Dual boot XP i Win7 64 na SSD-u

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
kosmajac
gx
gx
Postovi: 248
Pridružen: 29 Sep 2007, 01:11
Location: Pale,RS BiH
Contact person: Miso
Phone number: 0038757226666

Dual boot XP i Win7 64 na SSD-u

Post napisao kosmajac » 24 Sep 2015, 23:08

Pokusavam da instalisem XP i Sedmicu na istom SSD-u.
Imam MSI Z68MA-G43 G3 plocu a SSD je Samsungov 850 PRO 256GB.
Problem je u tome sto mi XP moze proraditi samo kada u biosu Sata mod podesim na IDE
a sedmici treba AHCI. Svaki put kod prelaska sa jednog na drugi sistem ici u bios pa mjenjati mod
malo mi bez veze .
Uspjevam sa IDE uci i u XP i sedmicu ali Magician mi zahtjeva rad u u AHCI modu
radi boljih performansi sistema.
Ima li neko mozda ideju kako da rjesim ovo.
Dakle hocu i XP i Win7 64bit da mi se butuju sa AHCI podesenim sata modom.

Avatar
ivan_trle
gxu
gxu
Postovi: 628
Pridružen: 18 Dec 2010, 16:44
Location: Srbija
Contact person: Ivan
Lokacija: Veliko Gradište

Re: Dual boot XP i Win7 64 na SSD-u

Post napisao ivan_trle » 24 Sep 2015, 23:16

Pretpostavljam da ne možeš da instaliraš XP ako je SATA kontroler u AHCI mod-u, jel tako?! Nije tu bitan koji je disk, bitni su drajveri za čipset.
Ako je tako, onda treba da prepraviš XP instalaciju tako što ćeš da ubaciš drajvere za tvoj čipset (slipstream), ili da potražiš na Internetu neku instalaciju XP što svežijeg datuma.
U principu to može, i naravno prvo se instalira XP pa zatim "sedmica".

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 2992
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Dual boot XP i Win7 64 na SSD-u

Post napisao nike » 24 Sep 2015, 23:19

Kod: Označi sve

http://www.rmprepusb.com/tutorials/xptoahci
Poluznanje je opasnije od neznanja!!!
"Patriotizam je zadnje utočište podlaca"-Samuel Johnson

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19976
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Dual boot XP i Win7 64 na SSD-u

Post napisao fanzo » 25 Sep 2015, 17:31

Ne mora win7 na ssd da bude na AHCI, ali (kao) ima malo bolje performanse.

Ja ti uopšte ne preporučujem da radiš to šta radiš, nego da uradiš sledeće (mnogo je komfornije)

Inače upravo o svemu ovome smo pisali pre par godina, imaš sve na forumu.


Znači, treba ti sledeće da uradiš:
- U biosu ostaviš AHCI i instaliraš win7
- skineš VMware player (odeš na njihov sajt)
- u VMware plejeru instaliraš XP (instaliraš ga upravo kao kada bi ga instalirao na realnu mašinu: ubaciš instalaciju XP na cdrom ...)). Samo pratiš instrukcije sa VMware plejera.

Da ne detaljišem, ima sve na forumu... traži.

Šta dobijaš sa ovime:
Uvek si na sedmici.
Kada poželiš da pokreneš XP, ti pokreneš VMware player koji se podigne za sekundu i u njemu klikneš na tvoj instalirani XP.
XP se diže sporije od win7 .. sačekaš oko 15-tak-20 sekundi i podignut je. Radiš u XP-u kao da je na posebnoj mašini. Svi portovi na matičnj ploči mogu biti aktivni ili da ih deaktiviraš po želji (LAN, USB, Serijski, paralelni ..sve šta imaš od hardvera).
Kada želiš da se prebaciš na win7 samo se ustvari prebaciš između prozora.
Vratiš se na XP na jedan klik .. i obrnuto..
Nećeš da radiš na XP .. ugasiš na na START/Sh.Down kao u stvarnom XPu... on se odloguje i ugasi.... Takođe na njega instaliraš sve šta hoćeš kao na stvarnom XPu.

Kod mene ovo radi već dosta dugo.
Ovo ti je mnooooooogo bolja i kulturnija opcija nego da particinišeš disk.
Inače ima na forumu i kako smo pisali kada imaš dve particije Win7/XP. Ali je to bilo pre nego sa VMware.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
kosmajac
gx
gx
Postovi: 248
Pridružen: 29 Sep 2007, 01:11
Location: Pale,RS BiH
Contact person: Miso
Phone number: 0038757226666

Re: Dual boot XP i Win7 64 na SSD-u

Post napisao kosmajac » 25 Sep 2015, 20:08

VMware vec imam trenutno . i ja nisam zadovoljan sa njim.
Par programa mi hoce zaribati na njemu , u i prihvatanje usb
uredjaja zna mi biti smorno , prihvati ga krovna sedmica u pozadini
( osjetim po razlicitim tonovima u sistemima ) i cupaj-sadi dok pametniji ne popusti.
Dok su i instalacije bile nove sve je to i islo mnogo bolje , ali necu sebe opet da dovedem
u nepriliku da jedan rutinski posao npr. ubacivanje jezika u mobilni se pretvori u moru -
ozivljavanje aparata nekoliko sati ili dana , a musterija nervozna i dosadna
(jedno zlo nikada ne dolazi samo)
Cim uhvatim vremena uradicu ono sto su mi predlozili Ivan i Nike.

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19976
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Dual boot XP i Win7 64 na SSD-u

Post napisao fanzo » 26 Sep 2015, 17:06

A zašto nam ne napišeš tačno zbog kojih razloga ti treba XP.
Ja takođe imam gomilu specifičnih alata i sve mi radi na win7, čak i pony programator.

Programi koji su napisani za XP moraju se instalirati u režimu komatibilnosti za XP, a zatim prilikom prvog pokretanja (a može i kasnije) da se pokrene u režimu kompatibilnosti za XP. Win7 to zapamti i sledeći put ga otvaraš samo na 1 klik.

No, naravno ne moraš nam napisati ako je to tajna lične prirode.

Ako ti to sve treba za mobilne telefone, gde redovno bockaš USB alate i uređaje, sami wndowsi se zaglupljuju vremenom zbog gomile različitih USB uređaja koji se bockaju u USB portove. Od gomile USB drajvera windowsi vremenom brljaju. To sam primetio.
Ja recimo alate koje bockam u USB, gledam da ih uvek bockam u isti USB ulaz. Nikada ne šaram. Tako duže drži.
Takođe ne volim da instaliram novi os .. jer mi je to noćna mora od mesec dana i više lolzi

Kasnije sam za mobilne telefone imao poseban računar, koji kada bi počeo da brlja na USB portovima, samo vratio bekap u vreme kada je računar bio podešen sa svim neophodnim alatima. Vraćanje bekapa je skoro automatizovano i trajalo svega 20-tak minuta i to skoro bez moje asistencije.

No, ako ipak želiš posebno da imaš XP i Win7, već sam ti napisao da to sve lako ide i ima opisano ovde na forumu.
Znam samo iz sećanja da prvo moraš instalirati XP, a zatim pokrenuti instalaciju Win7.
Prirlikom instalacije Win7 on prepozna da imaš još jedan OS i nudi ti posebnu instalaciju. Naravno moraš ga instalirati na posebnu particiju. Sve radi iz prve.
I naravno ne smeš da uključiš AHCI mode. A što se tiče performansi nećeš ni primetiti. Ja imam SSD odavno, veruj mi na reč.

A sad , što se tiče SSD ... XP jako loše radi sa SSD, a ne u smislu brzine (bezina je odlična) nego sa XP SSD hoće da crkne. :lala: a onda imaš još jedan belaj ... :lala:
Ali ... ako Win7 redovno kontroliše ceo SSD onda ne bi trebalo da imaš problem sa crkavanjem SSD diska. Takođe kada kupuješ SSD disk, trebalo bi da kupiš od proizvođača koji ima alate za održavanje SSD diska. jedan od tih proizvođača je INTEL.
Neki manje zvučni proizvođači nemaju alate i nemaju nikakvu podršku za SSD.
Samsung kako vidim ima alate, ali ne znam kako radi.
OCZ ali samo za novije diskove ima, ali ne znam kako radi.
http://www.oblakznanja.com/2013/07/alat ... d-diskova/
Programe za tvikovanje bolje izbegni, jer tebi ipak treba za posao...
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
kosmajac
gx
gx
Postovi: 248
Pridružen: 29 Sep 2007, 01:11
Location: Pale,RS BiH
Contact person: Miso
Phone number: 0038757226666

Re: Dual boot XP i Win7 64 na SSD-u

Post napisao kosmajac » 27 Sep 2015, 00:09

Sada trenutno imam sedmicu na Samsungu EVO840 sa izvrsnim alatom Magician za odrzavanje diska , a XP mi je na HDD-u.
Kupio sam Samsung 850PRO isto sa Magicianom , i hocu da olaksam sebi sa dual bootom .
XP sam vec uspio pokrenuti u AHCIu (tnx Ivanu i Nike) i Magician mi primjetio sam radi kako treba u XPu tako da se
ne bojim da ce mi XP ubiti disk.
XP mi treba za recimo dva alata za LG telefone , koji jos uvjek rade korektno samo u XP . ima ih jos ali tih sam se sjetio
"iz prve ruke" .
Sve ih je manje ali dok ne prorade u novijim sistemima moram imati i XP.
Zatim isto nesto ako ne ide kako treba predjem na drugi sistem , lakse mi je nego na drugi racunar'.

Za USB imam i ja isto iskustvo - portovi su mi vec presli ja mislim COM300
i to j jedan od razloga sto hocu nove instalacije - drugi hocu da napravim sliku/slike
potpuno zdravih sistema , (mada je sistem kao zivo bice , obogacuie se vremenom
tako da slika sistema nije mi bas nesto bogom dano}
i treci razlog - kada sam citao karakteristike ovog 850PRO
popalio se na njega , nisam mogao odoliti a ovaj stari SSD ide u
kucni komp.
I da dodam juce sam dekodirao jedan LG , tokom procesa izcitavanja/editovanja/upisivanja particija flesa
pet-sest puta je mjenjao USB mod EMERGENCY/NORMAL tako da nebi se smio usuditi to raditi u virtualnoj masini.

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19976
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Dual boot XP i Win7 64 na SSD-u

Post napisao fanzo » 28 Sep 2015, 10:03

kosmajac je napisao:...
I da dodam juce sam dekodirao jedan LG , tokom procesa izcitavanja/editovanja/upisivanja particija flesa
pet-sest puta je mjenjao USB mod EMERGENCY/NORMAL tako da nebi se smio usuditi to raditi u virtualnoj masini.
Apsolutno se slažem.
Ne bih ti ni predlagao virtuelni XP da sam znao da ti treba baš za to. Predložio bih ti drugi računar :lala:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
birocip
Preminuo
Postovi: 860
Pridružen: 01 Okt 2006, 00:17
Location: Smederevo
Contact person: Zoran
Phone number: 38126654100
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Smederevo
Kontakt:

Re: Dual boot XP i Win7 64 na SSD-u

Post napisao birocip » 28 Sep 2015, 14:12

Ja odkad radim mobilne telefone uvak sam radio na 23 racunara...nikada nisam mogao sve na jedan...
Pogotovo kada koristis NSpro I Ustpro@ sa ostalim boksevima...
a sto se tice podizanja drajvera za mobilne to je tek cudo zivo ,za svaki telefon 0d 5 do 15 nekih drajvera dize.
Obicno koristim program UsbDeview i sa njim brisem,selektujem.
Jos uvek koristim iskljucivo XP ,cak na jednom imam win98...
Ako nemate sada dovoljno vremena za svoje zdravlje,kasnije ćete odvojiti mnogo više vremena i novca za svoju bolest

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Windows - softverski problemi”