mikrotalasna gorenje mp127R ne ukljucuje

Forum za sve ostale aparate kojih nema u gornjim forumima.

Urednici: goranfri,nike,Honorarac,sim

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
alexb
_
_
Postovi: 157
Pridružen: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

mikrotalasna gorenje mp127R ne ukljucuje

Post napisao alexb » 01 Mar 2017, 21:07

Na navedenom uredjaju je izgoreo primarni namotaj trafoa za komandnu tablu zbog nestanka "nule" u kuci i dobijanja napona 380v na istom.Majstor mi je premotao samo primarni namotaj i na izlazu je bilo 5,2v na jednom i 6,7-6,8v na drugom izlazu(dve crvene i dve plave zice.Posle prikljucivanja trafoa displej je pokazao da radi i sva podesavanja rade ali kad se pritisne dugme za start nista se ne desava.Interesuje me da li neko zna koji su pravi naponi na izlazu iz ovog trafoa tj. da li su ovi koje imam sada dobri ili je jos nesto crklo na manjoj ploci za napajanje komandne ploce.namotaji na velikom trafou za magnetron pokazuju da su u redu.u prilogu su slike trafoa koji je premotavan,mikrotalasne i dve ploce za komandu.
Prilog
DSCN7236.JPG
DSCN7248.JPG

Avatar
vlatkocopa
gx
gx
Postovi: 3482
Pridružen: 04 Jun 2008, 22:41
Location: Makedonija-Kumanovo
Contact person: Vlado
Phone number: 0038931420808
Specialty: tv

Re: mikrotalasna gorenje mp127R ne ukljucuje

Post napisao vlatkocopa » 01 Mar 2017, 21:28

Aj da ne jedem sta ne treba...po meni ovaj trafo uopste nije motan,vec samo u primaru sredjen termo osigurac,zato je i samo otvaran na plastici u primaru i stavljen taj limcic neki... :? E sad kolko je taj primar izdrzao kad ga je zveknulo 380V dok nije izgoreo termo osigurac i kolko su namotaji u redu...otom-potom....Koliko ti je naplatio za to "premotavanje"?
Za sjaj u očima, rumenilo u licu i lepršav hod - koristite kozmetiku -Šljivovica a moze i domaca jabukovaca ..:))

alexb
_
_
Postovi: 157
Pridružen: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

Re: mikrotalasna gorenje mp127R ne ukljucuje

Post napisao alexb » 01 Mar 2017, 22:48

Ovo je slika trafoa pre nego je namotavan.Licno sam ga rasturio a rodjak mi je namotao primar ali nije brojao koliko namotaja je bilo pre, nego je priblizno posto sa time radi,namotava trafoe nove za svoje potrebe ,moram reci da sam ga namolio da mi ovo uradi jer drugi majstori koji prodaju nove trafoe ne zele da se igraju sa ovim.problem je bio sto ja neznam izlazne napone na dva izlaza na sekundaru,inace bih narucio da mi po tim podacima namotaju novi,ovako sam morao da zadrzim sekundare.Zato sam i postavio to pitanje ali ne vidim mnogo pomoci nego komentare kolko me neko odrao sto ne bi bila tema koju bih postavljao.

zozontv1
___
___
Postovi: 586
Pridružen: 16 Okt 2006, 08:10
Lokacija: Beograd (N. Beograd)

Re: mikrotalasna gorenje mp127R ne ukljucuje

Post napisao zozontv1 » 02 Mar 2017, 05:44

Ti mali trafoi se premotavaju prema tabelama koje daju broj namotaja primara u zavisnosti od preseka jezgra, ko će da broji tu
namotaje obzirom na njihov broj i debljinu žice. Kod sekundara je drugačije- žica je deblja i broj namotaja je znatno manji.
Sve u svemu, napon na sekundaru tu nije problematičan, sem ake se ne napravi gruba greška u broju namotaja i debljini žice.....

Avatar
Kobac
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 619
Pridružen: 26 Jun 2008, 23:19
Location: Beograd

Re: mikrotalasna gorenje mp127R ne ukljucuje

Post napisao Kobac » 02 Mar 2017, 06:50

alexb je napisao: na izlazu je bilo 5,2v na jednom i 6,7-6,8v na drugom izlazu
Nisam bas strucan za mikrotalasne ali mi naponi deluju premalo...

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5728
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: mikrotalasna gorenje mp127R ne ukljucuje

Post napisao milan » 02 Mar 2017, 08:32

Mislim da su mali naponi.
Napone treba meriti kad je uredjaj prikljucen i opterecen.
Meriti napone na el.kondezatorima.
Kondenzatori sa naponom od 16V najcesce sluze za filtriranje napona za 5V, a kondenzatori sa naponom od 25V najcesce sluze za napajanje releja najcesce 12V.
Koliki naponi su na tvojim el. kondenzatorima u odnusu sta pise na njima.
Evo i jedna sema radi orijentacije, kako sve to izglada, radi pomoci.
Prilog
SEMA.pdf
(37.71 KiB) Preuzeto 62 puta.

alexb
_
_
Postovi: 157
Pridružen: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

Re: mikrotalasna gorenje mp127R ne ukljucuje

Post napisao alexb » 02 Mar 2017, 09:55

Rodjak mi je na taj nacin namotao primar jer on to radi bas tako ,prema preseku jezgra .Na ovj ploci postoje od kondenzatora 2 velika od 1000µF 25V, jedan veliki 3300mf 25v, jedan mali 2,2mf 50v, i jedan mali 1mf 50v.Nisam merio napone na kondenzatorima jer mi je bilo nepristupacno kada je sve bilo montirano.Hteo sam da saznam sto se tice trafoa da li su ti izlazni naponi ispravni ,normalno ako neko ima podatak za ovu mikrotalasnu koja je dosta stara,da bih rascistio pitanje sa trafoom ili je jos nesto drugo u pitanju.Na ploci sa slike postoje i sledeci delovi:Na hladnjaku je regulator voltaze 7805A, a od tranzistora su 5 kom.C815 i 2kom 2N5061.Mozda je neki od njih bitan za davanje komande releima,inace relei su na 12v dc, isprobao sam odvojeno na ploci da ih aktiviram sa adapterom od 6vDC i cuje se ukljucivanje pa pretpostavljam da oni rade.Sve ove diode i otpornici su sa unimerom provereni i daju ispravna merenja.Jedino kondenzatore nisam merio jer nemam instrument koji meri kapacitivnost ali ako je do njih mogu ih sve zameniti,nisu skupi.
Merne jedinice piši kako treba! :uca:

Avatar
bada
gx
gx
Postovi: 401
Pridružen: 23 svi 2016, 13:24
Location: BEOGRAD
Specialty: tv

Re: mikrotalasna gorenje mp127R ne ukljucuje

Post napisao bada » 02 Mar 2017, 10:01

100% mali naponi. Rođak je namotao poprilično više zavoja (možda je stavio tanju žicu pa je više zavoja stalo na telo),samim tim je povećao broj zavoja po 1voltu.
Ako 5V pravi sa 7805, njemu treba 2V više na ulazu da bi držao stabilan napon.
Al' ga je 'opravio... svaka mu čast !... nekad bilo

alexb
_
_
Postovi: 157
Pridružen: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

Re: mikrotalasna gorenje mp127R ne ukljucuje

Post napisao alexb » 02 Mar 2017, 13:55

Toga se i ja bojim,samo da napomenem da sam napone na sekundaru merio pre postavljanja trafoa u mikrotalasnu tj. prikljucio sam trafo na 220v i merio napone na izlazu a da li se nakon vezivanja na plocu smanjuju ili povecavaju to ne znam,zato i pitam za te podatke ako neko zna koliki bi trebali biti naponi kada ispitujem trafo na ovaj nacin bez opterecenja.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “OSTALI APARATI”