Stranica: 1/1.

Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 05 Feb 2020, 15:53
napisao Kole
Kad sam hteo da uključim bojler u kupatilu primetio sam da ne radi (lampica ne sija), pa sam se popeo na kadu i otvorio poklopac. Utvrdio sam da se vod koji je napajao bojler istopio (između žica se vidi neka crna otopljena plastika) i da je i prekidač u zidu pregoreo. Glinerica pokazuje prisustvo napona i na fazi i na uzemljenju voda (braon i žuta žica), dakle one su negde u kontaktu.

Sam bojler je ispravan, pa sam na njega montirao kabl od 1,5m koji uključujem u šuko utičnicu za veš mašinu u kupatilu i tako normalno greje vodu za tuširanje, a kad termostat isključi bojler zbog dostignute temperature, ja izvadim utikač.

Hteo bih da pitam da li je kod ovakvog kvara potrebno bušiti zid i menjati vod sve do prekidača, a možda i dalje?

Ako je tako kako pretpostavljam, onda mi je bolje da ostavim ovo rešenje koje sam napravio dok ne budem renovirao kupatilo, da izbegnem oštećenje zida, jer nisam u mogućnosti trenutno da malterišem i krečim.

Hvala i pozdrav.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 05 Feb 2020, 16:03
napisao miodrag popovic
Ne štedi pare,kada budeš radio zameni komplet kabal,nije bojler za igru.Ovako kao sad koristiš,pre tuširanja kabal isključiš nema problema.Najgore je kada se problem maskira,misliš da je sve OK,a nije-kad uradiš to treba sve biti ispravno bez rezerve 100% ispravno.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 05 Feb 2020, 22:01
napisao jaro
Ako i na masi sija glindza, ja bi zvao nekoga ko se bolje razume..dok su svi živi.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 05 Feb 2020, 22:31
napisao sim
Nadji sobrog elektricara, nije nikada skup.
Obicno ne mora da se menja kabli, ali ako bas mora mozes staviti kanalnice i tako maskiras kabli.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 06 Feb 2020, 08:42
napisao Kole
Sledeći mesec dolazi električar iz Gradskog stambenog u moju zgradu zbog stepenišnog automata za svetlo, pa ću ga pitati da pogleda.

Naravno da bih rado popravio ako može da se izbegne bušenje zida i ne daj Bože razbijanje pločica. To valjda ne biste radili ni vi ako nemate novca i vremena za malterisanje, krečenje, i čišćenje prljavštine koja ostaje posle svega toga.

Inače sam u startu skratio vod za 5 cm ali je i posle 5cm i dalje bio crn i istopljen između žica. Tada sam odustao i došao na ideju da namestim kabl sa utikačem, jer sam se setio da se neki protočni bojleri isporučuju i koriste na taj način. Tako da ovo i nije moja originalna ideja.

E sad, Jaro, ovo što si ti rekao mi nije jasno - dok su svi živi? Da li vod koji koji se ne koristi može nekog da ugrozi? Pritom, ja sam otkačio fazu sa pregorelog prekidača i izolovao - više nema napona ni u jednoj žici. Pretpostavljam da sam uklonio svaku opasnost?

Hvala vam svima puno na svim savetima, to puno znači amateru kao što sam ja.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 06 Feb 2020, 09:29
napisao jaro
Kole je napisao:
05 Feb 2020, 15:53
Glinerica pokazuje prisustvo napona i na fazi i na uzemljenju voda (braon i žuta žica)
Zbog ovoga.
Bolje sve zice otkaci, a elektricar treba da proveri SVE pre bojlera, i bojler.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 06 Feb 2020, 09:33
napisao sim
Postoje kablovi starije proizvodnje koji izmedju zila imaju neku crnu smolastu masu. Moguce da je takva situacija i kod tebe. Ta masa je rastegljiva crna i lepi se za prste.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 06 Feb 2020, 14:59
napisao Kole
Sim, možda si u pravu. Moje instalacije su stare, zgrada je iz vremena Kraljevine Jugoslavije. U svakom slučaju kada prikačim fazu na prekidač, pojavi se napon i na fazi i na uzemljenju. Moja je pretpostavka da se vod istopio i da su te dve žice negde ostvarile kontakt (verovatno posle prekidača). A i prekidač je pregoreo. Pa zato mislim da od tog voda nema ništa. A ako može da se spase onda odlično, ništa bolje od toga.

Bojler radi normalno na šuko utičnicu, pa smatram da je ispravan.

Zanimljivo je, međutim, da kad se kvar desio osigurač nije iskočio. To je osigurač od 16A. Moraću da proverim da nije licnovan, ako jeste zameniću ga novim. Jer ako ga je nekad neko licnovao moguće da je preterao i stavio suviše licni. Jedna licna nosi 4-5A, i ne bi smelo da bude više od 3-4 licne u njemu.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 06 Feb 2020, 15:15
napisao bracans
Jao strasno sta citam, obavezno pozovi kv. elektricara, obavezno racun za uradjene radove, da znas ko odgovara, mada ima dosta ne odgovornih majstora, ako postoji pristup do unutrasnjeg zida bojlera sa spoljne strane dovedi kabel po propisu, da ne lupas plocice neka uradi kako valja, Do tada gasi bojler, inace moram napomenuti posto ti je stara instalacija bez zastitne sklopke, nikako kvazi nulovanje na bojleru, spajanje nule i uzemljenja, smatra se sudski da nisi ni uradio zastitu od napona dodira (o tome necu ni da diskutujem!), a o licnovanju osiguraca necu ni da govorim, strasno i pomisliti za vod bojlera u kupatilu. Napon dodira ce biti veci sto je veca struja koja protice kroz provodnike (zamisli proboj i struju kvara koja prolazi a licnovan osigurac) i sto su veci otpori provodnika (lose uradjena nula, zastitno uzemljenje) da ne ulazim duboko u temu elektroinstalacija jake struje. Imao sam zanimljiv slucaj gde je covek licnovao osigurac, grejac bojlera probio, ali na takvom mestu da je pad napona bio mali, nisam merio tacno, imao je izjednacavanje potencijala u kupatilu i to ga je spasilo da ne ostane na mestu mrtav, u drugom slucaju sam video neispravno nulovanje instalacije, licnovan osigurac i topljenje nule, zna se sta se onda desi. strasno u svakom slucaju, svaka cast elektronici ali pusti jaku struju odgovornom licu. Jao sta citam tri, cetiri licne, opet strasno jel se ne radi o broju licni nego preseku licne. Ti stvarno....uh. Radi na suko uticnici, uh, stvarno uh, sama pomisao da je na njoj mozda uradjeno kvazi nulovanje, spajanje nule i uzemljenja. Igrate se gospodine.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 07 Feb 2020, 09:52
napisao Kole
Svakako ću da pitam onog električara kad bude dolazio u zgradu da pogleda i da vidim šta može da se uradi.

Proverio sam osigurač i bio je licnovan - bilo je 5 licni pa mislim da zato nije iskočio. Zameniću ga novom patronom, iako je sad vod u kvaru. E Braco, samo da znaš, ono za licne sam čitao u nekoj rumunskoj knjizi o popravci kućnih instalacija i aparata - tamo stoji da jedna licna izvađena iz kabla nosi 4-5A, da se one upredu po potrebi i naspe pesak u patronu, ali savetuju da se izbegava licnovanje i da je bolje staviti novu patronu kad se može.

Evo i dve slike da vidite kako izgleda to što sam vam pisao - na prvoj se vidi bojler, neispravan vod koji viri iz zida (izolovao sam ga) i novi beli kabl koji sam montirao. Na drugoj slici se vidi šuko utičnica za veš mašinu u koju ga sada uključujem kad grejem vodu. Uzemljenje je izvedeno vezivanjem za vodovodnu cev putem kleme (zeleno-žuta žica koja izlazi iz utičnice) i ide do ventila dole.

Mada se ja nikad nisam na to oslanjao - uvek isključujem bojler - ranije prekidačem, a sada izvadim utikač pre tuširanja. Glavu treba dobro čuvati.

Još jednom, hvala vam svima na savetima i sigurno ću da to primenim.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 07 Feb 2020, 13:00
napisao dzafer
Kad nemoze trenutno bolje dok ne budete spremni renovirati komplet kupatilo.
To moze na taj nacin kako ste naveli da se koristi. Ali nije dugotrajno resenje.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 08 Feb 2020, 12:48
napisao bracans
Moze, kako da ne moze, zato i ovu godinu kao i prosle poceli sa nesrecnim slucajevima u kadi :) da nam je srece da odvojimo vise nulu i uzemljenje zastitnom sklopkom diferencijalne struje kao sto je u okolini, da se ne prave tragedije, licne su se pre kupovale u prodavnicama tehnicke robe, malo istorije, opet se znala karakteristika "licne". Ja kad ugradim bojler u kupatila sa neispravnom elektro instalacijom jasno naznacim gazdi sta i kako je, slikovito mu opisem da kalibracioni presek topljivog uloska odgovara rupi koju ce struja napraviti (da shvati da struja pravi rupe u telu, posebno kada je tako slab otpor proticanju kao u kupatilu) i napisem na papir da se zna neispravna instalacija, pa nek se kupa do mile volje, aj srecno u nove radne pobede.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 08 Feb 2020, 13:26
napisao goranfri
Au brate vodi računa da ne bude katastrofa.

Re: Kvar na vodu i prekidaču za napajanje bojlera - potreban savet

Napisan post: 08 Apr 2020, 12:21
napisao nike
Svakom kabelu može da se izmjeri izolacija megaohmmetrom (megerom) na naponu 2x većem od radnog. Čak i Unimer 33 ima mogučnost mjerenja izolacije doduše na radnom naponu, ali i to je bolje nego buljit u zid ili mjeriti univerzalnim instrumentom na naponu baterije.
Elktričar bez megera može samo da gata ko baba Vanga ili da mijenja kabel bez obzira na njegovo stanje.
Može se i složit mali kit za mjerenje struje kroz izolaciju univerzalnim instrumentom (to je bilo ugrađeno u unimer 33).
Uvrštenjem izmjerene struje u formulu R=U/I dobije se otpor izolacije. Napon mora biti 230 ili 400V!