FOX 32DLE182 - pali ali nema slike
Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
FOX 32DLE182 - pali ali nema slike
LED TV
FIRMA: FOX
MODEL: 32DLE182
MODEL DODATNO:
CHASSIS:
MAINBOARD: TP.MS3663S.PB818 posebno 48W3
NALEPNICA V320BJ6-Q01
PANEL: CX315DLEDM
SIMPTOMI:
Reaguje na paljenje,ali kada se upali,nema ni logo ni ton-nista.Slika pocinje polako da se javlja,a na ekranu imaju 3 zatamljenja-3 fleke velicine otiska malog prsta,u nekom momentu se pojave vertikalne linije pa nestanu i ostane kao na slici.Ovo mi je prvi tv koji radim-nisam se bavio time do sada.Na osnovu slike voleo bih komentar,ima li smisla da se zanimam sa ovim ili je tezi slucaj.Najvise me zanimaju crne fleke na ekranu-da li je ostecen ekran?Veceras ne mogu nista da radim,ali me interesuje Vase misljenje.Evo slike---Covek koji mi je dao tv se kune da se tv naprasno ugasio,tada je imao ton,i odlozen je na ledja-ekran gore do mog preuzimanja.
FIRMA: FOX
MODEL: 32DLE182
MODEL DODATNO:
CHASSIS:
MAINBOARD: TP.MS3663S.PB818 posebno 48W3
NALEPNICA V320BJ6-Q01
PANEL: CX315DLEDM
SIMPTOMI:
Reaguje na paljenje,ali kada se upali,nema ni logo ni ton-nista.Slika pocinje polako da se javlja,a na ekranu imaju 3 zatamljenja-3 fleke velicine otiska malog prsta,u nekom momentu se pojave vertikalne linije pa nestanu i ostane kao na slici.Ovo mi je prvi tv koji radim-nisam se bavio time do sada.Na osnovu slike voleo bih komentar,ima li smisla da se zanimam sa ovim ili je tezi slucaj.Najvise me zanimaju crne fleke na ekranu-da li je ostecen ekran?Veceras ne mogu nista da radim,ali me interesuje Vase misljenje.Evo slike---Covek koji mi je dao tv se kune da se tv naprasno ugasio,tada je imao ton,i odlozen je na ledja-ekran gore do mog preuzimanja.
Zadnja izmena: baracuda, dana 12 Dec 2022, 22:23, ukupno menjano 2 puta.
- alexa_pg
- Site Admin

- Specialty: tv-multimedia
Re: Fox dle182-pali ali nema slike
1. Naziv TV aparata nije DLE 182. Ispred ide neka cifra koja označava veličinu panela. Primjer 32
2. U nazivu aparata nemoj da praviš razmake jer isti ne postoje ni na naljepnici. Ako je aparat 32" onda je pravilan naziv 32DLE182
3. Otvori aparat i napiši koja je šasija u pitanju i koji je panel. Podatke unesi u prvi post.
4. Ispravi navedene propuste
Tačke koje se vide na slici djeluju mi kao fizičko oštećenje.
Za ostalo, tek kad otvoriš aparat i budemo znali o kojoj šasiji se radi tada ćemo nastaviti diskusiju.
2. U nazivu aparata nemoj da praviš razmake jer isti ne postoje ni na naljepnici. Ako je aparat 32" onda je pravilan naziv 32DLE182
3. Otvori aparat i napiši koja je šasija u pitanju i koji je panel. Podatke unesi u prvi post.
4. Ispravi navedene propuste
Tačke koje se vide na slici djeluju mi kao fizičko oštećenje.
Za ostalo, tek kad otvoriš aparat i budemo znali o kojoj šasiji se radi tada ćemo nastaviti diskusiju.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
Re: Fox 32dle182-pali ali nema slike
Ispravljeno.
- alexa_pg
- Site Admin

Hvala na saradnji.
Jesi li probao da dovedeš neki signal na ulaz TV-a. Ima li tona? Pretpostavljam da ne znaš na kom je ulazu ostao, probaj sve redom.
Provjeri sve napone neophodne za pravilan rad aparata: 12V, 5V, 3V3, 1V8
Zbog nekih vertikalnih linija koje pominješ, uzrok može biti sam panel ili loše napajanje.
Jesi li probao da dovedeš neki signal na ulaz TV-a. Ima li tona? Pretpostavljam da ne znaš na kom je ulazu ostao, probaj sve redom.
Provjeri sve napone neophodne za pravilan rad aparata: 12V, 5V, 3V3, 1V8
Zbog nekih vertikalnih linija koje pominješ, uzrok može biti sam panel ili loše napajanje.
- KASA1
- Site Admin

Ovo mi baš nije jasno,... imaš li kakvu sliku ili slikom nazivaš ovo što vidimo gore (samo osvjetljen panel)?
Ako dobiješ ton na nekom od ulaza, koncentrirao bi se na provjeru napona za matricu (12V) te izvedenih napona na T-CON-u (display board-u).
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"
Tv samo sto sam otvorio,interesovalo me je sta se desava.pa sam za sada samo prikljucio tv na napajanje.Nisam probao nista od ulaza(bilo je kasno),mislio sam da cu po prici dobiti crni ekran bez javljanja LED-a(tv se samo ugasio po prici,ili da ekran "sevne" i ugasi se).Na sliku mislim ono sto sam dobio - gornja slika.Danas ako stignem cu prikljuciti STB da vidim sta se desava, i probati da vidim sta ima od napona.Za ekran i fleke sam pitao jer mi je neverovatna prica od decka ciji je tv.Sinoc naknadnim razgovorm,covek i dalje tvrdi da je tv samo odlozen i njemu takodje nisu jasne tacke koje se vide.Takodje i dalje tvrdnja da tv nije tumban do mog preuzimanja-I meni lici na ostecenje,pa zato Vas pitam ima li smisla traziti dalje ako je panel los.Kada se "slika" javlja-pali se zelena,dobije se polako osvetljaj na ekranu,pocinju neka desavanja na samoj slici,pojave se na trenutaK u srednjem delu oko 20 cm vertikalne nepravilne linije i ugase,tv dobija malo bolji osvetljaj i slika ostane kao gore.Na pozadini tv-a se kroz rupe vidi da je LED ostao upaljen,Ekran nisam skidao jos,postoji li mogucnost da se nesto zalepilo ispod ekrana,mada i meni sto pitam ovo deluje neverovatno i glupo pitanje,pogotovo sto je lezao na ledjima?TV je star 4 godine,pa mi i za rok trajanja ekrana deluje malo.Ako je pritisnut raspored crnih tacaka mi takodje deluje nenormalno jer su medjusobno odvojene podaleko.Dve na kraju jedna u sredini.Potrebna su 3 nezavisna udarca da se onako osteti.
- KASA1
- Site Admin

Djeluje kao da se nešto zavuklo ispod matrice. Tko zna gdje ga je držao,... moljci, recimo, čuda znaju napravit.
Probaj odradit preporuke kako bi imali bolji uvid u stanje.
Probaj odradit preporuke kako bi imali bolji uvid u stanje.
- alexa_pg
- Site Admin

Moj predlog je da vratiš stranki TV.
Nisam bas najbolje objasnio poreklo tv-a.Covek koji mi je dao TV mi je dao tv Ne zeli da ga popravlja.Pitanja naknadno su - imam li ja svrhe da se igram sa njim ili je izgubljen slucaj- znaci nije stranka u pitanju,jer sebi ne bih dozvolio ovakav laicki pristup popravci.U elektroniku se razumem,samo mi je ovo prvi tv.Na slavi sam sada pa novo ne mogu nista reci.Znacila bi mi sema ako ima da se brze snadjem......
...................................................................da dopunim da ne pisem nasiroko,nasao sam vremena za dve stvari.Prva je zakacen je STB preko HDMI na oba konektora-nista se ne desava,a druga po meni bitnija(ali jos uvek nisam iskljucio skroz),kada se nakrene ekran,blagim kuckanjem po ekranu na mestima fleka-srednja fleka se pomerila,znaci ima nesto ispod panela....valjda cu naci vremena da skinem plocu i premerim
...................................................................da dopunim da ne pisem nasiroko,nasao sam vremena za dve stvari.Prva je zakacen je STB preko HDMI na oba konektora-nista se ne desava,a druga po meni bitnija(ali jos uvek nisam iskljucio skroz),kada se nakrene ekran,blagim kuckanjem po ekranu na mestima fleka-srednja fleka se pomerila,znaci ima nesto ispod panela....valjda cu naci vremena da skinem plocu i premerim
Zadnja izmena: baracuda, dana 13 Dec 2022, 20:49, ukupno menjano 1 put.
- alexa_pg
- Site Admin

Šemu za TP.MS3663S.PB818 imaš na ovom linku
Kod: Označi sve
https://www.electronica-pt.com/esquema/tv/china-tv-schematics/tp.ms3663s.pb818--84067/"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
Re: FOX 32DLE182 - pali ali nema slike
Ovako,otvorio sam tv i skinuo plocu.Merenja samo ploce odspojene od svega na stolu.Na ploci postoje naponi 12V, 5,2 V,3,3V na fleshu,i ulazni kraj stabilizatora 3,3V izlaz 1,9V.(2 mase,razlicita merenja u zavisnosti od polozaja pipalice).Konektor za led daje 40V na krajevima.Meni naponska ploca deluje ok,mada ....ajde sa rezervom da kazem.Na samo cipu(procesoru) svi krajevi vode iz cipa u HDMI i ostale prikljucke,mene interesuje gde se nalazi matrica koju KASA 1 pominje,da li je to stampa na samom panelu pod plastikom pokrivena u dnu ekrana.Kako ide redosled komandi za paljenje ekrana-da li posle signala sa procesora odredjuje paljenje ekrana ploca na panelu?Da li je dovoljan napon od 40V za led?Treba mi malo preciznija pomoc oko lokacije gde da gledam.Do ploce na panelu nisam jos stigao,ekran je u sobi sa njom,nemam ga gde trenutno.A na semi koju ste dali nisam uspeo da se snadjem za deo elektronike koji pokazuje deo vezan za signal na tv-u i osvetljavanje celog ekrana(mislim na samu sliku na ekranu-ne pozadinsko osvetljenje).Za pomeranje fleke na blago kuckanje ekrana sam pomenuo u prethodnom postu.Zakacen je samo STB bez prijema signala,tako da ton nisam mogao da dobijem,nisam imao antenu pri ruci,a svi prikljucci su mi tada bili daleko da ga probam sa signalom televizije.Delujem pomalo neozbiljno,ali imam problem sa mladjim detetom i ovo sto radim je sve na silu i brzinu,pa ne mogu da uradim skolski jer u momentu nemam stvorene uslove,i zato se izvinjavam sto je ovako.
- KASA1
- Site Admin

LCD matrica jest display, staklo iliti ekran kako ga ti nazivaš, sa svojim display boardom – štampom na kojoj se od dolaznog napona Vin=Vcc od +12V putem DC/DC konvertera generiraju naponi potrebni za rad matrice (VGH= 20 do 35V, VGL= -5 do -11V, Vdd= 3.3V, AVDD= 15 do 20V,...). Provjeri na toj pločici imaš li tih napona kad startaš tv.
To je vrlo bitno jer ako dobiješ ton, matična je ploča vrlo vjerojatno funkcionalna pa bi se trebao fokusirati na gore navedeno.
Da se ne igramo dopisne školice, ovdje imaš neke osnove koje će ti dati sliku o čemu se tu radi:
Hvala na detaljnom odgovoru....danas cu ako stignes probati da vratim sve i povezem sa antenom tv.Imate li mozda semu za display board za ovaj model?Mada mogu i peske da ispratim od konektora na displeju kuda se napajanje grana.Nisam zagledao detaljno,plocica je celom duzinom ekrana zalepljena-postoji li mogucnost da se ona skine ili cu morati da radim na tv-u direktno?Pitam u stvari da li se fletovi mogu otkaciti sa strane displej ploce?I da se organizujem drugacije bez donosenja tv-a,vec samo dve ploce spojene na stolu posle probe?
- KASA1
- Site Admin

Pločica je dio lcd matrice pa ćeš morati raditi direktno na tv-u,... šeme za to nema ali su navedene mjerne točke obično označene.
Na poslu sam trenutno ali da pitam.Ako se utvrdi da nesto na matrici ne valja,sme li da se duva ili lemi zbog fleta?Hoce li flet da izdrzi temperaturu ako je deo blizu njega?Ili se menja cela matrica( ako to moze)?
Ovako ploca matrice izgleda
Na plocu dolazi 12V u odnosu na masu,oznake koje ste dali se razlikuju od onih na displej bordu.Kacio sam STB,zajedno sa antenom i proverenim zvukom na drugom TV-u na sva 3 HDMI,cak i samo na antenu,zvuka ni od korova.Ovo sam nasao
a prema oznakama na ploci meni je
12V'=12V
VDDR=3.3V
VDDAM=8,6V -AVDD
GVOFF=+2v (ovo mi je nejasno,mozda sam promasio,samo ova oznaka ima,a nije jednoznacno na ploci ime+polje).Napon VGL nisam nasao obelezen,ali sam nasao na ploci -8V.
VGHP=30V
Moze li neko da potvrdi i da mi da tacke da budem 100% siguran.Samo sa ovim da li je ova ploca ispravna ili ne?Cudno mi je GVOFF i VDDAM(ali zbog -8V na ploci samo VDDAM-manje je).....Recite sta dalje...Po videu 1N1802 ic na displey bardu generise AVDD,Komentar je BLUE SCREEN NO DISPLAY OR BLACK SCREEN WITH STRIPES.....ja imam mesavinu ovo dvoje,ali imam i neki napon,pa mi nije jasno kako ima napona?Valjalo bi mi datasheet ovog kola jer mislim da ono radi ali mu je periferija odlutala(okolo je nesto promenilo vrednost pa je i napon manji-konverter ne radi kako treba,ili sa glavne ploce ne dobija dovoljno napona).Valjda je to ovo kolo...
a prema oznakama na ploci meni je
12V'=12V
VDDR=3.3V
VDDAM=8,6V -AVDD
GVOFF=+2v (ovo mi je nejasno,mozda sam promasio,samo ova oznaka ima,a nije jednoznacno na ploci ime+polje).Napon VGL nisam nasao obelezen,ali sam nasao na ploci -8V.
VGHP=30V
Moze li neko da potvrdi i da mi da tacke da budem 100% siguran.Samo sa ovim da li je ova ploca ispravna ili ne?Cudno mi je GVOFF i VDDAM(ali zbog -8V na ploci samo VDDAM-manje je).....Recite sta dalje...Po videu 1N1802 ic na displey bardu generise AVDD,Komentar je BLUE SCREEN NO DISPLAY OR BLACK SCREEN WITH STRIPES.....ja imam mesavinu ovo dvoje,ali imam i neki napon,pa mi nije jasno kako ima napona?Valjalo bi mi datasheet ovog kola jer mislim da ono radi ali mu je periferija odlutala(okolo je nesto promenilo vrednost pa je i napon manji-konverter ne radi kako treba,ili sa glavne ploce ne dobija dovoljno napona).Valjda je to ovo kolo...
ili ovo (pored ovog kola je 30V i malo dalje -8V)
- KASA1
- Site Admin

DC/DC konverter je ovaj drugi, desno na pločici IN518:
Ovdje imaš neke izmjere za usporedbu na drugom display boardu sa istim čipom IN518 (slabije se vidi, no, možda ti okvirno i pomogne):
Po prezentiranom bi rekao da display board generira potrebne napone pa je moguće da je tu i panel neispravan.
Teško je ovdje bilo što sa sigurnošću tvrditi, no, kako nemaš ton ni na jednom ulazu, postavlja se i pitanje funkcionalnosti same matične ploče,... suma sumarum, bojim se da od tog brašna neće biti pogače.
Ovdje imaš neke izmjere za usporedbu na drugom display boardu sa istim čipom IN518 (slabije se vidi, no, možda ti okvirno i pomogne):
Po prezentiranom bi rekao da display board generira potrebne napone pa je moguće da je tu i panel neispravan.
Teško je ovdje bilo što sa sigurnošću tvrditi, no, kako nemaš ton ni na jednom ulazu, postavlja se i pitanje funkcionalnosti same matične ploče,... suma sumarum, bojim se da od tog brašna neće biti pogače.
Neverovatno mi je da je crkao panel posle naprasnog gasenja TV-a.Mogu da razumem da je zbog nedostatka tona,maticna ploca neispravna.Ako ste zakljucili fa je t-con ispravan,mada je meni jedan od napona manji(ako se oznake slazu) kako proveriti liniju tona(i kako da budem siguran)-Posto je ovo slicno kao STB(barem meni sto se tice organizacije prosledjivanja signala tice -tuner-ulaz u pocesor-razdvajanje signala-obrada na audio i video,deo signala za video na t-con na dalju obradu,audio na izlaze),po vasem zaklucku ja sam razumeo da maticna ploca ne radi,t-con radi ali je panel neispravan-ovo dvoje mi ne pije vodu.Po meni je moguce da recimo deo maticne ne radi,a da je deo napona manji koji dolazi u t-con pa je jedan od napona za paljenje ekrana manji,ili mu jedan od signala ne dolazi....i zato ekran ne pali.....Kako proveriti ton(a da nije procesor recimo-mozda flesh)?Moze li sadrzaj flesha da se dobije-dump da probam-i da isklucujem jedno po jedno.Ako nesto znaci-tv je radio na scart na tv-u sa koga je uzet,a ja sam ga probao HDMI na tv-u-to mi je bio najblizi tv za probu koji je ovako namesten da radi.Nisam imao HDMI koji radi pa da samo ustekam-valjda je isto u rezultatu.
- KASA1
- Site Admin

Ništa ja tu nisam zaključio, osim da DC/DC konverter generira napone, a sve je ostalo u domeni pretpostavke.
Za brže i sigurnije rješavanje ovakvih problema, potrebna je odgovarajuća oprema.
Kad se nema šeme, oscilograma, kad se ne zna točna vrijednost napona ili položaj odgovarajućih mjernih točaka, za rješavanje nedoumice i provjeru ispravnosti panela u servisu koristimo panel tester. Istim se vrlo brzo i jednostavno podešava potrebno napajanje, odgovarajuća rezolucija, spaja se na LVDS konektor i daje test sliku (čime simulira rad matične ploče). Ako slike nema, znamo gdje je problem (T-CON, panel), ako slike ima - matična.
Moram da Vam se izvinim jer sam svojom greskom ili mozda brzinom prevideo sve opcije trazenja kanala na slepo.Sada sam dosao s posla-gledao sam i na poslu glavnu plocu,pod lupom x20 pinove na procesoru i nisam nasao nista.Kuci spakovao vratio sve na mesto i uspeo da ubodem HDMI gde ima ton.Znaci TON IMA,i vracamo se na t-con i panel.U jednom momentu deo panela (10cm od vrha celom sirinom) se pojavio u punoj slici (pri vrhu je bio 10cm OD VRHA KA DNU CELOM sirinom meni sa USB. MULTIMEDIA...ostatak nisam video),ali se brzo izgubio i pojave se nekada vertikalne linije li traka po visini ili jedna osvetljena linija....Vase miljenje o t-conu i panelu mi je poznato,ali ipak jos jednom sta dalje i ima li dalje.Da li je moguce da nedan od onih napona sto je manji pravi ovaj problem.Slika panela je (u tih 10cm od vrha celom duzinom bila ok ali vrlo kratko) bila normalna.Ja vise nemam ideju.....
Zadnja izmena: baracuda, dana 16 Dec 2022, 16:39, ukupno menjano 2 puta.