Stranica: 1/1.

Gorenje štednjak, plinska pitanja

Napisan post: 01 Feb 2020, 17:29
napisao digitron
Pozdrav svima,

Imam Gorenje štednjak, Model K772E, TIP K54A2-V4V Art.no: 625876 Ser no: 50430091. Štednjak je priključen na zemni plin od početka rada 2005 godine (priključenje i preradu je obavio Gorenje servis). U pitanju su dva plinska plamenika.

Odlučio sam provjeriti stanje plinskih instalacija te sam kupio detektor plina na ebayu LINK (https://www.ebay.com/itm/Mini-Combustib ... SwGllaVfa6 kao i sprej/sapunicu za detekciju curenja plina.

Testirao sam spojeve plinskog crijeva na štednjaku i ventilu, spoje ventila sa cijevi iz zida...svi ti spojevi su OK. Testirao sam sa detektorom i sapunicom.

E sad, kada približim vrh detektora prema plinskoj dizni ili oba plamenika, on pišti - detektira curenje. Da li je moguće da plinske pipe u štednjaku puštaju ili detektor detektira neke čestice plina na tim dijelovima? Kada isključim glavni ventil plina (i još jedan pored štednjaka), pritisnem dugme za plin i ispustim sav plin iz štednjaka i testiram ponovno (čak i nakon 1h) detektor i dalje javlja da je prisutan plin na tom mjestu :roll: .

Pitanja:

U slučaju izmjene pipe (recimo da je pipa neispravna), čime se brtve njeni spojevi: na dovod plina (odozgo) termoelement i odvod prema plameniku? Da li pipa dođe sa gumicama za plin? U prilogu slike unutrašnjosti

Na nekim slikama na internetu vidim da je dovod brtvljen gumicom na pipi (crna, kod mene je crvena?), matica za termopar dolazi sa pipom...pls iskustva :)

Iako je štednjak star 15 godina, ne bi ga se rješavao jer je u inox verziji, električno je zdrav, samo bi provjerio ispravnost plinske instalacije.

HVAALLLAAAA!!

Re: Gorenje štednjak, plinska pitanja  * REŠENO *

Napisan post: 01 Feb 2020, 20:01
napisao sim
Plin je tezi od vazduha, tako da se on zadrzava ispod gorionika u toj"posudici". Takodje cev od ventila do dizne je uvek puna sa plinom i zbog toga ti detektor reaguje kada ga priblizis dizni.
Ventili dihtuju gumicama. Nisu to najobičnije gumice već one otporne na plin i naftne derivate.

Re: Gorenje štednjak, plinska pitanja

Napisan post: 01 Feb 2020, 22:29
napisao digitron
Hvala za info!

Inače, stan ima priključak na zemni plin (metan), a ne bocu tj. propan butan. Zemni plin je laksi od zraka, ali ocito se nakupi u posudici i oko dizne dok ga detektor otkriva i dok je ventil zatvoren. Očito je jedini ispravan način provjere sapunica u ovom slučaju, ili povećati udaljenost detektora i uočiti razliku (ako postoji) kada je ventil zatvoren i otvoren.

Nevezano uz ovo, kako se pravilno skida termopar na strani pipe, radi mjerenja instrumentom ili zamjene? Da li se samo ovaj valjkasti dio kombinirkama izvuče van ili se skida cijela mesingana matica?
Neću ništa sada rastavljati, ali obzirom na godine štednjaka znam da me taj posao čeka prije ili poslije pa otud pitanje.
Hvala!

Re: Gorenje štednjak, plinska pitanja

Napisan post: 02 Feb 2020, 01:32
napisao sim
Samo se izvuce, ne treba klesta.

Re: Gorenje štednjak, plinska pitanja

Napisan post: 03 Feb 2020, 07:50
napisao digitron
Hvala puno na pomoći, sada je sve jasno. :pivopije: