Spasavanje podataka sa starih hard diskova
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
-
- _
- Contact person: Aleksandar Djordjevic
- Specialty: tv-multimedia
Spasavanje podataka sa starih hard diskova
SIMPTOMI:
Imam oko 5-6 starih hard diskova koji ne rade. Na nekima imam slike koje mi bas znace. Cerke kad je bila beba i samo njeno odrastanje. Inace ne znam na kom hardu su slike, spakovao sam ih u kutiju s obzirom da ih kompjuter uopste ne prepoznaje. Cak se i ne cuju da rade kad ih prikljucim. Radi li neko spasavanje podataka?
PREDUZETE RADNJE:
S obzirom da se ne razumem oko navedenog problema, nisam preduzeo nista.
Imam oko 5-6 starih hard diskova koji ne rade. Na nekima imam slike koje mi bas znace. Cerke kad je bila beba i samo njeno odrastanje. Inace ne znam na kom hardu su slike, spakovao sam ih u kutiju s obzirom da ih kompjuter uopste ne prepoznaje. Cak se i ne cuju da rade kad ih prikljucim. Radi li neko spasavanje podataka?
PREDUZETE RADNJE:
S obzirom da se ne razumem oko navedenog problema, nisam preduzeo nista.
Re: Spasavanje podataka sa starih hard diskova
Ono sto bih ja probao je da potrazim po oglasima takav isti samo ispravan i prebacio na njega elektroniku.
S' obzirom da se ne vidi niti oglasava najverovatnije je preminula elektronika pa bi ovako nesto moglo da pomogne.
Ako dodje do toga da se ide na spasavanje podataka to kosta papreno...
S' obzirom da se ne vidi niti oglasava najverovatnije je preminula elektronika pa bi ovako nesto moglo da pomogne.
Ako dodje do toga da se ide na spasavanje podataka to kosta papreno...
-
- _
- Contact person: Aleksandar Djordjevic
Hvala na informaciji Kobac. Probacu onda tako kako si rekao. Koliko inace to moze da kosta, znas mozda?
- sonicsabac
- gx
- Contact person: Mladen
Druga elektronika može ali se mora prebaciti i spi čip sa stare elektronike, najbolje nađi diskove koji ti nisu bitni pa vežbaj na njima i iprobaj zamenu elektronike i čipa na njima, a onda pređi na tvoje. Inače malo mi čudno što imaš 5-6 diskova koji ne rade a među njima i hard koji ti je bitan. Probaj ih na drugi komp ili sa drugim usb-hdd kontrolerom
edit:
Cena kako mi je drugar rekao jer je imao sličan problem je od 10-20 000din pa na više sve zavisi od stanja hdd-a
edit:
Cena kako mi je drugar rekao jer je imao sličan problem je od 10-20 000din pa na više sve zavisi od stanja hdd-a
TOMORROW NEVER COMES UNTIL IT'S TOO LATE
I ja imam jedan stari hard disk iz 2004. godine na kome su mi drage fotografije sa ljudima kojih više nema. Disk je tajlandski, marke Western Digital. On je pukao, kad se priključi na računar samo se čuje kliktanje.
Još uvek imam taj računar, sistem je 32-bitni Windows XP. Kad je crkao ovaj tajlandski, na buvljoj pijaci sam kupio neki kineski hard disk i sa njim sam popravio računar i odneo ga u selo jer je mnogo zastareo za današnje pojmove i više ne može da surfuje po Internetu, ali bolje da imam u selu neki kompjuter za ne daj Bože nego da nemam ništa. A pokvareni hard disk sada leži na dnu kutije za alat umotan u najlon kesu.
Ako sam dobro razumeo, da bih spasao slike i snimke sa njega, treba da nađem na buvljaku isti takav hard disk i da skinem sa njega elektroniku i prebacim na ovaj pokvareni, i onda da ga ubacim u ono kućište u kome je bio?
Još uvek imam taj računar, sistem je 32-bitni Windows XP. Kad je crkao ovaj tajlandski, na buvljoj pijaci sam kupio neki kineski hard disk i sa njim sam popravio računar i odneo ga u selo jer je mnogo zastareo za današnje pojmove i više ne može da surfuje po Internetu, ali bolje da imam u selu neki kompjuter za ne daj Bože nego da nemam ništa. A pokvareni hard disk sada leži na dnu kutije za alat umotan u najlon kesu.
Ako sam dobro razumeo, da bih spasao slike i snimke sa njega, treba da nađem na buvljaku isti takav hard disk i da skinem sa njega elektroniku i prebacim na ovaj pokvareni, i onda da ga ubacim u ono kućište u kome je bio?
- alexa_pg
- Site Admin
Tako je.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
- KASA1
- Site Admin
Sve to drži vodu ako HDD nije mehanički oštećen (nosači glava, ležište motora, pogrebane magnetske ploče sa zapisima).
Što se elektronike tiče, kolega @sonic je već napomenuo:
Što se elektronike tiče, kolega @sonic je već napomenuo:
sonicsabac je napisao: ↑06 Okt 2024, 13:53Druga elektronika može ali se mora prebaciti i spi čip sa stare elektronike,...
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"
I ako imam sreće da taj disk koji kupim na buvljaku ima ispravnu elektroniku. A ja to kad ga kupujem ne mogu znati, tek kad ga priključim na računar.
Ali dobro, i ako je neispravan, nisam mnogo štetovao - prodaju se za 200-300 dinara sada. Veći će problem biti da nađem baš Western Digital hard disk i baš taj model koji mi treba.
Valjda će se pojaviti to što mi treba. Sve se pojavi na buvljaku pre ili kasnije. Evo ja sam imao 9 knjiga od sabranih dela mađarskog pisca Lajoša Zilahija i samo mi je falio roman Samrtno proleće. I godinu dana sam ja tražio Samrtno proleće baš od tog izdavača po Internetu da napravim komplet i nisam mogao da nađem. I pre mesec dana na tramvajskoj stanici naletim na uličnog prodavca knjiga i nađem baš tu knjigu i od tog izdavača i napravim komplet sabranih dela i stavim u regal. Ne mogu vam opisati kako sam radostan bio zbog te sitnice.
Ali dobro, i ako je neispravan, nisam mnogo štetovao - prodaju se za 200-300 dinara sada. Veći će problem biti da nađem baš Western Digital hard disk i baš taj model koji mi treba.
Valjda će se pojaviti to što mi treba. Sve se pojavi na buvljaku pre ili kasnije. Evo ja sam imao 9 knjiga od sabranih dela mađarskog pisca Lajoša Zilahija i samo mi je falio roman Samrtno proleće. I godinu dana sam ja tražio Samrtno proleće baš od tog izdavača po Internetu da napravim komplet i nisam mogao da nađem. I pre mesec dana na tramvajskoj stanici naletim na uličnog prodavca knjiga i nađem baš tu knjigu i od tog izdavača i napravim komplet sabranih dela i stavim u regal. Ne mogu vam opisati kako sam radostan bio zbog te sitnice.
Na forumu su prisutne kolege koje popravljaju računare, postavi sliku elektronike, model i kapacitet, možda neko ima na lageru
.

Hvala na ideji. Za ovaj vikend mislim da odem u selo, pa ću da iskopam crknuti hard disk iz kutije za alat i da ga slikam.
Bio za vikend u selu, izneo hard disk u dvorište i slikao ga. Jeste Western Digital, model WD400BB-23FJA0, kapacitet 40GB, proizveden 2004. godine, ali nije na Tajlandu kako sam napisao nego u Maleziji. Crko je pre 3 godine pa sam zaboravio sve detalje o njemu, jer mi nije bio pri ruci. Ako negde naletim na isti takav hard disk, pokušaću da spasem fotografije sa njega.
- Prilog
-
- Etiketa hard diska
- DSC_0069.jpg (30.72 KiB) Pregledano 61 put.
-
- Elektronika hard diska
- DSC_0070.jpg (45.37 KiB) Pregledano 61 put.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 5 Odgovori
- 1286 Pregledano
-
Zadnji post napisao milan
03 Okt 2008, 09:06
-