Trenutno sam u razmišljanju o upotrebi dve kompletne klime 24-ke uronjenih isparivača i kondenzatora u vodene izmenjivače, i po potrebi oš* grejat, oš* *ladit!

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Postoje i dvostepene varijante toplotnih pumpi, prva podigne na oko 50°C a druga na oko 80°C, što bi bilo interesantno ako se koriste postojeći sistemi radijatora, ali još jednom ponavljam da se time gubi mogućnost hlađenja što je po meni velika šteta... Najviše zbog toga što toplotna pumpa može da omogući vrlo kvalitetno i ujednačeno hlađenje cele kuće bez neprijatne cirkulacije hladnog vazduha (sa prašinom i bakterijama) i bez značajnijeg pada efilasnosti i kod jako viskokih spoljnih temperatura.Mega Elektro SU je napisao:pitanje je samo da do koje temperature bi se mogla "dogurati" voda?! jer se zna da je toplotna pumpa najefikasnija kod podnog ili zidnog grejanja, a to da se jedna kuca prepravi kompletno na takav sistem ...to je bas paprena cifra!!!
A sa kojim to kompresorom?jazak je napisao:Temperatura izvora energije (u ovom slučaju bunarske vode),je uglavnom konstantna tokom cele godine.Mnogo bitnija je izolovanost objekta,konstrukcija pumpe,upravljanje,tip i veličina izmenjivača,kompresor(singl ili tandem).Što se tiče polazne vode kod podnog grejanja,ona ne prelazi 38 stepeni,ni na spoljnoj temperaturi 0,ni kada spoljna temperatura ode u minus.
Jedino sa spuštanjem spoljne temperature uređaj duže radi,kao i uređaji na druga pogonska goriva.
Iz prakse mogu reći da se COP kod podnog grejanja kreće i do 6-7.
Ako je napolju ispod 0°C , bolje rečeno ispod -5°C, potrebno je da podno grejanje radi na oko 45°C sa upravo odlično izolovanim zidovima i plafonima. Ovo je iz ličnog iskustva. Trust me :)Soko je napisao: Ako je napolju ispod 0, moze i tada ali sa visoko izlovanom kucom, vrhunskim prozorima sa jos boljim staklima....
Evo da se malo vratim na ovaj post.JaroslavBires je napisao:Pre dvadesetak godina postavio sam pumpu koja u isparivačkom delu hladi bunarsku vodu sa oko 9 stepeni na 5, a u kondenzatorskom delu greje radijatorsku vodu na 55 stepeni (ograničeno elekronikom).
Potroši oko 4kW a preda oko 17kW i još je u radu!!!!!
Osim toga, takve toplotne pumpe imaju manji COP u odnosu na niskotemperaturne.IvanBG je napisao: Postoje i dvostepene varijante toplotnih pumpi, prva podigne na oko 50°C a druga na oko 80°C, što bi bilo interesantno ako se koriste postojeći sistemi radijatora, ali još jednom ponavljam da se time gubi mogućnost hlađenja što je po meni velika šteta...