Hladnjak koji radi na plin

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
ja-djile
_
_

Hladnjak koji radi na plin

Post napisao ja-djile » 17 Avg 2008, 14:55

Imao sam situacija gdje me ljudi pitaju za popravku hladnjaka koji ne rade na el. energiju, vec na plinsku bocu (butan propan). O tome nemam pojma, pa ako neko zna princip rada ili neki link zamolio bih ga da te informacije podijeli sa mnom i ostalima koje bi ovo moglo interesovati.

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Carrier...
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 0038670501511
Specialty: whitegoods
Kontakt:

Re: Hladnjak koji radi na plin

Post napisao frigo » 19 Avg 2008, 03:56

To ti je Apsorpciono Hladjenje (Apsorpciona rashladna masina koja koristi kao radni fluid Amonijak)
Kao sto kompresorska rashladna masina koristi freon kao radni fluid.

Princip je prost bilo grejacima il gorionikom na plin se zagreva rezervoar amonijaka de mu se pri zagrevanju dize pritisak i do 14bara, pri cemu isparava i klasika ide u kondenzator, pa isparivac pa nazad gde se ponavlja proces...da ne objasnjavam nasiroko...
Mozes na prstima jedne sake da izbrojis majstore ko se jos bavi Amonijakom... tu nema varenja ni bakarnih cevi, filtera... servisna cev za punjenje je od olova... i jedino sta mozes da zamenis termostat, sijalicu il grejac... i najvaznija stvar kod Apsorcionih masina to je sto se Amonijak rasloji , razdvoji ... da bi to funkcionisalo mora se dobro promuckati kad ga okreces mora da se cuje ko voda da zubori sto ga vise muckas bolje ce hladiti, a nekad taj postupak traje i danima primer danas stoji normalno sutra il za 2-3h ga okrenes obratno i tako da bi se sjedinio Amonijak, posto je podlozan raslojavanju i dok god se i talog ne izmuti nece hladiti, a da bi znao dal ima dovoljno prosto ako iscuri amonijak ima da zasmrdi nasiroko kod njega nema kao kod freonskih instalacija e falimu mozda malo da ga dopunimo...

Iz razloga sto je Amonijak vrlo,vrlo otrovan i agresivan, niko vise nezeli da se zeza sa opasnim i otrovnim materijama ... i zato je sva instalacija u frizideru od debelozidnih celicnih cevi a samo servisna cev je od olova koja se zatvara posle punjenja, topljenjem cepa ...
Neznam kolko sam bio jasan, tematika mi je poznata al ga nikad nisam punio sa Amonijakom...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

ja-djile
_
_

Post napisao ja-djile » 21 Avg 2008, 15:09

Frigo, hvala na odgovoru. Pitao sam iz radoznalosti jer se sa tim nisam sretao, a ti si mi dao dodatne razloge da se ne petljam u to. Jos jednom , hvala !!!

JaroslavBires
___
___
Specialty: whitegoods

Post napisao JaroslavBires » 02 Sep 2008, 23:43

:tooo: čisto da ne zaboravimo znanje da ne izgine zanat, ko zna tačno proceduru punjenja ovih metuzalema, kako, čime, koliko i koje koncentracije NH3, tj amonijaka?
Inače radim u fabrici sladoleda na industrijskom postrojenju sa tonama amonijaka već 25 godina i još mrdam, što bi se reklo da treba poštovati proceduru rukovanja uređaja sa amonijakom i nema zime! Uostalom kao i u svakom poslu i zanatu! :lala:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”