SMETNJE IZ TV KARTICE

Kućni računari i sve moguće komponente koje se vezuju na njih. Gedžeti i sve slično.
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
TOMSON
_
_
Postovi: 58
Pridružen: 18 Dec 2008, 18:05
Location: NOVI SAD

SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao TOMSON » 08 Feb 2010, 12:34

Imam tv karticu tv tjuner +fm radio PHILIPS SAA 7130.Koristim je već 3 godine i zadovoljan sam njenim radom ali imam problem kad je ne koristim u vidu smetnji na monitoru(talasanje dosta primetnih )linija kao da talasaju.Kablove iz nje povadim i deinstaliram je ali napon verovatno i dalje dolazi do nje.Probao sam da je što dalje udaljim od grafičke ali ne pomaže.Nalazi se na IRQ 18 .Kako konkretno u biosu da je iskljućim (disable).Tamo nikako da nadjem IRQ 18.Preko device menagera sam obrisao drajvere i isključio taj uredjaj.

Avatar
ajduk
_
_
Postovi: 24
Pridružen: 01 Feb 2010, 18:46
Location: crna bara
Contact person: milinko
Lokacija: crna bara

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao ajduk » 08 Feb 2010, 14:24

Nisi definiso pitanje , napisao si da si zadovoljnan radom iste 3 godine dali to znaci da je kartica radila 3 godine bez smertnji ili su smetnje uvek postojale.
Idi na prazan ekran desni klik - pripertis-setting-advanced-monitor i pokusaj da izbegnes smetnje sa promenom osvezavnja monitora naprimer ako je 60 hz ti promeni na 70 hz itd.
Ako ti je kartica uvek imala smetnje postoji verovatnoca da se svadja sa nekim parametrima maticne ploce resenje je da je izvadis stavis na pod i napavis igranku na njoj.
Ako je problem nastupio posle korektnog rada postoji mogucnost da su se elektroliti osusili na katrici ili u samoj mrezi ili cak na samoj maticnoj ploci, ako imas neki elektrolitski kondezator koji se malo naduvao (obrati posebnu paznju)obavezno menjaj jer nemas dobru filtraciju(kao kad kod coveka otkazu bubrezi). Za 3 godine rada su eletroliti ostarili i verovatno dolazi do inter-modulacije pa ti pravi smetnje na slici. :fanzo:

Avatar
janko
gx
gx
Postovi: 222
Pridružen: 12 Okt 2007, 23:21
Location: Stara Pazova
Specialty: tv-multimedia

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao janko » 08 Feb 2010, 15:20

Probaj da isključiš anenu iz kartice, ako smetnje nestanu treba galvanski odvojhiti antenu od TV kartice. To se često dešava kada je priključena TV kartica na kablovsku.

Avatar
ajduk
_
_
Postovi: 24
Pridružen: 01 Feb 2010, 18:46
Location: crna bara
Contact person: milinko
Lokacija: crna bara

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao ajduk » 08 Feb 2010, 16:51

janko je napisao:Probaj da isključiš anenu iz kartice, ako smetnje nestanu treba galvanski odvojhiti antenu od TV kartice. To se često dešava kada je priključena TV kartica na kablovsku.
Janko ti je dao konkretan odgovor i siguran sam 99% da je u pravu jer je Novi Sad zagadjen citavim spektrom visokofrekventni smetnji koje poticu od opreme kablovski distributera televizije, po mom licnom iskustvu mozda je najzagadjeniji grad u Srbiji po pitanju frekventnog spekta koje zraci kablovska mreza.Resenje je trasformator impedanse 75 oma ili da upotrebis 2 kondezatora od 100-1000pf i razvojis masu i vruci kraj antene ulaza u tv karticu.Ja sam sa sela pa nisam imao takvih problema ali obrati paznju dali ti u blizini nije neki kabal koji distribuira kablovski signal jer nivovi signala koje salju zbog gubitaka u kablu i udaljenosti mogu da budu i nekoliko vati vf energije i da ti to prestavlja problem. Nadji nekog ko ima merac polja ako budes morao da premestis pc u neki drugi deo prostorije da bi odredio gde ima najmanje vf energije u prostoriji, mozda imas u blizini neki emisioni uredjaj radio ili tv predajnik jer je tvoj problem viliko vf zracenje ali nemoj da se plasis tog izvora vf zracenja jer se nalazi na nekoj nezgodnoj frekvenciji koja smeta tvojoj tv katrici.

Avatar
TOMSON
_
_
Postovi: 58
Pridružen: 18 Dec 2008, 18:05
Location: NOVI SAD

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao TOMSON » 09 Feb 2010, 00:01

Napisao sam da sam zadovoljan njenim radom ali imam problem kad je ne koristim.Znači tu je u kompu ja je ne koristim (za gledanje snimanje itd) a ona je pod naponom i pravi smetnje dok koristim komp.Isto sam napisao i da su povadjeni svi kablovi.Problem je odkad je kupljena.Osvezavanje slike sam probao još tada.Ti oscilatori(u tjuneru ,pre A/D konvertora) ispod oklopljenog dela tv kartice mi prave problem u to sam dosta siguran.Kratkospojio sam radi testa utikač za antenu na kartici i jednim metalnim poklopcem poklopio sve te utikače (takoreći napravio faradejev kavez od kompa) s time sam eliminisao spoljnji uticaj a poboljšanja nema.Moguče je da i fm radio u tv kartici emituje vf smetnje.Ali kako na najjednostavniji način uključivati i isključivati napon napajanja tv kartici....

Avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 605
Pridružen: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao Kobac » 09 Feb 2010, 09:53

Ako sam te dobro razumeo, izvadis karticu iz racunara i nemas smetnje na monituru, vratis je bez ijednog povezanog kabla na nju i imas "talasanje"?

Avatar
TOMSON
_
_
Postovi: 58
Pridružen: 18 Dec 2008, 18:05
Location: NOVI SAD

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao TOMSON » 09 Feb 2010, 10:58

Otprilike tako.Ubodem je ,instaliram program za nju,i čim se comp restartuje posle učitavanja programa od tada ima smetnje.Nisam probao da je vadim i vračam.Reinstalacijom OS-a linije nestaju.

Avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 605
Pridružen: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao Kobac » 09 Feb 2010, 11:14

1. Kog programa?
2. Reinstalacija sa ubodenom karticom?
3. Probaj da je izvadis.

markovicg1
_
_
Postovi: 64
Pridružen: 31 Mar 2008, 14:05
Location: Srbija
Contact person: Goran Markovic
Specialty: computers
Lokacija: subotica

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao markovicg1 » 09 Feb 2010, 12:05

Tu ti, po meni, postoji vise razloga za smetnje. Probacu navesti neke od mogucih uzroka:
1) Lose instaliran, ili sam po sebi los drajver. Probaj sa neta skinuti novi drajver za doticnu karticu i za doticni operativni sistem. Ne mozes drajvere za XP instalirati npr. na Vistu. Kada instaliras novi drajver, otidji u System>device maniger pa vidi da li ima nekih konflikata. Ukoliko imas negde uzvicnik, znaci imas negde neki konflikt (softverski-hardverski) koji moras otkloniti.
2) Mozda imas neki hardverski konflikt, tipa da ti dve kartice zauzimaju iste adrese. Ja sam pre imao tako proglem izmedju modema i zvucne kartice. Kada instaliram driver za zvucnu karticu ona radi, kada instaliram drajver za modem i restartujem masinu modem radi, ali ne radi zvucna kartica. Mislim da je problem bio u tome da oba uredjaja koriste isti iterapt broj npr broj 3 i za jedno i za drugo. Problem je resen manuelnom premenom iterapta.
3) Probaj promeniti slot i pomeni faond new hardware, pa da vidis sta ce se desiti.

Evo toliko za sada od mene.

Avatar
TOMSON
_
_
Postovi: 58
Pridružen: 18 Dec 2008, 18:05
Location: NOVI SAD

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao TOMSON » 10 Feb 2010, 00:59

ZA Kobca: Reinstalacija programa(drajvera).Napisao sam da sam je vadio , premeštao..... Za Markovicg 1: drajver je njegov; kupljen s njim.Automatski se sam učitava pa na kraju i directx9.Mali cd.OS je win sp2.Konflikata nema(gledao sam ranije) a i s nikim se ne "bije".Premeštao sam je.Čak sam je premestio,reinstalirao OS i kad učitam drajver komp se restartuje (normalno) i od tada ima linije.Uradio sam danas još jedan test: povadio kablove i primakao fm radio utičnicama i moje sumnje se obistinile.Naime linije su se pojačale, šetaju brže a kada menjam stanice "polude".Znaci inter-modulacija unutar uredjaja fm tuner +tv tuner.
Prilog
bezWEFT.JPG

Avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 605
Pridružen: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao Kobac » 10 Feb 2010, 08:24

U globalu to ne bi smelo da se desava ali s' obzirom da danas svaki zaludan kinez moze da napravi tv kartu nije ni cudo sto se takve stvari desavaju.
Mogao bi da probas sa nekakvim oklapanjem ali posteno receno nisam siguran da bi od toga imao neke velike koristi, odnsono mozda bi smanjio malo smetnje ali bi u svakom slucaju postojale.
Menjaj karticu, ima ih polovnih poprilicno u ponudi.

Avatar
TOMSON
_
_
Postovi: 58
Pridružen: 18 Dec 2008, 18:05
Location: NOVI SAD

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao TOMSON » 10 Feb 2010, 11:02

Ne mogu reći da mi pravi baš toliki problem.Većina ljudi to nije ni primetilo (koji su gledali moj monitor) ali kad se zagleda malo bolje a naročito na prazan ekran onda je upečatljivije.Pogledaću rad drugih tv kartica pa ću znati na čemu sam.Menjanje kartice ne dolazi u obzir jer sam ja samo hteo da je nekako ugasim bez vadjenja.U postavjenom pitanju sam naveo da želim da isključim IRQ-18 jer se tamo nalazi.Dali se možeto u biosu ili na dugom mestu ne znam.U biosu nema IRQ18.Kad upalim komp pre pokretanja OS-a na crnom ekranu piše šta se sve nalazi na IRQ-ovima ali tamo ga nema.Everest ga pronašao na IRQ-18.

Avatar
nec
gxu
gxu
Postovi: 4951
Pridružen: 17 Okt 2007, 22:15
Location: Makedonija, Strumica
Phone number: 0038978425778
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao nec » 10 Feb 2010, 11:06

TOMSON je napisao:samo hteo da je nekako ugasim bez vadjenja
samo je deinstaliraj preko CONTROL PANELA (ADD REMOVE...)i cao
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja

rrpisti
_
_
Postovi: 109
Pridružen: 04 Okt 2008, 18:58
Location: ADA-Mol

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao rrpisti » 10 Feb 2010, 11:40

Kako konkretno u biosu da je iskljućim (disable).Tamo nikako da nadjem IRQ 18.Preko device menagera sam obrisao drajvere i isključio taj uredjaj.
Nisi naveo model i tip MB (maticne ploce) oveko je tesko bilo sta reci o biosu.Verovatno je IRQ rezervisan za nesto i zato se ne pojavljuje u listi nego pod nekom drugom opcijom "sakriven" kao advanced settings.Nisam imao potrebe ali sam se sretao sa mogucnoscu da se odredjeni IRQ zabrani (disable) u biosu.Napisi koja ti je maticna pa ima tu racunarskih guru-a pa ce ti neko objasniti.

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1775
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao cacko85 » 10 Feb 2010, 18:01

Dal koristish LCD monitor ??
Ako mozesh uslikaj tia smetnji.
Dali si probao karticu na drug komp. ??
Probaj so drugo napajanje na komp.

Avatar
TOMSON
_
_
Postovi: 58
Pridružen: 18 Dec 2008, 18:05
Location: NOVI SAD

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao TOMSON » 14 Feb 2010, 16:54

Monitor jeste lcd ACER 17".I na drugim kompovima isto ce dešava tako da je isključena verovatnoća da signal vf smetnje dolazi kroz mrežu.Mrežni filtri su u napajanju dobro odradjeni .Ne verujem da če se na ovoj slici nešto videti.Možda sam ja detaljista.....
Prilog
jhgjuhh.JPG

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1775
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao cacko85 » 14 Feb 2010, 17:52

Ova slika kako si slikao, so neki aparat ili print screen ??
Dal mislish na tia horizontalni crne linije paraleni ??

Avatar
TOMSON
_
_
Postovi: 58
Pridružen: 18 Dec 2008, 18:05
Location: NOVI SAD

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao TOMSON » 14 Feb 2010, 21:53

Print screen.Vidim da se izmenila kad sam je poslao na forum(neke brljavo oko ikonica ).Kod mene kad je gledam to nema.Crne paralelne linije ne vidim.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24427
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao Stolle » 14 Feb 2010, 22:05

Trebao si malo drugačije da slikaš, možda macro , jedna ikonica....
Možda misliš na ovo?
Prilog
1.jpg
1.jpg (6.74 KiB) Pregledano 1078 puta.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
TOMSON
_
_
Postovi: 58
Pridružen: 18 Dec 2008, 18:05
Location: NOVI SAD

Re: SMETNJE IZ TV KARTICE

Post napisao TOMSON » 14 Feb 2010, 22:23

Da ali to nema veze sa onim smetnjama.To se videlo (na slikama koje sam slao na forum) i kad sam vadio karticu.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Desktop Računari”