Napajanje

Kućni računari i sve moguće komponente koje se vezuju na njih. Gedžeti i sve slično.
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 522
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Napajanje

Post napisao Ribery » 10 Feb 2011, 19:05

Imam jedno pitanje posto ne znam puno o racunarskim napajanjima a imam kuci 3 komada pa bi hteo da poboljsam njihov kvalitet. Postoji li neko resenje da se kod ovih jeftinijih napajanja zamene neka integrisana kola i mosfetovi pa da imam kvalitetno napajanje sa stabilnim naponom?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
miodrag popovic
gx
gx
Postovi: 2910
Pridružen: 08 Nov 2006, 21:08
Location: Srbija
Phone number: 013/353-463
Specialty: tv
Lokacija: Pancevo

Re: Napajanje

Post napisao miodrag popovic » 10 Feb 2011, 20:25

Skuplje ce te izaci nego gotovo napajanje.Zaboravi,ne vredi truda.Dobronamjeran savjet :pivopije:
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 522
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Napajanje

Post napisao Ribery » 10 Feb 2011, 20:34

Koliko para mi treba i sta sve treba da zamenim?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20544
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Napajanje

Post napisao fanzo » 10 Feb 2011, 20:45

Treba promeniti sve kondenzatore kvalitetnijim i poduplati njihove vrednosti, ubaciti filtere na mesta na ploči gde ih nema (minimum 2), staviti veće alu. hladnjake i eventualno zameniti mosfetove jačim i sekundarne diode jačim. Ako je ventilator bučan zameniti ga, a po potrebi dodati elektronsku regulaciju broja okretaja koji će smanjiti broj obrtaja kulera kada je mreža hladnija i samim tim učiniti računar manje bučnim. Sa ovim dobiješ napajanje koje će godinama raditi besprekorno. Kod mene ovakav posao košta od 30-50€. Nakon ovog posla napajanje prelazi u srednju klasu. Može se prepraviti bilo koje kungfuu napajanje.
Kvalitetno napajanje je i kao što zdravlje na usta ulazi.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 522
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Napajanje

Post napisao Ribery » 24 Apr 2011, 15:40

Imam jos jedno pitanje, kako da nadjem zamene mosfetova kada su cudne oznake? Kako da stabilisem napon na napajanju da mi pri opterecenju od 50W ne padne napon za 1 volt nego da mi ostane 12V?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5728
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: Napajanje

Post napisao milan » 24 Apr 2011, 16:09

50W na 12V ZNACI 4.2A (priblizno), to znaci da mora tako i da je konstruisano, 12V/5A, pa tek onda da se stabilise
dodatno ako treba.
Cudne oznake kucas u Google, pa onda u zavisnosti za cega je oznaka, dopisujes ili smanjujes
broj karaktera dok nedobijes prihvatljivu oznaku.

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 522
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Napajanje

Post napisao Ribery » 24 Apr 2011, 18:30

Radi se o napajanju za racunar Frontier od 550W. Ja opteretim sijalicom 12V 50W i opadne mi napon za 1 V sto je zaista mnogo a novo je napajanje. Kod kvalitetnijih napajanja tipa LC POWER 500W se to ne desava, znaci napon stoji zakucan na 12V. Kako to da popravim, tj. kako malo da poboljsam to Kinesko napajanje da mi ne pada napon toliko? Sta da zamenim?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
goranfri
gxu
gxu
Postovi: 1796
Pridružen: 02 Sep 2008, 01:16
Location: Beograd
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc
Specialty: whitegoods
Lokacija: Beograd

Re: Napajanje

Post napisao goranfri » 24 Apr 2011, 20:10

Da me ne shvatiš pogrešno , zameni napajanje za neko kvalitetnije i gotova stvar.

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 522
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Napajanje

Post napisao Ribery » 24 Apr 2011, 21:16

goranfri je napisao:Da me ne shvatiš pogrešno , zameni napajanje za neko kvalitetnije i gotova stvar.

To sam vec uradio ali hocu malo da experimentisem i da naucim nesto o racunarskim napajanjima. Sta zameniti u Frontieru na primer da bi dobio kvalitet?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24766
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Napajanje

Post napisao Stolle » 24 Apr 2011, 21:20

Čitaj već napisano: viewtopic.php?p=154510#p154510
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 522
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Napajanje

Post napisao Ribery » 24 Apr 2011, 22:39

Nisam bas najbolje razumeo to sta je fanzo rekao, ubaciti filtere na ploci na mestu gde ih nema? Kakve filtere? Koje su vrednosti? Da li postoje neki univerzalni jaki FET-ovi koje mogu da ubacim u svako napajanje i da dobijem stabilne napone? Moze li mi to neko malo pojasniti ? Hvala unapred
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

rrpisti
_
_
Postovi: 109
Pridružen: 04 Okt 2008, 18:58
Location: ADA-Mol

Re: Napajanje

Post napisao rrpisti » 25 Apr 2011, 20:50

Objasnjenja koje si dobio trebalo bi da su potpuno dovoljni,ako ipak nisu ukucaj u Google PC PPOWER SUPPLY ili ATX POWER SUPPLY i naci ces podataka koliko god zelis.Ima i dosta sema,uporedjuj ih i sretno experimentisanje.Inace i ja sam se ranije upustao u to ali sad pa skoro ni za popravku.Stvarno nema smisla jedino ako ne znas sta sec sa slobodnim vremenom (blago tebi) :?

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 522
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Napajanje

Post napisao Ribery » 27 Apr 2011, 11:59

Zasto mislis da nema smisla prepravljati Kinesko napajanje? Za par hiljada dobijes zaista kvalitetno napajanje ako ga sam napravis zar ne?
Zadnja izmena: Stolle, dana 27 Apr 2011, 12:17, ukupno menjano 1 put.
Razlog: Prethodni post se ne citira!!!!!!!!
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1792
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: Napajanje

Post napisao cacko85 » 28 Apr 2011, 01:04

Preraditi napajanje ni je bash toliko jedostavni posao, niko ne moze reciti uradi to i to i dobicesh kvalitetno napajanje.
Potrebno je imati veliko poznavanje princip rada na SMPS, da imash osciloskop, neki kvalitetni unimer i na kraju da nadzesh kvalitenije elektornski komponente shta sad ni je i to lako :).
Osciloskop je potreban za da nabludujesh napone na pojedini mesta u napajanje za da bi znao shta treba da radish....
:pivopije:

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20544
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Napajanje

Post napisao fanzo » 28 Apr 2011, 08:37

Ribery je napisao:Zasto mislis da nema smisla prepravljati Kinesko napajanje? Za par hiljada dobijes zaista kvalitetno napajanje ako ga sam napravis zar ne?
Generalno gledajući jeste. Ali bih ja umesto tvoje reči "napraviš" napisao "promeniš i dogradiš"... jer praviti ga od nule bi zaista puno koštalo, osim ako ne misliš na veće količine.
Napajanja su (manje više) sva na potpuno istom principu. Ako je deklarisano na 500W ono verovatno može da izgura samo 400W jer su na chopper trafou štedeli na bakru. Zatim su montirali manje hladnjake da bi uštedeli na aluminijumu. Zatim su izbacili sve komponente koje baš nisu neophodne za normalan rad, zatim su vrednosti pojedinih komponenti smanjili na minimum. Sve da bi cena u proizvodnji bila što manja, a naravno i proizvođač komponenti mora biti što jeftiniji, a što jeftiniji znači i sumnjivi kvalitet istih. Zatim, na kraju nastupa reklamna propaganda u smislu da kada se pokvari treba kupiti novo. Problem je veliki što se to isuviše brzo pokvari, a najgore je kada za sobom povuče i nešto drugo.
Bez znanja i iskustva svi ti instrumenti ne vrede ama baš ništa.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 522
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Napajanje

Post napisao Ribery » 06 svi 2011, 23:00

da, i ja sam sumnjao da stede na choper trafou jer je to "srce" napajanja
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Desktop Računari”