih mogao da izmerim da izvucem neki zakljucak.Znam da bih lakse resio oscilacije zamenom elektrolita u ugradjenom napajanju ali da pokusam sa ovim.Hvala unapred!
Zadnja izmena: baracuda, dana 01 Sep 2014, 19:02, ukupno menjano 1 put.

baracuda
_
_
Postovi: 109
Pridružen: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: MS Platinum 400w-skoro gotov ali...

Post napisao baracuda » 01 Sep 2014, 19:00

Problem resen,ali u svakom slucaju hvala svakom ko se potrudio da pogleda post.Problem optokaplera sam bio ja.Naime prilikom menjanja komponenti zaostalo je parce kalaja na donjem delu ploce tako da je prespojilo trafo i optokapler (verovatno pri postavljanju ploce u leziste se pomerilo ispod zastitnog lima).A konacna situacija koju nisam video i zasto nije htelo da startuje je zastitni otpor od 1,2 oma koji je na oko bio ceo i nije mi bio upadljiv,a probio je skroz ka donjem delu pri samom pertinaksu(obicno kad izgore vidi se na kilometar ali ovde nije bio slucaj).Naponi u granicama skroz i radi kao sat!Hvala svima i pozdrav!

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Desktop Računari”