slika RADOVI NA ODRŽAVANJU FORUMA SU ZAVRŠENI.
AKO IMATE NEKIH PROBLEMA SA KORIŠĆENJEM FORUMA, POŠALJITE E-MAIL NA fanzoor@fanzo.org
HVALA NA RAZUMEVANJU

Ghostovanje sistema iliti BeKaP

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20621
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Ghostovanje sistema iliti BeKaP

Post napisao fanzo » 02 Jul 2008, 02:12

Ne znam da li je urednik Chellawy možda ovo već postavio...
Evo nekih saveta...
GHOSTOVANJE SISTEMA

Instalirali ste WInodws, drajvere i programe? Izvrsili ste sve potrebne promene kako bi vam bolje radio i utrosili ste previse vremena i ne zelite da to opet radite? Resenje je ghostovanje sistema na CD.

Pošto se cesto postavljaju pitanja o Symantec-ovom programu za back-up particija Ghost ovde se nalazi detaljno upustvo o tome kako napraviti image fajl particije, a da ona ne zauzima preterano mnogo prostora.

Prvo je potrebno instalaciju operativnog sistema maximalno skratiti kako bi se racionalisao prostor i omogucio osnovni cilj- ghost fajl manji od 700 mb (da bi to stalo na 1 CD), koji ukljucuje vecinu važnih programe (oko 1.5 gb popunjenog prostora na HDD-u)

1.Skracivanje Windows instalacije

Po instalaciji Windows XP Professional operativnog sistema uocljivo je da je velicina Windows direktorijuma dramaticno veca u odnosu na prethodne verzije (ME ili 2K)- oko 1.1 gb. Skratice se vveoma lako i efikasno na nekih 600 MB, ako se uradi sledece...U Start Menu>Run ukucati "sfc /purgecache". Time ce otici svi bekapovani fajlovi tokom instalacije, dllcache direktorijum itd. Sve to nije potrebno za pravilan rad Windows-a. Sledece što je potrebno uraditi je da se obriše u direktorijumu "Windows>Driver Cache>i386" fajl "driver.cab". On je velicine nekih 70 MB i sadrži drajvere za uredaje koji su podržani pod WinXP. Posle ovoga prilikom svakog dodavanja novog hardvera bice vam potreban Windows CD, ali ionako se radi o drajverima za starije uredaje, a pretpostavljam da dodajete nove uredaje koji idu sa svojim drajverima. U svakom slucaju može se naknadno fajl vratiti sa CD-a. Nalazi se u "i386" folderu ili ga možete prebaciti na drugu particiju radi nakanadnog vracanja u Windows.
Iskljucite podršku za Hibernaciju kako bi se obrisao fajl "hiberfil.sys" koji je takode mamutskih dimenzija od 128 mb pa naviše (u zavisnosti od velicine sistemske memorije koju imate). To cete uraditi na sledeci nacin Start>Control Panel>Power Options>Hibernate>Enable Hiberenate (decekirajte). Ako vam "hibernate" kartica nije ponudena onda neki od Vaših drajvera ne podržava hibernaciju (npr. pod WinME drajveri za PCTV kartice ne podržavaju hibernaciju pa je zato nema kao opcije).
Idite zatim desnim dugmetom na "My Computer" (ili iz Control Panela na System) pa na Tab System Restore i iskljucite ga samo ako Vam nije neophodan tj. ako nemate neke važne restore tacke systema. Ako iskljucite SR sve Restore tacke ce nestati i ponovno ukljucivanje SR neäe ih vratiti.
Ispraznite i "Temporary Internet files" putem opcije Start>Control Panel>Internet Options>General>Delete files. Poželjno je i da My Documents držite na drugoj particiji ukoliko imate mnogo fajlova u njemu. Prebacicete ga na drugu particiju desnim klikom na ikonu "My documents" pa odabirom "Move..." i patha do novog foldera gde ce biti "MyDocs" . Ostale sistemske foldere možete preko prebaciti na druge lokacije pomocu programa TweakUI koji se nalazi u okviru PowerToys instalacije. Ali to nije važno. Treba nešto ostaviti i za bekap . Obrišite i swap fajl. Ako nemate neku od novijih verzija Ghosta (ovde se radi o verziji 2001) obrišite ga rucno, ali iz DOS-a. To je fajl pagefile.sys u root-u Vaše particije na kojoj je instaliran WinXP.

Sada napravite startup disketu. Kliknite desnim dugmetom na FDD (My Computer) odaberite "Format" pa onda "Create MS-DOS startup disk", ili iz instalacije Norton Ghost 2001 paketa startujte "Norton Ghost Boot Wizard". Ako vam treba podrška za CD-ROM (npr. ako vracate ghost fajl na koji se nalazi na CD-u ) potreban Vam je startup-disk koji podržava CD (što MS-DOS startup nije!). Znaci ili iz Ghosta ili WinME/98 startup disketica, ako je imate.
GhostPE.exe fajl iskopirajte na MS-DOS disketu ili na neko mesto na HDD-u i ubacite disketu pa restartujte racunar. Startujte Ghost (u slucaju Ghost startup diska startovace se sam i imacete podršku za rad mišem). Tab tasterima i kursorima+enter vršite navigaciju (ako hocete mišem da radite iz DOS-a koji ste startovali sa MS-DOS startup diskete potreban je mouse drajver za DOS).

2.Pravljenje Bekap particije u kompresovani image fajl...

Odaberite "Local>Partition>To image" (može se bakapovati i ceo HDD na drugi HDD, tada je umesto partition potrebno odabrati opciju Local>Disk>To partition)
Bicete upitani "Select Local Source Drive". To je znacajno ako imate više HDD-ova (ne particija!). potrebno je odabrati onaj na kome je particija koju bekapujete. Sledece pitanje koje Vam je upuceno odnosi se na izbor particije sa odabranog HDD-a (Select source Partitions...). Zatim je preko file requestera odaberite neku lokaciju na drugoj particiji ili drugom HDD-u i upišite ime fajla pod kojim želite da se snimi bekap (koristite prilikom "šetanja" kroz opcije Tab taster). Sada cete biti upitani koliki stepen kompresije želite. Odaberite "High" jer cete tako imati nešto vecu kompresiju od 1:2. Kompresija jednog diska sa 1.5 gb popunjenosti i High komprsijom traje oko 10-tak minuta.

3.Povratak bekapovanog ghost fajla na particiju...

Procedura je ista kao i za pravljenje Ghost fajla, samo se sada bira "Local>Partition>From Image". Odabere se sve što i gore, disk, particije sa izuzetkom kompresije. Kada Vas pita za Source Fajl nadite gde je snimljen prethodno bekapovan fajl i voila. Za 3 min (na bržem racunaru) imate svoju instalaciju u top-formi.

Ako Vam i pored svega particija ispadne veca nego što to želite možete iz "Ghost Explorera" da podelite .gho fajl na više delova odabirom "View>Options>Set Span Size".
Takode preko Ghost Explorera moguce je dodavati i brisati razne fajlove iz gotovog ghost fajla kao da se radi o fizickoj particiji, a ne o kompresovanom fajlu na vašem HDD-u
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5362
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: Ghostovanje sistema iliti BeKaP

Post napisao chellawy » 03 Jul 2008, 00:39

bilo je price o tome i kada je clan dali bese onaj frenki ili kako vec ??? nesto pisao (delimisno netacno)
obecao sam da cu napraviti detalje o tome i verujem kako ce to biti za vikend , sledeci
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Zaključano
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Windows - softverski problemi”