termofriz cileri

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
ddjera
_
_
Contact person: Dragan DJeric

termofriz cileri

Post napisao ddjera » 02 Mar 2013, 12:13

Pozdrav kolegama sa foruma.Ja sam iz Uzica(Srbija) i bavim se ozbiljno frigomehanikom.Slucajno sam naisao na ovaj forum prosle godine i procitao sam sve postove koji su bili dozvoljeni, a ticali su se klima i rashladnih uredjaja.Ideja postavke strucnog foruma je odlicna.Mogucnost dogradnje znanja i razmene iskustva, takodje.Potrebna mi je pomoc i zamolio bih kolegu NIKE ,ako je u mogucnosi, da mi posalje el.semu cilera TERMOFRIZ SPLIT PWCL 329/125,PWCL520/180 I PWC650/220 iz osamdeseti godina ili ako zna sajt na koji se mogu naci.Unapred hvala.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Re: termofriz cileri

Post napisao nike » 03 Mar 2013, 07:56

Na žalost nemam uopće nikakve dokumentacije za njihove chilere. Obično bi se nalazila na objektu.
Ne vjerujem da ćeš to igdje naći osim ako u firmi Frigomotors iz Dugopolja kod Splita , koja najčešće održava te uređaje a čiji su stari majstori i vlasnik večinom iz bivšeg Termofriza, nema nešto.

To ti je najbolje iznova ožičit sa Carel µchiller kontrolerom, ili "pješke" tražiti veze.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

ddjera
_
_

termofriz cileri- RESENO

Post napisao ddjera » 03 Mar 2013, 11:40

OK Nike, u pravu si,ionako je sve u vrlo losem stanju. Najbolje je promeniti staru automatiku,ponovo oziciti i imati potpunu kontrolu u radu uredjaja.Koristicu microkontrolere carel µC2SE u kombinaciji sa XC440D.
Zadnja izmena: ddjera, dana 05 Mar 2013, 17:36, ukupno menjano 1 put.

Soko
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Soko » 05 Mar 2013, 12:01

Mislim da je Carel µchiller previse napredan i previse skup za jedan takav ciler.

Ne znam tacno o kakvom se uredjaju radi ali ne verujem da ciler proizveden 80ih u SFRJ moze imati neke napredne senzore i automatiku.
Napravi spisak svih komponenti koje imas, opisi ukratko princip rada pa da zajedno nadjemo optimalno resenje. Skoro sam siguran da se to moze resiti malo naprednijim termostatom koji je nekoliko puta jeftiniji od Carela.

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 05 Mar 2013, 16:57

Ako je budžet za opravku veliki i već odobren onda nisu problem skupi delovi :lala:

ddjera
_
_

Post napisao ddjera » 05 Mar 2013, 18:35

Cileri su voda/voda,snage od 300kw pa navise.Automatika uopste nije komplikovana vec je zastarela.Sto se tice Carel µchiller kontrolera on kosta oko 200 eura i nimalo nije skup s obzirom kakve mogucnosti pruza.On menja pomocne i vremenske relee ,ima kontrolu ukljucenja pumpe za vodu,daljinsko upravljanje,temparaturu kondenzacije,uslov od flow-swicha,nekoliko digitalnih ulaza,zastitu od mrznjenja,indikaciju alarma svih ugradjenih elemenata (sto je vrlo bitno) i jos stojesta,Malo ga je komplikovanije podesiti ali sve se savlada.Ja sam ih ugradio nekoliko i preporucujem ih svakome ko radi slicne poslove.
Ovi cileri su upravljani sa cetvorostepenim PENN termostatom zbog regulacije kapaciteta u zavisnosti od opterecenja i zato sam naveo dixell XC umesto njega jer on ima mogucnost vodjenja do 4 kompresora,sto u ovom slucaju odgovara upravljanjem el.magnetnim ventilima na glavama kompresora.

Soko
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Soko » 05 Mar 2013, 21:33

Ja nisam bas odusevljan Carelom za primenu u komercijalnom/ industrijskom hladjenju. Ipak su oni "dosli" iz klimatizacije i doneli neku svoju logiku koja mi se ne svidja ili nisam navikao. Dixell, Eliwell, Danfoss, Emerson - svi rade na isti nacin, samo im se parametri pomalo razlikuju. Kod Carela je sve naopacke.

Nista naprednije od ovog ti ne treba. Vecinu funkcija neces koristiti.
http://www.eliwell.it/content.aspx?id=2013

Verujem da i sa ovim moze da se zavrsi posao:
http://www.eliwell.it/product.aspx?id=883

Na svim modelima su svi relei, analogni i digitalni ulazi i izlazi programabilni. Uvek moze da se namesti potrebna konfiguracija.

Sta ce da upravlja sklopkama kompresora ako XC-om regulises samo glave? Kako ce kontroler da zna na kom kompresoru je pokrenuo klipove pa da upravlja bas njegovim stepenima. Koliko stepeni imas na svakom kompresoru? Jesu li to klipni kompresori ili vijci?

ddjera
_
_

Post napisao ddjera » 06 Mar 2013, 00:33

U pitanju je jedan kompresor po cileru sa tri ili cetiri regulacije kapaciteta.Kompresori su klipni,proizvodjac GRASS ili ILKE.Sto se tice eliwella moze se verovatno upotrbiti model iz serije SH600 posto se koristi i za toplotne pumpe kao i carel,ali sam vec navikao na ovaj jer gotovo svaki ciler koji stigne iz Italije ima ovaj kontroler.
Prilog
12022009449.rar
evo jednog
(922.33 KiB) Preuzeto 154 puta.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 06 Mar 2013, 01:41

Ja imam 7-8 Microtech (Eliwell) Energy 420 kontrolera (stariji modeli). Oni podržavaju 4 stupnja kapaciteta. Ako ti odgovaraju, mogu ti prodati povoljno, zajedno sa softwareom i interfejsom za programiranje.
Dogovoriš posao i moderniziraš sve te chillere. :tooo:
Energy_400_CLS_CLH_ang.pdf
(1.81 MiB) Preuzeto 388 puta.

ddjera
_
_

Post napisao ddjera » 06 Mar 2013, 17:15

Koja je cena po komadu,Nike?

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 07 Mar 2013, 01:15

Javit ću ti sutra na PP.

Odgovori

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”