Prerada ketlera Topscarlett SC-20
Pravila foruma
Forum namenjen u hobi svrhe popravljanja svojih (u ličnoj svojini) kućnih aparata.
Audio, Video, TV tehnika, Bela Tehnika odnosno svi uređaji koji su široko rasprostranjeni za kućnu i ličnu upotrebu, sve kategorije.
Teme koje su članovi otvarali u drugim našim forumima a za koje se smatra da su autori hobi majstori biće prebačene u ovaj forum.
MOLIMO DA OBRATITE PAŽNJU DA U OVOM FORUMU POSTUJU HOBI "MAJSTORI" !
SERVISERI
Forum namenjen u hobi svrhe popravljanja svojih (u ličnoj svojini) kućnih aparata.
Audio, Video, TV tehnika, Bela Tehnika odnosno svi uređaji koji su široko rasprostranjeni za kućnu i ličnu upotrebu, sve kategorije.
Teme koje su članovi otvarali u drugim našim forumima a za koje se smatra da su autori hobi majstori biće prebačene u ovaj forum.
MOLIMO DA OBRATITE PAŽNJU DA U OVOM FORUMU POSTUJU HOBI "MAJSTORI" !
SERVISERI
Prerada ketlera Topscarlett SC-20
Juče sam kupio kod švercera na ulici jeftino ketler Topscarlet SC-20 za 500 dinara da imam kući da kuvam čaj i supe iz kesice.
To je ruski ketler snage 1500W i kapaciteta 2l ključale vode, opremljen automatskim prekidačem koji se sam isključuje kad voda provri, a sklapaju ga u Indiji da bi zaobišli sankcije.
Međutim na ovaj ketler je montiran dvožilni gajtan, bez uzemljenja, iako na bazi aparata postoji i kontakt za uzemljenje. Kada uključim ketler u struju i taknem ga glinericom detektujem fazu na masi.
Doduše, ručka aparata je od plastike, pa me ne udara struja tokom korišćenja. Ono što me interesuje, šta mislite, da li je ovo opasno ili ne? Da li treba da ga uzemljim?
Imam jednu bazu od starog kineskog Keno ketlera kome je crkao grejač, pa sam ga rashodovao kao nepopravljiv. Razmišljam da skinem trožilni gajtan sa te stare baze, pa da ga montiram na ruski ketler i tako da ga uzemljim. Šta vi mislite?
To je ruski ketler snage 1500W i kapaciteta 2l ključale vode, opremljen automatskim prekidačem koji se sam isključuje kad voda provri, a sklapaju ga u Indiji da bi zaobišli sankcije.
Međutim na ovaj ketler je montiran dvožilni gajtan, bez uzemljenja, iako na bazi aparata postoji i kontakt za uzemljenje. Kada uključim ketler u struju i taknem ga glinericom detektujem fazu na masi.
Doduše, ručka aparata je od plastike, pa me ne udara struja tokom korišćenja. Ono što me interesuje, šta mislite, da li je ovo opasno ili ne? Da li treba da ga uzemljim?
Imam jednu bazu od starog kineskog Keno ketlera kome je crkao grejač, pa sam ga rashodovao kao nepopravljiv. Razmišljam da skinem trožilni gajtan sa te stare baze, pa da ga montiram na ruski ketler i tako da ga uzemljim. Šta vi mislite?
- Prilog
-
- Ketler Topscarlett SC-20
- Topscarlett SC-20.jpg (8.86 KiB) Pregledano 3036 puta.
-
- Ketler Topscarlett SC-20-1
- Topscarlett SC-20-1.jpg (16.94 KiB) Pregledano 3036 puta.
Re: Prerada ketlera Topscarlett SC-20
Otvorio sam bazu Topscarlett ketlera i unutra našao tri kontakta (za tri žabice), pa sam skinuo dvožilni kabl i umesto njega montirao trožilni od starog Keno ketlera. Više nema napona na bokalu, glinerica ne sija i sve radi kako treba. Ostaje mi samo dilema zašto je fabrika montirala dvožilni kabl na fazu i nulu, a znali su da ima tri kontakta i da treba trožilni kabl zbog uzemljenja?! Da nisam vrlo oprezan po prirodi i da nisam posumnjao da nešto nije u redu i uzeo glinericu, mogla me je udariti struja.
Evo da dodam i sliku originalnog kabla, čisto radi utiska. Na ketler snage 1500W montirali običan dvožilni gajtan za fen. Sem toga što je povezano bez uzemljenja, rekao bih i da je gajtan nedovoljnog preseka da nosi 1500W. Mislim da sam ga ostavio, da ne bi dugo izdržao na kuvalu. Ovako, upotrebiću ga za neki aparat manje snage, koji ne traži uzemljenje, neku lampu, radio, tako nešto.
Šta da vam kažem, takvo je vreme da i nove stvari, tek izašle iz fabrike, treba ispitati i preraditi po potrebi radi bezbednosti i trajnosti rada.
Evo da dodam i sliku originalnog kabla, čisto radi utiska. Na ketler snage 1500W montirali običan dvožilni gajtan za fen. Sem toga što je povezano bez uzemljenja, rekao bih i da je gajtan nedovoljnog preseka da nosi 1500W. Mislim da sam ga ostavio, da ne bi dugo izdržao na kuvalu. Ovako, upotrebiću ga za neki aparat manje snage, koji ne traži uzemljenje, neku lampu, radio, tako nešto.
Šta da vam kažem, takvo je vreme da i nove stvari, tek izašle iz fabrike, treba ispitati i preraditi po potrebi radi bezbednosti i trajnosti rada.
A otkud ti napon na uzemljenju? Ako je bio tu sad kad si stavio uzemljnje trebala bi izbaciti ili fidovka ili osigurac ne znam sta imas u ormanu ,bolje ti proveri da stvarno nekog ne ubije struja.
Dok je bio dvožilni gajtan sijala je glinerica kad dotaknem bokal, sad kad sam stavio trožilni ne sija. Moja zgrada je iz 1937.g, tada za vreme Kraljevine Jugoslavije nisu postojale FID sklopke ni automatski osigurači. Jedino su bili obični topivi osigurači. Uzemljenje zgrade izvedeno je preko cevi vodovodne instalacije. Tako je i danas.
Pazi onda kad se tusiras da nije upaljeno kuvalo da se ne bi iznenadio.
- alexa_pg
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Nisam se nikad bavio kuvalima za vodu pa iz tog razloga da pitam.
Da li taj "presten" na bazi preko koga se ostvaruje električna veza baza - posuda ima tri nezavisna kontakta, faza, nula i uzemljenje.
Slikaj taj prsten da vidim kako to izgleda.
Da li taj "presten" na bazi preko koga se ostvaruje električna veza baza - posuda ima tri nezavisna kontakta, faza, nula i uzemljenje.
Slikaj taj prsten da vidim kako to izgleda.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
Jeste, tri kontakta na prstenu. Faza, nula i uzemljenje. A i tri žabice u bazi na koje se kači kabl. A oni bili stavili dvožilni kabl, valjda jeftiniji od trožilnog, pa su mislili tako da uštede. Slikaću ti to, ali trenutno ne mogu da okačim sliku. A možeš da vidiš i na internetu, sva kuvala tog tipa su na isti kalup.
- alexa_pg
- Site Admin
OK, sve jasno. Nema potrebe onda za slikama.
- sim
- gxu
- Warranty service: Bela tehnika
- Contact person: Ivan
- Phone number: 0038162303936
- Specialty: whitegoods
Kazes ketler 1500w treba deblji kabli a oni stavili neki koji moze samo za fen a fen je uglavnom oko 2000w.
Tanji kabli moze zato sto uredjaj radi kratko tek nekoliko minuta. Retko kad ce da se koristi vise puta uzastopno.
E sto se tice uzemljenja za aparat koji ima na sebi metalne delove koji mogu doci pod napon trebalo bi da ga ima. Da fabrike strede to je tacno oni te uređaje prave po nekoliko hiljada dnevno tako da svaki cent uštede ostaje im u dzepu.
E sad sto je zgrada iz 37 i nema uzemljenje i sklopku.....
Nije razlog da nemas sklopku to sto 37 me nije postojao fid. To se moze naknadno ugraditi.
Pametno bi bilo proveriti otpor grejaca prema masi na tom uredjaju. Instrument bi trebalo da meri bar do 20 megaoma a pozeljno i do 200 mega.
Tanji kabli moze zato sto uredjaj radi kratko tek nekoliko minuta. Retko kad ce da se koristi vise puta uzastopno.
E sto se tice uzemljenja za aparat koji ima na sebi metalne delove koji mogu doci pod napon trebalo bi da ga ima. Da fabrike strede to je tacno oni te uređaje prave po nekoliko hiljada dnevno tako da svaki cent uštede ostaje im u dzepu.
E sad sto je zgrada iz 37 i nema uzemljenje i sklopku.....
Nije razlog da nemas sklopku to sto 37 me nije postojao fid. To se moze naknadno ugraditi.
Pametno bi bilo proveriti otpor grejaca prema masi na tom uredjaju. Instrument bi trebalo da meri bar do 20 megaoma a pozeljno i do 200 mega.
SIMkom
Zar ima fen od 2000w? Pa to je jače od dva štapa kvarcne grejalice. Moj fen ima 400w. Jesu li to oni profesionalni fenovi sa haubom, koji se koriste u frizerskim salonima? A o ovima što prave kuvala bez uzemljenja nemam reči. Zbog njih će neko poginuti. Ustane ujutru, ode u kuhinju da skuva kafu, bosonog na betonskom patosu, pipne ketler da vidi da li je počeo da greje i gotovo...
- sim
- gxu
Kakav ti to fen od 400W?
Jel nije i on iz '37-me? Ili ti lose vidis sta pise na njemu?
Uzmi par komada pa proveri sta pise na njima.
Sa 400W ne mozes ni ruke lepo da osusis a sta da radi zena sa kosom 30+cm? Govorim o najobicnijim kucnim fenovima.
Jel nije i on iz '37-me? Ili ti lose vidis sta pise na njemu?
Uzmi par komada pa proveri sta pise na njima.
Sa 400W ne mozes ni ruke lepo da osusis a sta da radi zena sa kosom 30+cm? Govorim o najobicnijim kucnim fenovima.
SIMkom
Fen je poljski, marke Farel, iz 80-ih godina. Kratku kosu suši za oko 6-7 minuta. Imao sam i slovenacku Iskru, možda je bio malo jači, 500-600W, ali nikad takvu zver od fena koja vuče struju ko grejalica. Zato sam pomislio na one profi fenove sa haubom po frizerskim salonima.
- alexa_pg
- Site Admin
Tema premještena u odgovarajući podforum.
Da podelim sa vama još nešto u vezi sa ovom temom što može da bude korisno.
Danas sam na poslu iz znatiželje uključio drugo kuvalo u običnu utičnicu (bez uzemljenja) i testirao glinericom i dobio napon na bokalu.
To znači da će svako kuvalo koje nije uzemljeno imati napon na bokalu, ako je bokal metalni. O tome treba voditi računa.
I naravno, kad čovek ima mogućnost izbora, a nije velika razlika u ceni, bolje je kupovati kuvala sa plastičnim bokalom, jer su sigurnija. Sa njima se ovo ne može dogoditi.
Danas sam na poslu iz znatiželje uključio drugo kuvalo u običnu utičnicu (bez uzemljenja) i testirao glinericom i dobio napon na bokalu.
To znači da će svako kuvalo koje nije uzemljeno imati napon na bokalu, ako je bokal metalni. O tome treba voditi računa.
I naravno, kad čovek ima mogućnost izbora, a nije velika razlika u ceni, bolje je kupovati kuvala sa plastičnim bokalom, jer su sigurnija. Sa njima se ovo ne može dogoditi.
- Prilog
-
- Kuvalo sa plastičnim bokalom
- Kuvalo sa plastičnim bokalom.jpg (7.35 KiB) Pregledano 2393 puta.
- sim
- gxu
Glinericom si dobio/ izmerio napon?
Sta meri glinerica?
Sta meri glinerica?
SIMkom
Ne meri glinerica nego detektuje prisustvo napona. A sija jako, skoro kao da je u utičnici. A bokal pecka. Da se drugom rukom uhvatiš za slavinu ili stojiš bos na betonu, bio bi to jak udar.
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
Kole, koliko smo već u tvojim temama ti pisali da moraš da uradiš uzemljenje u kući /stanu, kada to uradiš, nestaće tvoji problemi!
Tako reći glava je u pitanju!
Tako reći glava je u pitanju!
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
Jaroslave, ja živim u staroj zgradi na III spratu i ne mogu da radim uzemljenje sam za sebe, mora cela zgrada. A neće jer košta, bilo bi prljavo, a i imamo uzemljenje preko vodovoda koje radi. Ali to nije poenta ove priče. Nikakvo uzemljenje ne vredi ako je proizvođač uređaja bitanga koji će radi profita da stavi dvožilni gajtan tamo gde mora trožilni. I saznanje da će svaki neuzemljen ketler imati napon na bokalu, ako je isti od metala. Dakle, moj savet: proveravajte čak i potpuno nove aparate, i kupujte kuvala sa PVC bokalom jer su bezbednija od metalnih. To je suština.