Kao što u naslovu piše, imam problem vezan sa ventom kondenzatora, tehnički je ispravan, ne koči, međutim ne dobija napon sa glavne ploče oznake DA92-00286R. SMPS+Inverter ploča je oznake DA41-00797A.
Kad se uključi frižider, posle 3-5 sekundi brojevi na displeju nestanu i treperi samo jedna dioda na 7-segmentnom displeju na zamrzivačkom delu, koja po servisnom uputstvu upućuje na neispravnost navedenog ventilatora 12V, 2.5W, 1600rpm, to je mali BLDC motor koji ima pored +12V i GND dodatni FG pin (frekventni genetaror), kojim mikrokontroler verovatno određuje broj obrtaja kojim se motor okreće.
Stavio sam nov motor, ali nisam kod nas mogao naći potpuno isti, fizički i konektorski jeste isti, ali je malo jači 3.5W i 2800rpm, a imam i od drugog frižidera Samsung, samo stariji koji je potpuno isti i ispravan, znam da je radio, njega sam stavio i krenuo je da radi, međutim posle 10-tak minuta je prestao sa radom. Isključim frižider na par minuta, uključim, 3 pokuša da zaokrene i stane i izbaci opet onu diodu na displeju.
Elektroniku sam pregledao detaljno, preventivno zamenio sve elkose na SMPS/Inv i glavnoj ploči, opet isto, tranzistor zadužen za napajanje tog venta je TIP42C, zamenio sam i njega i isto se dešava, na bazu sa dioda dolazi +12V, na emiteru imam nešto malo manje oko 11.5V, a na kolektoru nemam napon uopšte, takođe sve komponente u tom krugu su ispitane OP AMP LM324 (stavio drugi) kao i sve otpore i diode, e sad da li je moguće da iz nekog razloga mikrokontroler ne uspeva da usaglasi FG signal sa motora? Ja bih u krajnjem slučaju eliminisao taj vent i stavio klasičan koji bi se uključivao i isključivao preko releja kompresora, međutim problem je što frižider posle nekog vremena prestane sa radom, tj elektronika isključi kompresor (inverterski) i nema više hlađenja, verovatno zato što ne očitava FG signal.
Takođe što sam zaključio jeste da kad uđem u Load Mode check, sve prođe i pojavi istu trepćuću led diodu, u servisnom uputstvu piše da to označava da je greška sa prevelikom brzinom venta, a on zapravo uopšte ne radi.
Proverio sam i konektor od motora do ploče i sva tri kablića provode.
Resetovao sam tu grešku, pojavi se displej, pokaže sve brojeve kako treba, kažem čoveku da ga ostavi preko noći i ujutru naravno kad je proverio, frižider ne hladi.
Senzori pokazuju ispravno temperature, ventilator isparivača u zamrzivaču radi, čuje se.
Da li je neko naišao na sličan problem sa ovakvim ili sličnim uređajem? Ništa više ne preostaje nego da napravim novo ožičenje od ploče do venta.
Samsung RSA1ZHPE Side By Side problem sa ventilatorom kondenzatora C-Fan Error
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 8 Odgovori
- 1546 Pregledano
-
Zadnji post napisao Saks
23 Nov 2013, 21:23
-