ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče [JEDNA REŠENA]

Kućni računari i sve moguće komponente koje se vezuju na njih. Gedžeti i sve slično.
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
Damiru
___
___
Postovi: 1272
Pridružen: 19 Avg 2006, 15:26
Location: Srbija
Contact person: Damir
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj, 127.0.0.1
Kontakt:

ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče [JEDNA REŠENA]

Post napisao Damiru » 19 Mar 2013, 20:03

Imam dve istovetne, neispravne matične ploče. Manifestacije su sledeće:

Prva ploča i njeni problemi su slikovito opisani ovde.
http://youtu.be/SVfC3g8D86s
http://youtu.be/qhmJoDD2zfo
http://youtu.be/3yV7mCK-VT8

Druga ploča ne može da krene iz stand-by moda iako uredno dobija sve napone.

Ima li im bilo kakve pomoći da se dovedu u ispravno stanje? Šema, servisno uputstvo (jesam li prevelik optimista po tom pitanju)?
:pivopije:
Zadnja izmena: Damiru, dana 07 Apr 2013, 09:23, ukupno menjano 1 put.
Veliki ljudi se bave idejama. Srednji, događajima. A mali - ljudima.

Avatar
MbyLegend
_
_
Postovi: 160
Pridružen: 13 Okt 2012, 22:26
Location: Bijeljina
Contact person: Milan
Specialty: computers
Lokacija: Bijeljina

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče

Post napisao MbyLegend » 27 Mar 2013, 21:14

Imao sam dvije takve ploce na servisu,jedna je vracena u zivot flashovanjem BIOS-a preko programatora,a drugoj je otisao chipset,bar mi se cini tako jer mi je ostalo djelovalo ok. Nisam se nesto pretjerano ni zamarao jer nije ni nesto skupa ta ploca. Koliko si siguran u ispravnost ostalih komponenti ?
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

Avatar
Damiru
___
___
Postovi: 1272
Pridružen: 19 Avg 2006, 15:26
Location: Srbija
Contact person: Damir
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj, 127.0.0.1
Kontakt:

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče

Post napisao Damiru » 28 Mar 2013, 00:21

MbyLegend je napisao:Koliko si siguran u ispravnost ostalih komponenti ?
Hvala na odgovoru. 100% sam siguran u ispravnost ostalih komponenti. Rade sada sasvim korektno na Asus P5B (vrlo slična ploča) i za probu sam tada imao Gygabyte GA-965P...
Veliki ljudi se bave idejama. Srednji, događajima. A mali - ljudima.

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5328
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče

Post napisao chellawy » 28 Mar 2013, 10:05

popravke ploča bez skupe aparature (mislim na lemnu stanicu) i rezervnih delova (koje je tek teško nabaviti , osim iz rashoda) je posao za neku drugu životnu sredinu.
Ne kažem da se ne može kao i ćorava kokoš nešto ubosti ali je taj procenat na popularnom nivou statističke greške. Ozbiljnih ljudi koji to odrađuju u sVrbiji verujem da možeš da nabrojiš na prste jedne ruke. A njihova cena popravki istih mislim da takođe prevazilazi isplativost operacije.

Zoki ti može reći šta misli o ASUSu a ja ti mogu reći da za 35-40€ evra možeš da kupiš ceo brendiran računar. CEO RAČUNAR sa matičnom pločom na istoj Intel platformi kao i ta tvoja Intel 965. I koja ti neće crći nikada.

E sad ako ti imaš slobodnog vremena koje želiš da potrošiš na druženje sa Tom Cruzom u nemogućoj misiji , to je nešto drugo ..... živeo :pivopije: :pivopije:
Upsss ti ne piješ pivo ... daj neki smajli za UNalcoholic drinX ;) ;)
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
Damiru
___
___
Postovi: 1272
Pridružen: 19 Avg 2006, 15:26
Location: Srbija
Contact person: Damir
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj, 127.0.0.1
Kontakt:

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče

Post napisao Damiru » 28 Mar 2013, 10:53

Ovo je više da zadovoljim svoju znatiželju, možda naučim nešto novo i malo pametnije utrošim vreme. Ploče su mi ostale za rashod. :pivopije:
Veliki ljudi se bave idejama. Srednji, događajima. A mali - ljudima.

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5328
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče

Post napisao chellawy » 28 Mar 2013, 11:11

Damiru je napisao:Ovo je više da zadovoljim svoju znatiželju, možda naučim nešto novo i malo pametnije utrošim vreme. Ploče su mi ostale za rashod. :pivopije:
To poštujem i ja a verujem i svaki od kolega. Samo od toga se ne zarađuje novac. Na žalost
:pivopije:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1727
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče

Post napisao cacko85 » 28 Mar 2013, 11:48

Na oficijanu stranu Asus-a imash da skinesh bios,

Kod: Označi sve

 http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=1&m=P5B-E&hashedid=Vz3WUDZlYUOJgOdd
taj rom file so programator upishi u SPI flash i vidi rezultat, ja sam opravio puno ploche na taj nachin, napravi bekaup na originalni dump.
Evo dump u prilog, skinuto od asus websajt
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.

Avatar
Damiru
___
___
Postovi: 1272
Pridružen: 19 Avg 2006, 15:26
Location: Srbija
Contact person: Damir
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj, 127.0.0.1
Kontakt:

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče

Post napisao Damiru » 07 Apr 2013, 09:22

Zaboravio da upišem... Bio si u pravu, bar što se tiče ove jedne. Doduše, upis nije uspeo prvi put (ne znam zašto), ali ova ploča sa snimka je proradila. Interesantna stvar je da se kvar desio u toku rada računara. Nije bilo grmljavine, nestanka struje, ili drugih anomalije (bar po rečima korisnika).
Ovoj drugoj još tražim leka, jer ću bez šeme teško ispratiti veze, tačnije nikako. +3,3V dolazi na PW_SW (power switch) i drugi njegov kraj je na masi (na ploči). Spajanjem, daje signal čipsetu da pokrene ploču, ali se to ne dešava. Razlog može biti čipset, ili nešto oko njega (kristal kvarc i slično)... Javiću... Za sada je ona nerešena.
Veliki ljudi se bave idejama. Srednji, događajima. A mali - ljudima.

Avatar
MbyLegend
_
_
Postovi: 160
Pridružen: 13 Okt 2012, 22:26
Location: Bijeljina
Contact person: Milan
Specialty: computers
Lokacija: Bijeljina

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče [JEDNA REŠENA]

Post napisao MbyLegend » 07 Apr 2013, 12:16

Drago mi je da si rijesio makar jednu :pivopije:
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1727
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče [JEDNA REŠENA]

Post napisao cacko85 » 07 Apr 2013, 13:02

Kako si reshio ? Upishao drugi dump ??
Za ova druga proprati linija od POWER ON (zelena zica od PSU), taj pin preko nekad je mosfet, nekad neko DIL8 IC ide na masa e taj element nekat crkne i ne pali napajanje. Za probu prespoj ruchno taj pin i ukluchi na taster vidi dal ke pokrene, izbaci sve od plocha osim CPU i buzzer.

Avatar
Damiru
___
___
Postovi: 1272
Pridružen: 19 Avg 2006, 15:26
Location: Srbija
Contact person: Damir
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj, 127.0.0.1
Kontakt:

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče [JEDNA REŠENA]

Post napisao Damiru » 07 Apr 2013, 14:08

Da, upisan je najsvežiji dump v1807, sa sajta ASUS-a.
Teško je pratiti veze jer je ploča četvoroslojna. Ne znam da li su onotrašnji slojevi samo masa, ili... Pozabaviću se njom nekom drugom prilikom. neće ona nigde pobeći... Nije u pitanju zarada, već više hobi, pa će morati da sačeka... Prvo da se pozabavim borbom za goli život (tj. zaradu)... :pivopije:
Veliki ljudi se bave idejama. Srednji, događajima. A mali - ljudima.

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1727
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: ASUS P5B-E, dve istovetne i neispravne ploče [JEDNA REŠENA]

Post napisao cacko85 » 07 Apr 2013, 15:39

Ma linija ne mozesh da pratisj bash radi to shta je visheslojna plocha, nego ubodesh jedan pin od unumera u konektor a drugi pretrazuj na svi smd tranistori,otpori ili DIL 8 smd integralac, najcheste integralac je oko processora radi temperatura jer u njega ima ugradzeno "shutdown" funkcija kad pregree cpu. Jedina maana shta se deshava kad upishesh BIOS na vakav nachin je to shta se gubi neki seriski i cpu numbers u bios i nekad ako gi trazi nekoja aplikacija moze da doze do zabuna, jer svi su nule.
:pivopije:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Desktop Računari”