Trazio sam po netu kakva je razlika u dobrom i losem napajanju,ali uglavnom su bila objasnjena da ce racunar imati bolje performanse ako se stavi kvalitetnije napajanje... Nigde nisam mogao da nadjem kakva je to razlika u komponentama izmedju dobrog i loseg napajanja,osim stvari koje sam sam primetio a to je da bolja napajanja imaju znatno veci kapacitet elektrolita na izlaznim naponima....npr. Ovaj moj Frontier 400W na svakom izlaznom naponu ima po 1000mf,a jedno starije ali dosta kvalitetno napajanje od 200W sa Pentium 2 ima cak po 5500mf na svakom izlaznom naponu!
Zna li neko da napise nesto vise na ovu temu?
pozdrav
Zadnja izmena: Vucko_AR, dana 03 Apr 2009, 11:12, ukupno menjano 1 put.
razlika ti je samo u kvaliteti napajanja, odnosno stabilnosti napona. komponente su osjetljive (neke) i na 0.1V.
u starijim komp gdje pise 300W to je orginalnih 300W, a na kineskom napajanju gdje stoji 500 racunaj da ima efektivnih 200. tako da to je razlika osnovna. i prilikom klokanja pojedinih dijelova (grafickog procesora, napona na CPU) sve to iziskuje vise vati a ako napajanje nema onda ...
Upravo tako. U radionici trenutno imam dva napajanja pa pogledaj razliku. Jedna kutija je skoro prazna, a druga toliko natrpana elektrolitima, prigusnicama, hladnjacima da prosto ne mozes prici komponenti da je zamijenis. Ovu kinesku mozes podici malim prstom a od ove druge treba da se pazis da ti ne padne na nogu.
U jeftinim napajanjima sve što god je moglo da se izbaci a da kako-tako funkcioniše, izbačeno je.
Tako su izbačeni mrežni filteri, redukovane vrednosti kapaciteta i korišćene su jeftine komponente, kako bi se dobilo na dobroj tržišnoj ceni, s obzirom da kupac samo na cenu i gleda.
Zauzvrat svemu ovome rizikuju se daleko skuplje komponente u sistemu.
Od jednog takvog jeftinog napajanja može se napraviti veoma dobro i pouzdano napajanje. Potrebno je promeniti sve nekvalitetne i poddimenzionisane komponente i dograditi filtere. Usput se može dograditi i automatska regulacija broja obrtaja kulera i time znatno utišati napajanje. Takvo prerađeno napajanje će besprekorno funkcionisati bar 5 godina.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
To se jos nezna jer mozda ga potrefi strujni udar mozda grom nikad se nezna evo ja sam imao na mom racunaru mrezu kinesku koju mozes sa maloga prsta podici radila je jedno cetri godina i jos radi samo sto sad radi na P2 a trazio sam mrezu koja vise tezi jer sam mislio da to sto vise tezi da je kvalitetnije , i drugo kod mene se racunar uopste ne gasi radi turbo
cim ga kupis promenis sve elkose, preletujes dobrim (kvalitetnim) tinolom sve elemente koji se zagrevaju i trebalo bi da izgura 3 godine.
posle toga bih ga rado zamenio novim ili eventualno ponovio prepravku s tim da onda mozes da ocekujes da radi jos godinu i po....
posle toga ne bih vise reskirao ..... jer sam jednom vec dobio booom i otisao mi ceo komp pa pa ....
ma to jeftino nedolazi vise u obzir , koliko ploca je baceno sto je ono provuklo kojekakve napone
a tek elko na ploci kaze nauvan ., pa naravno da je naduvan kad nema filtraciju odakle treba biti