Hladnjak koji radi na plin
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Hladnjak koji radi na plin
Imao sam situacija gdje me ljudi pitaju za popravku hladnjaka koji ne rade na el. energiju, vec na plinsku bocu (butan propan). O tome nemam pojma, pa ako neko zna princip rada ili neki link zamolio bih ga da te informacije podijeli sa mnom i ostalima koje bi ovo moglo interesovati.
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Specialty: whitegoods
- Kontakt:
Re: Hladnjak koji radi na plin
To ti je Apsorpciono Hladjenje (Apsorpciona rashladna masina koja koristi kao radni fluid Amonijak)
Kao sto kompresorska rashladna masina koristi freon kao radni fluid.
Princip je prost bilo grejacima il gorionikom na plin se zagreva rezervoar amonijaka de mu se pri zagrevanju dize pritisak i do 14bara, pri cemu isparava i klasika ide u kondenzator, pa isparivac pa nazad gde se ponavlja proces...da ne objasnjavam nasiroko...
Mozes na prstima jedne sake da izbrojis majstore ko se jos bavi Amonijakom... tu nema varenja ni bakarnih cevi, filtera... servisna cev za punjenje je od olova... i jedino sta mozes da zamenis termostat, sijalicu il grejac... i najvaznija stvar kod Apsorcionih masina to je sto se Amonijak rasloji , razdvoji ... da bi to funkcionisalo mora se dobro promuckati kad ga okreces mora da se cuje ko voda da zubori sto ga vise muckas bolje ce hladiti, a nekad taj postupak traje i danima primer danas stoji normalno sutra il za 2-3h ga okrenes obratno i tako da bi se sjedinio Amonijak, posto je podlozan raslojavanju i dok god se i talog ne izmuti nece hladiti, a da bi znao dal ima dovoljno prosto ako iscuri amonijak ima da zasmrdi nasiroko kod njega nema kao kod freonskih instalacija e falimu mozda malo da ga dopunimo...
Iz razloga sto je Amonijak vrlo,vrlo otrovan i agresivan, niko vise nezeli da se zeza sa opasnim i otrovnim materijama ... i zato je sva instalacija u frizideru od debelozidnih celicnih cevi a samo servisna cev je od olova koja se zatvara posle punjenja, topljenjem cepa ...
Neznam kolko sam bio jasan, tematika mi je poznata al ga nikad nisam punio sa Amonijakom...
Kao sto kompresorska rashladna masina koristi freon kao radni fluid.
Princip je prost bilo grejacima il gorionikom na plin se zagreva rezervoar amonijaka de mu se pri zagrevanju dize pritisak i do 14bara, pri cemu isparava i klasika ide u kondenzator, pa isparivac pa nazad gde se ponavlja proces...da ne objasnjavam nasiroko...
Mozes na prstima jedne sake da izbrojis majstore ko se jos bavi Amonijakom... tu nema varenja ni bakarnih cevi, filtera... servisna cev za punjenje je od olova... i jedino sta mozes da zamenis termostat, sijalicu il grejac... i najvaznija stvar kod Apsorcionih masina to je sto se Amonijak rasloji , razdvoji ... da bi to funkcionisalo mora se dobro promuckati kad ga okreces mora da se cuje ko voda da zubori sto ga vise muckas bolje ce hladiti, a nekad taj postupak traje i danima primer danas stoji normalno sutra il za 2-3h ga okrenes obratno i tako da bi se sjedinio Amonijak, posto je podlozan raslojavanju i dok god se i talog ne izmuti nece hladiti, a da bi znao dal ima dovoljno prosto ako iscuri amonijak ima da zasmrdi nasiroko kod njega nema kao kod freonskih instalacija e falimu mozda malo da ga dopunimo...
Iz razloga sto je Amonijak vrlo,vrlo otrovan i agresivan, niko vise nezeli da se zeza sa opasnim i otrovnim materijama ... i zato je sva instalacija u frizideru od debelozidnih celicnih cevi a samo servisna cev je od olova koja se zatvara posle punjenja, topljenjem cepa ...
Neznam kolko sam bio jasan, tematika mi je poznata al ga nikad nisam punio sa Amonijakom...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
Frigo, hvala na odgovoru. Pitao sam iz radoznalosti jer se sa tim nisam sretao, a ti si mi dao dodatne razloge da se ne petljam u to. Jos jednom , hvala !!!
- JaroslavBires
- ___
- Specialty: whitegoods

Inače radim u fabrici sladoleda na industrijskom postrojenju sa tonama amonijaka već 25 godina i još mrdam, što bi se reklo da treba poštovati proceduru rukovanja uređaja sa amonijakom i nema zime! Uostalom kao i u svakom poslu i zanatu!

Možda ne znam, al' znam, ko zna! 

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Electrolux CB 290 1C hladnjak ne radi [ODUSTAO]
napisao Omegax20se » 13 Apr 2017, 20:57 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 6 Odgovori
- 2825 Pregledano
-
Zadnji post napisao bimba1958
14 Apr 2017, 16:08
-
-
-
INDESIT CA238 , kombinovani hladnjak-zamrzivac ne iskljucuj
napisao ddimitrijevi » 10 Okt 2008, 22:00 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 2 Odgovori
- 1512 Pregledano
-
Zadnji post napisao kisko
23 Nov 2008, 23:47
-
-
- 2 Odgovori
- 1550 Pregledano
-
Zadnji post napisao frigoservisbata
01 Sep 2010, 22:05
-
-
Whirlpool W79210OXH hladnjak ne hladi
napisao digitron » 30 Jan 2022, 11:02 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 5 Odgovori
- 6084 Pregledano
-
Zadnji post napisao Aleksa999666
01 Feb 2023, 19:03
-
-
-
Ariston MBA4033 nece da radi kompresor uvek (rešeno)
napisao urke » 31 Jul 2011, 00:16 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 65 Odgovori
- 9902 Pregledano
-
Zadnji post napisao urke
23 Sep 2011, 09:14
-
-
-
škrinja gorenje FH13 ne radi kompresor (odustao)
napisao Ivek » 11 Jun 2013, 14:05 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 10 Odgovori
- 2418 Pregledano
-
Zadnji post napisao Ivek
17 Jun 2013, 19:31
-
-
-
Vox 332LT kombinovani frizder ne radi kompresor(RESENO)
napisao sasamtmv » 09 Jul 2013, 11:55 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 5 Odgovori
- 1383 Pregledano
-
Zadnji post napisao sasamtmv
11 Jul 2013, 00:02
-
-
-
Quadro R265 stalno radi i ledi se - REŠENO
napisao Ivek » 27 Nov 2013, 11:08 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 14 Odgovori
- 3696 Pregledano
-