Samsung UE65KS7580 - vertikalne linije po ekranu - ODUSTAO
Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Samsung UE65KS7580 - vertikalne linije po ekranu - ODUSTAO
LED TV
FIRMA: SAMSUNG
MODEL: UE65KS7580UXZG
MAINBOARD: BN41-02504
PANEL: CY-XK065FLAV2H
T-CON BOARD:INTEGRISAN
SMPS: LS65E8N_KSM
SIMPTOMI:
Plave vertikalne linije po ekranu.
DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:
Po ukljucenju aparat na kratko dobije normalnu sliku,i pojave se plave vertikalne linije po ekranu koje su pomeraju.zvuk ima normalan,menja intezitet osvetljenja kada se ide po meniju.
Otkacinjani i cisceni ribon kablovi sa MB na Panel,bez promena.Voltaze sa SMPSU normalne.
Da li je neko od cenjenih kolega imao ovakav problem i u kom smeru krenuti sa popravkom?Sumljam da je panel odradio svoje ali opet da pitam za savet iskusnijih servisera
Unapred hvala.
FIRMA: SAMSUNG
MODEL: UE65KS7580UXZG
MAINBOARD: BN41-02504
PANEL: CY-XK065FLAV2H
T-CON BOARD:INTEGRISAN
SMPS: LS65E8N_KSM
SIMPTOMI:
Plave vertikalne linije po ekranu.
DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:
Po ukljucenju aparat na kratko dobije normalnu sliku,i pojave se plave vertikalne linije po ekranu koje su pomeraju.zvuk ima normalan,menja intezitet osvetljenja kada se ide po meniju.
Otkacinjani i cisceni ribon kablovi sa MB na Panel,bez promena.Voltaze sa SMPSU normalne.
Da li je neko od cenjenih kolega imao ovakav problem i u kom smeru krenuti sa popravkom?Sumljam da je panel odradio svoje ali opet da pitam za savet iskusnijih servisera
Unapred hvala.
- alexa_pg
- Site Admin

- Specialty: tv-multimedia
Re: Samsung UE65KS panel problem
Taj model aparata nisam imao u rukama.
Prije nego se kaže da je u pitanju panel, odspoj prvo jedaan pa drugi flet kabal i vidi kako se panel ponaša.
Zatim treba provjeriti napone za napajanje panela. Standardna procedura sa kontrolom napona 30V, -9V, 16V, 8V...
Prije nego se kaže da je u pitanju panel, odspoj prvo jedaan pa drugi flet kabal i vidi kako se panel ponaša.
Zatim treba provjeriti napone za napajanje panela. Standardna procedura sa kontrolom napona 30V, -9V, 16V, 8V...
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
I bolje sto nisi,zakrivljen veliki ekran moras paziti da se ne polomi,prava ga je muka otvoriti,lepak sa strane umesto srafova itd..
Odspajanjem flet kablova jedne i druge strane izgubi skroz signal,premereni naponi za napajanje panela 30V,17,2V,12V,8V,-8V,3,3V na SPI flash,1,8V ... tako da verujem da sa MB dobija sve uredno.Ostaje da sutra proverim SMD elektrolite na plocicama COF-a.
Odspajanjem flet kablova jedne i druge strane izgubi skroz signal,premereni naponi za napajanje panela 30V,17,2V,12V,8V,-8V,3,3V na SPI flash,1,8V ... tako da verujem da sa MB dobija sve uredno.Ostaje da sutra proverim SMD elektrolite na plocicama COF-a.
- alexa_pg
- Site Admin

Ovako u startu bih rekao da su svi naponi OK i da kvar neće biti do SMD elektrolita već do samog panela.
Nadao sam se da će neki od napona u startu biti npr. 30V a nakon nekog vremena da padne na recimo 20V. Međutim, kod tebe na panelu svi naponi stabilni.
Probaj, ne košta te ništa.
Nadao sam se da će neki od napona u startu biti npr. 30V a nakon nekog vremena da padne na recimo 20V. Međutim, kod tebe na panelu svi naponi stabilni.
Probaj, ne košta te ništa.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
- KASA1
- Site Admin

Ne bi bilo zgorega da postaviš sliku kvara da vidimo kako to izgleda.
Zanima me, ima li na skroz lijevom i skroz desnom dijelu display board-a kakvih crnih diodnih integriranih smd elemenata?
Ako ima, provjeri ih ohmski,... obično služe za prenaponsku zaštitu (surge protection) i mogu se jednostavno odstraniti ako su u kratkom spoju,... provjeri i smd otpore preko kojih dolazi VGH napon ka panelu odnosno prema tim diodnim elementima, da nisu povećali otpor ili su u prekidu.
Zanima me, ima li na skroz lijevom i skroz desnom dijelu display board-a kakvih crnih diodnih integriranih smd elemenata?
Ako ima, provjeri ih ohmski,... obično služe za prenaponsku zaštitu (surge protection) i mogu se jednostavno odstraniti ako su u kratkom spoju,... provjeri i smd otpore preko kojih dolazi VGH napon ka panelu odnosno prema tim diodnim elementima, da nisu povećali otpor ili su u prekidu.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"
Re: Samsung UE65KS7580 - vertikalne linije po ekranu
Evo slika,koliko sam razumeo ovde je T-CON integrisan u MB tako da moze da bude i da je u njoj problem,nemam nikakvu slicnu za probu
-
majstorina
- _

Problemi sa velikim panelima redovno..Cesto se u njima desi prekid nekih napona po meni najcesce na tim vecim display-ima ..Ima li taj panel "uši" sa strane tj. fletove?
Nema,gejtovi su u samom panelu.Isproveravao sam svaki SMD na plocicama COF-a,nista nije u kratkom spoju.
Porucio sam MB provereno ispravnu sa alija,nije skupa,pa cu videti kad stigne da li je do panela ili MB.Ako je do panela,TV u rashod pa cu imati 2 ispravne MB
Porucio sam MB provereno ispravnu sa alija,nije skupa,pa cu videti kad stigne da li je do panela ili MB.Ako je do panela,TV u rashod pa cu imati 2 ispravne MB
Stigla mi je zamenska MB,ali je isti problem tako da je definitivno u panelu problem.Probao sam cutoff signala nista nisam dobio,skinuo surge protection diode
koje jesu u spoju kao sto je predlozio kolega @KASA1,opet nista.
Posto ne nalazim opciju EDIT posta,moze ODUSTAO.
Hvala svima koji su probali da pomognu.
Pozdrav,
koje jesu u spoju kao sto je predlozio kolega @KASA1,opet nista.
Posto ne nalazim opciju EDIT posta,moze ODUSTAO.
Hvala svima koji su probali da pomognu.
Pozdrav,
- KASA1
- Site Admin

Da, kratak spoj na surge protection diodama je indikacija da je u matrici problem, no, kad si napisao da si provjerio sve smd komponente, nisam se više petljao. Ništa,... više sreće drugi put.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"