Frizider AHT CMV1500
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
-
- _
- Contact person: Ivo
- Phone number: 0038520417934
Frizider AHT CMV1500
Dragi majstori ajde mi objasnite Molim Vas ovo : gore navedeni frizider je postavljen u obijektu koji je od drva i prilicno je vruće u njemu ,visina obijekta montaznog, vrh frzidera prelazi nekih 20 cm , uglavnom vlasnik zove da frizider uzasno slabo hladi ,kada sam dosao stavio termometar unutra i stvarno temperatura ne pada u frizideru ispod 16 stupnjeva , blok kondezator nije zacepljen prasinom ali je prilicno vruč na dodir ,kada sam se priključio na servisni ventil manometri pokazuju -15 radi kompresor na freon R404a , sto me zbunjuje kako onda nije temperatura u frizideru niza ,ipak odlucim promijeniti filter plina i ponovo ga napunim 0,580 g . Isto tako promijenim ventilator na blok kondezatoru jer je bio snage 5W ,sto mi se cini premalo stavim ventilator aksijalni od 16W , dva dana kasnije vlasnik zove da je temperatura sada u hladnjaku 13 stupnjeva i da ne pada dalje od toga , e sada isti takav frizider u pizzeriji stoji(u drugom obijektu ) i to pored krušne peči za pizze i skroz zaljepljen za zid jer nema mijesta da ga se pomakne prema naprijed i taj frizider bez ikakvih problema spusta temperaturu u frizideru na 3 stupnja , to sam se sam uvijerio sam jer sam ga servisirao ,ono standarno cistio blok kondezator . Eto moim Vas objasnite mi zasto ovaj ne zeli hladiti ,a ovaj radi u prostoru u kojem je sada ljeti 45 stupnjeva i on hladi skroz O.K .
Podaci o frizideru : frizider je sa tri klizna vrata ,tri ventilatora na isparivaču ,freon R404a 0.580g ,kompreor aspera snage 500 W .
-
- bela tehnika
- Specialty: whitegoods
Re: Frizider AHT CMV1500
Iz ovako postavljenog pitanja se ne moze nista zakljuciti.
Prvo popisi tacne podatke:
- tacnu oznaku kompresora (sta znaci to da je snage 500W, koje snage, u kom rezimu....)
- presek i duzinu kapilare ili model termoeksp. ventila i dimenziju dizne
- temperaturu cevi tecnog voda i temperaturu kondenzacije koju ocitava manometar
- temperaturu cevi na izlazu iz isparivaca (ili na ulazu u kompresor ako je cev izolovana i nije dugacka)
- struju koju kompresor trenutno vuce
- vise podataka o isparivacu (model ili fizicke dimenzije, korak lamele, kakvi su ventilatori, njihova snaga, precnik elise....)
Na kraju, moram da te pitam, da li si vakumirao sistem pre punjenja? Inace se to podrazumeva ali nacin na koji si postavio pitanje mi ostavlja los utisak (mozda je pogresan ali iz napisanog...)
Prvo popisi tacne podatke:
- tacnu oznaku kompresora (sta znaci to da je snage 500W, koje snage, u kom rezimu....)
- presek i duzinu kapilare ili model termoeksp. ventila i dimenziju dizne
- temperaturu cevi tecnog voda i temperaturu kondenzacije koju ocitava manometar
- temperaturu cevi na izlazu iz isparivaca (ili na ulazu u kompresor ako je cev izolovana i nije dugacka)
- struju koju kompresor trenutno vuce
- vise podataka o isparivacu (model ili fizicke dimenzije, korak lamele, kakvi su ventilatori, njihova snaga, precnik elise....)
Na kraju, moram da te pitam, da li si vakumirao sistem pre punjenja? Inace se to podrazumeva ali nacin na koji si postavio pitanje mi ostavlja los utisak (mozda je pogresan ali iz napisanog...)
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
Ako bi pogađali, ja bi rekao da je kapilara djelomično začepljena.
Provjeriti:
Provjeriti:
MILD RESTRICTION (factory charge) = High superheat. Low suction pressure, indoor TD & current draw. Normal to high subcooling. Normal to low head pressure.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
-
- _
Naravno da sam vakumirao prije punjenja , ali eto jedan od Vas dvoje imao je pravo zamijenio sam komplet kapilaru i filter i napunio freonom ( naravno vakumirao ) prije toga i on sada ,danas predveče mi je vlasnik se javio i kaze da termometar očitava 6 stupnjeva u frizideru ,mislim da bi mogao jos stupanj dva dole ali ne budimo bahati i ovo je dobro obzirom u kojim uvijetima radi . Jako je tesko pristupiti na nacin koje trazis parametre ,a kad imas masu naloga za popravak , nekako steknes iskustvo na dodir i na zvuk rada frizidera stvoris sliku sto se događa , unaprijed se ispričavam jer znam da ste Vi sa više iskustva a vijerovatno i skole skroz u pravu , za pravi odgovor treba sve to navesti , i ja sam ,sam sumnjao na kapilaru ali nisam bio siguran . samo jedno meni opet nije jasno zasto isti frizider trpi pregrijavanja i normalno hladi dok ovaj ,a meni to nije prvi slučaj istog frizidera ali na drugom mijestu kojem je isto prevruče odmah stane ili hladi ali jadno .
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
Kad imaš djelomično začepljenu kapilaru, tada je pregrijanje preveliko. Preveliko pregrijanje znači manja iskoristivost isparivača, tj. manji dio isparivača uzima latentnu toplinu rashladnog sredstva (latentna toplina je toplina potrebna za promjenu agregatnog stanja) koja je višestruko veća od senzibilne topline koja je uzeta na kraju isparivača kada se plin počne pregrijavati. Zbog toga pada kapacitet uređaja i on slabije hladi.
Zbog toga je bitno da je kapilara dobro dimenzionirana i prohodna kako bi nekorisno pregrijanje bilo što manje. Nekorisno pregrijanje služi da bi spriječili da tekuće rashladno sredstvo dospije u kompresor. To je ono što dobijemo na usisnoj cijevi i izmjenjivaču kapilara-usisna cijev. Što je ono veće, kompresor se više grije pa su procesi raspadanja ulja i stvaranja naslaga na kapilari ubrzani. Na kraju kompresor strada.
Pregrijanje => dodavanje topline tvari nakon što je promijenila agregatno stanje iz tekućeg u plinovito. Ta toplina se zove senzibilna toplina i manifestira se povećanjem temperature plina.
Ovo moraš znati izrecitirati napamet kad te netko probudi u 3:20 noću!

Zbog toga je bitno da je kapilara dobro dimenzionirana i prohodna kako bi nekorisno pregrijanje bilo što manje. Nekorisno pregrijanje služi da bi spriječili da tekuće rashladno sredstvo dospije u kompresor. To je ono što dobijemo na usisnoj cijevi i izmjenjivaču kapilara-usisna cijev. Što je ono veće, kompresor se više grije pa su procesi raspadanja ulja i stvaranja naslaga na kapilari ubrzani. Na kraju kompresor strada.
Pregrijanje => dodavanje topline tvari nakon što je promijenila agregatno stanje iz tekućeg u plinovito. Ta toplina se zove senzibilna toplina i manifestira se povećanjem temperature plina.
Ovo moraš znati izrecitirati napamet kad te netko probudi u 3:20 noću!

"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
-
- bela tehnika
nizak pritisak je napisao:,a kad imas masu naloga za popravak , nekako steknes iskustvo na dodir i na zvuk rada frizidera stvoris sliku sto se događa ,
Pretpostavka je majka svih zajeba :)
U ovom poslu, zajebi umeju da budu skupi - da li je to unistena oprema, radni sati ili kilometraza. Kod tih manjih frizidera to nisu neke opasne svote ali zasto baciti 50 ili 100 EUR ako ne mora. Svakako, ne vredi rizikovati narocito u spicu sezone kad se svaki radni sat moze iskoristiti i fino naplatiti.
Eksperimentisi i igraj se u decembru a sada ozbiljno zapni i napuni slamaricu.
-
- _
Sve ja prepisao na papir u vezi termodinamike koju rebam znati i u tri u jutro ,poslusao i savjet i drugog starijeg majstora da se igram i eksperimentiram u zimu ,a sada je para ziva treba je zgrabiti , i sto da kaze covijek nego od srca hvala na pomoci i savijetima ,i usput ljep je ovo posao ali ga nitko ne cijeni svi bi da mi popravite za male pare ,odmah kaze to je puno, bolje kupiti novi ,pa covjek mora non stop da se prilagodjava da napravi a da i naplati svoj trud i rad.
Iz ove letnje priče vidi se da jedan od osnovnih problema a koji su veoma banalni a mogu da prave problem jeste visoka kondezacija kao i njeno odvođenje, kad je kondenzacuja velika onda dolazi i do pregrejavanja pare na potisu kompresora sto je kao posledica dovodi do razlaganja komponenti freona i stvaranje kisele sredina koja kasnije dovodi do pregorevanja namotaja samog kompresora. Ova pojava se zove high discharge over heat i kod velikih uređaja kotisti se umesto zastite niskog pritiska tj ako je temperatura na potisu veća od 110 stepeni . Kad nema dovoljno freona ili je prevelika kondenzacija onda je i pregrejavanje na potisu veliko mnogi ljudi se prevare pa tada dodavaju freon misleci da ga fali a njega ima sasvim dovoljno ali je problem u odvodu toplote sa kondanzatora ili njegova velika zaprljanost a kao posledica ove priče javlja loše hlađenje odnosno smanjen kapacitet samog isparivača pa on ne moze da spusti ispod 15 c . Nadam se da će nekome ova priča koristiti u rashladi sam 15 godina
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 5 Odgovori
- 976 Pregledano
-
Zadnji post napisao frigo
25 Mar 2011, 08:22
-
- 11 Odgovori
- 4872 Pregledano
-
Zadnji post napisao frigo
25 Jun 2008, 04:39
-
- 0 Odgovori
- 1155 Pregledano
-
Zadnji post napisao toce
02 Sep 2008, 16:20
-
- 3 Odgovori
- 1716 Pregledano
-
Zadnji post napisao buzdumra
19 Mar 2009, 12:52
-
-
probijen isparivac frizider Obodin RIJESENO
napisao hagula » 30 Mar 2009, 17:32 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 25 Odgovori
- 10335 Pregledano
-
Zadnji post napisao IvanZr
30 Jun 2011, 23:58
-
-
-
Oscilator za kamionski frizider(RESENO)
napisao Sale Mitrovic » 10 Apr 2009, 15:33 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 2 Odgovori
- 998 Pregledano
-
Zadnji post napisao Sale Mitrovic
11 svi 2009, 11:29
-
-
-
INDESIT B33FNF kombinovani frižider
napisao Sale Mitrovic » 11 svi 2009, 11:48 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 25 Odgovori
- 12348 Pregledano
-
Zadnji post napisao Talichni
25 Jan 2017, 17:33
-
-
-
Gorenje R63391E frižider, potreban manual i šema (rešeno)
napisao JaroslavBires » 26 Jun 2009, 09:36 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 2 Odgovori
- 2126 Pregledano
-
Zadnji post napisao JaroslavBires
27 Jun 2009, 09:15
-