pomoc oko ploce GIGABYTE GA-K8NS

Kućni računari i sve moguće komponente koje se vezuju na njih. Gedžeti i sve slično.
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

pomoc oko ploce GIGABYTE GA-K8NS

Post napisao staka » 25 Jan 2007, 20:47

Inace ne radim oko komp. ali me zagolicalo nesto na ovoj ploci.Prijatelj me je zamolio malo da pogledam.Naime komp. se ne moze upaliti.To je rijeseno zamjenom ploce a ja se evo igram sa ovom.Zanima me ako slucajno neko ima ovu plocu da li kondenzator EC44 1000mF,6.3V ,koji se nalazi izmedju memorijskog slota i pozlacenog hladnjaka na kom pise GIGABYTE ,na svojim nogicama ima otpor oko 0.4 oma ili imam neki kratak spoj.
Napominjem da do sada nisam imao iskustva pa ako pitam neku glupost da mi se ne zamjeri :)
STAKA

Avatar
RBelectronics
Preminuo
Postovi: 531
Pridružen: 06 Sep 2006, 17:54
Location: BiH - Kiseljak
Specialty: tv-multimedia

Post napisao RBelectronics » 25 Jan 2007, 21:12

jesi mjerio na ploci ili si ga skinuo ako skinut tako pokazuje onda definitivno ima ks a ako je na ploci onda je nesto sto je vezano za njega u ks neki stabilizator dioda ili neki pin od kartica graf,modem.....
alooo pa ko će ovo da plati.....vadi pare...

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Post napisao staka » 25 Jan 2007, 21:26

Mjereno je na ploci.Na njoj je sve skinuto od procesora do modula sa PCI slotova.
Zbog toga i pitam jer nemam iskustva.Normalnoo ako je skinut i da pokazuje kratki spoj, da elko ne valja,ali bas zbog toga sto je na ploci a nisam nikad plocu imao u rukama,ne znam da li mora biti ovakva situacija sa otporom.Inace plocu povrsinski pregledam u kuci a ne u servisu pa ne skidam dijelove sto su mi sumnjivi.
STAKA

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6544
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Post napisao buzdumra » 25 Jan 2007, 21:48

ako je 0.4 oma to je kratki spoj menjaj elko i polako seci vezice dok ne ndjes tacno (nemoj duboko seci )
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Post napisao staka » 25 Jan 2007, 21:57

Za sada necu nista sjeci jer je ovo ipak viseslojna ploca,dok bas sigurno ne utvrdim da ne smije biti ovoliki otpor na ploci iako elko nije skinut.
Pokusacu vidjeti sa ovim prijateljem da nema istu plocu jer se oni bave odrzavanjem kompjutera,ali ipak ne zalaze u dublje probleme,nego odmah mijenjaju drugu plocu.A meni u smanjenom obimu mog posla oko televizora,dobro dodje malo vjezbe na drugoj vrsti tehnike koju ne radim[/b]
STAKA

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24453
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Post napisao Stolle » 25 Jan 2007, 23:36

Ne znam ni ja,ali ako tu ide recimo 3.3V/0.4=8.25A
5V/0.4=12.5A pa sad da li je tako?

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20507
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Post napisao fanzo » 26 Jan 2007, 00:14

ma vadi taj elko .
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Post napisao staka » 26 Jan 2007, 00:23

Dobar si fanzo, sutra cu to kad budem u servisu,onako slabo posla od tv-a.U stanu nemam alata a pravo da ti kazem i meni je sumljiv.Samo sam uspio da odsjecem jednu nogicu od jednog tranzistora jer sam pomislio da je on u slusu,ali nije do njega.
A ovo sam postavio na forum jer sam mislio da neko ima slucajno ovakvu plocu pa da se izmjeri otpor iz prve ruke
STAKA

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20507
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Post napisao fanzo » 26 Jan 2007, 01:23

Često se dešava da se naduvaju i slično elkosi na matičnim pločama. Samo pazi treba dobra i vruća lemilica , jer ploča dobro odvlači temperaturu.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

buljko
_
_
Postovi: 108
Pridružen: 26 Sep 2006, 12:23
Lokacija: Kladovo

Post napisao buljko » 26 Jan 2007, 17:26

Najnize vrednosti otpora koje mozes izmeriti na MB se krecu od 12-20 Ohma po mom iskustvu, sve ispod toga mislim da je proboj, mozda ne elektrolita ali, neke komponente na toj liniji. Zakaci ATX napajanje (bez ukljucenja) pa proprati koji je napon opterecen ili izmeri na ATX konektoru. Proveri tranzistore u pretvaracima na samoj ploci.

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Post napisao staka » 26 Jan 2007, 19:01

Kad nece da ide posao nece.Danas sam pokusao skinuti elko i lemiica stade.
Hajde da vidimo ima li ko WELLER WECP20 sa termoregulacijom,5 zica u rucki.Bijela se zica otkacila u rucki.Ranije sam zapisao gdje koja zica ide ali ne mogu nigdje naci gdje sam to ostavio.Ima li ko semu vezivanja a najbolje bi bilo sliku same rucke odnosno gdje koja zica ide.
STAKA

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6544
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Post napisao buzdumra » 26 Jan 2007, 19:42

bas te bije maler sa tom plocom nisi jos ni kreno.
usput gde nalazite tih kvalitetnih kablova sa 5 zica treba i meni na metre... za moju lemilicu...
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Post napisao staka » 26 Jan 2007, 19:46

Kabal je original na rucki lemilice,s tim sto mi je jedna od zica prije 2-3 godine negdje na sredini prekidala pa sam ubacio novu zicu sa vanjske strane i tada sam za svaki slucaj i precrtao kako idu ostale zice,ali gdje to ostavih bog zna :)
STAKA

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20507
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Post napisao fanzo » 26 Jan 2007, 20:00

staka je napisao:Kad nece da ide posao nece.Danas sam pokusao skinuti elko i lemiica stade.
Hajde da vidimo ima li ko WELLER WECP20 sa termoregulacijom,5 zica u rucki.Bijela se zica otkacila u rucki.Ranije sam zapisao gdje koja zica ide ali ne mogu nigdje naci gdje sam to ostavio.Ima li ko semu vezivanja a najbolje bi bilo sliku same rucke odnosno gdje koja zica ide.
Idi na sajt wellera i mislim da ćeš naći sve šematske prikaze i sitna crevca , ako ne nađeš pogledaću ja imam katalog sa sve šemama , ali malko kasnije
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Post napisao staka » 26 Jan 2007, 20:07

Bio sam na sajtu ali nikako da naidjem sto mi treba,za svaki slucaj nesto sam precrtao sto mi se ucinilo upotrebljivim,ako sta bolje ne naidje sa foruma.Zoka nema problema,hvala ti, kad budes imao vremena i napad dobre volje posalji ako nesto imas.Jer ne bih se kockao ipak grijaci su malo skuplji pa da ne bih napravio veci problem ipak cu cekati da nesto naidje ili ja ne naletim na nekom sajtu
STAKA

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Post napisao staka » 26 Jan 2007, 20:29

Zahvaljujemo
STAKA

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Post napisao staka » 27 Jan 2007, 19:49

Rucka Wellera je rijesena.Bijela zica je bila masa :) ,pomogla je sema , a problem sa ruckom je bilo u termostatu.
Uglavnom se zahvaljujem na pomoci.
STAKA

Avatar
skull
_
_
Postovi: 287
Pridružen: 14 Avg 2006, 12:58
Location: Makedonija
Contact person: Gele
Lokacija: Prilep,Makedonija

Post napisao skull » 29 Jan 2007, 22:23

Sto se maticne tice, najcesto su kondenzatore, posebno one koje su blizu hladnjaka za proc, i oko zamene, malo je tesko izvesti na sama ploca, pa ja koristim da ih (sa noktarce) otkinem na pola, rasturim ih i na njihove pinove koje su fabricki lemeni prikacim nove kondenzatore.Ovo izgleda jako grdo, ali je mnooogo lakshe meniti ih na ovaj nacin.
Gele

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6544
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Post napisao buzdumra » 01 Feb 2007, 15:15

sta bi sa plocom???
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

aco
_
_
Postovi: 33
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:33
Lokacija: Cacak

Post napisao aco » 08 Feb 2007, 14:10

elektrolite za peglanje napona na ploci ne treba meriti avometrom jer se cesto desava da fetovi koji sluze za snizavanje napona za procesor ostanu otvoreni pa zato i pokazuje 0,4oma , inace ako su elektroliti naduti menjaj obavezno u suprotnom elektroliti nemaju mnogo veze sa ukljucivanjem i samim radom ploce {ako nisu dobri to utice na stabilnost sistema}
Inace ja ih menjam tako sto otopim dosta kalaja da spoji obe nozice elkosa pa grejem dok se ne izvuce -[ do sad nisam spalio nijednu plocu a cest ih radim]
naravno posle ispumpam rupu obicnom vakumpumpom
antitalenat za internet

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Desktop Računari”