Vivax 3202 pregorela mreza Reseno

problemi, kvarovi, sheme upload/download popravka LCD televizora

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
banertd
_
_
Postovi: 123
Pridružen: 30 Jan 2012, 23:05
Location: Beograd
Specialty: computers

Vivax 3202 pregorela mreza Reseno

Post napisao banertd » 21 Feb 2013, 13:05

FIRMA:Vivax
MODEL:3202
CHASSIS(oznaka šasije):
PCB(oznake na štampanoj ploči):
MAINBOARD:
PANEL:
T-CON BOARD:
INVERTER:HIU812M,HIU812S
SMPS (mreža):SHL3208F-125
KVAR:Ne radi,Nema stand by
OPIS KVARA:Pregorelo:Mrezni kabal,osigurac F1 T5A/250V,Q1 toshiba2SK4108.Procureo mrezni elko,nema nikakav kapacitet:C8 180μF/400V.Smanjili kapacitet:C12 22μF/50V(pao na 18μF),C22 22μF/50V(20μF),C19 47μF/50V(40μF).Reklamacija u pitanju,ovo je isti onaj TV sa stradalim inverterom.Radio je manje od tri dana kod novog vlasnika.Zbog reklamacije izasao na teren radi provere napona na mreznom utikacu gde je Tv bio u radu.Izmereno 235V naizmenicnog napona na tom i jos jednom utikacu u kuci(prema nuli i uzemljenju),Uticnica gde je kompjuter prikljucen ima 15V napon prema nuli,prema uzemljenju 215V,merio 10 puta,nije mi bilo jasno,ali komp radi.Vidi se sa zemlje da su na elektricnom stubu osiguraci katastrofalno korodirali.Bilo je vec situacija da zbog loseg kontakta nule na el.stubu.Napon kucne mreze divlja zavisno od broja prikljucenih protrosaca.
Nisam mogao naci originalni 2SK4108,zamenjen je sa 2SK2372,koji je priblizna zamena jer nema ugradjenu zener diodu izmedju gate i source.Nakon zamene svih ovih delova grubo startuje kada je hladan,cuje se da jednom cakne iz mreze,nakon 5 sekundi trenutno dobije raster(sneg na ekranu),los kanal (happy),pa ode na RTS2 koji je inace memorisan na tom broju kojim je upaljen.Inace nakon ove zadnje intervencije dobio je korektan prijem analognog signala.Prilikom prve opravke invertera skidani svi elektroliti mreze radi provere,mereni nakon provedene noci od skidanja da bi izbegao uticaj toplote lemljenja na kapacitet.Da li neko ima pri ruci ovakav Tv na kojem je originalni Q1,radi utvrdjivanja da li stari bio odgovarajuci.
Zadnja izmena: banertd, dana 24 Feb 2013, 10:40, ukupno menjano 1 put.

Avatar
krllebg
____
____
Postovi: 2535
Pridružen: 27 Avg 2006, 19:45
Location: Beograd
Specialty: tv
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Vivax 3202 pregorela mreza

Post napisao krllebg » 21 Feb 2013, 18:56

Meni se cini da je u neko momentu nula visila ... pukao mrezni elko.Nema sta da se razmisljas.
... Here lies a man whom is little known !!!

banertd
_
_
Postovi: 123
Pridružen: 30 Jan 2012, 23:05
Location: Beograd
Specialty: computers

Re: Vivax 3202 pregorela mreza

Post napisao banertd » 22 Feb 2013, 01:01

Kako nema sta da se razmisljam,Treba da vratim Tv na istu lokaciju gde je i pregoreo.Od opravke kontakata elektricnog stuba nema nista.Na mom kucnom prikljucku je varnicila faza na osiguracu el.stuba godinama,cula se lupnjava u mreznim trafoima kompjutera i tv kada ga prikljucim na tu fazu.Kvar prijavljivao distribuciji godinama,dosli jednom i malo zavrzincili bakarnom zicom preko osiguraca.Trajalo do prve kise.Na kraju sam srecan nadjem nove bakar aluminijum konektore,pojavili se u prodaji u gvozdjari,merdevine u sake pa pod naponom menjanje konektora i izbacivanje onih istrulilih osiguraca el.stuba.

zozontv1
___
___
Postovi: 582
Pridružen: 16 Okt 2006, 08:10
Lokacija: Beograd (N. Beograd)

Re: Vivax 3202 pregorela mreza

Post napisao zozontv1 » 22 Feb 2013, 06:44

Ne znam kolko ću ti pomoći oko ovog: mislim da Q1 tu nije od presudne važnosti- treba promeniti i pobudni tranzistor, kao i PFC kontroler.....
Svojevremeno sam zamenom Q1dobio da napajanje proradi, ali se Q1 mnogo greje i posle nekog vremena ode u proboj. Imam nekoliko neispravnih napajanja i na
svima je neispravan primarni deo (PFC)....

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4172
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Vivax 3202 pregorela mreza

Post napisao Majstor Duja » 22 Feb 2013, 09:10

banertd je napisao:Kako nema sta da se razmisljam,Treba da vratim Tv na istu lokaciju gde je i pregoreo.
U tom slucaju lepo napises obrazlozenje:
Kvar na uredjaju je nastao zbog toga i toga (...neispravno napajanje 220V/50Hz, los kontakt na nula vodu sa bandere...) uredjaj ukljuciti na mrezu na sopstvenu odgovornost i garancija se dalje ne priznaje ako se kvar ponovi zbog spoljnih uticaja...ako mu nesto nije jasno neka ga nosi u drugi servis na arbitrazu...

Ovakvih slucajeva ima zilion.
Mustra kupi LCD, obavezno neki najjeftiniji model: Fox, Mox, Vox, prikljuci ga u kuci na kraj sela gde je napon mreze od 100-230V u zavisnosti da li je komsija ukljucio bojler ili ne, tv radi 24h dnevno, 7 dana u nedelji, munja ga dva puta mesecno potkaci, nula stoji pricvrscena carapom na banderi a na zici do kuce zena susi vesh, postavi ga u kujnu gde mu je vlaga 250% zimi, temperatura 40C a kad otvori vrata od balkona -10C, duvanski dim seces nozem po prostoriji...

...i onda se zali kako mu uredjaj nikakav, a majstori nemaju pojma itd.

Zato postoji i uputstvo za upotrebu i uslovi garancije.

:uca:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

banertd
_
_
Postovi: 123
Pridružen: 30 Jan 2012, 23:05
Location: Beograd
Specialty: computers

Re: Vivax 3202 pregorela mreza

Post napisao banertd » 24 Feb 2013, 10:40

Srecom Q1 se ne greje previse.Radi na konstantnoj temperaturi oko 50°C posle visecasovne upotrebe.Ne bih znao gde da kupim novi PFC jer takvih komponenata nema u ponudi kod prodavaca elektronskih komponenta.Situacija sa grubim startom se popravila,kada sam zamenio i preostala dva elektrolita od 22μF50V,mada je kapacimetar pokazivao da su i stari ispravni,ali cini mi se da su jako loseg kvaliteta.Sto se tice elektricne mreze koja je ubila TV,pokusavamo da izvucemo na teren radnike distribucije radi opravke elektricnog stuba.Dispecer se pravi da ne razume o cemu je rec,jer struje ima.Inace firma koja je uvezla ovaj aparat je propala tako da Tv nema garanciju iako je mladji od 2 godine.Vas komentar Majstor Dujo u vezi uslova rada u kojima rade Tv aparati bio bi smesan da nije surova realnost 90 procenata korisnika ovih uredjaja.Dnevna soba u nasim krajevima je mesto gde se kuva,pere,przi,gleda Tv program,spava.....pozdrav svima i uspesan dalji rad.

predragra
_
_
Postovi: 2
Pridružen: 10 Jun 2015, 13:42
Location: montenegro podgorica
Contact person: predrag Raickovic
Specialty: tv-multimedia

Re: Vivax 3202 pregorela mreza Reseno

Post napisao predragra » 10 Jun 2015, 15:49

Da li neko moze da mi kaze koje su vrijednosti otpornika r6,r7,r22 i diode d4 na ovoj istoj mrezi jer mi je to sve explodiralo.
Puno pozdrava

Avatar
spagagz
gx
gx
Postovi: 1520
Pridružen: 29 Dec 2008, 21:47
Location: Gorazde BiH
Specialty: tv-multimedia

Re: Vivax 3202 pregorela mreza Reseno

Post napisao spagagz » 10 Jun 2015, 20:51

Koja shasija?

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2847
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: Vivax 3202 pregorela mreza Reseno

Post napisao tom » 10 Jun 2015, 23:20

R6 10R
R7 2R0
R22 33R
D4 1N4148

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 22862
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Vivax 3202 pregorela mreza Reseno

Post napisao Stolle » 11 Jun 2015, 22:42

@predragra,

!
strogo je zabranjeno imati dva naloga na forumu. :uca:
Šta je sa ovim? memberlist.php?mode=viewprofile&u=8320
Izaberi koji da obrišem.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje LCD Televizora”