Napajanje
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
- Ribery
- ___
- Contact person: Darko
- Specialty: tv-multimedia
- Kontakt:
Napajanje
Imam jedno pitanje posto ne znam puno o racunarskim napajanjima a imam kuci 3 komada pa bi hteo da poboljsam njihov kvalitet. Postoji li neko resenje da se kod ovih jeftinijih napajanja zamene neka integrisana kola i mosfetovi pa da imam kvalitetno napajanje sa stabilnim naponom?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.
- miodrag popovic
- gx
- Phone number: 013/353-463
- Specialty: tv
Re: Napajanje
Skuplje ce te izaci nego gotovo napajanje.Zaboravi,ne vredi truda.Dobronamjeran savjet 

Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak
- Ribery
- ___
- Kontakt:
Koliko para mi treba i sta sve treba da zamenim?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
- Kontakt:
Treba promeniti sve kondenzatore kvalitetnijim i poduplati njihove vrednosti, ubaciti filtere na mesta na ploči gde ih nema (minimum 2), staviti veće alu. hladnjake i eventualno zameniti mosfetove jačim i sekundarne diode jačim. Ako je ventilator bučan zameniti ga, a po potrebi dodati elektronsku regulaciju broja okretaja koji će smanjiti broj obrtaja kulera kada je mreža hladnija i samim tim učiniti računar manje bučnim. Sa ovim dobiješ napajanje koje će godinama raditi besprekorno. Kod mene ovakav posao košta od 30-50€. Nakon ovog posla napajanje prelazi u srednju klasu. Može se prepraviti bilo koje kungfuu napajanje.
Kvalitetno napajanje je i kao što zdravlje na usta ulazi.
Kvalitetno napajanje je i kao što zdravlje na usta ulazi.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- Ribery
- ___
- Kontakt:
Imam jos jedno pitanje, kako da nadjem zamene mosfetova kada su cudne oznake? Kako da stabilisem napon na napajanju da mi pri opterecenju od 50W ne padne napon za 1 volt nego da mi ostane 12V?
50W na 12V ZNACI 4.2A (priblizno), to znaci da mora tako i da je konstruisano, 12V/5A, pa tek onda da se stabilise
dodatno ako treba.
Cudne oznake kucas u Google, pa onda u zavisnosti za cega je oznaka, dopisujes ili smanjujes
broj karaktera dok nedobijes prihvatljivu oznaku.
dodatno ako treba.
Cudne oznake kucas u Google, pa onda u zavisnosti za cega je oznaka, dopisujes ili smanjujes
broj karaktera dok nedobijes prihvatljivu oznaku.
- Ribery
- ___
- Kontakt:
Radi se o napajanju za racunar Frontier od 550W. Ja opteretim sijalicom 12V 50W i opadne mi napon za 1 V sto je zaista mnogo a novo je napajanje. Kod kvalitetnijih napajanja tipa LC POWER 500W se to ne desava, znaci napon stoji zakucan na 12V. Kako to da popravim, tj. kako malo da poboljsam to Kinesko napajanje da mi ne pada napon toliko? Sta da zamenim?
- goranfri
- gxu
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Da me ne shvatiš pogrešno , zameni napajanje za neko kvalitetnije i gotova stvar.
- Ribery
- ___
- Kontakt:
goranfri je napisao:Da me ne shvatiš pogrešno , zameni napajanje za neko kvalitetnije i gotova stvar.
To sam vec uradio ali hocu malo da experimentisem i da naucim nesto o racunarskim napajanjima. Sta zameniti u Frontieru na primer da bi dobio kvalitet?
Čitaj već napisano: viewtopic.php?p=154510#p154510
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- Ribery
- ___
- Kontakt:
Nisam bas najbolje razumeo to sta je fanzo rekao, ubaciti filtere na ploci na mestu gde ih nema? Kakve filtere? Koje su vrednosti? Da li postoje neki univerzalni jaki FET-ovi koje mogu da ubacim u svako napajanje i da dobijem stabilne napone? Moze li mi to neko malo pojasniti ? Hvala unapred
Objasnjenja koje si dobio trebalo bi da su potpuno dovoljni,ako ipak nisu ukucaj u Google PC PPOWER SUPPLY ili ATX POWER SUPPLY i naci ces podataka koliko god zelis.Ima i dosta sema,uporedjuj ih i sretno experimentisanje.Inace i ja sam se ranije upustao u to ali sad pa skoro ni za popravku.Stvarno nema smisla jedino ako ne znas sta sec sa slobodnim vremenom (blago tebi) 

- Ribery
- ___
- Kontakt:
Zasto mislis da nema smisla prepravljati Kinesko napajanje? Za par hiljada dobijes zaista kvalitetno napajanje ako ga sam napravis zar ne?
Zadnja izmena: Stolle, dana 27 Apr 2011, 12:17, ukupno menjano 1 put.
Razlog: Prethodni post se ne citira!!!!!!!!
Razlog: Prethodni post se ne citira!!!!!!!!
- cacko85
- gx
- Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
- Kontakt:
Preraditi napajanje ni je bash toliko jedostavni posao, niko ne moze reciti uradi to i to i dobicesh kvalitetno napajanje.
Potrebno je imati veliko poznavanje princip rada na SMPS, da imash osciloskop, neki kvalitetni unimer i na kraju da nadzesh kvalitenije elektornski komponente shta sad ni je i to lako :).
Osciloskop je potreban za da nabludujesh napone na pojedini mesta u napajanje za da bi znao shta treba da radish....

Potrebno je imati veliko poznavanje princip rada na SMPS, da imash osciloskop, neki kvalitetni unimer i na kraju da nadzesh kvalitenije elektornski komponente shta sad ni je i to lako :).
Osciloskop je potreban za da nabludujesh napone na pojedini mesta u napajanje za da bi znao shta treba da radish....

- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
- Kontakt:
Generalno gledajući jeste. Ali bih ja umesto tvoje reči "napraviš" napisao "promeniš i dogradiš"... jer praviti ga od nule bi zaista puno koštalo, osim ako ne misliš na veće količine.Ribery je napisao:Zasto mislis da nema smisla prepravljati Kinesko napajanje? Za par hiljada dobijes zaista kvalitetno napajanje ako ga sam napravis zar ne?
Napajanja su (manje više) sva na potpuno istom principu. Ako je deklarisano na 500W ono verovatno može da izgura samo 400W jer su na chopper trafou štedeli na bakru. Zatim su montirali manje hladnjake da bi uštedeli na aluminijumu. Zatim su izbacili sve komponente koje baš nisu neophodne za normalan rad, zatim su vrednosti pojedinih komponenti smanjili na minimum. Sve da bi cena u proizvodnji bila što manja, a naravno i proizvođač komponenti mora biti što jeftiniji, a što jeftiniji znači i sumnjivi kvalitet istih. Zatim, na kraju nastupa reklamna propaganda u smislu da kada se pokvari treba kupiti novo. Problem je veliki što se to isuviše brzo pokvari, a najgore je kada za sobom povuče i nešto drugo.
Bez znanja i iskustva svi ti instrumenti ne vrede ama baš ništa.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- Ribery
- ___
- Kontakt:
da, i ja sam sumnjao da stede na choper trafou jer je to "srce" napajanja
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 12 Odgovori
- 1839 Pregledano
-
Zadnji post napisao MbyLegend
25 svi 2013, 12:43
-
-
Napajanje
napisao branimir » 14 svi 2017, 14:59 » u SRB PRODAJA - LAPTOPOVI - KOMPJUTERI rezervni delovi - 0 Odgovori
- 567 Pregledano
-
Zadnji post napisao branimir
14 svi 2017, 14:59
-
-
- 15 Odgovori
- 794 Pregledano
-
Zadnji post napisao cacko85
22 Sep 2009, 20:19
-