Kalorifer Rade Končar Zagreb AK 203 bučno radi

Forum za sve ostale aparate kojih nema u gornjim forumima.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Kole
_
_

Kalorifer Rade Končar Zagreb AK 203 bučno radi

Post napisao Kole » 15 Avg 2024, 10:27

Imam kalorifer Rade Končar Zagreb AK 203.

Kalorifer je iz 1986. godine, koristim ga intenzivno na stepenu br. 1, kao ventilator preko leta. U zadnje vreme je prilično bučan, što se posebno oseti noću kad zavlada tišina.

Razmišljam da ga otvorim, izduvam prašinu usisivačem na kontra strani i da onda podmažem. Dvoumim se šta da upotrebim - WD 40 sprej ili mašinsko ulje za šivaće mašine?

Kako biste vi uradili?
Prilog
Kalorifer Končar.jpg

Ribery
gx
gx
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: Kalorifer Rade Končar Zagreb AK 203 bučno radi

Post napisao Ribery » 15 Avg 2024, 19:43

Ležajevi su tu odradili svoje i zato je bučan kalorifer. Koliko ulje ili mašinska mast može da pomogne, nisam siguran.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Kole
_
_

Post napisao Kole » 16 Avg 2024, 13:11

Pa da li onda išta da preduzimam? Mislio sam da produvam i podmažem ležajeve nečim, a imam u kući WD 40 i mašinsko ulje za šivaće mašine.

Ili ako nema svrhe, onda da ga pustim da tandrče, pa dok traje - traje.

Ribery
gx
gx
Contact person: Darko
Kontakt:

Post napisao Ribery » 16 Avg 2024, 16:03

Ležajeve ćeš teško naći nove a da podmažeš ne znam koliko ima smisla. Možda će se smanjiti buka malo a možda neće uopšte. Iskreno ja se ne bih mučio oko toga.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 16 Avg 2024, 16:10

Obzirom da je ventilator tvoj, vrijedi probati pa dok traje, traje.
Ne znam kakav je motor tu ugrađen, ima li ležajeve ili biksne. Prije bih rekao da su biksne i da su se one pojele. Otvori i pogledaj.
Što se tiče podmazivanja, nisam za WD jer će on brzo da se osuši i kao da ga nikad nije bilo.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 16 Avg 2024, 16:33

Ako su lezajevi mozda bi mogli da se zamene i onda je to pravo resenje.
Ako su biksne (a obicno jesu) moze da se proba sa par kapi ulja ali generalno to kratko traje...

vlatkocopa
gx
gx
Contact person: Vlado
Phone number: 0038931420808
Specialty: tv

Post napisao vlatkocopa » 16 Avg 2024, 18:15

Moj pokojni stari je bio masinac,ostale mi njegove reci da su biksne od neke sinter bronze koja je porozna,izvadi ih zagrej u staroj serpi na 150-200 stepena i onda ih odma baci u masinsko ulje,dok se hlade upiju od ulja ,jedino da nije i osovina ostecena ...
Za sjaj u očima, rumenilo u licu i lepršav hod - koristite kozmetiku -Šljivovica a moze i domaca jabukovaca ..:))

vlada69
gx
gx
Contact person: Vlada

Post napisao vlada69 » 19 Avg 2024, 09:06

Za biksne se koristi i grafitna bronza. Treba da vidiš da li je problem baš u njima , da li su one pohabane pa imaju lufta i zato je bučan. Dešava se i da se elisa-propeler rasklima u plastici koja ga drži pa i to zna da bude bučno.

Kole
_
_

Post napisao Kole » 19 Avg 2024, 10:47

Otvoriću ga i pogledaću. Verovatno ste u pravu da su biksne u pitanju, a ne ležajevi.

Vredi pogledati, jer je ovaj kalorifer koristan ne samo leti, nego i preko zime da malo dogreje kupatilo kad ne radi centralno grejanje. A mislim da teško može da se desi da ovi današnji kaloriferi potraju 40 godina, jednostavno nemaju taj kvalitet koji omogućava dugotrajnost.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “OSTALI APARATI”